Petra ani trenéři nejsou nafrněné hvězdy, pochvaluje si fyzioterapeutka Kvitové

29. 8. 2018, 09:50
Aktuality 16
Druhým rokem se o tělo Petry Kvitové stará fyzioterapeutka Tereza Saifrová. Letos vyráží s dvojnásobnou wimbledonskou vítězkou i na turnaje, s hráčkou se sblížily a o jedné z favoritek US Open říká, že není žádná nafrněná hvězda.
Profily hráčů
Tereza Saifrová (© Facebook T.S.)

Pečovat o tělo Kvitové je z pohledu fyzioterapeutky prací snů. "Na druhou stranu jsem trochu víc pod tlakem. A někdy víc zvažuju některé kroky, protože mám na starosti hvězdu, veřejně známou osobu," uvedla Saifrová po dnešním tréninku Kvitové ve Flushing Meadows.

Saifrová zkoušela hrát fotbal, její tenisové krůčky zatím nejsou moc úspěšné, ale jméno Kvitová znala. Když se domluvila se slavnou tenistkou na spolupráci, měla i trochu obavy. "Bůh ví, jak se se mnou bude bavit. Budu si muset dávat bacha, co kde povím a udělám?" říkala si, ale zjistila, že realita je jiná. "Ona i trenéři jsou úplně normální. Žádné nafrněné hvězdy. Mám neskutečné štěstí. Sedli jsme si i lidsky."

V New Yorku čeká Kvitovou první kolo v úterý, před turnajem pátou hráčku světa trápilo rameno levé ruky. Podle sedmadvacetileté Saifrové ale nešlo o nic vážného. "Petra sama dobře problém vystihla jako únavu materiálu. Odehrála hodně zápasů. Standardně i preventivně se věnujeme obvyklým bebíčkům. Není to něco zvlášť intenzivního. Potřebuje si odpočinout a nabrat energii," řekla fyzioterapeutka z Jablonce, která jezdí i s triatlonovou reprezentací a má praxi v Praze.

S Kvitovou začala spolupracovat loni. Saifrová s ní jezdila na soustředění na Lanzarote a do Dubaje, letos už se domluvily i na turnajové výjezdy, hlavně na grandslamy. "Většinou to obnáší rovněž poslední turnaj před nimi, takže teď jsem byla i v New Havenu, aby její tělo a forma bylo co nejvíc poladěné," doplnila Saifrová.

Jsou z nich kamarádky. Pomáhá to prý i při práci
Snaží se být poctivá a precizní, proto jí všechno trvá déle. "Což v praxi u Péti není úplně možné. Přijde, poví mi, co ji bolí, a dá mi třeba hodinu. Snažím se toho zvládnout co nejvíc a péči neprotahovat," řekla. Aktivnější věci zapojuje do přípravy po dohodě s kondičním trenérem Davidem Vydrou. Večer na turnajích za ní chodí Kvitová na masáž. "Lehne si jako hadrová panenka a můžu si s ní dělat, co chci."

Postupem času se z nich staly kamarádky. V Česku spolu zajdou i na kafe a do kina. Má to i výhodu při práci, protože vedle těla zná také mimikry tenistky. "Řekne mi, že je rameno OK, ale z jejího výrazu vidím, že není stoprocentní. Pomáhá mi, že s ní trávím čas i mimo kurty," řekla.

První rok na grandslamech Saifrová zatím Kvitové štěstí nepřinesla. Hráčka vypadla v prvním kole Australian Open i Wimbledonu a ve třetím v Paříži. Před US Open proto byla i terčem vtipů. "Už jsem od kluků slyšela. Je tady Tereza, zase dáme kolo a jedeme domů. Už jsem to měla párkrát na talíři," smála se Saifrová, která při zápasech v hledišti ani nemukne. "Víc to držím v sobě, jsem tišší typ," prohlásila.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
FulnekUltras
Terezka nepřímo naznačila, jaké lidské typy dnes mezi sportovci, VIP atd. převládají. Až je z Petry překvapená.
Reagovat
EllNino
Včera se mi líbila, vypadá to, že New Yorku absolutně neřeší tlaky zvenčí, jestli je favoritka nebo ne ... letos to na těch GS bylo takové smolné a nešťastné zároveň, v Austrálii byla zase nemocná, už dlouho nejela do Melbourne s dobrou přípravou, jako by ji vždycky načasovala až na Fed Cup a turnaje po, ten leden je poslední roky dost tragický, tedy hlavně Melbourne, nevím, jestli prostě třeba jet až na GS, zkusit to prostě nějak jinak, v Číně 2016 se přiotrávila jídlem, letos zase nemoc, potom byla malátná a když byla 2015 a 2014 po dobrých přípravných turnajích, pak z toho stejně bylo nejvýš 3. kolo 2015 s Keys a prohlášení o ztrátě motivace a že ani nevěděla, jak porazila mou Jarmilku, přitom tehdy se Stoberem byla jak laň a první dvě kola zvládla s prstem v nose :) O 2014 s Kumkhum radši mluvit nebudu :D

RG je takové nijaké už pár let, vždycky tak to 3. kolo a dál nic, ale tak nějak tuším, že kdyby letos proměnila to vedení v tb proti Anett, tak by se pak ještě víc rozjela ... to byla smůla, myslím, že v budoucích letech ale bude stíhat méně a méně a na antukový GS to taky nevypadá ...
Reagovat
EllNino
Wimbledon ztratil kouzlo zápasem s Jelenou 2015, který prostě měla vyhrát, tam ztratila pevnou půdu pod nohama a od té doby tam paběrkuje, vrcholem byla letošní křeč proti Sasnovich ... tam nevím, co pomůže, možná to, aby nevyhrála Birmingham předtím :D ... a nebo aby se zase zkrátila travnatá sezona o týde a hrálo se o týden dříve :) Do té doby totiž Petra ve Wimbledonu hrála co rok minimálně čtvrtfinále :)

New York mám zafixovaný jako místo, kde porazila Dinaru Safnu jako no.1 a protě si myslím, že jí to tu šlape, i když to tu nemá moc rád, když nepočítám poposvíceneckou s*ačku s Dlgheru 2011 a Riske 2013, kde hrála s teplotou, tak vlatně bouchla jen s Krunic 2014, ale to se dá taky přičíst té powimbledonské smršti očekávání .. poslední roky tu hraje uvolněně, porazila tu i dobré hráčky (Mugu, García, Konta, Ostapenko), loňský zápas s Venus a předloňský s Kerber byly super, myslím, že s Penetou 2015 odešla fyzicky, ale hrála tam taky super tenis, prostě myslím, že když se jí to tu sejde, tak z toho může bejt něco velkýho ... každopádně radši žádný tlaky, nejdříve porazit Wang ... a pak tam bude zřejmě Sabalenka v ráži, což by mohla být bomba bomba bombička

Radši vklídku :) A krůček po krůčku, žádný stresy
Reagovat
tommr
já myslím, že Petru na GS ničí hlavně ten tlak, kterej je na ní ze všech stran vyvíjenej a se kterým si neumí poradit. Na ostatních turnajích kde není takovej blázinec si vede podstatně líp ...
V přípravě na GS už vyzkoušela všechno možný a nic nepomáhá. Tam zakopanej pes nebude ...
Reagovat
PetaM
Já bych rád ve 3. kole rád viděl zápas Kvitová-Zvonareva. No můžu si zřejmě nechat jen zdát :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tak treba se ti to splni...
Cinane zase sni o Wang x Zvonareva...:) Ikdyz hodne Cinanu bude tlacit Petru i proti te Wang.
Reagovat
Pavlis
Zapomněl si na její mononukleózu. Jak dnes víme, trpěla jí od začátku roku 2015. Právě tato nejspíše vedla k tomu, že si Petra dala v únoru 2015 dva měsíce volna, stejně tak mohla zapříčinit ty těžký porážky tehdy, např. se Španělkou CSN. To samé Wimbledon ze stejného roku, jak se zmiňuješ v dalším příspěvku.

Petra je nesmírně citlivá osoba, jakékoli nemoci, o nichž ani nemusí zrovna ona vědět, tudíž ani veřejnost to neví, se na ní proto tím více podepisují. A teď si vezmi, že v takových stavech a rozpoloženích musí hrát tenis, je sledována celým světem, k tomu se přidá typicky tlak očekávání jí samé a dalších x věcí. Výsledkem budou nezdary na GS.

Speciálně u Austrálie/Číny je taky ten problém, že tam jede jen na skok, příliš pozdě, nestihne se aklimatizovat... Toto vše Petru ovlivňuje tedy i přímo na kurtu v zápase.
Reagovat
EllNino
Ale ona obecně v Austrálii a Číně hrála/hraje dost slušně, v Číně pravidelně hraje závěrečné fáze těch velkých turnajů, v Austrálii už vyhrála Hopman Cup, Hobart, Brisbane i Sydney ... a má melbournské semifinále a čtvrtfinále ... spíš to prostě poslední dobou nejde správně načasovat a vždycky se tam něco zvrtne, a nebo Petra už prostě jede do Austrálie s tím, že jí něco bude :D nadsázka samozřejmě ...

S tím dalším vším souhlasím, prostě jí ty turnaje nesedí, nebo alespoň poslední léta ... ona nás zase překvapí, až to nikdo čekat nebude :)
Reagovat
LukasH
Petra na GS úplně ztratila ten faktor "musím to nejak urvat, i když se nedaří". Přitom v sezónách 2011 a 2012 to vypadalo, že bude vyloženě typ na GS (QF, 4. kolo, vítězství, 1. kolo, SF, SF, QF, 4. kolo). I s tím 1 kolem na USO 2011 jsou ty výsledky nádherný. Pak se to úplně zlomilo a teď je naopak Petra na GS strašně křehká. Letos mě nejvíc mrzí FO, protože tam hrála dobře a ve 4. kole byl, soupeřky hrající daleko hůř. Kontaveit se strašně vytahla, aby pak odevzdala zápas Stephensový.
Wimbledon je od tý Jeleny hrůza a navíc mi připadá, že to tam v poslední době málo litá.
Přál bych Petře, aby jí to ještě na nějakým GS vyšlo, zasloužila by si to.
Reagovat
FulnekUltras
Už těch reminiscencí zanechte, hoši. ;-) Tady jde jen o to vyčkat, až to Petře napotřetí (bárkde) grandslamově klapne a během sedmi zápasů nenarazí na soupeřku, která by byla aktuálně na větší WTA vlně. O to strah nemám - a poslední rok už vůbec... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ta fyzioterapeutka by stála za hřích tedy, to ne, že ne :-D
Reagovat
Nenela
Je to rozhodne kocka :-)
Reagovat
Bloody13
Taky bych o ní fyzicky pečoval, klidně i dvakrát denně :)
Reagovat
Jan
O tom žádná :) Pečovatelů by se našlo víc :)
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist