Preview: Češi jsou blízko obhájení titulu, dnes mají dva mečboly

17. 11. 2013, 10:05
Previews 64
Čeští tenisté dnes mohou poprvé v historii obhájit vítězství v Davis Cupu. Ve finále v Bělehradu vedou nad domácím Srbskem 2-1 na zápasy a před dnešními dvouhrami tak mají dva mečboly. První se pokusí proměnit Tomáš Berdych proti 23 zápasů neporaženému Novaku Djokovičovi, druhou možnost pak bude mít Radek Štěpánek proti outsiderovi Dušanu Lajovičovi.
Djokovič - Berdych (© daviscup.com)

Finále v Bělehradu má zatím očekávaný scénář. V pátečních dvouhrách získali po bodu obě jedničky a včerejší zřejmě klíčovou čtyřhru vyhráli Češi. Srbové tak mají nůž na krku, neboť bez své dvojky Janka Tipsareviče musí spoléhat nejen na vítězství Djokoviče, ale i 117. hráče světa Lajoviče.

Za stavu 2-1 na zápasy zkusí Tomáš Berdych v první dnešní dvouhře od 14:00 porazit světovou dvojku Novaka Djokoviče. Pokud se mu to nepodaří, nastoupí na kurt jako favorit Radek Štěpánek a proti Dušanu Lajovičovi se pokusí jako loni získat "salátovou mísu".

Berdych bude proti Djokovičovi v dobré pozici. Porážka neznamená katastrofu. "Nemám co ztratit, beru to jako velkou výzvu hrát s Novakem před jeho fanoušky a zkusím získat tento extrémně těžký bod," vyhlásil sedmý tenista světa.

Otázkou ale je, jak porazit rozjetého Djokoviče, s kterým má Berdych výrazně negativní bilanci 2:14. "Když ho vidím, připadá mi, že hraje jako playstation a jediná možnost, jak ho porazit, je vypnout ho ze zásuvky. Hned jak přijdu do haly, tak ji budu hledat, jestli netrčí ze šatny a jestli to nebude ta správná. Trošku o ni zakopnout nebude vůbec špatný," vtipkoval Berdych a vážně dodal: "Na zápas se moc těším, půjdu si to užít a hlavně se půjdu pokusit vybojovat a vydřít poslední bod."

V Bělehradu zatím nečelil Berdych ve dvou zápasech ani jednomu brejkbolu. "Ony přijdou, nebojím se toho a jsem připraven. Ale je pravda, že si servisem pomáhám, dělám hodně bodů a budu rád, když se mě to bude držet i proti Djokovičovi."

Pokud dokáže zdolat Djokoviče, který už 23 zápasů v řadě neprohrál, podtrhne svoji výjimečnost v soutěži. Už má celkem 46 vyhraných zápasů a v české historii je třetí nejúspěšnější za Roderichem Menzelem (53) a Janem Kodešem (60).

Pokud Berdych neuspěje, přijde za stavu 2-2 přijde řada na Štěpánka. "Nikde není psáno, že budeme pátý zápas hrát, ale když ano, budu připraven odevzdat všechno," řekl Štěpánek. "Sil mám dost, nemám problém. Budu připravený," ujistil.

Štěpánek už si ve finále rozhodující zápas prožil. Loni proti Španělsku v Praze dokázal porazit Nicoláse Almagra a stal se národním hrdinou. "Nemyslím si, že ve finále Davis Cupu bude za stavu 2-2 něco jednoduchého, to v žádném případě. Ale tu zkušenost mám, mám tu zkušenost pozitivní, a když k tomu dojde, tak všechny věci, které jsem prožil, budu chtít využít ve svůj prospěch," řekl Štěpánek.

Není jisté, koho proti němu Srbové postaví. Buď nastoupí Dušan Lajovič (117. ATP), který v Davis Cupu odehrál dva zápasy, nebo kapitán Goran Obradovič postaví Ilju Bozoljace (238.), který je přece jen o něco zkušenější než Lajovič.

"Je mi jedno, kdo bude na kurtu, musím se koncentrovat na sebe. Už jsem odehrál hodně důležitých zápasů a vím, jak se připravit. Přijeli jsme sem pro tři body, už máme dva a v neděli se budeme snažit v tom pokračovat," řekl Štěpánek.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

64
Přidat komentář
Jan
Zaplaťpámbů, že to tak jde. Radek hraje jak z partesu.
Reagovat
Jan
Ti Srbové jsou fakt otravní s tím pískáním při Radkově podání. Proč jim rozhodčí nevezme fiftýn !!!
Reagovat
Jan
Radku, vydrž se silami a doraž to !!!
Reagovat
Jan
Škoda, škoda. Nejdřív nevyužitý brejkball 4:15 a v TB také šance byla. Proti takovým hráčům, jakým Nole je, se to musí využít. Nenabízí těch šancí mnoho. Ale v závěru 2. setu mi Nole připadal k poražení.
Reagovat
Jan
40:15
Reagovat
tommr
zápasy Tomáše s Djokovicem (Nadalem) jsou jak přes kopírák. Tomáš může hrát v průběhu zápasu sebelíp, ale když dojde na rozhodující momenty tak vždycky selže a nakonec prohraje. Kdyby proměnil ten jasnej míček za stavu 5:4 v TB druhýho setu tak se moh zápas aspon trochu zdramatizovat. Tomáš to ale bohužel jako obvykle nepochopitelně pokonil. Mě příjde jakoby pokaždý když se dostane do nadějný šance úplně ztratil hlavu ...
Reagovat
Jan
Tím se odlišují nejlepší hráči od ostatních. Teď za stavu 2:3 v 3. setu to už začalo vypadat a vypadá, že Tomášovi docházejí síly. Není se čemu divit. Nakonec udržel vysoký standard po 2 sety s Djokovičem, to je také hodné pochvaly.
Reagovat
Jan
Asi je rozdíl v tom, že zatímco pro Nadala a Djokoviče je tato vysoká úroveň hry standardem, u Tomáše to je jeho top možnost, kterou neudrží pořád a pak dochází k těm výpadkům. I když že pokazil tu lehkou volej ...
Reagovat
Jan
Když tam fandí Fantomas, to musí Tomáš dát !!! :)
Reagovat
smazaný uživatel
jen tak dal djokovici! jeste vice se rozciluj:-)
Reagovat
smazaný uživatel
jak mam novaka vcelku rad, tak ten jeho otec je mi krajne nesympaticky a pusobi na me namyslene...
Reagovat
kada.tom
ti "fanoušci" se chovaj fakt neskutečně ... hnus
Reagovat
darek.vrana
Nechutnej národ
Reagovat
Vojtiik
ti fandové, to jsou fakt zvířata:)
Reagovat
Jan
Zatím se Tomáš drží.
Reagovat
darek.vrana
Srbové = verbež, hrozný svinstvo, co dělaj.
Reagovat
darek.vrana
Docela mě dostalo, jak Zimonjic nepřímo zkritizoval Bozoljace. Prý kdyby nastoupil s Djokovičem, byli by silnější. Já bych zase řekl, že vůbec nejsilnější by byli bez něj:). Je vidět, jak je i atmosféra v týmu důležitá.
Reagovat
darek.vrana
Myšleno bez Zimonjiče.
Reagovat
Jan
Taky se mi to tak jeví. Bozoljac hrál dobře, vyhrál většinu svých podání a kdyby hrál s Djokovičem, možná to bylo o něčem jiném. Ale jak už tady někdo psal, děkujeme, že nechali ferrari v garáži.
Reagovat
Vojtiik
Nenad prohraval sve servy, protoze bozoljac byl na síti asi tak kvalitní jak Camerin
Reagovat
smazaný uživatel
co rikate na spolukomentare pana Paly(otvira se mi kudla v kapse)
Reagovat
darek.vrana
Zrovna jsem tu chtěl napsat, že se mi Pála líbí:). Je to sympaťák a neříká jen nějaká klišé jak to často bývá. Zdá se mi, že to často komentuje docela trefně.
Reagovat
smazaný uživatel
Pálu mám ráda, působí na mě jako pohodář. Tak a jdeme na to !!
Reagovat
Jan
Pála mi nevadí. Proč kudla ?
Reagovat
smazaný uživatel
Věříte někdo dnes Tomášovi nebo budu zas ojedinělá Nanynka? :D:D
Reagovat
PetaM
Já myslím, že šanci má :) Novak už při zápase s Radkem vypadal strhaně a vyhrál snad jen díky vůli :D :D Tomáš ale bude nabuzený a nemá co ztratit. Na Novakovi ovšem bude tíha, že jestli prohraje, tak Davis Cup nevyhráli. A možná bude i unavený, kdo ví. Tomáš má určitě šanci ho porazit. Ale jak znám Novaka, tak Novak vyhraje 3:2 :D :D Ale mohlo by to být klidně i naopak :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
dobře, dobře. Pro dnešek budu Nanynka s tebou :D
Reagovat
smazaný uživatel
Bez šance, bohužel.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky verim, ze tam Stepce uz nepusti... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, že nebudu jediná :)))

vencape - jestli Tomáš vyhraje, tak mu celý příští rok budeš naprosto oddaně fandit a budeš ho VELEBIT :D:D:D
Reagovat
darek.vrana
Ano:)
Reagovat
Jan
Souhlasím s PetouM. Mám stejný názor. Tomáš šanci má, Novak nemusí být motivovaný, pokud se včera rozhádali, ale favorit samozřejmě je.
Reagovat
Lina
Já mu šanci dávám, je zdravě nabuzený a má Radka v zádech.
Reagovat
Jan
Jak teď vidím Djokoviče, je nachystaný vyhrát a asi to tak i dopadne. Optimisté, prosím netlučte mě tolik :))
Reagovat
Jan
Včera jak klukům šel tak krásně ten debl, o to víc je mi líto, že se rozpadly háčka. Mohly vyhrát ještě dost grandslamů. Mačkám slzu v oku.
Reagovat
PetaM
Já být holka, tak vmáčknu něco na pusu Andrey :D Ale třeba se jim i tak povede :) Lucka H. s parťačkou zatím válely a vyhrály pár turnajů. Sice ITF, ale i tak :D Uvidíme, jak si příští rok povedou na turnajích WTA :) No a Lucka s Andy, ani jedna není špatná deblistka, pokud si vyřeší společné turnaje, tak proč ne :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já osobně přeju Šafařindě, aby se posunula v singlu co nejvíc nahoru, moc se mi libíly poslední zápasy, hlavně s Eugenií a vůbec, Lucka na sobě zamakala. A myslím, že vzhledem k její prioritě těch deblů s Andy moc nebude, ale třeba se pletu. A s Nasťou teda už vůbec hrát nebude?
Reagovat
dadaft
u Lucky je to stará písnička - dokud nepřitlačí na pilu na grandslamech, o moc výš to nepůjde.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace ke čtvrtému ITF titulu ve dvouhře, tentokrát v polské Zawadě! :) Katka ve finále potvrdila pozici favoritky, když porazila Němku Ninu Zander 6:1, 6:3. V prvním setu se Katka dostala do vedení 5:0 a soupeřka na poslední chvíli zažehnala kanára. Druhý set byl o něco vyrovnanější. Katka při vedení 2:1 a 3:2 dvakrát nepotvrdila brejk, ale napotřetí už to za stavu 4:3 vyšlo a následně Katka ukončila zápas na příjmu... Hned je ta "okurková sezona" v tenise mnohem příjemnější. :)

Ještě jednou: Velká gratulace, Kačenko! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, dyk Katka postoupila do Top200 :-O

Tak to je fakt bomba
***Most Improved ? 1 Year***
Ajla Tomljanovic (CRO) 77 (500)
Katerina Siniakova (CZE) 211 (1077)
Eugenie Bouchard (CAN) 32 (148)
Simona Halep (ROU) 11 (47)
Aliaksandra Sasnovich (BLR) 136 (535)
Madison Keys (USA) 38 (138)
Bethanie Mattek-Sands (USA) 49 (171)
Svetlana Kuznetsova (RUS) 21 (72)
Lisa-Maria Moser (AUT) 328 (1104)
Katarzyna Piter (POL) 118 (384)
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť jo, to už bylo jasné po jejím postupu do semifinále (psal to tady tommr). Jak říkáš, ten vzestup je bomba a bezesporu obrovský úspěch. :)
Reagovat
tommr
velká naděje českýho tenisu, teprve sedmnáctiletá Katka Siniaková vyhrála další turnaj v polský Zawadě a pevně se usadila ve druhý dvoustovce světovýho žebříčku. A to má za letošek odehráno pouze 14 turnajů ... :)
Je zajímavý - a svědčí to o velký síle českýho tenisu - že Katka je pořád až na 11. místě mezi českejma hráčkama (před ní jsou Petra Kvitová, Lucka Šafářová, Klára Zakopalová, Karolína Plíšková, Bára Strýcová, Kristýna Plíšková, Petra Cetkovská, Andrea Hlaváčková, Lucka Hradecká, a Eva Birnerová). Pokud se ale bude Katka i nadále zlepšovat stejným tempem tak by se už v průběhu příští sezóny měla dostat minimálně do první stovky ... :)
Reagovat
Bob
Podle pár českých holek předběhne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, ty musíš být vždycky rychlejší... :D
Reagovat
tommr
sorry, předbíhat jsem opravdu nechtěl. Kdybych věděl, že to sem napíšeš i ty tak bych počkal ... :)
Jinak si myslím, že Katka by si na TP zasloužila samostatnej článek. Zajímalo by mě jak hodnotí svojí letošní sezónu a hlavně jaký má plány na tu příští počínaje AO ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je v pohodě. :) Konec konců, naše příspěvky byly trochu o něčem jiném... Jo, taky si myslím, že by si Katka zasloužila samostatný článek (snad se tady ještě objeví). Určitě bude taky nějaký ohlas u Katky na FB. :)
Reagovat
tommr
ve větě:

... (Tomáš Berdych) už má celkem 46 vyhraných zápasů a v české historii je třetí nejúspěšnější za Roderichem Menzelem (53) a Janem Kodešem (60) ...

je špatně uvedenej počet DC vítězství Rodericha Menzela. Ten je zatím první s 61 výhrami (47 v singlu a 14 v deblu) ...
Reagovat
darek.vrana
Tam jsou ale asi i zapasy za Nemecko, za nas v singlu vyhral 40.
Reagovat
a.magerova
Kluci DO TOHO, věřím vám!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš ho položí! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdo, pojd! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hajde Češi!!
Reagovat
tommr
nebude to jednoduchý, ale snad to naši borci dneska zvládnou. Rok 2010 se nesmí opakovat! Ideální by bylo kdyby Srby dorazil už Tomáš, ale když bude hlavním hrdinou zase Radek tak se taky nebudu zlobit ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi mě předběhla se založením vlákna, protože jsem jezevec, ale skvělý nápad :))) Jen bys měla nějak zařídit, aby sem mělo zákaz vstupu pár nicků :))
Reagovat
a.magerova
Ne ne, nikomu nic zakazovat nebudu.
Jsem pro to, dát šanci každému se osobně veřejně znemožnit ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D tos mě dostala ::D ještě hodinu a já vymýšlím všechno možný, čím si to ukrátit a nějak to nefunguje :) Prostě finálové DC se vším všudy, jak má být :D
Reagovat
gigin
Poslednji dan 2013-e teniske godine je...Nadam se da cete doci u velikom broju da bodrimo nase momke i ponovimo 2010-u!!SRBIJA!!!
Reagovat
Michaelus
-_- s tímhle si něž na srbský portál....:D
Reagovat
a.magerova
Vy jste si pohár/mísu "vošmatali" PŘED my si počkáme až PO :-P
Reagovat
gigin
To sa ještě uvidí!! :DD Jinak Nole to určitě nezabalí:
Trebace nam vasa podrska i danas mozda vise nego ikada. Hvala sto ste uz nas. Vidimo se uskoro!
Reagovat
smazaný uživatel
Idemo Nole! Prohraj! :D:D:D
Reagovat
carolyn
Ještě že mě je tohle jedno, hlavně at se za rok vrátí trofej do španělska - tam kam patří :-P
Reagovat
tito
ještě půl roku a budeš mluvit zcela novým jazykem. Lotrbštinou.
Reagovat
gigin
Od 1.1. 2014 :DDDDD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist