Preview: Dramatické rozuzlení skupiny A. Postoupí Berdych?

26. 11. 2010, 10:55
Previews 13
Šestnáct variant výsledků a šest různých rozuzlení. Ze skupiny A na Turnaji mistrů mohou postoupit ještě všichni tenisté. Zatímco Nadalovi stačí uhrát set a Roddick naopak musí doufat v jedinou možnou kombinaci výsledků, do karet Tomáše Berdycha hraje sedm různých možností. Každopádně však musí uhrát set proti světové jedničce Nadalovi.
Kdo postoupí ze skupiny A?

Tomáš Berdych musí v dnešním utkání se Španělem Rafaelem Nadalem na Turnaji mistrů vyhrát minimálně set, aby měl teoretickou šanci na postup do semifinále, i když prohraje. V Londýně ovšem nemusí české jedničce stačit ani výhra nad světovou jedničkou. Navíc nemůže příliš kalkulovat, protože zápas s Nadalem se bude hrát od 15:15 hodin, zatímco Američan Andy Roddick a Srb Novak Djokovič proti sobě nastoupí až ve večerním klání.

"My tenisté nepočítáme sety a gamy. Chceme vyhrát každý zápas," řekl Berdych novinářům po středeční výhře nad Roddickem, která ho udržela ve hře o semifinále. "Postup vypadá stále těžce, ale na druhou stranu to mám jen ve vlastních rukou. To je také příjemná varianta. Na ten zápas se těším," doplnil český hráč.

Podle matematiky Turnaje mistrů potřebuje Berdych vyhrát set k udržení naděje na postup ze skupiny. K tomu navíc musí doufat, že Roddick porazí 2-0 Djokoviče. Pokud by srbský tenista získal jeden set, pak by postoupil na úkor Berdycha on.

Na druhou stranu ani vítězství nad Nadalem nemusí Berdychovi stačit. Když rodák z Valašského Meziříčí vyhraje 2-0, tak má postup jistý, pokud ale vyhraje 2-1 a Djokovič porazí Roddicka jakýmkoli poměrem setů, postoupí srbský hráč.

Nadalovi stačí k jistotě postupu získat v souboji s Berdychem jeden set. "A to je můj cíl," vyhlásil jednoznačně Nadal, letošní vítěz Roland Garros, Wimbledonu i US Open, který ukázal v zápasech s Djokovičem a Roddickem skvělou formu.

Pokud Berdych vyhraje, je ze hry venku Roddick, což českému hráči do karet příliš nenahrává především při třísetové výhře. Američan už nebude mít o co hrát, a pokud Srba neporazí, Berdych v Londýně končí. Na druhou stranu Djokovič měl ve středu problémy s kontaktními čočkami, a kdoví, jak na tom bude dnes.

Varianty skupiny A:
Berdych - Nadal 2:0 a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Djokovič, 2. Berdych
Berdych - Nadal 2:0 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Berdych, 2. Nadal
Berdych - Nadal 2:0 a Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Berdych, 2. Nadal
Berdych - Nadal 2:0 a Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Berdych, 2. Nadal
Berdych - Nadal 2:1 a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Djokovič, 2. Nadal
Berdych - Nadal 2:1 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Berdych - Nadal 2:1 a Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Berdych
Berdych - Nadal 2:1 a Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Berdych

Nadal - Berdych 2:0 a Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Roddick
Nadal - Berdych 2:0 a Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Nadal - Berdych 2:0 a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Nadal - Berdych 2:0 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Nadal - Berdych 2:1 a Roddick - Djokovič 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Berdych
Nadal - Berdych 2:1 a Roddick - Djokovič 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Nadal - Berdych 2:1 a Djokovič - Roddick 2:0, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič
Nadal - Berdych 2:1 a Djokovič - Roddick 2:1, postupují 1. Nadal, 2. Djokovič

Tabulka po dvou kolech:
1. Nadal 2 2 0 4:1 2
2. Djokovič 2 1 1 2:2 1
3. Berdych 2 1 1 2:2 1
4. Roddick 2 0 2 1:4 0

Berdych: Nesmím přistoupit na Nadalův styl
Pětadvacetiletý Berdych dokázal v kariéře zdolat španělského hráče třikrát z 11 vzájemných zápasů, ale naposledy již před čtyřmi lety. Od té doby prohrál sedmkrát v řadě bez zisku sady, včetně letošního finále na wimbledonské trávě.

Proti světové jedničce chce riskovat a hrát agresivně. Po čtvrtečním tréninku v londýnské O2 aréně český tenista prohlásil, že když nepřistoupí na Nadalův styl hry, má šanci ho na rychlém povrchu v hale porazit.

"Člověk do toho musí jít agresivně," řekl Berdych, podle nějž je proti prvnímu hráči světa potřeba riskovat. "Když to riziko vyjde, tak se dá porazit. Když ne, tak je prostě lepší," dodal.

Podle Berdycha nesmí soupeř přistoupit na Nadalův styl hry. "Je potřeba přijít s úplně něčím jiným a odlišným. A on se buď s tím potká, nebo nepotká. Doufat, že s ním budu hrát dvacetkrát přes síť a že ho nějak přehraju, to nejde, to je nesmysl," dodal Berdych v souvislosti s tím, že jednou z mnoha Nadalových silných stránek je hra od základní čáry.

"Ale v hale na tom rychlejším povrchu je to zase úplně něco jiného," uvedl pětadvacetiletý český tenista. Připomněl Nadalovo utkání na turnaji v Šanghaji, kde prohrál s Rakušanem Jürgenem Melzerem.

Berdych připustil, že proti Nadalovi nemůže útočit bez rozmyslu. "Samozřejmě člověk tam nesmí chodit úplně bezhlavě. Není mnoho hráčů, kteří umějí bránit a prohazovat, jako Nadal. Ale ta cesta tam je, Melzer to s ním dokázal. Všechno jde, všechno je možný, proč ne?" zdůraznil.

Také kouč Tomáš Krupa potvrdil, že jeho svěřenec musí proti Nadalovi útočit. "Ve středu jsem Nadala zase viděl proti (Novaku) Djokovičovi a musím říct, že tomu frajerovi skoro nejde zabít balon. Je to neuvěřitelné. Má fantastické nohy. Tomáš ho ve výměnách neporazí, musí ho zkusit vystřílet," řekl Krupa.

O možném kalkulování, že Berdychovi teoreticky stačí uhrát jeden set, nechce slyšet. "To jsem slyšel poprvé. Je to úplně jedno. Pro mě je důležité pro to udělat maximum. Ať to dopadne jakkoli, budu si moci říci, že jsem tam hrál na 100 procent. Neřeším, jak to je, půjdu do toho jako do normálního zápasu," zdůraznil Berdych.

Mrzelo by ho, kdyby s Nadalem vyhrál ve třech setech a stejně by nepostoupil. "Ale každé vítězství se počítá. Určitě bych měl radši tu starost, že bych s Nadalem vyhrál a pak čekal, jak dopadne další zápas (mezi Djokovičem a Andym Roddickem)," dodal.

Nadal ve středu po vítězství nad Djokovičem naopak prohlásil, že jeho hlavním cílem v pátek je získat set, který mu zaručí postup do semifinále. "Vyhrát set s Tomášem není nikdy jednoduché," řekl.

Berdych Nadala neporazil už pět let. Nemyslí si ale, že má na něj blok, spíš své prohry přičítá velkému zlepšení hry španělského tenisty. "Není náhodou první na světě. Neuvěřitelně se zlepšil - i v porovnání s Federerem. Ten si pořád jede tu svoji úroveň, ale u Nadala je strašně vidět, jak se zlepšil," prohlásil Berdych.

Dřív spolu s Nadalem občas trénovali, ale v poslední době už moc ne. "I proto, že Tomáš nemá moc zájem," řekl Krupa. "V tréninku do toho Rafa pálí mnohem víc než v zápase - míče jsou tak o 20 kilometrů za hodinu rychlejší. Dělá hodně chyb a člověk si s ním moc nezahraje. V zápase míč mnohem víc podrží."

Berdych hraje v Londýně na Turnaji mistrů poprvé. První utkání s Djokovičem hladce prohrál, ve středu naopak přehrál Roddicka. "První zápas byl pro mě tady první zkušeností, byl jsem dost nervózní a nehrál jsem, jak bych si představoval. Ve středu (s Roddickem) to byl skoro velký zápas. Hrál jsem dobře, na kurtu jsem se cítil skvěle a opět jsem získal sebedůvěru," vrátil se k dosavadním utkáním.

Vítězství nad Roddickem, kterému odvrátil dva setboly, pro něj bylo velkou vzpruhou. "Potřeboval se chytnout, už se v těch porážkách trochu plácal," řekl trenér v souvislosti s Berdychovou sérií porážek v druhé části sezony. "Po delší době odvrátil setboly, ujistil se, že to půjde. Ve druhém setu už hrál jako dřív," dodal Krupa.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
to je strasnej ocas... uvodni 3 chyby v tiebreaku a cely set v prdeli :( Berdo Berdo..
Reagovat
smazaný uživatel
to je pičahnát
Reagovat
smazaný uživatel
zm.rd je to!
Reagovat
smazaný uživatel
tak uz jdou na to mrníci - take the field guys!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych stejně jako vloni odehraje poslední zápas sezony proti Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
no kdyby byl dnes Tomáš lepší, tak může i vyhrát
Reagovat
smazaný uživatel
Preco tu neni variantziadna s poctom gamov. Sety nemusia byt dolezite. Ja si myslim ze velke sance ma Roddick o dost vacsie ako si ludia myslia. Nadal - Berdych si myslim ze bude 2:0 pre Rafu, keby aj bolo 2:1 pre Rafu verim ze Rafa vyhra. Roddick muis dat 2:0 Djokovica co vobec nevidim nerealne- Roddick na Djokovica vie, dalej Roddick prvy zapas hral dost dobre, druhy s Berdychom nie- cize staci ze sa vrati k forme z prveho zapasu ktory mohol aj vyhrat a Djokovica by mohol dat- hlavne Djokovic moze mat daco s okom ak bude mat tak kazdy vie ze asi je tazke sa sustredit na hru ak ma daco picha- nedajboze ak zle vidm cize Roddickove sance ze vyhra 2:0 vidim dost dobre no a potom idu n arad gamy- ma minus 5,Berdych minus 1 a Djoker je na nule- cize Roddick staci ze da Djokera dako 7:6 7:5 a ma minus 2 gamy, kym Novak bude mat minus3 a Berdych s minus 1 gamom staci ked prehra 7:6, 7:6 a ma tiez minus 3 ide dalej Roddick- to nepisem o variantach ze Roddick vyhra vyraznejsie alebo naopak Berdych prehra vyraznejsie a tym padom dalej ide Roddick.
Reagovat
LubosZabloudil
gamy vubec rozhodovat nebudou..

Pokud Berdych prohraje 1-2, Roddick je venku..
Reagovat
smazaný uživatel
Ak Berdych prehraje 1:2 tak ma skore setov 3:4 ak Roddick vyhra 2:0 ma skore setov 3:4 a gamy rozhoduju viem co som pisal.
Reagovat
smazaný uživatel
Teraz citam ze ak dvaja maju rovnako vyhier tak ich vzajomny zapas, automaticky som myslel ze sety a gamy sa rataju. Lenze to ak Djokovic prehraje s Roddickom 2:0 a ten Berdych napr. 2:1 stale maju 3 po 1 zapase- cize vtedy by sa malo ist na tie sety, gamy co je pri 3 hracoch cize malo by sa ist na tie sety a gamy a ten Roddick teda ma sancu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos Rafa!! Jasná záležitost, 2:0 a jdem se připravovat na SF...
Reagovat
smazaný uživatel
si buĎ blbá nebo navedená
Reagovat
smazaný uživatel
No 2:0 ho neporazi.. Jedine predpokladat ze se stane zazrak. Nelze cekat ze Rafa bude mit spatny den nebo tak neco, to by nebyl on-podava konzistentni vykony. Tudiz kdyby Tom hral fakt dobre tak to dopadnout 2:1 nebo 1:2 muze, ale pak jen doufat ze Roddick nehodi flintu do zita a bude chtit z Londyna odjet jako chlap. Bilanci s Djokovicem ma velmi dobrou 5:2.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist