Potvrzeno: Souboj Nadal - Federer se v Davis Cupu konat nebude

23. 2. 2010, 20:37
Aktuality 29
Když bylo loni rozlosováno 1. kolo Davisova poháru, jedna dvojice vyvolala rozruch. Obhájci titulu Španělé totiž na domácí antuce přivítají Švýcary. Jenže na očekávaný duel Rafaela Nadala s Rogerem Federerem nedojde. Oba se již předem omluvili svým kapitánům a ti dnes oznámili nominaci bez největších hvězd.
Rafael Nadal a Roger Federer

Pikantní duel prvního kola Světové skupiny Davisova poháru svedl proti sobě tenistky Španělska a Švýcarska, k zápasu mezi rivaly Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem však podle očekávání nedojde. Švýcarská světová jednička úvodní kolo týmové soutěže tradičně vynechává, Nadalovi vystavilo stop zraněné koleno.

Ještě v prosinci pomohl Nadal svému týmu k obhajobě titulu díky výhře 5-0 nad Českou republikou, v nové sezoně toho ale na kurtech příliš neodehrál. V Dauhá si zahrál ve finále, na Australian Open musel kvůli bolestem kolena vzdát Andymu Murraymu čtvrtfinále. Na kurty se Nadal vrátí nejdříve polovině března.

Rogeru Federerovi se nelíbí termín prvního kola, který je naplánován jen pár dní před turnaji Masters 1000 v Indian Wells a Miami, kde se hraje na kurtech s rychlým povrchem. Ve Španělsku se bude hrát na antuce.

První hráč světa navíc onemocněl a tento týden nehraje na štědře dotovaném turnaji v Dubaji. Švýcara skolila plicní infekce.

Obhájci ze Španělska vstupují do dalšího ročníku Davisova poháru i bez své dvojky Fernanda Verdaska, jehož sužují rovněž zdravotní problémy. I tak jsou na domácí půdě proti Švýcarům jasnými favority.

Španělskou jedničkou bude Juan Carlos Ferrero, který za posledních 14 dnů získal dva tituly na jihoamerické antuce. V týmu jsou dále David Ferrer, Tommy Robredo a při neúčasti Feliciana Lopeze také Marcel Granollers.

Švýcaři se nakonec budou moci spolehnout alespoň na Stanislase Wawrinku. Ten sice nechtěl účast potvrdit před porodem své ženy, když se však v minulých dnech stal otcem, rozhodl se svému týmu pomoct.

Los 1. kola Světové skupiny Davis Cupu (5. - 7. března 2010):

Španělsko - Švýcarsko
Francie - Německo
Rusko - Indie
Švédsko - Argentina
Chorvatsko - Ekvádor
Srbsko - USA
Chile - Izrael
Belgie - Česko

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Čítal som vaše názory a dá sa v celku s nimi súhlasiť, okrem toho futbalu. Čo sa týka toho vlastenectva! Hovoriť o Federerovi, že nie je vlastencom,že nehrá DC, to je blud! A kdo ich vždy vytiahol z kaše? Kde by bol ten ich tím teraz? Kde žije, kde má adresu a kde ukladá chechtáky? Tie tituly a GS vyhráva pre banánovú republiku? Federer urobil Švajcu, takú službu, akú mu neurobila vychýrená švajčiarska diplomacia. Bol som len v Lugane, inak Švajc nepoznám, ale čo som počul, spoločnosť celkovo nestojí za nič. Na ich mentálnu výbavu je až moc dobrý, nahodil latku vysoko. V jazykovo a kultúrne rozdelenom Švajci zrejme nezostáva z reklám pre iných dosť, preto tá závisť a zlomyselnosť. Naviac si zatiaľ život drží vo vlastných rukách, čo tiež určite nevyhovuje.
Stačí sa porozhliadať doma, čo sa deje pre za reč nestojace športové výsledky. O chovaní a spôsoboch škoda reči, česť výnimkám.
Pripustím, že ako výnimočný športovec môže byť aj trocha egoista, narcista a čo ja viem, čo ešte. To je napokon každý človek. Pre tenis však urobil strašne veľa, je vzorom a to šport dnes veľmi potrebuje. Švajcu, v dobrom, závidím jediné, krásne Alpy a Fedexa,reklama bez námahy, ináč sú mi voľní.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo nechce reprezentovat svoji zemi (ať už je to jakýkoli sportovec, zde je to ten, kdo "1. kolo tradičně vynechává") jen kvůli hondě za vlastním bohatstvím, slávou a postavení v žebříčku, je prostě sobec a kamenujte si mě, jak chcete, je to tak! Dám ubohej příklad -> jako by nejlepší fotbalista země A řekl, že na celou kvalifikaci vám kácím, pomůžu vám až tehdy, pokud se dostanete na mistrovství nebo případně v baráži. Co je to za přístup proboha??
Reagovat
smazaný uživatel
Další typický "český" pohled na věc, jaksi zapomínš že hráči nejsou majetky svých zemí, nemají tudíž žádnou povinnost reprezentovat! Nač tedy mrhat silami v soutěži která žije ze zašlé slávy, sezona je velmi náročná, a ušetřené síly se můžou hodit v důležitých zápasech na grand slamech!
Tvé rozhořčení nad tím že hráče zajímá jen bohatství, sláva a umístění v žebříčku je úsměvné, je přirozené mít touhu být nejlepší v oboru který dělají! Ty ne jejich místě bys nebyl jiný :-) Sláva a bohatství je jen vedlejší produkt úspěchu (přiznávám v případě peněz velmi příjemný :-)).
Tvé fotbalové přirovnání taky pokulhává, srovnávat kolektivní a individuální sport se svými specifiky je dosti nešťasné..
Reagovat
smazaný uživatel
Chcel by som vidieť teba, ťahať stále celý tím od 1.kola. Porovnávať futbal s tenisom sa nedá. Futbalový tím tvorí 11 hráčov. O výsledok ich bojuje 11, môže sa stať, že 8 podajú zlý výkon, ale jeden má deň, dá 1 gól a vyhrajú. V tenise, nikdy! Čo sám neuhráš, nemáš. Španieli majú výhodu, že majú veľa dobrých hráčov. Minulý rok Nadal nehral všetky kolá, ak sa nemýlim, zúčastnil sa v 2. Jedným bolo finále a mali ho za hviezdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim s karcharianem.
Ale jeste dodam, ze je ten priklad nestastny predevsim proto, ze zatimco ve fotbale jsou MS a ME (pripadne vrcholne souteze na jinych svetadilech) povazovany za absolutni vrcholy, na nez zadna klubova soutez svym vehlasem nema, Davis Cup takovou pozici v tenise rozhodne nema (a to ani naznakem)...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, dle čeho soudíš, že je to typicky "český" pohled na svět. Nesouhlasím s názorem, že Davis Cup žije ze zašlé slávy. Je to jediný turnaj, kde může tenista reprezentovat svoji zemi, ne jen sám sebe, a pokud tak nedělá, tak je pro to existuje několikeré vysvětlení. Buď je sobec, který myslí jen na svoje vlastní úspěchy, nebo má svoji vlast v pr-deli, nebo má vratké zdraví. Pochopil bych to třeba u Nadala, jehož zdravotní potíže jsou už chronického charakteru, ale u Fedexe, který má um i zdraví od pána Boha?!
Rovněž se musím tvrdě ohradit od tvrzení, že já bych byl stejný! OMYL! Kdybych na to měl, jakože nemám, tak by pro mě nebylo větší ctí než hrát za repre v Davis Cupu.
Příklad s fotbalem uznávám, že není zrovna ideální, ale jistou paralelu tam lze vidět. Stačí vzpomenout na Nedvěda, který řekl, že kvaldu hrát nebude a pojede jen na ME. Jenže na jeho obranu musím vzpomenout jeho věk a zdraví, což u Fedexe allias iron mana z pohledu zdraví se prostě říct nedá.
Možná mám přehnaně vlastenecké cítětí, ale rozhodně se za to nestydím, ač ten náš stát je prožranej červy skrz na skrz - možná je to dáno i tím, že každej myslím jen sám na sebe, jak nacpat jen svůj vlastní pupek a ostatní je oje-bat.
Reagovat
smazaný uživatel
Co myslíš, která z těchto událostí více proslaví Švícarsko? Fedrer jako vítěz Wimbledonu nebo Federer (potažmo Švícarsko) vítěz Davis Cupu? Zkus se zeptat člověka neznalého sportu kdo je nejlepší tenista hystorie, a odkud pochází. Odpoví ti Federer a Švícarsko. Zeptáš-li se kdo vyhrál letos Davisův pohár, zrejmě jen pokrčí rameny..
Víš sportovec není politik, sportovce nikdo nevolí aby reprezentoval svoji zemi a dělal ji jméno ve světě. Sportovci jsou lidé jako jsi ty nebo já, mohou se svobodně rozhodnout, jedinné co proti tomu můžeš dělat je, že s tím nesouhlasíš.
Neznám Tě, neznám Tvé povahové rysy, ale věř že pokud by na tebe v nabité sezoně čekalo třeba 40-50 zápasů na různých kontinentech, tak by jsi si asi rozmyslel nastupovat v úvodních kolechmálo nedůležité soutěže.
A ještě jedna věc, zrovna Federer je hráč který v Davis Cupu odehrál hodně zápasů, bud trochu velkorysý ve svém hněvu, a odpusť mu jeho "morální selhání" ;-) Taky by jsi mohl trochu popřemýšlet proč se zrovna Federerovi vyhýbají vážná zranění, jestli to nebude taky v tom že má dokonale promyšlenou taktiku kdy, kde a zda-li mu stojí zato riskovat zranění na né příliš důležitém utkání..
Reagovat
smazaný uživatel
mighty: Ac s nim nesouhlasim, tvuj pohled na vec chapu a ctim ho.
karcharian: V zasade souhlas. V zadnem clanku treba o Nadalovi jsem nikdy necetl "dvojnasobny Daviscupovy sampion" zato "sestinasobny grandslamovy sampion" temer vzdy... Ale ta cestina. :( Svicarsko a hystorie je fakt zlo... :(

Myslim, ze casem stejne hraci donuti tenisove cinovniky, aby zmenili Davis Cup na soutez, ktera se bude hrat na jednom miste (kazdy rok v jine zemi) v jednom terminu systemem dve dvouhry a ctyrhra. To je nevyhnutelna zmena, chcete-li v nabitem kalendari atp primet nejlepsi tenisty hrat DC.
Reagovat
smazaný uživatel
Není pravda, co říkáš. Názorným příkladem je Nadal - kdyby byl zdravý, reprezentoval by vždy, i kdyby hrálo Španělsko s Vatikánem.
Naopak s tebou souhlasím v tom, že Fedex má za ušima a zdravý je a nejen a mimo jiné i díky tomu, že hraje jen tehdy a tam, jak se mu to hodí. Nadal to tak vychytané nemá, ale je to srdcař, který svoji vlast miluje a bil by se za ní i se sádrou na noze, pokud by s ní byl lepší než ostatní. To se mu musí nechat a za to před ním smekám až na zem.
Možná by nebylo vůbec od věci udělat průzkum mezi lidmi sportu neznalých. Věřím, že Fedexe zná dnes 99 lidí ze 100, ale rozhodně si nemyslím, že všichni ví, že je Švýcar...
Závěrem chci říct, že se na nikoho nehněvám. Kdyby byl Fedex Čech, tak bych mu sypal na hlavu popel mnohem víc, takhle je mi úplnej buřt, jestli bude hrát nebo ne. Je to profík každým coulem, který nenechává nic náhodě a má vše perfektně promyšlené i za cenu toho, že kvůli dvěma US turnajům nechá svoji zemi v 1. kole ve štichu. Očividně jste všichni jiného názoru, ale nikdo vám ho nebere.
Reagovat
smazaný uživatel
Vajicko: Systém Davis Cupu je na jinou debatu a věřím, že bychom konstruktivní debatou dospěli k mnoha zajímavým závěrům a modelům, jak by se to mělo hrát. V zásadě ale souhlasím s tím, že současný systém je nevyhovující - z pohledu tenistů, nikoli z pohledu nás konzumních diváků :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Žádám trest smrti, za nějakou tu pravopisnou chybu si nic jiného nezasloužím!!! Zlo musí být poraženo!
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle už se tu probíralo, takže pouze 3 věci k tomu:
1) "Ty na jejich místě bys nebyl jiný :-)"
Já bych taky byl jiný sám od sebe, ale asi to opravdu souvisí i s výchovou nebo postojem rodiny v tomto směru, protože kdybych tohle udělal, tak byl přišel o polovinu rodiny. Prostě bych byl pro ně "mrtvej muž", tohle by mi neodpustili. Tak jako se u nás jeden čas nefandilo Štěpánkovi, jseš sólovej hráč, tak buď, ale nás nezajímáš...

2) peníze
Já vim, že za komančů(jedna z mála výhod) byla podpora růstu sportovce větší, dnes je nápor na vlastní peněženku trochu někde jinde. Ale reprezentace je i poděkováním a revanžováním se vlastní zemi za to, že sportovci umožnila vyrůst.
A ještě jednou peníze, chci se zeptat (nevim to) obdrží svaz prachy za dobré umístění v DC? A dále, to už víme všichni, jak to ovlivní zájem sponzorů v ČR o tenis a mladé hráče?
Tenis nejsou šachy, ty se dají hrát u každýho stolku, ale než vyroste tenista, tak stát, svaz na tom nese určitý podíl.

3) I přesto, že Španělé mají takový tým, tak Nadal reprezentuje samozřejmě v DC vždy, omluví se pouze když je zraněn.
Reagovat
smazaný uživatel
mighty: když je někdo arogantní a vychcaný egoista, tak prostě 1. kolo hrát nebude, kdyby mu u nohou leželi! Tohle přesně vypovídá o jeho skutečném charakteru, který nemálo lidí tak nějak nechce vidět :D :D
Reagovat
a.magerova
Nemůže jeden člověk sedět na více židlích, i když by byl nejlepší ze všech na celém světě.
Pořád jsou tu otázky typu: Kdy překoná Pete Samprase v počtu týdnů na No1, nebo ano má 4 AO tituly, ale ten a ten jich má 6, tak kdy překoná jeho, ano má 6 Wimb., ale ten a ten jich má 7, jako otec vyhrál GS, ale ten a ten jich jako otec má víc, tak kdy překoná jeho, nebo nemá kalendářní GS, tak kdy ho bude mít?! A pořád dál a dál.... pokud bude hrát každé kolo DS, tak by byla odpověď jasná : NIKDY!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A navíc: je velký rozdíl mezi vlastenčením a vlastenectvím. Když se někdo bije v prsa a zatíná pěst se slovy: naše země zvítězí, ještě to z něj nedělá vlastence. Musím se jenom pousmát tomu dělení u některých přispěvatelů: Nadal je ten hodný, skromný upřímný kluk a vlastenec, Roger je naopak hnusný egoistický nafounec. Jak to mají někteří lidé jednoduché a prosté.
Reagovat
smazaný uživatel
ono to asi fakt souvisí s naturelem, ve Švýcarsku jsem byl, považuju tuto zemi za vyspělou a v mnoha směrech za následováníhodnou, ale faktem je, a to tu byla docela dobrá poznámka, že její obyvatelé, marná sláva, nejsou nijak zvlášť srdeční a pohostinní lidé, jsou prostě jiný, i když se to v jednotlivých kantonech liší.
Španělé jsou zase opačné povahy, nicméně si myslim, že vzhledem k silnému týmu a chatrnému zdraví, by se Nadal repre zrovna vzdát měl, případně chodit pouze na zápasy s hráči první 10 ATP...
Prostě v tomhle si Federer vybral vlastní cestu a vzorem tím asi v tomto směru nebude, ale pořád zbývá hodně odlastí, kde příkladem být může a velkým, nač to dramatizovat a vidět černobíle. To je všechno.

A ještě, já vim, že jde o antuku před americkou sérií, ale nerozmyslí si to ještě Federer s tim prvním kolem, když Nad a Ver nenastoupí?...
Reagovat
smazaný uživatel
Brody: Pokud mě zrak neklame, tak nikdo ze zainteresovaných diskutérů tohoto tématu nepoužil pro Nadala slov "hodný", "skromný", "upřímný" a pro Rogera "hnusný", "egoistický", "nafounec". Mně se osobně hnusí místní hádky, kdo je lepší tenista a člověk - jestli Rafa nebo Roger - proto se do nich ani nezapojuji. Já jsem, nebo se snažím být, na rozdíl od některých nestranný a dokážu uznat přednosti každého z nich (nebo hanit nešvary). Každý má svoje mouchy - tak jako my všichni.
Zde jsem se jen pokusil o pohled obou na reprezentování svojí země. Nemůžete nikdo popřít fakt, že Rafa je větší srdcař. Jemu je jedno, jestli se hraje 1. kolo s Vatikánem nebo finále s kýmkoli. Je ochoten hrát vždy a proti každému, pokud není zraněný. Roger na 1. kolo kácí, protože upřednostňuje vlastní zájmy. Toť vše. Pokud chcete tomuto oponovat, pak vám dost dobře nerozumím. To, že to výluční fanoušci Rožera zlehčují, beru na vědomí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale uznávám, že v případě Rogera jde "jen" o 1. kolo, takže nějaké čepýření není na místě. Kdyby NĚKDO vyloučil Davis Cup úplně jen z důvodu koncentrace na vlastní úspěchy (nikoli ze zdravotních důvodů), tak bych vůči němu zaujal postoj: "Chceš být sólistou, buď si jím, ale se vším všudy - kašleš na ostatní, tak od nich nečekej pomoc ani podporu." Ostatně takhle to funguje v každé oblasti. Copak vy máte ve svém okolí rádi sólisty??? Ja teda ne!
Reagovat
smazaný uživatel
...a, nebo je Federer silnější osobnost a dokáže říct "NE NENASTOUPÍM", třeba do toho Nadal taky doroste. Uznávám ale, že říci NE, je ve Španělsku velice obtížné..
Reagovat
smazaný uživatel
Já nerad zevšeobecňuji.Možná, že existuje asi něco jako národní povaha, ale já znám pár velmi milých a pohostinných Švýcarů, jde asi také o to, v jaké společnosti se kdo pohybuje, případně jak on sám působí na své okolí (znám člověka, který tvrdil, že všichni Řekové jsou blbci, zapomněl ale dodat, že tím největším blbcem je on sám :)
Nevíš ale náhodou, zda Nadal bude hrát v Indian Wells, které začíná hned v týdnu po DC? DC se neúčastní pro zranění, tak předpokládám, že nebude obhajovat v IW těch 1000 bodíků, nebo jo?
Reagovat
smazaný uživatel
To nebylo míněno na tuto konkrétní diskusi, tady už se ten problém, hodný Rafa-zlý Roger, a samozřejmě naopak, vleče už hrozně dlouho. Je mi to spíš k smíchu. Mě jenom vždycky udiví ty kategorické soudy, jako např. Rafa je větší srdcař. No: zvonku to tak naozaj vyzerá :), ale známe ty hochy jen z televize, na to nezapomínej, do srdce, ani do mysli jim nevidíš. Prostě já bych si nebyl tak jistý. A když si nejsem jistý, tak nesoudím.
Reagovat
smazaný uživatel
Švýcarsko: to víš, že tam jsou i pohostinní lidé, ale většinu info o "Švýcarské národní povaze" mám od známých, který jsou emigranti a žijou tam od roku 68, a jsou to občas neuvěřitelné historky ;). Ale má to i své výhody, když jsme tam byli třeba na dovolený lyžovat, tak jsme poprvý nikdo z rodiny nepřibrali ani deko, což se nám v Rakousku ani Itálii nikdy nepodařilo... :DDD, ne že by jsme tam trpěli hlady, ale bylo toho prostě "Švýcarsky akorát" :DDD a takovejhle zážitků má hodně lidí. Nejlepší kanton, je asi ten na s Itálií, tam se dala dohromady ta Švýcarská přesnost a smysl pro pořádek a řád s povahou Italů, tam bych mohl žít.

Rafan jede do USA, ovšem s nějakým obhajováním 1000 bodů bych byl bohužel "klidný"..., i když je fakt, že je to druhý týden, co trénuje, obvázanej při tréninku neni.
Reagovat
smazaný uživatel
Že Nadal bude hrát v IW mě drobátko překvapuje, přechod z antuky v DC na hard v IW bude asi fakt obtížný nejen pro Rogera :)
Reagovat
smazaný uživatel
To bych za tim nehledal, jak jsem pochopil tak lékařský verdikt zněl, že "na ostro" - tedy s maximální zátěží, může na kurty až v polovině března, což už je v IW i tak o 3 - 4 dny dřív a DC je 5.3., to je brzo, navíc na 3 sety a hlavní asi bude, že by to byl první zápas po mnoha týdnech, což taky neni pro Španěly ideální.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, že nehledal. Však ani já ne. Chtěl se tím jen poukázat na to, že když je někdo příznivě naladěn na "španělskou" vlnu, nehledá žádné záludnosti a je "proklatě" objektivní. Když je však naladěn nepříznivě, pak jde veškerá objektivita stranou. Španělsko bylo uvedeno jen jako příklad. :)
Reagovat
smazaný uživatel
No teda i kdyby chtělo by Špaˇnelsko slabé tak to teda nejde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
to se to panečku hraje Španělsku Davis Cup! To je dobrej job pro kapitána reprezentace, nehraje mi jednička - nevadí, nehraje mi dvojka - nevadí a stejně tahá další esa z rukávu. To by jsme nedali dohromady, ani kdyby se spojily všechny země bývalýho Rakouska - Uherska :D! Taky bych bral takovej flek :), na to tam snad musí bejt tlačenka.
Reagovat
a.magerova
No to je přesně ono, mohou klidně každé kolo nasadit jiné velmi kvalitní hráče, protože je mají. Zatímco u nich je to týmová hra u nás je to turnaj jen dvou tenistů :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist