Preview: Djokovič - Davyděnko

16. 11. 2008, 00:01
Previews 10
Djokovič proti Davyděnkovi podruhé. Finále Turnaje mistrů v Šanghaji bude opakováním jejich zápasu ze Zlaté skupiny. V něm se před pěti dny radoval budoucí druhý hráč světa Srb Novak Djokovič, jenž světovou pětku Nikolaje Davyděnka z Ruska porazil se štěstím po setech 7:6, 0:6, a 7:5. "Finále je jiný zápas, věřím, že tentokrát mám šanci," říká Rus.
Djokovic Novak

Letošní Turnaj mistrů je od začátku plný překvapení. První hráč světa Rafael Nadal odřekl start, obhájce titulu Roger Federer zaznamenal dvě porážky už v základní skupině a poprvé po šesti letech se nekvalifikoval do semifinále, Andy Murray doplatil na únavu z Federerovy popravy a o titul tak budou bojovat hráči, kteří i přes své kvality už zhruba půl roku nic nevyhráli - Srb Novak Djokovič a Rus Nikolaj Davyděnko.

I souboj světové trojky s pětkou by ale měl mít samozřejmě špičkovou úroveň a jeho atraktivitu budou zvyšovat i živé vzpomínky na jejich poslední vyrovnaný vzájemný souboj, který je starý 5 dní. Oba borci se totiž v rámci letošního Turnaje mistrů už jednou utkali - ve Zlaté skupině slavil šťastnou výhru 7:6, 0:6 a 7:5 Djokovič.

"Vítězství ze skupiny proti Davyděnkovi mi trochu pomůže, ale ne moc, finále je něco speciálního," nepřeceňuje výhru nad dnešním soupeřem 21letý Djokovič a v podobném duchu mluví i o šest let starší Rus. "Bude si více věřit, ale mám šanci. Je to finále a to je jiný zápas, vyhraje ten, kdo bude více fyzicky fit a méně nervózní," říká Davyděnko.

Djokovič v Šanghaji letos napravil špatný dojem z loňska, kdy prohrál všechny zápasy. Díky zaváhání Rogera Federera navíc desetinásobný vítěz ATP ukončí sezonu jako světová dvojka.

Bělehradský rodák má možnost uzavřít letošní rok podobně skvěle, jak ho začal. Hned v lednu triumfoval na Australian Open na první velké akci sezony a Turnaj mistrů je z prestižních podniků na programu jako poslední. "Bylo by skvělé, kdybych tu vyhrál. V posledních měsících se mi tolik nedařilo, ale teď si věřím" říká Srb, který se ze svého třetího a zatím posledního letošního titulu radoval 11. května v Římě.

"Řadím to na úroveň vítězství v grandslamu, protože tu soutěží osm nelepších hráčů světa a je nutné nejméně pět z šesti zápasů vyhrát," uvažoval Djokovič, který letos vedle Australian Open a Říma triumfoval i v Indian Wells.

Srbský talent tento týden podlehl pouze Francouzi Tsongovi, ale šlo o zápas, který už nemohl nic změnit na jeho postupu z prvního místa skupiny. Do semifinále ho už před tím posunuly výhry nad Argentincem Del Potrem a Rusem Davyděnkem. V něm včera udolal 4:6, 6:3 a 7:5 Francouze Simona. "Věděl jsem, že jsem favoritem, což se na mně asi v úvodu podepsalo. Nebyl jsem dost trpělivý a dělal jsem hodně chyb," řekl Djokovič k prohranému prvnímu setu.

"Neviděl jsem dnes hrát Djokoviče hodně dobrý zápas. Občas byl vynikající, ale ne konstantně, ne každý game nebo každý míček," řekl Davyděnko. "I to by mohla být má šance," dodal.

Ruský vítěz 14 titulů, který letos triumfoval v Miami, Pörtschachu a ve Varšavě, si do Šanghaje přivezl skvělou formu. Těsně před startem Turnaje mistrů bojoval v Paříži o finále a tento týden dal definitivně zapomenout na dlouhé měsíce výsledkového strádání.

Na prestižním čínském podniku startuje ukrajinský rodák počtvrté v řadě a postupem do finále překonal své maximum z premiérové účasti, kdy došel do semifinále. Na jeho raketě v minulých dnech skončili Francouz Tsonga, Argentinec Del Potro a ve včerejším semifinále nedal šanci unavenému Federerově přemožiteli Andymu Murraymu.

"Měl jsem štěstí, že Murray Federera vyřadil," uvedl ruský tenista, jenž má s bývalou světovou jedničkou zápasovou bilanci 0:12. "Chtěl ukázat, že je nejlepší a porazit Federera, takže byl asi opravdu unavený. Já jsem ale hrál hodně dobře," dodal Davyděnko.

Bookmakeři bwin čekají opět vyrovnané utkání - na Djokoviče vypsali kurs 1,89, na Davyděnka 1,81.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
- každý ale musí potvrdit, že nejlepší zápas turnaje byl Féďa-Murray
Reagovat
smazaný uživatel
oboje dohromady,Kolja hlavně kupis strašně chyb a i s tím pohybem po dvorci to byla bída, ale Djokovič určitě hrál lépší tenis vež proti Simonovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem spíš tipoval Davyděnka, nebo jsem aspoň čekal tříseťák..no moje předpoklady docela mimo :-)). Bohužel jsem zaspal a neviděl ani jednu výměnu..to Hrál Djoka tak dobře, nebo to Kolja nezvládl psychicky??
Reagovat
smazaný uživatel
V prním setu hrál Djoko fakt sqwěle,pak Daviděnko kupil chyby,v druhým setu se zvedl,ale nebylo mu to nic platný..A to mu Nole dost pomohl svou dvouchybou..Ale některý výměny fakt luxus:)
Reagovat
smazaný uživatel
No já si myslim, že Kolja hrál špatně... Nebyl to z jeho pohledu tenis jako v předešlých zápasech i když nechci nějak podceŇovat Novaka ale když jeden hraje špatně tak ten druhý na tom samozřejmě "vydělá" a od toho se pak odvíjí celá hra....
Reagovat
smazaný uživatel
ha můj Djokovič to zvlááááááádl
Reagovat
smazaný uživatel
Bacha aby tě neslyšela ta jeho oštěpařka:))
Reagovat
smazaný uživatel
:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze Davydenko to uz z ruk nepusti a vyhra aj vo finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ten začátek na to opravdu nevypadá:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist