Návrat na domácí kurty Kvitové vyšel, ve finále se ale nevidí

1. 5. 2018, 15:58
Aktuality 18
Před sedmi lety hrála Petra Kvitová na pražské Spartě tehdejší turnaj ITF poprvé coby hráčka světové desítky. Dnes se na antukové dvorce ve Stromovce vrátila, v žebříčku je zase desátá a v 1. kole ztratila jen čtyři hry.
Profily hráčů
© Česká sportovní / Pavel Lebeda

Fanoušci se ve sváteční den na domácí hvězdu těšili. Fronta do hlediště se tvořila od sedmi hodin ráno a už před zápasem museli pořadatelé areál uzavřít. "To jsem asi nezažila, nebo se to ke mně nikdy nedoneslo. Tušila jsem, že bude natřískáno, ale ne že se bude muset uzavřít areál," divila se osmadvacetiletá Kvitová.

Ti šťastní z tribuny sledovali její jasný triumf nad Terezou Smitkovou 6-1 a 6-3. Dvojnásobnou vítězku Wimbledonu pak diváci ocenili potleskem vestoje. "Návrat to byl úspěšný, vyhrála jsem. Lidi byli úžasní. Jsem spokojená," uvedla.

V květnu 2011 vyhrála Kvitová před akcí ITF v Praze turnaj v Madridu a posunula se na desáté místo světa. Tisková konference se tehdy pro velký zájem konala v tenisové hale a česká hráčka dostala deset růží. "To mám zapsané nejvíc, že jsem tady hrála poprvé jako hráčka Top Ten," vzpomínala Kvitová. "Ale bohužel jsem tady nevyhrála finále," připomněla, že v duelu o titul nestačila na Slovenku Magdalénu Rybárikovou.

Rok 2011 měla celkově jedinečný. Poprvé vyhrála Wimbledon, triumfovala i na Turnaji mistryň v Istanbulu a celkem získala šest titulů. "Celý rok byl super. Takové se neopakují každý rok. Mám na něj krásné vzpomínky," řekla.

Teoreticky by nyní mohla úspěšnou sezonu po sedmi letech zopakovat. Letos už dva turnaje vyhrála. "Soustředím se na druhé kolo," prohlásila, třebaže je v Praze po odstoupení Karolíny Plíškové hlavní favoritkou. "Ambice nemám. Pořád je tady spousta kvalitních hráček. Nejsem ta, co se vidí úplně ve finále," doplnila.

Nepřipouštěla si před turnajem příliš velký tlak, protože je domácí hvězdou. "Spíš jsem cítila očekávání, že budu hrát po dlouhé době turnaj doma," řekla. V Česku je přitom zvyklá hrát Fed Cup, ale týmové zápasy jsou jiné. "Hrajeme za zemi, semkneme se a bojujeme za společný cíl. Tady každá za sebe a proti sobě," vysvětlila.

Letošní turnaj je pro Kvitovou zvláštní z různých pohledů. Loni zde finále sledovala pouze z tribuny, jelikož po přepadení léčila pořezané prsty levé ruky. "Určitě radši beru tuhle roli hráčky než tu loňskou divačky," řekla rodačka z Fulneku.

Před sedmi lety hrála na Spartě jako hráčka Prostějova. Nyní je zde doma, jelikož ve Stromovce trénuje. "Je to zvláštní. Potkávám hráčky, které jindy vídám v cizině v posilovně, a říkám si, co sem lezou," smála se a dodala: "Je zvláštní být ve svém a nebydlet na hotelu. Je to příjemné zpestření v tenisovém roku."

Turnaj v Česku hraje Kvitová poprvé od roku 2011, akci okruhu WTA dokonce po devíti letech. V roce 2009 na Štvanici vypadla ve 2. kole a o rok dříve jako osmnáctiletá v 1. kole s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Tehdy to byl její pátý start v hlavní soutěži turnaje WTA a sedmý zápas na okruhu.

"Byla jsem vyjukaná mladá holka, než že bych si to uvědomovala a byla ráda, že jsem dostala příležitost hrát. Možná mi to v tu dobu něco ukázalo, ale určitě mi to hodně dalo," uvedla.

V současnosti má Kvitová na kontě 22 titulů, z toho dva vavříny z Wimbledonu a 667 odehraných zápasů na okruhu WTA. A v žebříčku byla světovou dvojkou.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Frick
Pokud by v Praze hrála finále a v Madridu pak vypadla třeba ve ČF, tak by se zktrátka předhazovalo, že už byla z Prahy utahaná atp.

Je to až 11 zápasů během 12 dní. Hodně velkej záhul.

Všechny hráčky, pokud tam chtěj slavit, musej vyhrát šest zápasů během týdne. Ne jako na Premier 5, kde TOP 8 má BYE, ne jako v Pekingu, kde to BYE maj aspoň semifinalistky z Wuhanu.
Reagovat
tommr
je až přehnaně skromná. Pro hráčku z top-10 je na turnaji kategorie International cokoli jinýho než titul neúspěchem. A tuplem když hraje doma a má takovou podporu v hledišti ...
Reagovat
blixa
Ještě dá zápas a šup do Madridu ;-)
Reagovat
Torn
Je pravdou, že když odpadla Kája a defakto i Lucka s Markét (jasně, asi by je porazila), tak ten pavouk je dost otevřený, i když ve finále může čekat záludná Týna, která Petru uhaluzí. :D:D
Reagovat
tommr
finále s Kristýnou by byl asi ten nejlepší možnej scénář. Podruhý za sebou by Kristýna Petru určitě neporazila ... :)
Reagovat
bIbec
už tě tu vidím "vostudovat", jak Kvítí vyhraje v Praze titul a v neděli vyletí v prvím kole Madridu s nějakou WC hráčkou =)
Reagovat
Fandina
Já být Petrou, tak je pro mě titul z Prahy prestižnější než ten z Madridu. Body nebody a navíc, Madrid už vyhrála, Prahu ještě ne.
Reagovat
bIbec
je pravda, že je lepší v Praze vyhrát titul a pak v prvním kole prohrát s WC, než v Praze titul nevyhrát a taky vypadnout v Madridu s WC.
Reagovat
tommr
a vůbec nejlepší by bylo vyhrát oboje ... :)
Ne vážně, opravdu nevím proč by měla bejt Petra po Praze vyřízená. Po odstoupení Karolíny a vyřazení Kasatkinový tu nemá rovnocennou soupeřku a 5 zápasů s průměrnejma soupeřkama by jí nemělo odrovnat ani fyzicky ani psychicky ...
Reagovat
bIbec
ten Madrid je blbej v tom, že by musela hrát tuším už v neděli.. ale stopro si jistej teďkom nejsem.. možná to jde ještě v pondělí? Nevím.
Reagovat
tommr
v Madridu se sice začne už v neděli, ale to se odehraje jen pár zápasů a Petra by zcela určitě hrála až v pondělí ...
Reagovat
bIbec
no.. turnaj začíná už v sobotu..
Reagovat
tommr
v sobotu se ještě hraje druhý kolo kvaldy a k tomu pár vybraných zápasů prvního kola. První kolo začne pořádně až v neděli a myslím, že není problém dohrát některý zápasy až v pondělí ...
Je jasný, že pokud by Petra došla v Praze až do finále tak bude mít frmol, ale to jí muselo bejt jasný už když se do Prahy přihlašovala a neměla by se na to vymlouvat ...
Reagovat
Frick
Muselo jí to bejt jasný a tak to v Praze zatáhne :-(
Reagovat
Jan
:)
Reagovat
blixa
Zapomněl si na Camilku, ta jdyž chytne slinu tak ji vystřílí ;-)
Reagovat
Jan
Petra říkala, že na finále nemyslí, tak Camilka bude zklamaná, že ji nebude moct vystřílet :)
Reagovat
turista
To víš Petra Kvitová není Jimmy Connors. To byl individualista neuvěřitelně jistý si sám sebou a všichni se ho báli kromě Lendla a Big Maca.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist