Peking: Djokovič uspěl a bude světovou trojkou. Nadal končí

10. 10. 2009, 08:06
Aktuality 35
ATP PEKING - Novak Djokovič se vrátí na 3. místo světového žebříčku před Murrayho. V Pekingu totiž porazil Švéda Söderlinga a postoupil do finále. V něm se utká s Nadalovým přemožitelem Čiličem.
Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič se v semifinálovém střetnutí s finalistou French Open Robinem Söderlingem dokázal vypracovat hned 12 brejkbolů. Když čtyři z nich využil a sám své podání prohrál jen jednou, mohl se po 81 minutách radovat z výhry dvakrát 6-3.

Čtvrtý hráč světového žebříčku tak 19. října přeskočí v hodnocení ATP Brita Andyho Murrayho, který kvůli zranění vynechal turnaj v Tokiu a který se kvůli stejnému zranění odhlásil i z turnaje Masters 1000 v Šanghaji.

"Ten výsledek ale neodpovídá průběhu zápasu," poznamenal Djokovič. "Výborně podával a hrál velmi agresivně. Musel jsem být hodně trpělivý a čekat na šance," dodal Djokovič.

Dvaadvacetiletý Djokovič se ve svém osmém letošním finále (tituly ale získal jen dva) utká překvapivě s Marinem Čiličem, kterého zatím pokaždé porazil.

Čilič se postaral o vyřazení nejvýše nasazeného Rafaela Nadala, kterého porazil nečekaně snadno 6-1 6-3.

Nadal hrál první turnaj od US Open, po němž ho trápily břišní svaly. Favorizovaný španělský tenista ani v Pekingu nedosáhl na první finálovou účast po téměř půl roce. Naposledy světová dvojka absolvovala souboj o titul na květnovém podniku série Masters v Madridu.

Téměř dvoumetrový Čilič byl dnes nad síly třiadvacetiletého španělského hráče, který by rád nastoupil v prosincovém finále Davisova poháru proti Česku. V prvním vzájemném utkání rychle vedl 5-0, kraloval na podání a za celý zápas povolil soupeři jen dva brejkboly.

Nadalovi nepomohla ani hlasitá podpora publika. Chorvat, kterému na světovém žebříčku patří 15. pozice, při pátém mečbolu zápas razantním forhendem ukončil. Španělský tenista tak v Pekingu prohrál poprvé v životě, předtím tam na China Open v roce 2005 získal titul a loni vyhrál olympijský turnaj.

"K začátku zápasu vlastně nemám co říct. Neskutečně podával, returnoval a hrál samé vítězné údery. Neměl jsem moc šancí vrátit se do zápasu, navíc když jsem nehrál moc dobře," uvedl Nadal. "Když prohrajete 6-1 6-3, znamená to, že jste v zápase udělali spoustu věcí špatně. Nemám problém přijmout porážku, ale takový výsledek... Spíš to vypadá, jako bych byl mentálně někde jinde," dodal.

- ATP PEKING (Čína, tv. povrch, 2.100.000 dolarů) -
sobotní výsledky (10. 10. 2009)

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (2-Srb.) - Söderling (6-Švéd.) 6-3 6-3
Čilič (8-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 6-1 6-3

Čtyřhra - semifinále:
Knowles/Roddick (Bah./USA) - Dlouhý/Kohlschreiber (ČR/Něm.) 4-6 6-2 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Djoker si titul zaslouzi,preju mu to
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak jsem si všiml, že měl po nějaké době připravený od Nike dost zajímavý pěkný triko (to zelený), uvažuju, že do něj pudu, ale bez toho spodku "od pyžama"... :)
Reagovat
smazaný uživatel
lepší je to modrý, co měl v Montrealu a Cincinnati .)
Reagovat
smazaný uživatel
Bože vy ste vedle jak ta jedle! :) Najlepšie predsa bolo to ružovučké na RG, na to ste už zabudli? Bolo fešné a koľko rozruchu vyvolalo.... :P
Reagovat
smazaný uživatel
To mi ani nepřipomínej, to málem přišel o fanouška.. ;). To sem rozdejchával hodně těžko ! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte kde se dají ty trika nike koupit fakt levně? Když jdu do nějakého kamenného obchodu tak je to tam nechutně předražené.
Reagovat
smazaný uživatel
ono to ani na netu nebyva moc levne :)
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší je si počkat, až skončí turnaje, pro které jsou jednotlivé outfity připravené! Např. triko normálně stojí až 1 500,-, ale cca za měsíc už je ve slevě a dá se sehnat už třeba za 900,- .))
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba na aukru jsou trika nike co měl Rafa na us open za 890, to je myslím dobrá cena. A nevíte kde se dají sehnat šátky a potítka, co vím je, že se dají těžko sehnat ty turnajové, asi je to limitovaná edice nebo co.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcu peachovat ale tedka je to barney kd onapada protihrace :D ...
jinac zapas sem nevidel a kdyz sem videl ten vysledek tak sem se malem lekl ze si rafa udelal zase nejake zraneni :)
Reagovat
majjkaa
Jednoducho a strucne Rafa este nie je v takej forme ako by bolo treba! To samozrejme neznamena ze nebude :)Ale nedavno vyhlasoval ze uz je fit, no to ani z daleka, on sam to vie velmi dobre!
Reagovat
smazaný uživatel
KOnecne novak je zas 3 doufam ze ve finale porazi Čiliče
Reagovat
smazaný uživatel
Včera se Safinem se z toho utkání nedalo nic vyvodit, Safin kazil. Ale dneska už to bylo vidět, Rafu máme ve voku ;). Je u balónu o chvilku pozdějc, ta pauza je znát, takže si ani tou rukou nepomůže. A servis je teda tragédie, hlavně ten druhý. Čilič hrál dneska dobře, ale s tim by si v první polovině sezóny poradil, no bude mít co dělat, aby dal tu hru dohromady. Ale naštěstí ta jeho povaha je taková, že pokud mu to zdraví umožní, tak ho to spíš nakopne, jak ho známe. No nic, je to semi, navíc jenom 500 ATP, vloni už toho na podzim moc nenahrál, tak budou bodíky naskakovat.
Reagovat
smazaný uživatel
jj byla to tragédie dneska ten Rafuv výkon, ten servis musí zlepšit, jinak nevím nevím... Na druhou stranu, ten chorvatskej lucker ani nevěděl jak mu to tam padá, hlavně v prvním setu, co return to čára! Když vezmu, jaký houno zahrál proti Berdychovi v DC, tak je mi zle .))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak úplně nesouhlasím.Jsme přemlsaní výkony a výsledky Rafaela.Když se na to ale podíváte tak na několika posledních turnajích byl v semifinále po několika měsíčním zranění a vrátil se na post světové 2. Co by za to jiní dali.
Reagovat
smazaný uživatel
No takhle, jemu bude příští rok 24 let - tedy zralý tenisový věk, návrat teď po pauze dobrý na světovou 2, ale na Rafu pořád málo, má na víc! Pro mě je na stejný úrovni jako Federer a o něm by jsme asi takhle nemluvili, spíš tak o Roddickovi v podobném duchu, ten by mohl bý rád. Já bych bral i tu ne 100% ruku, ale servis se mu totálně rozpadl a navíc se přidává problém s pohybem, jsou to sice setinky, ale jsou znát. Takže nám s Barneym asi teď tak ani nejde o aktuální výsleky, ale o tyhle záležitosti, které nevybarvujou výhledovou budoucnost dvakrát do růžova...
Reagovat
smazaný uživatel
to je sice pravda, ale hráč Rafova kalibru by měl tyhle labilní luckery zvládat a ne nechat se sebou takhle zamést!!! Podání je teď jeho největší slabinou...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo přesně, on si může vybrat, buď bejt na příjmu a snažit se vrátit 200 km děla nebo mít servis, kterej je připravenej na zamáznutí a odvracet dělovej return. S tím na tvrdým povrchu při dnešní úrovni nemůže nic dělat, to tak možná se Safinem, ten se porazí sám.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha a co jste čekali??!!!Dyť stál přes dva měsíce kvůli kolenům (nemohl skoro chodit) pak se vrátil a přepísknul to a hrál s nakousnutým břišním svalem kterj si dodělal na US Open a pak zas pauza.Tak co čekáte?Rafa teď potřebuje hrát a trénovat!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Čekali jsme, že bude mít lepší servis Seco, na ten nemají vliv ani kolena a břicho už ho taky nebolí. To by nám úplně stačilo ke štěstí ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi to nechápeš,ale když Rafa stál kvůli kolenů a břišnímu svalu,nebo hraješ zraněn tak to má vliv i na servis.Servis se také musí trénovat! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Seco já to chápu dobře, děkuji za vysvětlení. O pauze víme všichni, přesto netrvala několik let, aby byl důvod k tomu, že vypadá jak od Sereny Williams :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jinak.Rafovo zranění přišlo v Madridu 17.5. se ukázaly větší problémy.S tímto hrál až do 31.5. než ho porazil Soderling.Pka přišla pauza do 13.8. - Montreal (kde se nakonek ukázaly problémy s břišákem).Hrál až do semifinále US Open 13.9. kde ten problém byl už opravdu znatelný.PAK PŘIŠLA ZNOVU PAUZA.Vrátil se až teď 6.10.ano nebyl zraněn celou dobu a bylo tam samzřejmě pár tréningů - tréning ale není zápas.Sorry a po tomto si nemoh čekat že bude předvádět zázraky a jestli jsi to čekal tak to moc nechápu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jina ty problémy ti celkem daj nějakejch 5 měsíců cca a to není opravdu málo.
Reagovat
smazaný uživatel
Trénovat začal poslední týden v červenci a US open ukončil v polovině září - to je 7 týdnů!!!. Pak měl 2 týdny přestávku a 2 týdny hraje ...??? Já samozřejmě budu jenom rád, pokud uvidím, že se mu to podání zlepšuje, ale spíš se mi zdá, že se mu momentálně sype po tech. stránce. To je vše.
Reagovat
smazaný uživatel
No to je sice pravda,ale ty víš jakej ten tréning byl a na jaké úrovni?Když nejsi fit nemůžeš do tréningu daát 100% a to na této úrovni je dost podstatné.
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, zaspal jsem a nic nevidel... :((
Co se tam proboha delo, ze uhral Nadal jen 4 gamy? To mel Cilic takovou fazonu, nebo se Nadalovi zas ozvalo zraneni? Dik za info.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, ale velká škoda, byl sem nachystanej na Djoka ve finale s Rafou a při slušným kursu bych to dal za dost. Nadal nehral cely turnaj nijak dobře, měl končit už s Blejkem...
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem hodne zvedavej, jak bude vypadat jeho zapas s Cilicem. Jestli teda zopakuje vykony z posledni doby. Jinak ale Peking zklamani, hlavne co se tyce fanousku - az do dneska tam bylo prakticky prazdno.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně a navíc stejně jako na olypiádě číňani křičí do výměn a chodí pozdě na své místa.Já chtěl pro Novaka radši Rafu, protože včera Fernando i dneska Robin dokázali dostat Djokera pod tlak a ten se nedostal k takové hře, jakou by chtěl hrát a soupeři mu pomohli chybami,Pochybuju ale, že Čilič dokáže takový výkon zopakovat, celou sezonu střídá lepší výkony s horšíma.
Reagovat
smazaný uživatel
U toho jejich pozdniho chozeni je pro me kazdej rok po cele te americke a asijske casti sezony uplny prekvapeni, ze to neni v tenise bezna zalezitost:)) Snad bude Djokovic uvazovat stejne, Cilice zatim kazdy podcenuje, on ale posledni mesice podava vyrovnany vykony. Na hardu je jisty, podle me Djokera potrapi.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes jsem Cilice nevidel, ale Novakovi verim, ze kdyz uz se dostal do finale, ten posledni krok udela.
Stejne tak Tsonga v Tokiu.
Reagovat
smazaný uživatel
No já ho rozhodně nepodceňuju a jako fanoušek Djokoviče mám z dnešního výkonju Čiliče i nahnáno, ale vyrovnané výkony rozhodně nemá, takový montreal nebo cincinnati měl hodně špatné, pak US Open v pohodě a Davis cup bída, teď s Bennetauem taky nic moc a dneska super, tohle mi nepřijde jako moc vyrovnané
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně, ale ve finále to bude chtít lepší výkon, dneska mu to hjodně Robin usnadnil, ale věřím, že se to povede a že uýž se nenechá jen tak předběhnout
Reagovat
smazaný uživatel
No jo. Konečne. Dal si na čas, ale vyšlo to :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist