Preview: Dočkáme se dnes nové světové jedničky?

5. 6. 2008, 09:16
Previews 1
Dnes se na kurtech Rolanda Garrose odehrají obě semifinálové utkání žen. Nejen, že ze srbského duelu Ivanovičová - Jankovičová a ruského souboje Kuzněcovová - Safinová vzejdou dvě finalistky, ale pokud by dnes v prvním zápase neuspěla Světlana Kuzněcovová, bylo by utkání Srbek přímým soubojem o tenisový trůn!

Současná světová jednička Maria Šarapovová v Paříži vypadla už v osmifinále. Tím dala šanci svým pronásledovatelkám, a ty šance využily. Již před dnešními semifinálovými duely je jisté, že v pondělí 9. června 2008 se v čele žebříčku WTA Ranking objeví zcela nové jméno.

Pokud v prvním semifinále uspěje Světlana Kuzněcovová, bude ve finále usilovat nejen o svůj druhý grandslamový titul, ale také v přímém souboji s vítězkou "srbského semifinále" o post světové jedničky.

Druhou variantou je, že dvaadvacetiletá Kuzněcovová na svou dnešní soupeřku Dinaru Safinaovou stačit nebude, a tak se už dnes dozvíme jméno nové královny bílého sportu. Tou by se stala vítězka utkání Ana Ivanovičová - Jelena Jankovičová.

Ať tak nebo tak, v Paříži se diváci mohou těšit na zápas, ze kterého vzejde vítězka, která si proměněným mečbolem zajistí poprvé v kariéře pozici světové jedničky. A jaké jsou šance hráček na postup do finále?

* Světlana Kuzněcovová (Rus) - Dinara Safinaová (Rus) *

Kurt Philippa Chatriera od 14:30 hodin:
Věk: 22 - 22
H2H: 4-3 (antuka 3-2)
WTA Ranking: 4. - 14.
WTA Ranking max: 2. - 9.
Grandslam max: titul (1x) - semifinále (1x)
Kursy Bwin.com: 1.42 - 2.45
* Detail zápasu *

Od půl třetí SELČ se na centrálním kurtu Philippa Chatriera představí dvě dvaadvacetileté Rusky. Kuzněcovová už v Paříži v roce 2006 finále hrála, grandslamový titul však získala pouze o dva roky dříve na US Open. Letos ovšem hraje o mnohem více - pokud French Open vyhraje, stane se nevou světovou jedničkou. Pro Safinovou je letošní semifinále prvním grandslamovým.

Světlana Kuzněcová na letošním Roland Garros ještě neprohrála ani set. Soupeřky však měla z kategorie průměrných (Nakamuraová, Kingová, Petrovová, Azarenková a Kanepiová). Právě ve čtvrtfinále s Estonkou Kanepiovou prohrávala v úvodní sadě 2-4, ale nakonec i díky přerušení zápasu kvůli tmě se dostala do lepší herní pohody a bez problémů postoupila. Generálky na letošní antukový grandslam ji však rozhodně ideálně nevyšly - v Berlině a Římě vypadla shodně už ve svém druhém zápase, když nestačila na Aljonu Bondarenkovou a Alize Cornetovou.

Dinara Safinová se naopak už před Paříži dostala do skvělé formy, dá se říct životní. V Berlíně porazila Heninovou, Serenu Williamsovou nebo Jelenu Dementěvovou a dočkala se svého dosud nejprestižnějšího titulu. Ve francouzské metropoli prošla hladce až do osmifinále. V něm narazila na světovou jedničku Marii Šarapovovou. Safinová v 1. setu nevyužila dva setboly a nakonec v tie-breaku prohrála. Ve druhé sadě dokonce odvracela mečbol, vše ale zvládla a v rozhodující sadě už proti své krajance jasně dominovala.

I ve čtvrtfinále hrála proti Rusce. Zopakovala si finále z Berlína proti Dementěvové, a nakonec i výsledek byl podobný. Safinová musela znovu ukázat bojovné srdce. Když prohrávala 4-6 2-5 a soupeřka šla podávat na vítězství, byla mladší sestra Marata Safina na pokraji vyřazení. Nicméně Dinara Safinová nic nezvdala a povedl se jí další dokonalý obrat. Z následných 12 gamů prohrála jen jeden a v třetím setu tak své o 4 roky starší krajance dokonce nadělila kanára.

Resumé: Kuzněcovová má už více zkušeností, a to hlavně ze závěrečných kol grandslamů. To ji může v dnešním souboji pomoci. Také už cítí, že by se poprvé v kariéře mohla stát nejlepší hráčkou světa. Ale těžko odhadovat, zda jí to bude hrát do karet, nebo jí to nakonec psychicky spíše ublíží. Safinová už na své grandslamové maximum dosáhla, ale sérii 11 vítězných duelů, kterou ji nepřerušila Heninová, Serena Williamsová, Dementěvová ani Šarapovová, bude chtít prodloužit i dnes. S Kuzněcovovou má vzájemnou bilanci 3-4, poslední dva zápasy spolu odehrály na antuce a oba vyhrála Kuzněcovová. Pokud věříte, že potřetí v řadě vyhraje vzájemný duel Kuzněcovová, vsaďte si s kursem 1.42. Máte-li tušení, že Safinová
vyhraje dvanácté utkání po sobě, využijte kursu 2.45

* Ana Ivanovičová (Srb) - Jelena Jankovičová (Srb) *

Kurt Philippa Chatriera od 16:00 hodin:
Věk: 20 - 23
H2H: 5-1 (antuka 1-0)
WTA Ranking: 2. - 3.
WTA Ranking max: 2. - 3.
Grandslam max: finále (2x) - semifinále (3x)
Kursy Bwin.com: 1.27 - 3.09
* Detail zápasu *

Srbské semifinále Ivanovičová - Jankovičová začne zhruba 20 minut po skončení prvního semifinále dvou Rusek. Pokud by už byla ze hry Kuzněcovová, vstpovaly by srbské tenistky do svého sedmého vzájemného duelu s vědomím, že vítězka se stane světovou jedničkou. V případě, že Kuzněcovová bude první finalistkou, tak lepší z dvojice Ivanovičová - Jankovičová se v sobotu utká právě s Ruskou ve finále nejen o premiérový titul z French Open, ale také o post světové jedničky.

Ana Ivanovičová v Paříži obhajuje loňské finále. Do něj se dostala i letos na Australian Open, a ve 20ti letech je blízko svému prvnímu grandslamovému titulu a postu nejlepší hráčky světa. Letos se dočkala pouze titulu v Indian Wells. Před Roland Garros se však do optimální formy nedostala. V Berlíně prohrála v semifinále s Dementěvovou a v Římě už v úvodním kole nestačila na Bulharku Piroňkovovou.

Pařížská antuka jí však sedí - všechny své soupeřky (Arvidssonová, Šafářová, Wozniacká, Cetkovská, Schnyderová) smetla přesvědčivým způsobem bez ztráty setu. Sama ale ví, že teď narazí na soupeřky mnohem lepších kvalit.

V dnešním souboji se střetne s krajankou Jankovičovou, s níž má vzájemnou bilanci 5-1. Důvod, proč na ni umí zahrát, však nezná. "Těžko říct. Jsou hráčky, proti kterým se vám daří víc, než proti ostatním. Je to těžká soupeřka, moc dobře brání, a já se proti ní snažím hrát svoji hru, hrát agresivně.

Jelena Jankovičová před French Open generálku zvládla, když obhájila titul v Římě. V Paříži stejně jako její o 3 roky mladší krajanka ještě neprohrála ani set, ale už tři sady musela rozhodovat až v tie-breaku. Při tom ani ona nehrála s žádnou extra silnou soupeřkou (Niculescová, Erakovičová, Cibulková, Radwaňská a Suarezová-Navarrová).

Za drobnými zaváháními mohla být i bolesti pravé ruky nebo nevyhovující tenisové míčky, na které si ovšem neštěžovala jen ona.

Resumé: Ivanovičová na svou starší krajanku umí zahrát, což by měla potvrdit i dnes. Bookmakeři na její výhru vypsali kurs 1.27. Věříte-li, že uspěje podceňovaná Jankovičová, vsaďte si s kursem 3.09.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Finále podle mě obstará Safina a Ivanovič a nedivil bych se, kdyby Safinová vyhrála.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist