Premiéru v Šanghaji ovládl Davyděnko. Nadal titul nezískal

18. 10. 2009, 13:25
Aktuality 30
ATP ŠANGHAJ - Ruský tenista Nikolaj Davyděnko vyhrál turnaj série Masters v Šanghaji a uspěl tak i ve čtvrtém finále, do nějž se letos probojoval. Čtvrtfinálový přemožitel Radka Štěpánka dnes v závěrečném souboji o titul porazil 7-6 6-3 nejvýše nasazeného Španěla Rafaela Nadala.
Profily hráčů
Nikolaj Davyděnko

Třiadvacetiletý Rafael Nadal hrál své první finále od květnového turnaje v Madridu, kde podlehl Rogeru Federerovi. Dosud poslední letošní titul získal ještě dříve na antuce v Římě. S o pět let starším Nikolajem Davyděnkem prohrál potřetí v kariéře, ale stále s ním má aktivní bilanci 4-3.

Davyděnko v sobotu v semifinále oplatil Novaku Djokovičovi finálovou porážku z loňska, kdy se hrál v Šanghaji naposledy Turnaj mistrů, a stal se premiérovým vítězem šanghajského Masters. Za osmnáctý triumf v kariéře získal šestý nasazený hráč 616.000 dolarů a 1000 bodů do světového žebříčku, jež mu pomohou v boji o postup na finále sezony ATP Tour, jež letos premiérově hostí Londýn. Davyděnko má nyní finálovou bilanci 18 výher a 5 porážek.

"V životě jsem prohrál jen pět finále. Většinou v nich hraju dobře, ale musím se do nich dostat," poznamenal Davyděnko, jenž začal věřit ve vítězství při brejku v druhém setu. "To jsem si řekl: Ano, dneska můžu vyhrát," dodal.

První set musela rozhodnout zkrácená hra, protože Davyděnko nevyužil svůj brzký brejk. V tie-breaku však Rus dominoval, stejně jako v celém utkání ničil Španěla vítěznými údery z obou stran a vyhrál 7-3. V druhé sadě už rodák z ukrajinského Severodoněcku zisk soupeřova servisu udržel a poté, co Nadalův bekhendový úder do autu při mečbolu potvrdilo i Jestřábí oko, mohl po dvou hodinách začít slavit.

"Nerad prohrávám. Měl jsem své šance, ale on mě porazil. Zasloužil si to. Byl jsem schopen po zranění hrát na sto procent, což je pro mě příjemná zpráva," uvedl Nadal, jenž si na US Open poranil břišní svaly a musel vynechat semifinále Davisova poháru. V prosincovém finále proti České republice však chce být druhý hráč žebříčku u toho.

Výsledky - Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Davyděnko (6-Rus.) - Nadal (1-Šp.) 7-6(3) 6-2

Čtyřhra - finále:
Benneteau/Tsonga (Fr.) - Fyrstenberg/Matkowski (6-Pol.) 6-2 6-4

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
a.magerova
Přála jsem titul Davyděnkovi a to proto, že v Moskvě v úterý hraje 1.kolo s Maratem Safinem, tak doufám, že to Kolja Maratovi pustí, bylo by moc smutné kdyby se Marat loučil v Moskvě hned v 1. kole :-))
No a taky je lepší když si 1000 bodů připíše 8.hráč světa než 2.hráč.

Je třeba prvního hráče světa zbytečně nestresovat :-))
Reagovat
skott
jj to je temer tutovka, ze mu to Koljik pusti, beztak v Moskve zadny body ziskat nemuze.Jinak by je v prvnim kole dohromady nedali:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Moskva je Moskva :-D Mohla by to bejt pěkná rozlučka pro Marata.
Reagovat
skott
Ta nejlepsi, vyhrat v Moskve by byla parada.Los ma celkem zajimavy, hned v dalsim kole odveta s Kunitsynem:)) Ale jinak by mel pokracovat v Petrohradu a koncit v parizske Bercy...
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě v Paříži uhrát nějaký to kolo :-) to bejval jeho turnaj.
Reagovat
skott
Presne tak, treba se na nej usmeje i stesti.Koneckoncu byva tam dost odstoupeni, neco by uhrat mohl.Verim, ze tam bude louceni velkolepe, uz v Asii po zapasech probihala.
Reagovat
a.magerova
Jsem ani nevěděla, že s Rogerem vyhrál ve čtyřhře v r. 2001 titul ve Švýcarsku :-))

http://cs.wikipedia.org/wiki/Marat_Safin
Reagovat
skott
no to asi byla omluva fanouskum:)) Mlady Roger byl tehdy po vitezstvi nad Petem doma ve Svycarsku za ¨boha¨, ale ani on, ani Marat se tehdy moc neukazali a projeli v Gstaadu prvni kolo singlu.
Reagovat
a.magerova
Dík za info. Tohle jsem neměla podchyceno.
Zase by to mohli dát na pár turnajů dohromady, byla by to pěkná podívaná nejen tenisová :-))
Reagovat
skott
Co ja pamatuju, tak to byl jediny turnaj, ktery spolu kdy odehrali, ale taky se mi zamlouva predstava, ze by dali repete (pro me jen tenisove, teda:-)
Reagovat
a.magerova
:-))
Napíšeme jim, ať kluci popřemýšlejí...
Reagovat
skott
...o exhibici v Praze...jsem pro:DD
Reagovat
a.magerova
Jo rozbiju prasátko, ať jim zaplatíme nějaké občerstvení, spát můžou u nás :-))
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace Davydenkovi udelal mi radost:)
Reagovat
ArcusII
No musím říct, že jsem sice dneska fandil Rafovi, ale to co předváděl Rus byl skvělej tenis, a nevim kdy naposled jsem ho viděl v tak dobrý formě. Nevim jestli se mnou budete souhlasit, ale je vidět že Rafa se dostává do lepší formy, a podání i pohyb po kurtu má lepší.
Sice na něj to bylo velmi málo vítězných míčů, ale on mu k nim moc Rus nedával šanci. každopádně pěkný finále a škoda že Rafa nedal Tie v prvním setu myslim že by to potom bylo ještě větší maso...:) Nicméně pokuď se Rafa nedostane do prosince do skvělý formy, kdy na něj zase sázkovky začnou dávat nesmyslný kurzy..:))) tak pro náš DC tenis je to jedině dobře ;-)
Těšim se, až se vrátí "odpočnutej elegán" a trošku to tam provětrá... cau
Reagovat
smazaný uživatel
true story
Reagovat
smazaný uživatel
Davyděnko hrál skvěle, sice jsem fandil Rafovi, ale jeho čas ještě přijde!
Reagovat
smazaný uživatel
Jen aby ještě přišel ...
Reagovat
smazaný uživatel
Bože co to vedeš za poraženecký řeči :D Je jasné že se Rafa lepší.Konečně celkem slušně podává (Rus má velmi dobrý return) a trefuje kurt z těžkých pozic.Kolja byl dnes o trochu lepší a proto vyhrál,příště udělá o pár chyb více a vše může být jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Podobnou debatu už jsme měli minulý týden, já jsem ji ukončil :) nikoliv z důvodu, že bych tebou byl přesvědčen :). Tak se na mě prosím nezlob ;), ale mně je úplně jedno, kolik udělá nebo neudělá Kolja chyb příště. To není pro mě důležitý, problémy Rafy trvají dál, vy tvrdíte, že je to časem, já mám bohužel obavu, že ne. Nic nového.

Ještě k tomu dnešnímu zápasu, Kolja nehrál nic extra, to jenom vypadalo, jeho winnery byly z 90% z výsokých balónů Rafy dopadající na kříž. Bylo by smutné, kdyby je hráč první světové desítky nezametal. Nepředvedl nic zvláštního.
Reagovat
smazaný uživatel
Co bych se měl zlobit :D
Ty mluvíš o těch koncovej baónech,ale musíš vzít v potaz jak si je krásně Kolja připravil.Rafa hrál výborně v obraně.Neviděl bych to tak černě jak ty :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hrál tak z 50% dobře z obrany, jak jsem na něj byl zvyklý. Ale to je způsobené tím zhoršeným pohybem, jaguár už to bohužel momentálně není.
Reagovat
smazaný uživatel
Olfe jsi přemlsaný jeho výkonu z minulého roku :) , Rafa hrál dnes opravdu mnohem lépe než minulý turnaj, lepší pohyb, servis, lépe tam trefoval ty jeho kopce ze složitých situací ale Kolja tam střílel všechno jak potřeboval, dobře si útoky připravoval. Bojím se, že Rafa se už nikdy nedostane do takové formy v jaké byl minulý rok a na začátku tohoto :/ snad se pletu, pro tenis by to rozhodně byla škoda :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, že máš pravdu :). Jsem přemlsanej těmi minulými výkony a těžko si zvyknu na nižší level. Ale stejně mu nepřestanu fandit, sportovec jako on se rodí jednou za 50 let. Měj se!
Reagovat
a.magerova
Kluci "nesýčkujte" !!!
Ještě není zdravotně úplně fit, ještě přijde doba, kdy tu budu "nadávat", že mi vyřadil mého oblíbence :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Doporučuju přečíst rozhovor na of. stránkách a hledět na to s optimismem.
Reagovat
smazaný uživatel
Davyděnko hrál úžasně, včera mi sice vyřadil Novaka, ale hrál fakt skvěle a turnaj vyhrál zaslouženě, Rafa oproti Pekingu udělal menší pokrok, ale ještě to není 100% Rafa, ale to se po takové době nedá očekávat, ale i tak to byl pěkný zápas se zaslouženým vítězem.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo no, žádná velká změna od minulého týdne, prostě hraje na úrovni hráče druhý světový desítky, pohyb pořád špatný, doufám, že to není už trvalý stav, míče vrací na kříž, servis se zlepšil pouze o malinko, s timhle se vyhrávat nedá.
Kdyby mu neskrečovali dva soupeři, tak vypadl pravděpodobně mnohem dřív. Dobrá zpráva je, že hraje, tak snad se do ledna dá postupně dohromady... Tenisu chybí jeho top level už teď.
Reagovat
Mercury
taky doufam, ze se da do poradku a bude zase v nejlepší možné formě...přál bych si odvetu v Austrálii, s vítězným koncem pro Rogera
Reagovat
a.magerova
Souhlas a stejné přání :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist