Nadal ztrácí na Djokoviče už jen 120 bodů, Federer je šestý

10. 9. 2013, 09:44
Aktuality 46
Rafael Nadal ve světovém žebříčku ATP ztrácí po triumfu na US Open pouhých 120 bodů na vedoucího Novaka Djokoviče, kterého v příštích týdnech velmi pravděpodobně předstihne. O jednu příčku na 6. místo si navzdory vyřazení už ve 3. kole polepšil Roger Federer, český tenista Tomáš Berdych zůstává pátý.
Rafael Nadal (© usopen.org)

Rafael Nadal sice začínal letošní sezonu po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena až v únoru po Australian Open a jako pátý hráč světa, už nyní je však velmi pravděpodobné, že rok zakončí jako světová jednička. 

Sedmadvacetiletý Španěl má totiž parádnou zápasovou bilanci 60 výher a 3 porážky, z 13 turnajů postoupil 12krát do finále, získal v nich 10 titulů a nebýt zaváhání v prvním kole Wimbledonu, mohl být už nyní na prvním místě.

Na to v nejnovějším vydání žebříčku po US Open, na kterém ve včerejším finále zdolal současného vládce Novaka Djokoviče, ztrácí pouhých 120 bodů. V současném systému hodnocení téměř nulové manko na o rok mladšího Srba by však neměl mít problém v průběhu dalších týdnů smazat. 

Důvod je prostý: zatímco Nadal loni na podzim kvůli zranění nehrál, Djokovič vyhrál turnaje v Pekingu, Šanghaji i Turnaj mistrů, kde teď bude obhajovat celkem 3.000 bodů.

"Jsem pořád číslo jedna ve světovém žebříčku. Ale ve srovnání s loňskem je výrazně, výrazně napřed. Má mnohem větší šanci skončit jako jednička," konstatoval Djokovič na adresu dotahujícího se Nadala, se kterým prohrál šest z posledních sedmi vzájemných duelů. 

"Musím najít způsob, jak to zvrátit. Je to součást mého života. Jako sportovec mnohokrát selžete. Musíte se z toho ale poučit a pokračovat, bojovat a zlepšovat se. Proto tu jsme," prohlásil Djokovič po včerejším prohraném finále. "Je mi teprve 26 let a věřím, že nejlepší léta mojí kariéry teprve přijdou," dodal rodák z Bělehradu, který je světovou jedničkou bez pauzy už 10 měsíců.

Další Nadalův atak na Djokovičovu pozici by se měl konat na přelomu září a října v Pekingu, kam jsou oba finalisté letošního US Open přihlášeni. Srb je trojnásobným vítězem turnaje a pokud letos titul neobhájí, přenechá pomyslnou korunu pro krále tenisových kurtů Nadalovi. Španěl v čínské metropoli triumfoval před osmi lety a post světové jedničky si bez ohledu na Djokovičův výsledek zajistí postupem do semifinále.

Po pádu na 7. místo si dnes o jednu příčku polepšil Roger Federer a to i přesto, že na US Open vypadl už v osmifinále s Tomymm Robredem. 

Švýcar se téměř dotáhl na nejlepšího z českých tenistů Tomáše Berdycha, jenž v New Yorku vypadl v osmifinále s Wawrinkou a nezopakoval loňské semifinále. I přesto zůstal před víkendovým semifinále Davisova poháru pátý, což je jeho životní maximum.

Radek Štěpánek
je v pořadí dvouhry na 61. místě, ve čtyřhře si ovšem po newyorském triumfu s Indem Leanderem Paesem polepšil na páté místo. Lukáš Rosol klesl po US Open o jedno místo na 46. příčku, Jiřímu Veselému patří 84. pozice. 

Z argentinských tenistů, kteří jsou v nominaci na pražský duel, je v žebříčku dvouhry nejvýše Juan Mónaco na 30. místě. Carlos Berlocq figuruje na 45. příčce a Horacio Zeballos uzavírá pátou desítku. Leonardu Mayerovi patří 93. místo. Sedmý hráč světa Juan Martín Del Potro v sestavě Jihoameričanů chybí.

Žebříčky ATP k 9. září 2013:

Dvouhra:
1. (1.) Djokovič (Srb.) 10.980 b.
2. (2.) Nadal (Šp.) 10.860
3. (3.) Murray (Brit.) 7060
4. (4.) Ferrer (Šp.) 6850
5. (5.) Berdych (ČR) 4535
6. (7.) Federer (Švýc.) 4515
7. (6.) Del Potro (Arg.) 4425
8. (8.) Tsonga 3425
9. (9.) Gasquet (oba Fr.) 3165
10. (10.) Wawrinka (Švýc.) 3150

11. (11.) Raonic (Kan.) 2555, 12. (12.) Nišikori (Jap.) 2325, 13. (13.) Haas (Něm.) 2265, 14. (14.) Janowicz (Pol.) 2110, 15. (17.) Isner (USA) 2025, 16. (16.) Simon (Fr.) 1950, 17. (18.) Fognini (It.) 1945, 18. (15.) Almagro 1940, 19. (22.) Robredo (oba Šp.) 1890, 20. (24.) Južnyj (Rus.) 1825,
...46. (45.) Rosol 931, 61. (58.) Štěpánek 810, 84. (82.) Veselý (všichni ČR) 626.

Čtyřhra:
1. (1.) B. Bryan, M. Bryan (oba USA) oba 13.000, 3. (3.) Peya (Rak.), 4. (4.) Soares (Braz.) oba 6810, 5. (8.) Štěpánek (ČR) 5770, 6. (9.) Paes 5545, 7. (7.) Bopanna (oba Indie) 5320, 8. (5.) M. López, 9. (6.) Granollers (oba Šp.) oba 4740, 10. (10.) Bhúpathí (Indie) 4580, ...38. (42.) Dlouhý 1840, 46. (40.) Čermák 1585, 95. (96.) Rosol (všichni ČR)820.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

46
Přidat komentář
Stan_Borowitz
zachraňuje čest "zbytku světa", všichni ostatní z top 10 jsou z Evropy (prosím nezaměňovat s EU, to není totéž, i když se nás o tom snaží eurohujeři neustále přesvědčovat).
Reagovat
smazaný uživatel
To že bude Nadal NO.1 je skoro jistota , jinak TM bez Federera ? Asi težko, Berdych také jistě nebude chybět.
Reagovat
smazaný uživatel
to si pis a jestli skonci na podobnych mistech tak muzou byt i spolu ve skupine :-) Federerovci treste se :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte někdo jak je to s kalendářem rafy ? někdo tu psal že v šanghaji hrát nebude (někdo zase že jo) a ani do pekingu že neni přihlášenej a tady píšou, že do pekingu je.... a taky jestli bude hrát v paříži ?
Reagovat
spaniel
http://www.babolatshop.eu/babolat-kalendar-2013-rafael-nadal.htm
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa by měl hrát v Pekingu i Shanghaji. Co se týče dalšího programu, netuším..
Reagovat
carolyn
QP?
Reagovat
smazaný uživatel
ani ne
Reagovat
carolyn
ok :-)
Reagovat
Pe3k
To nejlepší už má za sebou. Rok 2011 se už opakovat nebude. Bude rád, když každý rok vyhraje 1 gs a když nakonec vyhraje RG. Po AO 2012 byl na vrcholu. Porazil Nadala po sedmé v řadě, ten z něj měl obrovský mindrák (který má doted), ale jeho hra šla hodně dolů a psychika totálně selhala.
Reagovat
smazaný uživatel
mindrák z něj už skoro nemá, je to spíš zase naopak, ale máš pravdu že v tom sehrála psychika obrvoskou roli
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič nikdy nevyhraje French Open protože Rafa ještě bude na French Open minimálně 2 -3 roky kralovat a za 2 -3 roky už Djokovič bude přestárlý na to aby získal nejtěžší grand slam .
Reagovat
Matti
Ty jsi rozhodně letošní semifinále v Paříži mezi Rafou a Nolem neviděl. Jinak bys nepsal takové nesmysly.
Reagovat
Buldozer88
Dostane se Fedex do Londyna?
Reagovat
smazaný uživatel
v pohode
Reagovat
smazaný uživatel
zatim se nevi a uprime jeho pozice vypada docela spatne...Vzhledem ktomu ze devaty Gasquet na nej ztraci v race jenom 290 bodu a bude hrat vice turnaju tak kdo vi...Musi si to Fedex pojistit dobryma vykonama do konce sezony. Myslim ze asi pojede pouze staz Sanghaj, Basilej a mozna i Pariz (tu asi jenom kdyby jeste nemel jistou ucast na TM)
Reagovat
smazaný uživatel
uz ve Ctvrtfinale bude moct narazet na jednoho z tria Djoker, Rafa a Murray
Reagovat
smazaný uživatel
jeho pozice nevypadá špatně, v race na něj ztrácí gasquet, wawrinka i tsonga(ten z nich ztrácí nejvíc bodů, myslim kolem 600), roger si to v pohodě pohlídá
Reagovat
smazaný uživatel
pokud mám dobrý info, tak roger do basileje neni přihlášenej
Reagovat
spaniel
Nevím odkud máš info, ale ve svém oficiálním kalendáři Bazilej má. Na konci dubna se přidal i Rafa.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, že to psali i tady na tenisportalu .... nevim, možná se pletu, jj o rafovi vim
Reagovat
spaniel
Na začátku roku Bazilej v plánu neměl, začátkem dubna vyšla zpráva, že hrát bude. Od té doby jsem nikde nečetl, že by se odhlásil...
Reagovat
smazaný uživatel
ok :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nerikam ze nepostoupi a nakroceno ktomu ma ale jiste to neni...Tsonga myslim ze uz ho neohrozi protoze kvuli tomu zraneni hodne ztratil a Wawros s Gasquetem maji volne jedno misto...Ale postoupit na TM furt jeste muzou oba pokud lepe zvladnou konec sezony nez Roger
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vyzera že dvojka Nadal - Djoko
bude na prvych 2 miestach aj najbližšie roky
keď budu zdravi samozrejme:DDDD

ale momentalône su ich suboje to najlepšie čo môže byť

Rafa bude asi 1 už tento rok a do roku 2014 stúpi ako svetova 1 a nema body z AO a Wimbledonu + ešte Miami
Vamooos Rafa
Reagovat
Mayo
uvidíme ako zareaguje Murray...ale včerajší zápas bol veľmi slabý...čiže neviem či je to to najlepšie čo môže byť
Reagovat
smazaný uživatel
David by mohol byť aj 3
Andy ked nenajde motivaciu a odflakne niejaky turnaj
no uvidime
Vamos David
Reagovat
tommr
ale o nadcházejícím DC víkendu o něj nejspíš příjde. K tomu aby si udržel pátý místo musí totiž v zápase s Argentinou vyhrát oba singly (za nerozhodnutýho stavu), aby obhájil lonskejch 140 bodů ze zápasu se stejným soupeřem. Pokud vyhraje jen 1 singl tak se před něj v žebříčku dostane Federer, pokud by nevyhrál ani jeden singl tak se před něj dostane vedle Federera i Del Potro ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pro pána, proč by Berdych neměl vyhrát dva singly? To je moc pesimistické i na tebe, Monaco ani Berlocq nejsou Tomášovi soupeři. 3:0 v každém špílu.
Reagovat
smazaný uživatel
za jasneho stavu 3:0 uz by se nezapocitavaly body z dalsich zapasu do ATP zebricku. NAvic by Tomas stejne v nedeli ani nehral.
Reagovat
smazaný uživatel
do žebříčku se připočítávají pouze body ze zápasů za nerozhodnutého stavu. Pokud to bude po sobotě 3:0 pro ČR, Tomáš ani nebude mít možnost ten druhý zápas odehrát (respektive bude mít možnost, ale body už za něj žádné nedostane)
Reagovat
tommr
já Tomášovi taky věřím, že je schopen oba Argentince porazit, ale problém je v tom, že k tomu jeho druhýmu zápasu v singlu ani nemusí dojít pokud bude už předtím utkání rozhodnutý ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
ale stejně bych si s tím hlavu nelámal. Aji když ten druhý zápas neodehraje, stejně si připíše nějaké body do race... Narozdíl třeba od Federera nebo Delpa. Má pořád nejlepší pozici k tomu, aby byl na konci roku pátý. Důležitější budou turnaje, hlavně Masters.
Reagovat
tommr
výchozí pozici mají Tomáš, Federer a Del Potro téměř stejnou. Máš pravdu v tom, že Tomáš si na rozdíl od soupeřů může nahrát nějaký body i v DC - obzvlášt pokud by ČR postoupila do finále. Nakonec ale o pořadí na 5.-7.místě stejně rozhodnou výsledky na turnajích v závěru sezóny. Snad to Tomášovi vyjde jako loni kdy měl na konci roku skvělej finiš ... :)
Reagovat
carolyn
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/507440-vaidisova-udajne-chysta-velky-navrat-na-kurty-s-benesovou-uz-pracuji-na-kondici.html#article-artcl
Reagovat
tommr
to by mohlo bejt docela zajímavý. Nějak tomu ale nemůžu uvěřit a myslím si, že to zase brzo zabalí ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Konecne bude mit i WTA zebricek jednoho mrhace :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No ty bláho, teď na to čučím, ale David ztrácí na Murrayho jenom nějakých 200 bodů, Murray má navíc narozdíl od Davida nějaké obhajoby jestli se nemýlím.
Reagovat
smazaný uživatel
když se podíváš na žebříček "race to London", zjistíš, že ten rozdíl mezi nima je v tomhle žebříčku větší (890 bodů). Znamená to, že David obhajuje víc bodů než Murray...
Reagovat
smazaný uživatel
myslím, že Ferrer minulý rok vyhrál Paříž.. to bude asi ta značná porce bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
race to london s tím nemá vůbec co dělat. Ano máš pravdu, na tu Paříž jsem zapomněl. Je pravda, že Murray obhajuje finále v Šhanghaji tak po ní třeba dojde ke změně a pak se to zas stopro vrátí.
Reagovat
smazaný uživatel
race to london s tím nemá vůbec co dělat. Ano máš pravdu, na tu Paříž jsem zapomněl. Je pravda, že Murray obhajuje finále v Šhanghaji tak po ní třeba dojde ke změně a pak se to zas stopro vrátí.
Reagovat
smazaný uživatel
race to London s tím má co dělat :-)
Říká, kolik bodů letos hráči uhráli. Na konci roku bude race stejný, jako normální žebříček. Lze z něho lehce odvodit, kdo obhajuje víc bodů.. když ho právě s tím normálním žebříčkem srovnáš.
Reagovat
smazaný uživatel
ale samozřejmě. Po Šhanghaji se může David dostat před Můru. Ale lepší výchozí pozici pro konec roku má Murray.
Reagovat
SwissMaestro
Federer vypadl až ve čtvrtém kole. To jen tak pro upřesnění :)
Reagovat
smazaný uživatel
Už mi doma smrdí "Top Spin". Na demu jsem zatím dokázal akorát servírovat :D
Souboj dáme až se trochu zaučím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist