Náš zápas nemá favorita, shodují se Berdych s Djokovičem

19. 11. 2010, 18:45
Aktuality 14
První utkání Tomáše Berdycha na Turnaji mistrů se Srbem Novakem Djokovičem nemá favorita. V Londýně se na tom dnes shodli oba tenisté, kteří spolu budou hrát v pondělí. Berdych prohlásil, že si bude muset v hale zvyknout na osvětlení a akustiku, které mu při prvním tréninku dělaly problémy při servisu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a Novak Djokovič

"Kvůli orientaci si musím zvyknout na akustiku haly, jako by ten zvuk nebyl moc slyšet. Odlišné je také osvětlení. Je vidět jen ostře osvětlený dvorec, kolem je skoro úplná tma. V takovém prostředí se žádný turnaj nehraje," řekl Berdych novinářům. 

"Povrch je ale stejný, na jakém se hrají všechny halové turnaje a na jaký jsou všichni zvyklí. Nemyslím, že to je pro někoho výhoda," řekl o tvrdém povrchu v O2 areně, bývalém Millenium Dome postaveném k oslavám roku 2000.

Berdych si dvorec vyzkoušel dnes ráno při tréninku se Švýcarem Rogerem Federerem. "Přece jen, když ho člověk potká jen na zápase, je to něco jiného. Mít možnost s takovýmhle hráčem zatrénovat je superzkušenost," řekl Berdych. "Ale tady, když si člověk domluví trénink s kýmkoli, tak si nemůže vybrat špatně."

Debutant na Turnaji mistrů se cítí zdravotně v pořádku. Jediný problém měl při tréninku se servisem, který je jinak jeho velkou zbraní. "Trochu jsem se s tím pral. Nejde o to, že by ostrá světla oslňovala, ale spíš je problémem orientace, protože člověk kolem sebe vidí jen černo, " řekl Berdych. "Ale bylo to napoprvé a bude dost času si zahrát a zvyknout si," dodal s tím, že bude trénovat ještě dnes večer a jednou během víkendu.

První zápas ho čeká v pondělí s Djokovičem, kterého porazil v semifinále Wimbledonu a potom s ním prohrál v Bělehradu v Davisově poháru. Obě utkání podle něj ovlivnila psychika. "Ve Wimbledonu jsem měl za sebou hodně vyhraných zápasů, sebevědomí bylo na vysoké úrovni a bylo to vidět. To samé bylo pak u Djokoviče. Hrál finále na US Open a i když mohl být unavený, hrál sebevědomě, výborně a zasloužil si vyhrát," řekl Berdych.

Turnaj mistrů se podle něj liší od ostatních turnajů tím, že už v prvním zápase čeká těžký soupeř. "Normálně má soupeř za sebou nějaké zápasy, podle kterých se dá usoudit, jakou má formu," uvedl. "Ale tady oba s Djokovičem začínáme od nuly. Uvidí se, jak to komu sedne a komu to půjde líp. Určitě máme stejné šance."

Djokovič prohlásil, že Berdych prožil nejlepší sezonu v životě. "Zlepšil se hodně psychicky, je s to hrát soustavně dobře. "Bylo by skvělé začít výhrou, ale v tomhle zápase rozhodně nejsou favorité," řekl třetí hráč světa.

I když se Berdychovi v druhé části sezony příliš nedařilo, nepodceňuje ho ani jeho další soupeř ze skupiny Američan Andy Roddick. "Všichni jsme věděli mnohem dřív než letos, čeho je Tom schopen a je pěkně vidět, čeho letos dosáhl," řekl ČTK Roddick.

V Berdychově skupině je také světová jednička Španěl Rafael Nadal. Na otázku, koho považuje v Londýně za nejtěžšího soupeře, odpověděl, že Roddicka. "Protože s ním hraju v prvním zápase," řekl.

Berdych letos v Londýně dosáhl svého zatím největšího úspěchu, když se dostal do wimbledonského finále. "Mám na Londýn příjemné vzpomínky, ale nevím, jestli mi přinese štěstí. Štěstí přeje připraveným, v tenise je rozhodně potřeba," uvedl.

Turnaj provází také řada mimotenisových aktivit. V sobotu dopoledne odehrají první symbolický míček turnaje David Ferrer a Robin Söderling na střeše dvoupatrového autobusu před proslulou věží Big Ben v centru Londýna. Ve čtvrtek večer byli všichni hráči na recepci u britského premiéra Davida Camerona v jeho sídle na Downing Street.

"Je to příjemné mít možnost potkat takhle zblízka tak významnou osobnost. Někoho takového nepotkáváte každý den a už vůbec ne, že bych si s ním podal ruku, prohodil pár vět. Je to super vzpomínka," řekl Berdych.

Před turnajem by se chtěl ještě zajít odreagovat na fotbal na zápas Premier League Arsenalu s Tottenhamem. "Půjdu si to jen užívat, fandím totiž Manchesteru," řekl. Ale půjdeme, jen když vydrží hezké počasí. Jít v dešti by asi nebylo úplně ideální," dodal.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevíte někdo kde sledovat zápasy, když nemám Nova sport? Někde na internetu?
Reagovat
weak
myslím, že na netu to bude "všude" ...
napr. www.atdhe.net
Reagovat
smazaný uživatel
myp2p.eu
fromsport.com
bet365.com
atdhe.net
rojadirecta.com
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, je to fakt 50-50, ale ne sance na vitezstvi, ale sance na to, ze sa Berdych chytne
Reagovat
smazaný uživatel
Obaja vidia svoje sance 50-50 cize zostanme u toho. Ja osobne verim Djokovicovi na zaklade poslednej formy za posledne turnaje a tyzdne na harde. V kazdom pripade prvy zapas je prvy zapas a moze sa stat hocico. Hlavne dufam ze sa Djokovic fakt nezrani aby mohol hrat vo finale DC. Inak ako prvy zapas Berdych dostal najhratelnejsieho supera. S Nadalom alebo Roddickom v prvom zapase by asi netvrdil ze je to 50-50. Inak ta hala je fakt divna- si pamatam minuly rok prvy zapas co tam bol tusim Roger-Verdasco nie som si isty a tiez som kukal ze ako divne je to osvetlenie proste modry kurt uprostred tmy - ako vyzera to zaujimavo ale pre oci hracov a ich videnie to musi byt ako hrat proti slnku alebo daco podobne neprijemne.
Reagovat
weak
...jestli se DJOKOVIČ zraní jako v zápase s Berdychem v Bělehradě, kdy v publiku plakaly 13-leté holčičky, že NOLE umřel, tak o něj nemusíš mít strach....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak uvidíme, jestli lopata43 půjde pod most. Každopádně je Berďa z těch osmi nejvetší fešák!!!
Reagovat
smazaný uživatel
myslím že to je fakt 50 na 50 pokud se berda chytne a půjde mu servis nevím proč by ho nemohl šmyknout nemá co ztratit a v tom je jeho síla tenis hrát umí a to že se mu nedařilo v posledních měsících nic neznamená dokázal že umíšmyknout velkého soupeře rozhodně to nevidím na jasnou záležitost pro djoku.
Reagovat
smazaný uživatel
vidím to na 99% ku 1% a to jedno procento bere především v potaz možné zranění a skreč Djokoviče. Jiná výhra je nereálná. Rozumím tenisu velmi dobře a tento zápas je 100% jistota.
Reagovat
weak
v prvním řádku 99 procent
ve druhém řádku 100 procent
škoda, že třetí řádek chybí, mohli jsme se dostat za hranici teorie pravděpodobnosti... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to by ses taky mohl stěhovat :)
Ne,popravdě si myslím,že v současné době s ohledem na Tomovu formu je bohužel pravděpodobné vítězství Djokovice :( ale stát se může všechno :)
Reagovat
smazaný uživatel
ale má... a jednoznačného favorita... NA to bych klidně vsadil i dům
Reagovat
weak
milá lopato, tahle tvoje věta sama o sobě naprosto vystihuje tvou sázkařskou třídu a elitu... a ani případná výhra Djokoviče 6/0 6/0 na tom nic nezmění... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sázím 100 e na Djokoviče za kurs 1,3 a budu v klidu sledovat.Myslím,že mne Berdych nepřekvapí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist