Plašil: Výhry Krejčíkové připomínají Novotnou. Nenapadlo by mě, že Bára dojde ve Wimbledonu daleko

16. 7., 12:00
Rozhovory 9
Nevýrazná sezona, bez větších úspěchů, lemovaná zraněním i nemocemi – jen marně vyhlížela Barbora Krejčíková (28) loňské tituly z Dubaje a San Diega. Na kurtu byla jen stínem tenistky, která loni porážela ty nejlepší, nebo před třemi lety dokráčela pro grandslamový titul na Roland Garros. A přesto teď okouzlila celý tenisový svět, když si došla pro triumf ve Wimbledonu. Jak se jí to povedlo, to probíráme v dnešní epizodě podcastu Livesport Daily s tenisovým reportérem Radiožurnálu Jaroslavem Plašilem.
Profily hráčů
Barbora Krejčíková nepatřila ve Wimbledonu mezi favoritky (© AFP)

"Nenapadlo by mě to, u Barbory jsem si neříkal, že by měla jít v letošním Wimbledonu nějak daleko. Už v prvním kole měla těžký los. S Veronikou Kuděrmetovovou prohrála poslední tři zápasy. Navíc těsně prohrávala poslední zápasy na okruhu, takže jí chybělo sebevědomí," připomíná Plašil rozpoložení, ve kterém Krejčíková přijížděla do Londýna.

V posledních šesti turnajích jen jednou dokázala přejít přes úvodní kolo, v žebříčku se propadla až do čtvrté desítky. Postupně ale v All England Clubu zdolala Katie Volynetsovou, Jessicu Bouzasovou Maneirovou, letošní miamskou šampionku a kometu sezony Danielle Collinsovou. Po výhře nad Lotyškou Jelenou Ostapenkovou najednou stanula v semifinále, znovu sebevědomá, na kurtu precizní a téměř bezchybná. To vše s vidinou, že by na konci týdne mohla 26 let po své bývalé trenérce Janě Novotné zažívat na centrálním kurtu stejné pocity.

"Janu milovali opravdu všichni fanoušci, zvlášť ve Wimbledonu. Ani po těch letech nevěří tomu, že už tu není. Ty výhry Barbory Krejčíkové Janu těm lidem vždycky nějak trochu vrací," připomíná Plašil důležitost Jany Novotné pro Báry kariéru, i to, jak odchod někdejší wimbledonské šampionky z roku 1998 zasáhl celý tenisový svět.

Sama Bára opakovaně Janu Novotnu při svém tažení za wimbledonským titulem zmiňovala, i to, že právě kvůli ní chtěla v Londýně obstát. V ochozech jen její zmínka vždycky vyvolala velký ohlas. Po zkaženém posledním returnu Jasmine Paoliniové ve finále "tam nahoru" poslala Janě symbolický polibek. Na wimbledonské zdi šampionů už navždy zůstane jméno Barbory Krejčíkové zapsáno.

V úterní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

V čem Krejčíkové svědčila pozice outsiderky?

Proč o sobě její trenér říká, že je začátečník?

Proč jsou české tenistky takovým fenoménem?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify a Apple Podcasts.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

9
Přidat komentář
Vestec
Dobrý den, rozhodl jsem se po dlouhém uvážení, že přestávám sledovat tenis. Přečetl jsem si názory tenistek a všechny se shodly na tom, že tenis nehrají pro fanoušky. Hrají pro sebe, své rodiny a svůj úspěch. Toť vše. Není důvod to dál sledovat. Krejčíková vyhrála Wimbledon. A co z toho má normální člověk? Nic. Myslíte si, že když jí napíšete, pošle vám autogram? Nepošle, vykašle se na vás. Pro ni jsou důležitější recepce a reklamní smlouvy. Tenis je byznys a hráčky hrají pro sebe a své rodiny. Obyčejný fanoušek z toho má jen utracené peníze za lístky, kabelové televize a suvenýry. Tak funguje dnešní tenis k fanouškům. Mějte se pěkně.
Reagovat
paddy
Bouzková o krátké spolupráci s Martínez: Nesedly jsme si
smile
https://www.youtube.com/watch?v=ULxMNtURpSE

Martinez je přísná a jak říkal misa Bouzková tenisu nedává všechno
Reagovat
paddy
Nefér taktiky, jak na kurtu rozhodit soupeře či soupeřku smile
https://www.youtube.com/watch?v=lDNi3I2o1YE
Reagovat
Vlk-v-trave
Maruška
Lukáš

Prý, že jako hned jde na volej... ten Brown a Taylor...:) Tak to je fakt nefér taktika... to teda...
Reagovat
1semi1
Vtipné, že Lukáš si nemůže vzpomenout na někoho s nefér taktikami - já bych se na jednoho hráče vzpomněl, který Řadoví shazoval láhve při střídání stran
Reagovat
1semi1
*Rafovi
Reagovat
Vlk-v-trave
PUNTO DE BREAK - Zázrak Krejčíková

https://www.puntodebreak.com/2024/07/15/milagro-krejcikova

Už dlouho nás žádná grandslamová šampionka nepřekvapila tak jako ona na Wimbledonu 2024. Tou, která byla vybrána, aby zvedla nad hlavu titul, se nakonec stala Barbora Krejčíková, někdo, kdo už získal individuální titul na Roland Garros, ale také někdo, kdo měl sezonu plnou špatných zážitků do té míry, že jejím cílem v Londýně v tomto ročníku nebylo nic jiného než překonat zápas prvního kola. V tomto duchu se začal rodit její poslední úspěch na Wimbledonu 2024.

V přímém rozhovoru pro WTA se Krejčíková svěřila s těžkostmi, kterým musela čelit v posledních měsících kalendáře na okruhu, kdy byla nucena vynechat řadu turnajů WTA 1000 kvůli zranění a od února čelila turnaji na trávě bez jediného vyhraného zápasu. Tenis si však někdy nechává to nejlepší na konec, pro ty neúnavné, kteří nikdy nehodí ručník do ringu... a kteří nikdy neztratí svůj talent. To je případ Češky, která se ze zapomenuté šampionky v šatně stala první Češkou v otevřené éře, která vyhrála dva různé grandslamy.

Klíč k dosažení úspěchu

Nedokážu to vysvětlit, prostě jsem se snažila bojovat a dát do toho všechno, bojovat o každý míč, každý zápas, každý set a každý souboj. Pravdou je, že vyhrát sedm zápasů je velmi těžké a všechny jsou tak složité. Dokázat to dvakrát v kariéře je něco neskutečného, něco neuvěřitelného, na to jsem nejvíc hrdá, na bojovnost, kterou jsem během těchto dvou týdnů ukázala, na to, že jsem vždycky žila přítomným okamžikem. Začala jsem věřit, že se mohou dít zázraky, že Wimbledon opravdu můžu vyhrát.

P.S. No Mandlíková to zvládla, ale Španělé asi berou v úvahu éru České Republiky po rodělení... těžko říct...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ovšem všimli si dobře, že Barbora se tak stává současnou nejúspěšnější hráčkou, jestli jde o GS.

1. Martina Navrátilová 18, zvládla všechny
2. Hana Mandlíková 4, AO, RG, USO /zajímavé, že zvládla trávu v Austrálii ale ne v Londýně... opět se ukazuje, že éra na trávě neznamenala, že nejsou rozdíly...
3. Bára Krejčíková 2, RG, W.

Jiná česká hráčka nedokázala vyhrát min. dva různé GS.

) Bára je zázrak...:)
Reagovat
aape
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist