Policie předala státnímu zastupitelství spis o útoku na Kvitovou

22. 8. 2018, 16:33
Aktuality 7
Policie uzavřela vyšetřování útoku na Petru Kvitovou. V pondělí předala kompletní spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Případ je kvalifikovaný jako trestný čin vydírání ve třetím odstavci s trestní sazbou pět až 12 let. Policie to dnes uvedla na twitteru. Obviněnému Radimu Žondrovi soud v úterý prodloužil vazbu. Policie útočníka dopadla a obvinila v květnu, Žondra útok popírá.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

Náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Brně Jarmila Šteflová dnes ČTK řekla, že krajské státní zastupitelství dostalo spis v pondělí. "Na starosti ho má státní zástupce, který je nyní na dovolené. Věnovat se tomu začne po návratu v pondělí," uvedla Šteflová.

Žondra zůstane ve vazbě. "Vazební důvody stále trvají, byly ještě zesíleny těmi vyšetřovacími úkony, které byly provedeny (Kvitová při rekognici Žondru poznala a označila) a které podle mého názoru prozatím dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný Radim Žondra. Rozhodla jsem, že obviněného nadále ponechávám ve vazbě," řekla serveru iDNES.cz prostějovská soudkyně Adéla Pluskalová.

obviněný Radim ŽondraŽondra si při příchodu na vazební zasedání nezakrýval tvář, popsal server. "Já jsem paní Kvitové nic neudělal," řekl, když ho eskorta odváděla. Muž byl v květnu obviněn z trestného činu vydírání a prostějovský okresní soud ho vzal do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Případ napadení dvojnásobné wimbledonské vítězky olomoucká krajská policie vyšetřovala jako vydírání, loni v listopadu ho odložila. Letos jej znovu otevřel útvar policejního prezidia. Podle informací médií jde o muže s vazbami na olomouckou drogovou scénu, v minulosti byl odsouzen kvůli útokům na seniory.

Útočník Kvitovou přepadl 20. prosince 2016, tenistka utrpěla vážné poranění levé ruky. Podrobila se komplikované operaci šlach všech prstů a několika nervů v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Rekonvalescence trvala řadu měsíců, na turnaje se vrátila loni v květnu při French Open. Nyní znovu patří ke světové elitě, letos vyhrála už pět turnajů a na US Open bude nasazena jako číslo pět.

Loni v listopadu policisté oznámili, že případ odkládají. Pachatele se kriminalistům ani přes stovky podnětů od veřejnosti a rozsáhlému vyšetřování dopadnout nepodařilo, případem se zabývali 11 měsíců. Kauzu policisté původně vyšetřovali jako těžké ublížení na zdraví, později ji překvalifikovali na zločin vydírání, za což hrozí pět až 12 let vězení. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Jana Lisického pachatel zřejmě netušil, že útočí na tenisovou hvězdu. Vyloučil také, že by si Kvitová zranění způsobila sama.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Pesek12
Proč je to vydírání? Musel by být přeci předchozí kontakt.
Reagovat
PetaM
Tak chtěl od ní peníze, to je vydírání ne? Navíc jsem někde četl, že za vydírání je vyšší hranice :D
Reagovat
Blondie
já myslím, že je to jednoduché.
- držel jí nůž pod krkem, takže pod pohrůžkou po ní něco chtěl + způsobil jí zranění. To je kvalifikace vydírání, a to dokonce zhoršené tím, že holka vážně měla újmu na zdraví.
- kdyby mu přišili ublížení na zdraví, tak by tam byla snaha snížit mu trest, protože ji tam nepřišel úmyslně zranit a bůhví jak to se závažností zranění bylo, když už za půl roku hrála. Vlastně by se z toho vyklubalo naprosté chucpe, kdy by Petřina vůle, síla a snaha, díky které se z útoku zotavila a začala vítězit, byla prezentována jako polehčující okolnost pro člověka, který ji zranil. Jakože přece újma nebyla tak velká, když už po 6 měsících hrála a vítězila.
Reagovat
FulnekUltras
Vydírat začal, když zjistil, koho má v prackách.
Reagovat
Blondie
to si nemyslím... ale nemám dostatek informací.
Reagovat
evzenam
Petra pachatele popsala dokonale. A je dobře, že se případ uzavírá a viník bude potrestán. A Petra už nám bude dělat radost tenisem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist