Preview: Djokovič v Madridu zaútočí na Nadalův post světové jedničky

3. 5. 2014, 11:00
Previews 13
Rafael Nadal může po více než půl roce přijít o post světové jedničky. Po turnaji v Madridu, který startuje už zítra se před něj může dostat Novak Djokovič, který by však musel získat titul a Španěl zároveň nesmí postoupit do čtvrtfinále.
Rafael Nadal a Novak Djokovič

Rafael Nadal se do čela světového žebříčku vrátil loni v říjnu, kdy vystřídal Novaka Djokoviče. Ještě před dvěma měsíci měl sedmadvacetiletý Španěl náskok čtyř tisíc bodů, jenže Srb v březnu vyhrála oba turnaje Masters 1000 v Indian Welss a Miami, zatímco Nadal v dubnu prožil nejhorší vstup do antukové sezony od roku 2004, když v Monte Carlu i Barceloně skončil překvapivě už ve čtvrtfinále.

Nadal má sice k dobru ještě téměř dva tisíce bodů, už příští týden ale obhajuje titul na domácím Masters 1000 v Madridu. A pokud nepostoupí alespoň do čtvrtfinále, dá šanci Djokovičovi vrátit se na 1. místo. Šestadvacetiletý Srb totiž před rokem prohrál už ve svém prvním zápase s Dimitrovem a může si tedy výrazně polepšit, k posunu do čela žebříčku ale musí ve španělské metropoli vyhrát a doufat v brzké zaváhání Nadala.

Přehled získaných bodů během turnaje v Madridu:
vítěz finále semifinále čtvrtfinále 3. kolo
1000 600 360 180 90
Rafael Nadal 12900 12500 12260 12080 11990
Novak Djokovič 12030 11630 11390 11210 11120


Djokovič na svém posledním turnaji v Monte Carlu prohrál v semifinále s Federerem a poté musel kvůli problémům se zápěstím odpočívat. V Praze navštívil docenta Pavla Koláře a na chvíli vypadl z tréninkového tempa. Mezitím odpočíval po boku své snoubenky Jeleny Rističové, s níž čeká prvního potomka.

Počet týdnů v čele žebříčku ATP:
Roger Federer (Švýc.) 302
Pete Sampras (USA) 286
Ivan Lendl (ČR/USA) 270
Jimmy Connors (USA) 268
John McEnroe (USA) 170
Rafael Nadal (Šp.) 132
Bjorn Borg (Švéd.) 109
André Agassi (USA) 101
Novak Djokovič (Srb.) 101

O žádný turnaj však nepřišel a zda je ruka v pořádku, v Madridu otestují hned úvodní zápasy. Na úvod může narazit na Chorvata Marina Čiliče, který letos vyhrál 24 zápasů, ve druhém zápase pak na Gulbise, Janowicze, Dolgopolova, nebo Itala Fabia Fogniniho, jenž letos vyhrál nejvíce zápasů ze všech tenistů (25) a na antuce je velmi nebezpečný. Ve čtvrtfinále se očekává souboj s Davidem Ferrerem, v semifinále pak může narazit na Stanislase Wawrinku.

Nadal začne hájit post světové jedničky v zápase proti vítězi duelu Mónaco - Melzer. Ve třetím kole může narazit na Němce Tommyho Haase, ve čtvrtfinále na Tomáš Berdycha a v semifinále na Federera, Tsongu, nebo Murrayho.

I když by Nadal v Madridu první místo ubránil, bude se jeho pozice otřáset i v následujících týdnech. Dalších tisíc bodů obhajuje v Římě, 2000 bodů pak na Roland Garros. Naopak Djokovič dohromady jen 900 bodů, tudíž má v následujícím měsíci vše ve svých rukách.

Ve Španělsku ale může dojít stejně jako na finále Nadala s Djokovičem i na švýcarský souboj Rogera Federera se Stanislasem Wawrinkou, kteří si spolu zahráli o titul v Monte Carlu. Tam zvítězil o čtyři roky mladší Wawrinka, který získal svůj první titul z turnajů Masters 1000 a navázal tak na svůj lednový premiérový grandslamový triumf z Australian Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rafa o jednotku s velkou pravdepodobnostou príde po RG a možno už pred ním..Možno sa na ňu opat dostane po Wimby no s definitivnou urcitostou bude po USO prvý Djokovič..Ak vsak nebude mat aspon 2000b. náskok, na konci roku sa zase može tešiť Rafa..A o poradie k 31.12 obom vlastne ide..Ak obaja na turnajoch prepadnú, može sa tesit este aj Roger...Uvidíme.:

Inak, k Madridu..Paradoxne si myslím, že ak Rafa nevyhrá ani Madrid, ani Rím, tak vyhrá práve RG..Štatisticky je skoro nemožné, aby z piatich antukových turnajov za sebou nevyhral aspoň jeden :)
Reagovat
gigin
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si cyp :)

Štatisticky jeden z najvacsích na TP :)
Reagovat
gigin
Tak to je nejjasnější jas :)))
Jinak Dom to dnes dal, taky Thomaz a Jule. Spokojenost :)
Reagovat
Mayo
EL Matador, Fedex, Murray na jednej strane , zaujímavé
Reagovat
Pe3k
https://www.youtube.com/watch?v=LU59Djl-n3s

No spíše v Římě Novaku. S tímhle pavoukem to moc nadějně nevypadá...
Reagovat
smazaný uživatel
Můj názor je, že Rafan titul v Madridu neobhájí. Madrid se hraje na rychlejší antuce a Nadal tam uspěl jen tehdy, kdy se mu hodně dařilo (2010 - sezóna s 3 GS tituly a 5 dalšími vavříny, 2013 - rok s 2 GS turnaji a 8 dalšími trofejemi).
Já doufám, že této skutečnosti využije Nole a stáhne ztrátu na Rafana pod 1000 bodů. Novaku do toho!!!
Reagovat
spaniel
Titul z Madridu od Beckera nikdo neobhajil, takze je to dost mozne.
Reagovat
kada.tom
Rafa podle mně o Nr. 1 těsně nepřijde a naopak na trávě si vytvoří zase určitej náskok :-)
Reagovat
r.Fever
Djokoviča môže zastaviť len zranenie, aj by som sa stavil, že po RG bude 1.Djokovič. Samozrejme, po Wimbledone môže byť zase Rafa. Ale s určitosťou bude po US Open znova Djokovič. A na konci roku zase niekto iný.
Reagovat
spaniel
Jenže kazdy vi, ze tomu vubec nerozumíš, Kadlec.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně zase bude na co koukat, docela brutální los ze všech stran, podle mě nikdo snad kromě Wawrinky nebo Nadala to nemá v prvních kolech jednoduchý, a Rafa tam má případně Dimitrova, to bych si vychutnala :) Berďa s touto formou na antuce si nejspíš užije maximálně zápas se Štěpcem a končí, toť můj tip, Djokovič, Murray a Federer budou mít tvrdej rozjezd, jsem zvědavá s čím se ukážou ti, kteří měli delší pauzu, na konci týdne asi přijdu o nehty :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal už zaber !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist