Preview: ATP Masters 1000 v Monte Carlu

13. 4. 2009, 12:00
Previews 7
Monte Carlo patří Nadalovi. Už čtyři roky. Tak dlouho nepoznala současná světová jednička na monacké antuce hořkost porážky. Poslední tři ročníky musel ve finále zdolat Federera. Také Švýcar letos na poslední chvíli přijal od pořadatelů divokou kartu.

Od loňského léta je Rafael Nadal tenisovým králem. Ovšem už několik sezon je mu právem přezdíváno "král antuky". O to víc té v Monte Carlu, kde už čtyři roky nenašel přemožitele. Pouze při první účasti v roce 2004 vypadl ve třetím kole s pozdějším vítězem Coriou. A právě nyní začíná antuková sezona, jejíž vrcholem bude French Open. Grandslam, na kterém dvaadvacetiletý rodák z Malorky vyhrál všech svých 28 vystoupení. Za čtyři uplynulé sezony na oranžové hlíně prohrál všudy všeho pouhé čtyři utkání. Letos už na nejoblíbenějším povrchu smetl Tipsareviče i světovou trojku Djokoviče.

Fakta:
Monte Carlo (Monaco)
Monte-Carlo Rolex Masters
ATP Masters 1000
12. - 19. 04. 2009
povrch: antuka
dotace: 2.750.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Po titulu v Indian Wells a čtvrtfinálové porážce od Del Potra v Miami tak je v Monte Carlu nemalým favoritem. Sílu španělského tenisty ochutná ve druhém kole vítěz utkání Chela - Kunicyn. Mimochodem, Nadal loni v Monaku vyhrál také soutěž deblistů. V singlu letos může překonat téměř sto let starý rekord Anthonyho Wildinga, který v letech 1911 - 1914 v Monte Carlu triumfoval čtyřikrát v řadě.

Poslední tři triumfy si Nadal zajistil finálovými výhrami nad Rogerem Federerem. A i když se švýcarský tenista původně rozhodl na letošním ročníku nestartovat, na poslední chvíli kývl na nabídku od pořadatelů, kteří mu nabídl účast na divokou kartu. Sedmadvacetiletý rodák z Basileje v sobotu oznámil, že se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Mirkou Vavrinecovou, se kterou v létě čeká narození prvního potomka.

Poslední vítězové:
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Guillermo Coria (Arg.)
2003 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2002 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)

Poprvé se tak na turnaji objeví jako ženatý a bude usilovat o svůj první letošní titul. A také by rád v poprvé triumfoval v Monte Carlu, kde má bilanci dvaceti výher a osmi porážek. Po semifinálových prohrách v Indian Wells a Miami zahájí antukovou sezonu proti Seppimu nebo Melzerovi. Ve třetím kole může narazit na krajana Wawrinku. Loni z pěti antukových turnajů vyhrál pouze v Estorilu, kde z první světový desítky hrál pouze on a Rus Davyděnko.

Honu na zastavení takřka neporazitelného Nadala se zúčastní také oba finalisté z Miami Novak Djokovič nebo Andy Murray. Jednadvacetiletý Srb loni vzdal v semifinále Federerovi, na antuce triumfoval pouze v Římě, kde kvůli únavě nestartoval Nadal. Mladý Brit před rokem vypadl už ve třetím kole právě s Djokovičem. Na antuce si z dvanácti utkání připsal pouze sedm výher. Na titul z pomalého povrchu stále čeká, a tak i letos bude během následujícíh týdnů spolupracovat se Španělem Alexem Corretjou.

ATP Monte Carlo (Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (434.000 eur)
finále ... 600 b. (203.000 eur)
semifinále ... 360 b. (103.450 eur)
čtvrtfinále ... 180 b. (53.000 eur)
3. kolo ... 90 b. (27.500 eur)
2. kolo ... 45 b. (14.500 eur)
1. kolo ... 10 b. (7.650 eur)

Černým koněm podniku dotovaného 2.75 milionu eur by mohl být Fernando Verdasco. Levoruký Španěl hrající ve skvělé formě se ve druhém kole utká s Němcem Kohlschreiberem, který už v neděli zvládl zahajovací zápas proti Gulbisovi. Verdasco, semifinalista Australian Open, však v Monte Carlu ještě nevyhrál jediný zápas. Kohlschreibera před měsícem porazil na rychlém povrchu.

V hlavní soutěži startují také dva čeští tenisté. Radek Štěpánek se na úvod střetne s ekvádorským kvalifikantem Nicolasem Lapenttim, následně by ho čekal duel s jednou z bývalých světových jedniček Safin nebo Hewitt a o čtvrtfinále by mohl usilovat proti Nadalovi.

Tomáš Berdych se nevešel ani mezi šestnáct nasazených, ale los má relativně jednodušší. V prvním kole změří síly s Italem Fogninim, ve druhém ho může čekat turnajová čtrnáctka Čilič, který však na antuce s oblibou nehraje. Stejně jako Berdychův potencionální soupeř ve třetím kole Murray.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jaksi se zapomíná na Davida Ferrera. Letos má jeho forma vzestupnou tendenci a na antuce je jako ryba ve vodě ,takže si to ve finále rozdá s Rafou.
Reagovat
smazaný uživatel
Fedeeeeeee!
Reagovat
smazaný uživatel
Gooooooooo!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Finále - Nadal vs. Federer, může překvapit : Andy Murray, Fernando Verdasco a Radek Štěpánek:-)
P.S.: Nevíte něco o Coriovi?Hraje ještě nebo je zraněnej?
Reagovat
smazaný uživatel
Coria objíždí challengery....
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, tak koukam, že z toho 676.místa se asi jen tak nevyhrabe... Přitom minulý rok na RG hrál docela pěkný tenis...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist