Nadalův lékař: Rafa se musí naučit o své tělo více starat

24. 9. 2010, 19:59
Aktuality 9
Rafael Nadal se musí více naučit poslouchat tělo, pokud chce ještě několik let dominovat světové scéně. Španělskému deníku Marca to v rozhovoru řekl doktor Mikel Sánchez, který se stará o kolena tenisty.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Musí se naučit o sebe starat, aby vydržel hrát ještě hodně let," řekl Sánchez o Nadalovi. Čtyřiadvacetiletý tenista letos vyhrál Roland Garros, Wimbledon a US Open a s předstihem si zajistil první místo v žebříčku ATP na konci sezony. 

Dohromady získal Nadal devět grandslamových titulů a sedm mu jich chybí k tomu, aby vyrovnal rekordních 16 vavřínů Rogera Federera. K tomu potřebuje především udržet bez problémů jeho kolena, kvůli kterým už několikrát během kariéry pauzíroval.

Především minulý rok měl Nadal po Australian Open velké problémy. Lékaři mu dávali plazmové injekce, aby vyléčili záněty šlach. "On bude hrát pořád se stejně obrovskou intenzitou a v tom případě hrozí, že se mu záněty vrátí, ale mohou se vyskytnout i na jiných kloubech, především na achilovkách," řekl Sánchez.

Omezit nebezpečí zranění může Nadal tím, že bude hrát mnohem méně turnajů. Letos třeba rodáka z Mallorky Sánchez přesvědčil, aby vynechal v dubnu Barcelonu, aby si jeho tělo oddechlo a bylo připraveno na další část sezony. S přibývajícím věkem bude muset Nadal dělat podobných rozhodnutí více. "Musí tělo vybalancovat a nebude se moci snažit vyhrávat v příštích deseti letech všechno," řekl lékař.

Problémem Nadala je, že trénuje mnoho hodin a vždy na sto procent. Při jeho fyzicky náročném stylu hry má více svalů a tělo je těžší. "Pak jsou klouby a šlachy více zatížené a s tím je spojeno více zranění," vysvětloval Sánchez.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je fakt klikař.
Reagovat
smazaný uživatel
hacker? Nebo někdo z webu tenisportal.cz?
Reagovat
smazaný uživatel
Je to prostě trotlisko.
Reagovat
smazaný uživatel
jsi akorát ty sám, ubohý plagiátore...
Reagovat
smazaný uživatel
Toto je navod, jak byz sampion. Ale koliík hracu to dokaze.
Reagovat
Vojtiik
Kdyby nehral tak jak hraje, tak by nikdy nemohl vladnout... zraneni jsou dan za jeho buldocky styl, takze bud byt misty nejlepsi a pak "zraneny" anebo porad skvely (Top5), nezraneny ale nikdy ne nejlepsi :)
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Rogerovi, ale Rafa si zaslouží dostat šanci k překonání 16 gradslamu, proto Rafu good luck s tim zdravím. Jestli na to má, tak by bylo smutný kdyby mu to zhatilo zdraví...
Reagovat
smazaný uživatel
..Roger se na čísle 16 jistě nezastaví, Rafan bude mít ještě honičku.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nekomu zhati zdravi i sebemensi uspech! Start do slibne kariery! Rafa jiz dokazal svetu ze je sampion! Musel-li by predcasne zanechat tenisu pak si jej cely tenisovy svet jiz bude pamatovat a devet grandslamu, olympijske zlato mu nikdo neodpare! Ani vizitku krale antuky! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist