Neskutečné zlepšení na returnu, vynikající servis, chválí Berdycha Navrátil

27. 1. 2015, 17:18
Aktuality 27
V půl páté ráno zazvonil Jaroslavu Navrátilovi budík, aby mohl sledovat zápas Tomáše Berdycha s Rafaelem. A daviscupový kapitán byl rád, že v přímém přenosu viděl, jak jeho bývalý svěřenec poráží bývalou světovou jedničku. Navrátil ocenil především Berdychův return i pohyb a v utkání vyzdvihl jeho servis.
Tomáš Berdych (© Tennis Australia)

Berdych zdolal bývalého prvního hráče světa Nadala poprvé po sedmnácti porážkách a po třísetové výhře si zahraje semifinále Australian Open. "Nebylo to pro Tomáše po sedmnácti prohrách určitě vůbec jednoduché, v hlavě to musel mít, ale hrál agresivně, odvážně a nebál se. Tenhle vítězný zápas ho může hodně nakopnout," řekl ČTK Navrátil.

Trojnásobného grandslamového šampiona Jana Kodeše Berdychova výhra nad Nadalem nepřekvapila. "Nadal koncem roku nehrál a letos jeho výsledky neukazovaly, že by byl ve velké formě. Naopak Berdychova loňská sezona byla velmi kvalitní, co se týče průměru, a teď se to možná zúročuje," uvažoval Kodeš.

V prvních dvou setech měl Berdych nad Nadalem, který viditelně nebyl ve své nejlepší formě, jasnou převahu. "Neskutečné zlepšení ukázal na returnu. V mnoha okamžicích ho zatlačil dlouhým míčem, Nadal měl problémy a Tomáš mohl hrát svoji hru," řekl Navrátil, který byl Berdychovým osobním trenérem do konce roku 2008.

Důležitým faktorem zápasu byl servis aktuálně sedmého hráče světa. Berdych o podání ani jednou nepřišel a odvrátil všechny čtyři brejkboly. První dva za stavu 3-1 v úvodní sadě a další dva za stavu 4-4 ve vyrovnaném třetím dějství. "Servis měl vynikající celý zápas a při brejkbolech to potvrdil," řekl Navrátil. "Servis je u Berdycha důležitý, a když dobře servíruje, tak celá jeho hra jde nahoru," doplnil Kodeš.

Od konce prosince Berdych spolupracuje s koučem Danielem Vallverduem a má i jiného kondičního trenéra. Navrátil viděl dvakrát jejich trénink v Prostějově a i v zápasech si všiml zlepšeného pohybu. "Vydržel s Nadalem výměny, nekazil a měl v nich díky pohybu i sebevědomí," řekl Navrátil. "Je vidět, že Tomáš novému týmu věří a vyplácí se mu tvrdá práce. Určitě mu to přineslo nový impulz a potvrzuje se, že nové koště dobře mete," dodal.

V semifinále Berdycha čeká Andy Murray. Zápas bude zajímavý v tom, že Brita ještě loni trénoval právě Vallverdu. "To může být pro Tomáše výhodou, protože ten zná Murrayho do šroubku a může dát Tomášovi správnou taktiku," řekl Navrátil.

Vítěz Wimbledonu a dvojnásobný král Roland Garros Kodeš, který loni podstoupil transplantaci srdce, považuje už postup do semifinále za úspěch, ale rád by viděl českého hráče v boji o titul. "Grandslamové semifinále je jednoznačně vynikající, ale když se dostane do finále, tak tam se může stát cokoli," řekl Kodeš.

Murrayho styl Berdychovi podle Navrátila vyhovuje více než ten Nadalův, a pokud vydrží v nastoleném rytmu, může myslet v Melbourne i na finále. "Mohl by to zvládnout," přitakal Navrátil. A jak vidí Berdychovy šance na titul? "To je ještě hodně vzdálené, ale důležité je, že v dosavadním průběhu turnaje ušetřil hodně sil a to v závěrečných kolech proti silným protivníkům může pomoct," řekl.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

27
Přidat komentář
Fandina
zná Murrayho do šroubku ... tahle formulace mě moc pobavila ... joooooooooooooo
Reagovat
FulnekUltras
pravda až do poslední matičky... (vhodné spíš pro WTA) ;-)
Reagovat
Fandina
:-))))))))))))))
Reagovat
babolat.cz
rituály jsou náhodou ve sportu dobré. A když se k tomu postaví sportovec způsobem jako Rafa, je to krásně lidské a dojemné. Myslím, že si svým přístupem získal i své minulé hatery, jako třeba Pe3ka, HareKrishnu či ty různé Rogery Federery (nevím kolik jich má takový nick)
Reagovat
PetaM
Vždy mě dojme, když si strčí prst do prdele.
Reagovat
smazaný uživatel
taky mi vždycky ukápne slza.
Reagovat
EllNino
nápodobně :))
Reagovat
VlS
Tak nevím, jestli tohle chtěl Babolat slyšet :-). Děláte, jako by to byla vaše řiť :-)
Reagovat
jackiec
babolat vyslovil cipovinu roku!
Reagovat
Mayo
El Řiťuál.
Reagovat
Kozoroh
El Řiť :-D
Reagovat
babolat.cz
:-)
Reagovat
PetaM
Napsal, jak jsou jeho rituály krásně lidské a dojemné. Tak jsem se vyjádřil jen k tomu, jak moc dojemné je to pro mě. A anakin01 u toho dokonce brečí. To je život.
Reagovat
babolat.cz
nic jsi nepochopil Ivane, mínil jsem tím to, jak se k tomu postavil: řekl,že je to možná stupid thing, která mu v ničem nepomůže, ale jelikož to dělá od mládí, tak to opakuje a ničemu to nevadí...zapomněl samozřejmě na vás, hatery, kteří z toho chytáte psotník...
Reagovat
Roger_Federer
krom toho, ze to zdrzuje pri servisu, rozptiluje hrace, vypada zvlastne..
Reagovat
babolat.cz
každej nemůže být takový frajer jako někdo:
http://photos1.blogger.com/img/34/955/1024/Federer5579.jpg
Reagovat
Kozoroh
Jsou to buranské návyky. Tečka.
Reagovat
Mayo
Nazdar Kozorohu, tak co zítra Raonič postupuje ve třech ne ? (:
Reagovat
Pe3k
Nepřestávám žasnout nad naivitou a hloupostí Nadal fans. Chceš mi říct, že když se jednou Nadal usměje, přitom jak mu někdo staví jeho flašku, tak je najednou všem jedno, že k vůli těm rituálů už roky zdržuje hru (nemluvě o tom, že je nechutný při jiných rituálech)?

Nadala respektuji a obdivuji jako tenistu, to ale neznamená, že mi na něm x věcí nevadí...
Reagovat
smazaný uživatel
Je příjemné slyšet tyto chvalozpěvy, ale počkejte s tím až po turnaji, prosím! Jinak už úplně chápu, že jsou pro tenisty tak důležité různé rituály, taky jsem do toho pro tento turnaj spadl :)
Reagovat
smazaný uživatel
chlastáš? :D:D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
neee :DDD jako zapil jsem tu dnešní výhru, ale jen lehce :D
Reagovat
smazaný uživatel
nejdřív si tohle všimla sojka :D
Reagovat
Fandina
je to šikulinka ... joooooooooo
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně objektivní hodnocení, ne jako do Krupy..."byl to výsledek naši předchozí práce"..Navratil dostal v minulosti taky kopačky, ale vzal to v pohodě, ne jako zhrzená "milenka" Krupa.
Reagovat
Kozoroh
Na sport.cz jsem dokonce narazil na označení "vyholený ODSák" :-D
Reagovat
babolat.cz
zase nepřehánějte a nekydejte hnůj
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist