Preview: Australian Open 2010 - ženy

17. 1. 2010, 11:17
Aktuality 36
Souboje tenistek možná nabídnou na letošním Australian Open napínavější boje než dvouhra mužů. Mohou za to především dvě Belgičanky: Kim Clijstersová a Justine Heninová. Obě bývalé světové jedničky se po pauze vrátily k tenisu a fanoušky navnadily skvělým představením ve finále turnaje v Brisbane.

Titul obhajuje Serena Williamsová, která je i aktuální první hráčkou světa. Zajímavé je, že v pavouku je dalších sedm bývalých světových jedniček a odborníci čekají velmi vyrovnaný turnaj.

"Každý zápas dvouhry žen od prvního kola může být skvělý. Čeká nás za poslední roky nejlepší tenis," věří Craig Tiley, ředitel Australian Open.

Především Kim Clijstersová už prokázala, že formu vůbec neztratila. Po narození dcery Jady a návratu na kurty vyhrála US Open. "Přijela jsem sem snad poprvé od roku 2003 stoprocentně v pořádku a už se na turnaj těším," řekla belgická tenistka po tréninku v Melbourne.

A uvedla, proč se jí tak daří. "Dělám dost věcí jinak a taky mám s sebou dceru i manžela a je velkou výzvou to s rodinou zvládnout," řekla.

Clijstersová už letos vyhrála turnaj v Brisbane, kde v atraktivním finále zdolala Heninovou. Týden před Australian Open, které ještě nevyhrála, pouze trénovala a odpočívala.

Sedmadvacetiletá Justine Heninová má za sebou jen zmíněný turnaj v Brisbane, ale ukázala, že nemluvila do větru, když říkala, že se chce vrátit lepší. "Věřím, že lépe využiju svých zkušeností," prohlásila.

Fakta:
Melbourne (Austrálie)
grandslam Australian Open 2010
18. 01. - 30. 01. 2010
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
draw: 128 hráček
oficiální webová stránka
single draw (pdf)

Vítězka z Melbourne z roku 2004 v ruce zatím nemá úderovou jistotu a dělá řadu nevynucených chyb, ale agresivní hra plná vítězných míčů si svou daň prostě vybrat musí. "Pokud chci držet se světovou špičkou krok, musím víc útočit a být agresivnější," uvědomuje se Belgičanka.

Už čtyřikrát v Melbourne triumfovala Serena Williamsová, titul však ještě nikdy obhájit nedokázala. Letos ji navíc trápí obnovené zranění levého kolena. Minulý týden v Sydney prohrála až ve finále s Dementěvovou, limit v pohybu však na osmadvacetileté Američance byl patrný.

Nicméně buldočí povaha Sereny se nejvíce projeví až na grandslamech, kde dokáže prodat svůj talent. Potvrdila, že v Melbourne bude startovat jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře po boku sestry Venus. Bude tedy obhajovat oba tituly, které před rokem získala. "Miluju debl... je při něm tolik zábavy," uvedla vítězka 11 grandslamů ve dvouhře a 10 ve čtyřhře.

Kursy na vítěze (bwin.com):
S. Williamsová (USA) ... 3.00
Clijstersová (Belg.) ... 4.50
Heninová (Belg.) ... 6.50
V. Williamsová (USA) ... 7.50
Šarapovová (Rus.) ... 7.50
Dementěvová (Rus.) ... 12.00
Wozniacká (Dán.) ... 20.00
Safinová (Rus.) ... 23.00

Zaútočit na titul ovšem tradičně chtějí i ruské tenistky. Vyhrát konečně grandslamový turnaj touží Safinová nebo Dementěvová. Rusky však narozdíl od Belgičanek nebo Američanek poslední kroky k triumfu na velkých turnajích nezvládají.

Jelena Dementěvová také před rokem vyhrála generálku v Sydney a byla ve vynikající formě, jenže semifinále na Australian Open proti Sereně nezvládla. A letošní los jí rozhodně nepřál: už ve druhém kole by se mohla utkat s Heninovou.

Dinara Safinová se loni stala světovou jedničkou, na grandslamový titul ale stále čeká. Závěr sezony promarodila s bolavými zády a přišla i o část přípravy. Letos se objevila v Sydney, kde po boji zdolala Agnieszku Radwaňskou. Proti Dementěvové už neměla šanci. Obhájení loňského finále by tak bylo překvapením.

Poslední vítězky:
2009 ... S. Williamsová - Safinová 6-0 6-3
2008 ... Šarapovová - Ivanovičová 7-5 6-3
2007 ... S. Williamsová - Šarapovová 6-1 6-2
2006 ... Mauresmová - Heninová 6-1 2-0 skr.
2005 ... S. Williamsová - Davenportová 2-6 6-3 6-0
2004 ... Heninová - Clijstersová 6-3 4-6 6-3
2003 ... S. Williamsová - V. Williamsová 7-6 3-6 6-4
2002 ... Capriatiová - Hingisová 4-6 7-6 6-2
2001 ... Capriatiová - Hingisová 6-4 6-3
2000 ... Davenportová - Hingisová 6-2 7-5

Obhajovat titul loni nemohla kvůli rekonvalescenci po operaci ramene Maria Šarapovová. Nyní si myslí, že je po zranění opět ve formě a chce ke svým titulům přidat další. "Jsem fyzicky i psychicky připravena a věřím, že v oblíbeném Melbourne opět ukážu svoji sílu," řekla Šarapovová.

Připravovala se jen na exhibicích a vyhrála nad Jie Zheng, světovou čtyřkou Wozniackou i Venus Williamsovou. "Jsem šťastná, že jsem zase zpátky a dokážu vyhrávat nad nejlepšími tenistkami," radovala se Šarapovová, jež má relativně hratelný los až do semifinále. Turnaj zahájí v pondělí na centrálním dvorci proti krajance Kirilenkové, z nebezpečných soupeřek může v osmifinále narazit na Safinovou a v dalším kole Srbku Jankovičovou. Obě rozhodně v životní formě nejsou.

Australian Open:
vítězka ... 2000 b. (2.000.000 dolarů)
finále ... 1400 b. (1.000.000 dolarů)
semifinále ... 900 b. (365.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 500 b. (182.500 dolarů)
osmifinále ... 280 b. (88.000 dolarů)
3. kolo ... 160 b. (51.000 dolarů)
2. kolo ... 100 b. (31.000 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (19.400 dolarů)

"Je to nejsilnější pole, co pamatuji. Která z nás vyhraje, ta si to zaslouží," řekla Srbka Ana Ivanovičová. Ta má za sebou nevydařenou sezonu, během které jen jednou překonala čtvrtfinálové brány. Konec roku 'odpískala' a věnovala se tréninku. Do soutěže vstupuje jako 20. nasazená a na úvod si nemohla přát lepší soupeřku: se Shenay Perryovou z USA ve třech duelech ještě neztratila ani set.

Ve 3. kole by Ivanovičová mohla hrát s Věrou Zvonarevovou, jež si však hned na začátku sezony obnovila zranění kotníku a nad jejími výkony visí velký otazník.

Do okruhu adeptek na celkově vítězství určitě patří i Venus Williamsová nebo Světlana Kuzněcovová. Nebýt zdravotních problémů, došla před rokem Victoria Azarenková dál než do osmifinále, v němž podlehla Sereně.

V soutěži je osm Češek
Ve dvouhře žen se představí osm českých tenistek a los nejméně přál Lucii Šafářové, která narazí na Venus. S Američankou tři předchozí duely prohrála, ale loni dvakrát vždy až po třísetových duelech.

Ani Kvitová či Zahlavová-Strýcová nemají dobré vyhlídky. Pokud překonají své soupeřky v 1. kole, tak je čekají dvě nejvýše nasazené. Petra Kvitová v případě postupu přes Jill Craybasovou z USA narazí pravděpodobně na světovou jedničku a čtyřnásobnou vítězku turnaje Serenu Williamsovou. Barboru Zahlavovovou-Strýcovou by po výhře nad hráčkou z kvalifikace Kulikovovou asi čekala druhá nasazená Safinová.

Aktuální česká jednička Iveta Benešová má v prvním kole za soupeřku Kai-Chen Chang z Tchaj-wanu, Lucie Hradecká zkusí vyřadit ve formě hrající Izraelku Shahar Peerovou, devětadvacátou nasazenou.

Klára Zakopalová se střetne s Italkou Sarou Erraniovou a Američanka Coco Vandewegheová, která hraje na divokou kartu, vyzve Sandru Záhlavovovou.

V kvalifikaci uspěla z českých tenistů pouze Renata Voráčová. Šestadvacetiletá hráčka se v prvním kole utká s Němkou Andreou Petkovicovou, která bude v zápase papírovou favoritkou. České tenistce patří v žebříčku 125. místo, zatímco dvaadvacetiletá rodačka z bosenské Tuzly Petkovicová je na 49. pozici.

Poprvé po pěti letech chybí na Australian Open Nicole Vaidišová. Bývalá sedmá hráčka světa a semifinalistka turnaje z roku 2007 je ale momentálně až na 188. místě světa a snaží se znovu nastartovat svoji kariéru. Proto bude hrát menší turnaj ITF na Floridě v Lutzu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nejradši bych viděl daleko Karolínu, aspoň SF. Její trpělivá a chytrá hra s občas překvapivým zaútočením je atraktivní, to jak nakonec udolala Kuznu loni na USO byla nádhera. Poslední výměnu (s úžasnou radostí Karolíny nakonec) by si ruské bezhlavé mlátičky měly povinně pouštět.
Pokud se nezničí sama tím nesmyslným počtem turnajů, mohla by z ní brzo být nástupkyně Hingis, která taky spíš hrála chytře než tvrdě.
Dinára v tomhle stavu nemá šanci ani náhodou, skotte. Jenom zbožné přání. Jak jsi sám napsal, Kulikova má formu, pozor na to, aby nám Dina neskončila už ve 2. kole!
Reagovat
carolyn
čau Broži a máš zase na AO dovču jako loni?
Reagovat
carolyn
nebo už si zasloužilej důchodce? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Karolínko neprovokuj! Jedovaté sliny můžu zase ignorovat, víš že to umím. Pár dní na to padne, jinak se to nedá zvládnout.
Reagovat
carolyn
Já neprovokuju, jen se ptám, na tom je něco zlého?
Reagovat
smazaný uživatel
Ten důchodce je zbytečný, snad jsem tohle tvoje "podezření" už několikrát popřel.
Jinak tvoje dřívější výpady proti informacím o satelitech byly rovněž hloupé. Uvědom si, že 99% čtenářů tohoto webu (čtenost je na toplist.cz) NIKDY nenapsalo do diskuze ani čárku. Jak teda můžeš tvrdit, že moje texty o možnosti příjmu BBC zdarma nikoho nezajímají?
Reagovat
skott
WOZNIACKI NIKDY GRANDSLAM NEVYHRAJE!!!A pokud nahodou ano, tak zensky tenis prestanu sledovat, protoze to bude znamenat, ze je na uplnem hlubokem, zcela bahnitem dne.
Nastupkyni Hingis Wozniacki ani vzdalene neni, jenom ukazujes, zes nikdy Martinu hrat nevidel.Kdyz zcela pominu jejich vysledky, ktere tezko v Martiny letech jeste nekdy nejaka jina tenistka dosahne, tak ani herne mezi nimi zadna podobnost neni.Wozniacki je typicka baselinerka bez spetky kreativity, daleko silovejsi nez kdy byla Martina (i v dospelosti) a jeste navic ani nedosahla sveho maxima.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, porovnavat Wozniacki s Hingis..:) nevim nevim, to mi hlava nebere :)
Reagovat
skott
Ja je porovnavat nechtel, je to pouze reakce na kolegu Broze, ktery ma blaznive asociace viz. Mladenovic-Chakvetadze..
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, ja se spatne vyjadril :), reagoval jsem na "Broze"..nepochopil jsem, jak muze byt Wozniacki nastupkyne Hingis :). To se mi nezdalo.
Reagovat
skott
aha, pardon uz to vidim, psali sme to vlastne ve stejnou chvili;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nádherná reakce. První větu si musím archivovat, protože je špičková. Tenis máš příliš rád, aby mohla být pravdivá. Text jsem za tímhle účelem psal, protože jsem věděl, že tě to srovnání řádně vytočí. Správně, hru Hingisky jsem viděl jedině v krátkých ukázkách na netu nebo v TV pořadech shrnujících v jedné hodině daný grandslamový turnaj. Ale se stejným názorem jako ten můj výše jsem se už v diskuzích setkal.
Jednou napíšeš, že Wozniacki je ubohá vracečka bez nápadu, jindy že je "daleko silovejsi nez kdy byla Martina". Tak nevím.
Proč tě Karolína (přítelkyně tvé oblíbené Agy) tak irituje, netuším. Přitom do tvého balíku oblíbenkyň patří hráčky s různým stylem i projevem.
Reagovat
skott
Brozi, Brozi ty fakt nejsi normalni:DD Proc se neustale vyjadrujes k necemu, o cem vis kulove s prehazovackou?Mel by si nejdriv nejaky cas tenis sledovat nez o nem nekde zacnes diskutovat a neprejimat cizi nazory pokud o nich nejsi sam presvedcen.
To ze je Wozniacki hodne silova hracka musi byt po lonske sezone kazdemu jasne.Po fyzicke strance se porad jeste vyviji, posun proti predchazejicimu roku byl ale obrovsky.To jeste ovsem neznamena, ze kdyz ma ranu, ze ji vyuziva jako Dinara, Serena a spol., do zakonceni se vubec netlaci, naopak obvykle souperku pretlaci v dlouhej nezazivnej rally.Jen vyjimecne si pripravi pozici pro winner, vetsinou pak z backhandu.Cisla hovori jasne, at hraje s kymkoliv je pokazde pasivnejsi!
Ja dokazu ocenit ruzne typy hracek, staci jenom, aby chteli hrat tenis.Na nejake defenzivni pinkani zvedavy nejsem, to si radsi sam zahraju;)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak promiň. Když ale nic nenapíšu, nic se nedozvím. Komentáře u pánů tenistů nejsou zrovna moc přínosné.
Reagovat
skott
no bohuzel tu chybi nepofata...:(
Reagovat
VerdascoForever
Ja uz bych to tak pral Dementieve, ale ty belgicanky jsou opravdu dobre...
Reagovat
smazaný uživatel
ale bohužel s minimen informací o českých hráčkách.
Reagovat
smazaný uživatel
Špílmachře, laskavě zalez na to svoje fórum nebo si nech moudra pro sebe. Současná úroveň českých tenistek je taková, že vět nebo textů o nich je zbytečně až moc. Koho to zajímá?
Reagovat
skott
nebo spis hracky, ktere muzou aspon trosku realne vyhrat;)
1.Maria Sharapova
2.Serena Williams
3.Kim Clijsters
4:Elena Demnetieva, Dinara Safina, Svetlana Kuznetsova (a mozna Azarenka)
Reagovat
VerdascoForever
O Sharapove a Kuznetsove dost pochybuji.Safina se tam take tezko prokouse.
Jinak s tebou souhlasim.
Reagovat
carolyn
Skotte: S Máňou to je spíš jen tvé přání, než aby to bylo reálné :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Skotte, souhlasim, prohodil bych sice jednicku a trojku, ale to je detail...
Tesim se na tve zasvecene rozbory zapasu, vzdy je rad ctu.
Dnes v noci to zacne! Huráááááááááááááá!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jí Azarence celkem věřím skotte, ale samozřejmě na ty první tři, co jsi napsal asi nemá. Doufám v triumf Marie nebo Kim.
Reagovat
smazaný uživatel
S Manou to neni jen prani i ja si to opravdu myslím že tam dojde! do SF určitě a tam záleží jestli ona nebo Dementieva... ale určitě jedna z těhle rusek bude ve finále! Henin nepostoupí přes druhý kolo!
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž by jsi měl pravdu prchliku. Doufám v konec Heninové v druhém kole.
Reagovat
skott
jj, poradi je jen orientacni.Chtel jsem jenom vypsat hracky u kterych by me neprekvapilo, kdyby vyhraly.Po lonskem USO uz je mozne skoro vsechno:-)
carolyn: nejakej logickej duvod, proc by nemohla vyhrat Maria?;)
Reagovat
carolyn
hádej máš jeden pokus :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Logickej důvod mít nemůže. Maria se rozehrává a výhrami nad Wozniackou a Venus ukázala, že na to má.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky neverim, ze Sarapka vyhraje, pro me neni favoritkou cislo jedna. Verim jedne z dvojice Clijsters a Serena.
Reagovat
smazaný uživatel
pro me taky neni favoritkou c. 1 ale mezi 3nejvetsi adeptky na titul je!
Reagovat
carolyn
Vidíš skotte nejsem sama :-P
důvod mít nemusím nejsem senzibil, jasně že nemůžu vědět kdo vyhrá, jen říkám že máře ještě ted nevěřím - jen můj názor.
Reagovat
smazaný uživatel
Věřit byste měli, není favoritka číslo 1, ale mezi okruh nevětších favoritek patří a může vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ale zase věřím víc MaShe než Clijsters... Pro mě zase Clijsters není adeptkou na titul... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych chtěl, aby vyhrála Henin
Reagovat
smazaný uživatel
Enánová se neumí ani slušně oblíknout, kdo se má na ty její děsný trika koukat! Tady končí ve 2. kole.
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž bys měl Broži pravdu, snad se Jelena nesesype.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist