Navrátil končí jako daviscupový kapitán, novým bude Berdych

15. 9., 09:58
Aktuality 80
Předsednictvo Českého tenisového svazu v neděli ráno rozhodlo o výměně kapitána daviscupového týmu. Jaroslava Navrátila, který zastával funkci 18 let, nahradí dvojnásobný daviscupový vítěz Tomáš Berdych.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a Jaroslav Navrátil (@Profimedia / ČTK / Jaroslav Ožana)

"K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii. Jaroslavovi náleží velký respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme," uvedl předseda ČTS Jakub Kotrba.

Navrátil byl daviscupovým kapitánem od roku 2006. V letech 2012 a 2013 s týmem v soutěži triumfoval. V letošním ročníku dohráli Češi ve skupinové fázi, když nestačili i vinou zdravotních potíží na Španělsko, Austrálii ani Francii a obsadili ve skupině B ve Valencii poslední čtvrté místo. Navrátil se poté stal terčem kritiky bývalých hráčů Jana Hájka a Lukáše Rosola, že nominoval pouze čtyři z pěti možných hráčů.

"Jaroslavovi náleží veškerý respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal, a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme," doplnil Kotrba.

Novým kapitánem Berdych

Tomáš Berdych ukončil kariéru před pěti lety. S Radkem Štěpánkem patřil k oporám reprezentačního týmu, který Davis Cup v letech 2012 a 2013 vyhrál. Probojoval se mimo jiné do finále Wimbledonu a na čtvrté místo světového žebříčku. Od minulé sezony působí jako člen trenérského týmu jednoho z nejlepších českých tenistů Jiřího Lehečky.

"S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než deseti roky,“ řekl Berdych.

Berdych věří v úspěšné roky.Berdych věří v úspěšné roky. (@ Livesport / AFP)

S hráči se nyní bude setkávat během nadcházejících turnajů v Asii. V roli nehrajícího kapitána se Berdych poprvé představí v únoru 2025, kdy povede daviscupový výběr v kvalifikaci o postup do skupinové fáze soutěže. Soupeře a místo určí los Mezinárodní tenisové federace.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

80
Přidat komentář
peek
Hurá. Konečně bude hrající kapitán. Nehrající je naprd, když onemocní půlka týmu...
Reagovat
Krisboy
No v tomhle posledním nešťastném utkání by si pinknul určitě minimálně debla by s Adamem zvládnul v pohodě.
Reagovat
Newcombe
Jestli bude koučovat tým tak jak hrál, takový autistický nezáživný tenis bez emocí, bez výrazu, tak mám obavu. Byl to takový uzavřený sólový hráč. Pochybuju, že se změnil. Neumím si představit, že dokáže vyhecovat hráče. Štěpánek by byl daleko lepší.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Krisboy
Vidím (viděl jsem) to úplně stejně. Snad se mýlíme a snad vědí, co dělají.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Ereinion
Jasně, Štěpec by byl víc emotivní, ale to taky nemusí každýmu sedět...uvidíme, vliv kapitána je stejně minimální, každopádně si nemůže dovolit to co před pár dny Navrátil
Reagovat
GaelM
Je smutné, že to muselo proběhnout takhle nedůstojně. Nevím jestli měl blbé období nebo prostě došla soudnost, ale s těmi vyjádřeními prostě nemohl pokračovat.

Jako nástupce jsem si představoval Radka, asi jako většina. Tomáše si neumím moc představit, ale špatné to snad nebude.
Reagovat
rostia
Mám úplně stejný názor. Na konec Navrátila i nominaci Berdycha. Štěpánek by mi tam seděl víc, myslím, že umí lépe udělat atmosféru v týmu. Ale možná ho váže smlouva s Kordou...
Uvidíme, třeba se Tomáš osvědčí ;)
Reagovat
GaelM
Zase Tomáš má rozjetou spolupráci s Lehečkou, zatím stále asi hlavní oporou našeho týmu (pokud jsou všichni 100% zdraví). Tak možná sázejí na toto.
Reagovat
1semi1
Reagovat
Dobry-den
To bylo rychlý.

Měl jsem strah, že nikdy neodstoupí.
Vynikající zpráva takhle při neděli. Opravdu příjemné překvapení.
Reagovat
EllNino
Tomáš dobrá volba

A překvapuje - myslel jsem si, že to bude typ, který po kariéře nebude chtít být u tenisu nějak angažovaný :)

Kluci mu budou určitě naslouchat a on jim, přeci jen, všichni vyrůstali na úspěších B+Š, takže proč ne :)
Reagovat
Trojchyba_Mat
V době prvního titulu bylo Macháčovi 12, Lehečkovi 11 a Menšíkovi 7.
Reagovat
Kandinsky1
A to už jako nerostli ?
Reagovat
turista
Tak ať se daří! Tomáš Berdych byl velezkušený a úspěšný tenista. Zná natolik nejrůznější krizové momenty z průběhu DC zápasů, že jako nehrající kapitán bude moci hráčům optimálně pomoci.
Reagovat
Jan
Uvidíme, jak se bude Berdychovi v roli kapitána dařit. Ale ta jeho slova o úžasných zážitcích v DC - po 2. DC titulu se na reprezentaci vykašlal, přitom další rok byla ještě šance na 3. DC titul v řadě. To mu nezapomenu.
Reagovat
EllNino
To psali na aeronetu jistě
Reagovat
frenkie57
Tohle si pamatuji také, tenkrát se vyjádřil v tom smyslu, že se chce více soustředit na svojí kariéru atd. A ano,byla by bývala šance na hattrick, ale bohužel, reprezentace musela jít stranou. Nic proti němu nemám,ale tohle mě také vadilo.
Reagovat
turista
No jo. Ale tým v září 2014 zařízli Francouzi na Chatrierovi. Škoda že tehdy Tomáš Berdych neporazil Gasqueta v úvodním zápase. Kdyby se mu to podařilo tak jsme možná na ten další titul z DC dosáhli. V závěru po brilantním výkonu Veselka porazil Benetteaua a zkorigoval porážku. Tehdy byl Jirka velkou nadějí. Francouzi se pak ve finále pokusili překvapit Švýcary na antuce v Lille. Federer a Wawrinka je tam ale spláchli svojí kvalitou.
Reagovat
diskuse
Podle mě výborná zpráva takhle večer. Sice jsem z DC neviděl nic (puta Pique Cosmos), ale vyjádření Navrátila byla na přes hubu - konečná a ne návratná. :))

Upřímně řečeno Berdych je OK. Štěpánek je moc velký ko*kot, který se nechá unášet emocemi a svým transem. Je to takový Franz Straka, to by nefungovalo dlouhodobě. Metodický Berdych, který umí najít v případě prohry i správnou výmluvu a ochránit tak hráče, je správnou volbou. Vamos Berdych.
Reagovat
turista
Vamos Berdych!
Reagovat
Kandinsky1
Štěpánek by mi přišel lepší, to je takovej správnej blázen, kterej by ty hráče mohl vyhecovat. Berdych je oproti němu takovej studenej čumák.
Každopádně pořád daleko lepší než Navrátil.
Reagovat
Preview.lover
Štěpánek by mohl trénovat tým v BJK Cupu, protože to se ženami umí
Reagovat
frenkie57
To by skončilo totálním fiaskem,do půl roku by byly všechny gravidní a tým by se rozpadl.
Reagovat
muster
Reagovat
GaelM
Reagovat
dandalanda
Super komentář
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
rostia
Yes! :)))
Reagovat
PTP
Štěpánek jedině jako kapitán týmu pro BJK - tam by každou "vyhecoval" kolikrát si vzpomeneš
Reagovat
Kandinsky1
Podle toho, co se o Štěpánkovi říká, by po takovém vyhecování tenistky sotva chodily.
Reagovat
frenkie57
Já myslím, že to o Stěpci bude tak trochu urban legend, zase takovej klátič a alfa samec to nebude, ale proč si z něho nedělat malinko příjemné srandy, jemu to vadit určitě nebude.
Reagovat
P_J_Boock
Na Jaroslavu Navrátilovi jakožto nehrajícím kapitánovi jsem doslova "vyrostl"; byl jsem ještě dítko školou povinné, když se na podzim 2006 poprvé představil v barážovém zápase proti Nizozemsku. Byla to skvělá volba, která nastartovala výjimečnou éru v dějinách mužského tenisu samostatné České republiky.

Těch nezapomenutelných chvil s Navrátilem je mnohem více, než jen vítězná léta 2012-13. Jen namátkou: pražská baráž v roce 2007 proti Švýcarům, v níž se zásluhou Navrátila angažoval i předtím dlouho trucující Radek Štěpánek a pomohl udělat dva klíčové body (hlavně ten deblový, kdy vůbec poprvé s Berdychem na hřišti porazili z mečbolu pár Federer/Allegro); po mnoha letech postup z 1. kola světové skupiny v komorním ostravském zápase proti Belgii v roce 2008; v tomtéž roce smolná bitva na antukovém brambořišti v Moskvě-Lužnikách, kde se Berdych v pátém setu nedělního zápasu jedniček ošklivě zranil a vzdal Davyděnkovi; finálová jízda v roce 2009 včetně památného utkání v Chorvatsku s šestihodinovým zápasem Štěpánka proti Karlovičovi; tuhý boj v bělehradském semifinále na podzim 2010, kde český namazaný stroj nakonec udolal srdnatý Janko Tipsarevič; léta ústupu z pozic 2015-18, během nichž se vlivem generační výměny přestávalo dařit, ale Navrátilova osobnost držela důstojnost týmu.

Ještě jednou tedy velký dík za 18 let věrné služby Jaroslavu Navrátilovi, jehož nahrazení Tomášem Berdychem má smysl; jde o zachování kontinuity s léty velkých proher i vítězství. Něco mi říká, že se můžeme těšit na další silné okamžiky v této týmové soutěži. A snad se brzy vlivní umoudří a navrátí model turnaje před rok 2019.
Reagovat
aape
Reagovat
diskuse
Navrátil odvedl dobrou práci, ale už byl za zenitem.

Snad bude mít Ester teď dost peněz na kabelky.
Reagovat
jih
A Petra Kvitová kapitánkou BJKC týmu (samozřejmě až po rodičovské). Petra byla, je a bude nedostižná bohyně, toho by se mělo využít.
Reagovat
diskuse
A Radim Žondra bude jmenován bodyguardem týmu a šéfem ochranky. Kruh se uzavře.
Reagovat
1semi1
Strašně rychlá reakce ... Nejspíš bylo celkově dusno v týmu a narozdíl od éry Kaderky, teď někdo hráče poslouchá - proto to rychlé řešení. Pro tenis určitě dobré a Navrátilova práce určitě uznána bude také...
Reagovat
Ereinion
Logické řešení, po těch komentářích na adresu Kopřivy a Macháče tam nemohl pokračovat. Berďa určitě dobrá volba, byl to vzor pro současnou mladou generaci, takže ho určitě budou brát víc vážně než Navrátila.
Reagovat
1semi1
Reagovat
Krisboy
Tak to je docela překvapení... přeju ať se daří. Zvedni jim mandle!
Reagovat
Trojchyba_Mat
To je super . Nečekal jsem, že by to Tomáš vzal. Myslím, že to bude skvělý kapitán
Reagovat
PTP
Off Topic pro Nikolu Bartůňkovou :
https://www.sukl.cz/file/106478_1_1

Neužívala třeba přípravek Detralex, v kterém se vyskytly příměsi Trimetazidinu?
A bude to mít zdůvodněný a vysvětlený líp než Sinner !
Reagovat
alcaraz.dva
nebude...detralex je plne vazany na lekarsky predpis
Reagovat
PTP
No a ?
Reagovat
alcaraz.dva
Případ Nikoly neznám...Vyjádřila jsem se pouze k Detralexu. Používá se k léčbě chronických onemocnění u dospělých..U mladistvých ve velmi výjimečných případech, na osobní odpovědnost lekare..Nemyslím si, že to je tento pripad..
Reagovat
Kuzzie
Obvykle mi přijde výměna trenéra jenom jako aby se neřeklo,že se nic nedělá. Ale tohle Navrátil těžce nezvládl. Nevzít pátého hráče a do médií říct,že není dost dobrej hráč a stejně na to nemá? A ten junior na Australské lavičce jo?Říct o Macháčovi,že měl vydržet hrát déle? On ví lepe než Tomáš jak se cítí?Ze před deseti lety hráli hráči na tři vítězné a zvládli to lépe? Teď je program ještě nahustenejsi než dřív,hraje se jinými míči, Berdych býval hráč,co nebýval moc zraněný celkově, ale naši současní singlisti bývají zranění i nemocní často,tak se to dá třeba i jen statistický předpokládat. Ze prohráli mi nijak nevadí a asi i při jiné nominaci by to asi nebylo jinak,ale nebyla by to fraška a nevytvořilo by to mezi hráči zlou krev a to je neméně důležité.
Reagovat
FAcore
Ano, Navrátil působil až moc sebevědoméˇě, přitom stacilo říct, ze proste tentokrat udelal chybu, ale hanět Vítka Kopřivu nebylo fer
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Mony
Po bitvě je každý generál, ale v hale je za našimi singlisty docela velká díra. Nominovat 5.hráče určitě by bylo jen plýtvání penězi . Já naopak oceňuji, že Navrátil myslí i ekonomicky, nejenom sportovně. To co se stalo, že vybouchly najednou dva hráči, s tím se přece nemůže dopředu počítat..S tím musíš počítat u krizových věci, jako povodně a jiné živelné pohromy, ale ne u sportu, kde se maximálně prohraje... Já jsem naopak rád, že to dopadlo jak dopadlo a Kopřiva může hrát ve Štětíně finále
Reagovat
Mony
A snad to nezakriknu, dokonce i vítězné finále!
Reagovat
Carter
Tam nie je žiadne plytvanie peňazí. Platí to ITF a akurát by sa stalo, že hráči by si tú istú čiastku rozdelili na 5 kusov a nie na 4
Reagovat
Mony
No právě , tak že asi kluci v 5 nemuseli chtít.
Reagovat
jih
Berdych mi vždycky přišel jako ukázkový introvert. Snad jsem se pletl.
Reagovat
Trojchyba_Mat
No tak on to nemusí být takový problém, prostě do nich nebude na lavičce hustit moc informací a řekne jim jen to nejdůležitější
Reagovat
Mantra
Berdych. No nevím jestli on není učněm Navrátila. S koučováním se nepotkal. [Ano mentor Lehečky není koučování]
Je to řeseni horkou nití.
Reagovat
HAJ
Podle mně byl pro Čechy letošní DC souhra neuvěřitelné smůly. Kopřiva by stejně ve dvouhře díru nezalepil a kluci hráli na co měli. Dokud byl Macháč zdravý, tak hrál skvěle. Kuba ještě musí dospět a i tak je velice dobrý. Lehečka po viróze podal velice solidní výkon a bylo vidět, že mu chyběla od poloviny 2 setu včera energie. Pavlásek s Kubou hrály čtyřhru taky solidně a frantíci a Australani jsou světová extratřída.
Že se vy měnil trenér je v pořádku. Navrátilovi patří uznání, co dokázal a Berdych si snad s klukama bude rozumět.
Reagovat
Drzymalski
Berdych OK. Klíčové je ale ukončit spolupráci také s Černoškem a jeho prostějovskými agenturami. Pročistil by se i vzduch kolem Davis cupu a BJC.
Reagovat
Mantra
Reagovat
Mantra
Tedy souhlasím s tou částí o Černoškovi
Reagovat
vojta912
Černošek ven!!
Reagovat
FAcore
Přesně tak. Zbavit se veškerého napojeni na bývalé vedeni
Reagovat
PTP
I Agelu ?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a skončily by vuvuzely
Reagovat
Drzymalski
Černoškova Cestovní kancelář...
Reagovat
vojta912
Jsem myslel ze se ted dali na hokej..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tam je mi to jedno, k hokeji rámus patří
Reagovat
Mony
A kde chceš brát finance?
Reagovat
PTP
Až bude nejhůř, tak může nastoupit.
Reagovat
karlosray
Super volba konečně c
Reagovat
vojta912
Jsem rad ze jsem byl vyslyšen
Reagovat
com
to si teda pomohli.. Misto Berdycha bude vsechno ridit Esterka
Reagovat
hluuusa
Asi dobre. Navratilovi patri velky dik a respekt za to, co s reprezentaci za ta leta dokazal, ale generacni vymena je uz potrebna. Berdych ma mladi, jmeno, respekt. Navratil uz vypada jako pivni strejc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile logicky jsem ho měl mezi 3 ve výběru, ale moc jsem nevěřil, že by to vzal. Pomáhá ještě Jirkovi?
Reagovat
frenkie57
Pomáhá,ale na turnaje s ním,až na nějaké výjimky, nejezdí. Takže po časově stránce to bude ok, zvládne obojí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
dík
Reagovat
George_Renel
A je to.
Reagovat
Alien
Jaro - léto a je to!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist