Preview: ATP Masters 1000 v Římě

27. 4. 2009, 12:00
Previews 5
Novak Djokovič loni v Římě využil zaváhání Rafaela Nadala, který jinak antukovám turnajům kraluje. Letos však bude chtít světová jednička znovu navázat na předchozí tři triumfy a trio Federer, Djokovič a Murray má tak o motivaci postaráno.

Rafael Nadal v letech 2005, 2006 a 2007 ovládl čtyři antukové turnaje. Masters 1000 v Monte Carlu a v Římě, podnik World Tour 500 v Barceloně a grandslam Fernch Open. Loni si přeci jen svou neporazitelnost na těchto turnajích pokazil, kdyžv italské metropoli hned v prvním kole vypadl s krajanem Juanem Carlosem Ferrerem.

Letos už znovu dominuje, když ovládl popáté v řadě Monte Carlo i Barcelonu. V Římě ho čeká reparát a bude usilovat o třetí titul během tří týdnů. Přestože má v nohách deset zápasů za posledních 14 dní, většího favorita klání Internazionali BNL d'Italia nenajdete. Nadal zahájí v druhém kole proti vítězi duelu Seppi - Querrey. Ve čtvrtfinále by mohl potkat krajana Verdaska.

Fakta:
Řím (Itálie)
Internazionali BNL d'Italia
ATP Masters 1000
27. 04. - 03. 05. 2009
povrch: antuka
dotace: 2.750.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Zajímavá je nyní situace na druhém až čtvrtém místě světového žebříčku (Federerova pozice se otřásá v základech. Zaútočí Murray?). Srb Djokovič, současná světová trojka v Římě obhajuje titul, ale body za loňský ročník se odečtou až o týden později. Přesto má na čtvrtého Murrayho náskok už jen 110 bodů a bude se mít co ohánět, aby před sebe Murrayho nepustil už v příštím vydání žebříčku.

Novak Djokovič se ve svém úvodním zápase utká s domácím Staracem, nebo Španělem Montanesem. O semifinále by si mohl zahrát s Del Potrem nebo Wawrinkou. Pokud jednadvacetiletý Srb titul neobhájí, nejdéle 11. května v žebříčku spadne na 4. příčku.

Chce-li mít Andy Murray jistotu, že se maximálně za 14 dní stane poprvé světovou trojkou, potřebuje tento týden v Itálii postoupit alespoň do čtvrtfinále. A to není konec všem motivacím. Pokud v Murray v Římě a nad dalším podniku Masters v Madridu získá alespoň o 280 bodů víc než Federer, bude ještě před Roland Garros světovou dvojkou. Britský tenista sice nemá antuku rád, ale letos v Monte Carlu si na ní už premiérově zahrál semifinále a spolupráce s Corretjou nese ovoce. V italské metropoli Murrayho na úvod čeká Němec Kiefer nebo Monaco z Argentiny. Do cesty mezi nejlepších osm - tedy jistotu posunu na 3. místo žebříčku - se mu z nasazených může postavit jen Chorvat Čilič.

Poslední vítězové:
2008 ... Novak Djokovič (Srb.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Carlos Moya (Šp.)
2003 ... Felix Mantilla (Šp.)
2002 ... Andre Agassi (USA.)
2001 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2000 ... Magnus Norman (Švéd.)

Zapomenout však nesmíme na Rogera Federera. Ten letos na titul stále čeká a v Římě se triumfu dosud také ještě nedočkal. Maximálně se dvakrát dostal do finále, loni vypadl už ve čtvrtfinále se Štěpánkem. Letošní první turnaj na antuce v Monte Carlu skončil pro Švýcara už ve třetím kole na raketě Wawrinky. Nevyšel mu tak první turnaj po svatbě s dlouholetou přítelkyní Mirkou. Teď se prý cítí připraven mnohem lépe. "Očekávám od sebe velké věci. Rád bych tu došel co nejdál a vytvořil si příležitost získat poslední grandslam, který jsem zatím nevyhrál," řekl druhý hráč světa s narážkou na blížící se Roland Garros.

Ve své polovině pavouka může narazit už ve třetím kole na svého loňského přemožitele Štěpánka, ve čtvrtfinále Simona a v semifinále obhájce titulu Djokoviče.

Štěpánek loni vyřadil Federera. Obhájí semifinále?
V hlavní soutěži jsou také tři čeští tenisté a úspěšný kvalifikant Jan Hernych se může ve druhém kole potkat s Federerem. Nejprve však musí zvládnout úvodní duel s Chorvatem Karlovičem.

ATP Řím (Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (434.000 dolarů)
finále ... 600 b. (203.000 dolarů)
semifinále ... 360 b. (103.450 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (53.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (27.500 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (14.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (7.650 dolarů)

Radek Štěpánek loni ještě světovou jedničku Federera v Římě zaskočil a došel do semifinále, v němž vzdal Djokovičovi. Minulý týden si zahrál čtvrtfinále v Barceloně, kde ve třech setech podlehl Davyděnkovi. V 1. kole římského turnaje ho čeká Francouz Florent Serra, v případě úspěchu další z dua nenasazených Lopez - Bellucci.

Čtyři měsíce nové sezony uplynuly a český tenista Tomáš Berdych si stále nezahrál ani čtvrtfinále. V Barceloně vypadl ve třetím kole s Verdaskem, se kterým však bojoval až do konce třetí sady. Ani v Itálii Berdycha nečeká nic snadného. Na úvod by si měl poradit s Němcem Zverevem, následně však muže narazit na finalistu z Barcelony Davida Ferrera. Ve třetím kole by zřejmě čekal Francouz Simon.

Turnaj je dotován částkou 2.750.000 eur, finále je na programu v neděli odpoledne.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
To sú ti mi fakt optymistické správy.... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex se zase jede ztrapnit??? :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Murray Come on!
Reagovat
smazaný uživatel
Murray velice lehký los,asi bude hrát s Monakem.Toho by měl porazit a Cilič je také velice dobře hratelný.
Reagovat
smazaný uživatel
monaco si ho povodí :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist