Nadal: Verdasco si finále taky zasloužil

30. 1. 2009, 17:52
Rozhovory 81
Má za sebou pět a čtvrt hodiny na kurtu, během kterých odehrál 59 gamů. Po semifinálovém maratónu čeká Rafaela Nadala za necelé dva dny finále s Rogerem Federerem, který má po včerejším vítězství den odpočinku navíc. Loni to bylo obráceně, tak to ve sportu chodí, nehledá výmluvy světová jednička.
Rafael Nadal: vyčerpaný, ale šťastný (© australianopen.com)

Hrál jste ve dvou zápasech, které většina z nás považuje za jedny nejlepších, které kdy viděli: finále Wimbledonu a pak ten dnešní. Jaké pocity jste měl po jeho skončení?
No, bylo jich ve mně hodně. Dnešek byl hodně emotivní. A byl to úžasný zápas, ne? Verdasco hrál neuvěřitelně. Vypadalo to, že na konci čtvrtého setu už je trochu unavený. Pořád ale podával 215 kilometrů v hodině a všechny servisy mu tam chodily. Ve čtvrtém setu jsem neměl šanci mu podání sebrat. Já podával bez problémů, hrál jsem dobře, ale moc šancí jsem ve čtvrtém neměl. A v tie-breaku hrál neuvěřitelně. Myslím, že jsem na tom byl celou dobu dobře psychicky, věřil jsem, že vyhraju a soustředil se. V pátém setu jsem měl spoustu příležitostí, ale pořád podával výborně, byl to strašně těžký soupeř. Cítím se úžasně, že jsem se dostal do finále, zvlášť po takovém zápase. Fernando hrál, myslím, nejlíp za celou svoji kariéru. Když si takhle povede dál, může se dostat v žebříčku úplně nejvýš. Aby porazil Štěpánka 6-4 6-0 6-0, aby porazil Murrayho a Tsongu, tak musí hrát dobře, ne?

Dříve jste se zmínil, že když jste ho předtím porážel, nedostal ze sebe to nejlepší. Čekal jste, že dnes bude hrát tak dobře, nebo vás to zaskočilo?
Před zápasem jsem věděl, že když porazil Tsongu a Murrayho, a ten hraje výborně, a Tsonga taky, že musí hrát hodně dobře.

Dnes hrál ještě lépe, ne?
Nevím, to se musíte zeptat jeho. Já jen viděl, že hraje moc dobře.

Dá se to porovnat s dramatem ve finále Wimbledonu proti Federerovi a třeba zápasem s Federerem v Římě před pár lety?
No, tyhle zápasy se nedají moc porovnávat. Finále Wimbledonu je finále Wimbledonu. Ten dnešní zápas byl ale jeden z těch, na které dlouho nezapomenete. Bylo v něm hodně emocí, v posledním gamu se mi za stavu 0-40 dostaly do očí slzy. Bylo v tom hodně napětí.

Co jste si řekli na konci zápasu?
Řekl jsem mu, že hrál moc dobře a pogratuloval mu. Gratuloval jsem mu k tomu turnaji, k začátku sezony a řekl mu, že když mu to vydrží, dokáže cokoliv. Taky si zasloužil finále, protože hrál výborně. A on pogratuloval mně, samozřejmě.

Jak náročné bylo hrát s takovým nasazením přes pět hodin?
Bylo to těžké, protože jsem věděl, že vzít mu podání bude pořádně obtížné. Ale musím říct, že jsem spokojený s tím, jak jsem podával. Dokázal jsem se stoprocentně soustředit.

Nejste jen světová jednička, ale taky jeden z hráčů, kteří mluví do politiky ATP. Nemůžete udělat něco s rozvrhy zápasů? Vy máte jeden den na odpočinek a Roger dva... S výjimkou Wimbledonu se to týká všech turnajů. Na US Open, na Roland Garros si dělají, co chtějí. Nemyslíte, že by s tím hráči měli něco dělat?
Na Roland Garros to není jako tady, ne?

Někdy jeden semifinalista hraje den před tím druhým.
Ne, poslední čtyři roky ne. Tohle je jediný turnaj, kde to tak je. Ale stejně, pořád máte den volna. Tak to ve sportu chodí, i když by samozřejmě bylo víc fér, kdybychom oba hráli ve stejný den. To se nedá nic dělat, loni jsem na tom byl líp já, letos Roger. Loni jsem hrál ve čtvrtek, sice jsem prohrál a do finále se nedostal, ale stejně, já hrál ve čtvrtek a Roger v pátek. Škoda, že byl dnešní zápas tak náročný, Roger na tom před finále bude fyzicky určitě líp. Já se ale pokusím se dát do pořádku a hrát co nejlíp. Nevím, jestli s tím něco uděláme proto, že jsme v radě hráčů. Ale popravdě, teď nejsem připraven mluvit o tenisové politice.

Co budete dělat zítra? Co se dá dělat, abyste se dal do pořádku?
No, ani nevím, kdy půjdu spát. Kolik je hodin?

Tři čtvrtě na tři.
Ale ne, já tady mám pořád španělský čas (smích). No, nevím. Po takovém zápase se těžko usíná, to napětí v člověku zůstává. Musím něco sníst a nechat si udělat masáž. Nevím, v kolik zítra vstanu, nejspíš až odpoledne a pak budu trochu trénovat.

Jaké to bude, hrát konečně s Federerem grandslamové finále na hardu?
Nevím... každý zápas proti Federerovi je výjimečný, ne? Moc při mně nestálo štěstí, uvidíme, jak budu před finále vypadat. Určitě udělám všechno pro to, abych dal tělo do pořádku, ale takový zápas člověk další dny ještě cítí.

Budete hrát proti Federerovi blíž základní čáře? Dnes jste toho musel naběhat opravdu hodně...
To by šlo jen těžko hrát víc v kurtu, ne? Viděli jste, jak rychle míč létal? (smích)

Verdasco se víc tlačil dopředu.
Určitě bych hrál blíž k základní čáře. Ve finále to zkusím, ale budu hrát proti Federerovi...

pva, TenisPortal.cz, australianopen.com

Komentáře

81
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chlapi kolik vám je,že se tady hádáte???To můžete někde na jiném chatu...spíše mi někdo napište v kolik začíná finále...!!!!Jinak si myslím,že byste měli tyhlety borce obdivovat a uvědomit si že nemáte ani na to abyste vyhráli nějaký amatérský turnaj na vesnici..běžte trénovat a neťukejte do klávesnice!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Aha pán je jasnovědec.Finále začíná v 9:30.
Reagovat
spaniel
Je zbytečné se dohadovat. Známe je jen z TV, jejich skutečné povahy neznáme(pokud se liší). Můžeme posuzovat jen jejich tenis. A pravda je, že jsou dva skvělí hráči a jejich rivalita bude za čas klasikou jako Sampras:Agassi. RF má 13GS, Rafa 5GS. To jsou neskutečné výkony, my bychom byli hrdí mít někoho kdo má dva (jako třeba Roddick). Tak ať si každý vybere. Já mám rad pestrou paletu úderů, útočnou a technickou hru, proto je pro mě jednička Roger, ale dokážu ocenit i Rafu s jeho bezchybnou hrou, neskutečnou fyzičkou a bojovnou povahou(nevzdá ani za stavu 2:0, 5:0 a 40:0, kdežto Roger když mu nejde, tak to někdy vzdává). Takže smír a pojďme si to vychutnat.
Reagovat
smazaný uživatel
standing ovation for this guy!!!
Reagovat
smazaný uživatel
já souhlasím s tebou spanieli bo aspoň někdo umí přiznat kvality protivníka svého oblíbence, to se málo vidí. jak tady ten alessi hází za kecy tak to je moc to není fanoušek ale naprostej debil.
Reagovat
smazaný uživatel
bobobobobo
Reagovat
smazaný uživatel
musim rict ze sem fandila verdascovi,hraje výborne vzdycky se mi libil jak hraje ale vzdycky tomu neco chybelo ale letos si myslim pude hodne daleko skvelej hrac! ale byl to krasnej zapas a vyhral ten stastnejsi!moc se tesim na finale a doufam ze bude dobrá podívaná a ze vyhraje roger:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím jesliste nekdo četli čtvrteční mladou frountu byl tam tozhovor českého tenisového rozhodčího milana šterby kterého uznávají i hrači jako nadal s téměř všema se zná.sám rekl že Federera nemusí hlavně protože doslova cituju-před kamerami je hodný,jinak ne, poté ho přirovnával ještě k nekomu takže něco pravdy na tom bude že zase tak svatý nebude!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jo četl jsem,nemůžeš věřit všemu co čteš.Může to být zkreslené tí že je velký kamarád s Rafou.Ovšem nabízí se otázka proč by Rogera takhle pomlouval kdyby to nebyla pravda.Vždyť Roger s Rafou jsou přátelé.Ovšem pár jeho výroků tomu nasvědčuje viz. DV proti Štěpánkovi.Osbně tomu ale moc nevěřim.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkam že pomlouvá rafu:-Pje fakt že těžko tvrdit ,že to tak je, ale ten člověk se s ním zná lepe než my ostatní tak podle mě na tom něco pravdy bude a když sme u toho tak kolik takových sebevědomých výroků a sobě federer měl:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Od Rafy to určitě neni, to by neudělal.. jsou za dobře...
A je fakt, že každý si o Rogerovi v soukromí udělal obrázek sám.. hráči říkají, že je úplně normální.. o tom svědčí hodně věcí.. a Míla zase že naopak no...věc názoru...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak každej je jiná povaha a každému také sedí jiná povaha.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebo to je všechno fake:-Dpočítačové efekty proto je nadal tak rychly:-Dfederer takové podání a tak:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Majkl,tie tvoje komentare.....tam som cital toto,tam povedal ten toto a henty hento....Roger je proste nejvascsia spina nie?tie tvoje keci...a kde ktory hrac povedal ze Nadal uznava nejakeho Šterbu???keby bol Roger taky aky ho tu vykreslujes tak za 1:hraci by si ho nezvolili do komisie Atp za 2:kedykolvek bol rozhovor s nejakym hracom kazdy z nich vysekol Rogerovi poklonu a ocenil aky je to hrac a clovek,napr. taky Blake sa vyjadril ze ked hraje Roger tak mu jednoducho fandi za 3:keby tak neznasal Rafu a ohovaral by ho,tak by ho napr.pred 2 rokmi nezviezol na turnaj svojim lietadlom,to je len jeden z prikladov a je ich o dost viac,viackrat povedal ze Rafa si zasluzi byt Number One a ze je rad ze ho na trone vystriedal taky hrac ako je on,to je dalsi z prikladov...podporuje unicef atd....a tu si nejaky bezvyznamny este dokonca len ciarovy rozhodca povie nejaku volovinu a deti su z toho hotove:)a teraz k Nadalovi,postup si za vykon zasluzi aj ked bol lepsi mozno tak o 2 lopticky,no Verdasco hral zivotny zapas takze preto ho tak dost vyrazne potrapil...vo finale to bude mat tazke,hlavne s tou fyzickou...sam som zvedavy,dufam len ze to nebude ako zapas v Chenaii s Juznym...a este pochvala pre Secaa,paci sa mi ze uz nepises plky o Rogerovi,od Wimbledonu si sa dost zmenil,samozrejme k lepsiemu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dík no,nevim jestli se mám urazit (že dřív jsi mě měl za ...) nebo bejt rád :D ;)
Reagovat
smazaný uživatel
staindsoul-Ty prosímtě co mi tu vytýkáš za 1,2 a za 3 nejsme ve škole nech si to na doma nejsem na to zvědavý,dále sem nepsal že pomlouvá rafu taky sem to v jednom příspěvku napsal,že ne, takže než tu napíšeš další hovno na moji adresu tak si přečti všechny příspěvky!!!!potom taky nevím proč by měl každý hráč říkat kdo koho uznává a tak, je to přece každého věc!!A kdyby nadal-verdasco nebyl vyrovnaný zapas tak by asi nebyl na 5 setu sem taky nikde nepsal že ho nadal přehrál,tak si příště v noci rozlep oči a pouvažuj co pišeš nazdar...
Reagovat
smazaný uživatel
Rozlep si oci ty ty geno zasrane co tu pises prispevky ked mas v skole prestavku,mas sa ist prejst po chodbe a nie pisat chujoviny!ked ta to nezaujima tak nereaguj a na tvoje "Nářky" ma len jedno..fňuk:)
Reagovat
smazaný uživatel
ale tak ta vtedy malo dost ludi zato co si tu predvadzal s Mariom,takze tak:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Mario si tady z toho z velké části dělal srandu.Navíc se tady skoro každej navážel do Rafaela (což se malinko postupem času mění).
Reagovat
smazaný uživatel
Ze Slováka s geniálním nickem staindsoul se vyklubal pěkný ubožák. U vás žádný tenisový web, kde bys mohl plácat ty svoje žvásty, nemáte?
Reagovat
smazaný uživatel
staindsoul-netykej mi a bež si ty hovna psát na nějakej slovenskej eb tady na to nikdo zvědavý není ,další vec asi težko sem to mohl psát v sobotu ve škole:-D no nevadí inteligence si asi moc nepobral tak se nestyd a napiš tu ještě něco at se zasmějem:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
a sere mě jak tady každý fandí Federerovi a Nadala posíláte někam mě nevadí když se fandí svému oblíbenci, ale štve mě to jak někdo neumí přijmout to že se někdo našel kdo je schopen porazit Federera a že prostě Nadala posílate do prde... . co Nadal hraje tak si myslím že na Federera má bo jak v 18 letech porazil Federera na Roland Garros a celkově to vyhrál tak to bylo něco to si budu dlouho pamatovat jak takhle krásně vyhrál, bo taký mladý hráč porazil asi nějak o 4 roky dost zkušeného tenistu tak to se nevidí každý den. Ale však uvidíme kdo vyhraje. a jestli vyhraje Federer tak to přijmu s klidem bo on Federer je dost zkušený hráč a nebudu se tomu divit, ale fakt bych to přál Nadalovi bo mám rád Španělsko a fandím Španělům oni jsou dost dobří sportovci. VAMOS RAFA
Reagovat
smazaný uživatel
Mě spíš připadá že Rafa je nejvíc podceňovane (neprávem) hráč alespoň tady na tom portálu.
Reagovat
smazaný uživatel
silovej defenzivní tenis nadalův, jo chapu že takový ti méňe civilizovaní jedinci, pudověji orientovaní ho obdivují. Ale tak to na světě chodí.
Reagovat
smazaný uživatel
Já zas chápu že ti "civilizovaní" fanoušci Rogera když už neví coby tak žačnou plivat špínu a uražet to by ti šlo co?
Reagovat
smazaný uživatel
ja neplivu špínu, o tom tady mluví jen nějaký secaa.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani neurážíš co svatoušku :))
Reagovat
smazaný uživatel
říká se chytrému napověz, hloupého trkni.
Reagovat
smazaný uživatel
Bo mu tady prostě všichni fanděj no... co s tim naděláte...Rafa je dobrej hráč, dost dobrej, ale ROGER prostě bude vždycky legenda a to musí přiznat úplně každej...
Reagovat
smazaný uživatel
trk alessi
Reagovat
smazaný uživatel
Roger už je legenda stejně jako Rafa,Na jejich zápasy se bude dlouho vzpomínat.
Reagovat
smazaný uživatel
nemáte nekdo jejich finale wimbledonu na dvd??
Reagovat
smazaný uživatel
ty buď raději ticho jestli si myslíš že si nějaký civilizovaný fanoušek tak se běž raději zahrabat bo co tady fakt valíš za kecy tak z teho nemožu. a jestli ty nepliveš špínu alessi tak fakt nevíš co to je význam urážet a plivat špínu bo ty si prostě jen naprostej chudák a debil který nemůže přenést přes srdce že se našel někdo kdo je schopen porazit Federera. Raději se běž fakt zahrabat s těma svýma kecama bo ty neumíš přijmout věci tak jak jsou.
Reagovat
smazaný uživatel
bobobobobo
Reagovat
smazaný uživatel
ty seš afričan nebo jseš jiné národnosti černé pleti že tady děláš jakésik bobobo?:-):-) jako že nedivil bych se
Reagovat
smazaný uživatel
ty si blázen :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ty si blázen já ne co ty tady předvádíš tak si ty jedině tady za blázna:-):-):-)
Reagovat
smazaný uživatel
jo, máš pravdu, já ti určitě nechci odporovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafo bylo to fantastické,pro mě jsi výtěz!Vamos!!!
Reagovat
sks1892
mlč :D
Reagovat
smazaný uživatel
ne ne, vítěz je až ten co vyhraje finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jste něco přehlédli!Napíšu vám to ještě jednou:Rafo bylo to fantastické,pro MĚ jsi výtěz!Vamos!!!Zaměřte se na to MĚ.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) jj pro tebe je vítěz - užij si to :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dík je to krásnej pocit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě je vítěz taky:-)tady musí být akorát go roger go nebo co?!každý mu prostě nefandí!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já to chápu.A vnucuju tu někomu něco?
Reagovat
smazaný uživatel
nebylo na tebe lolku:-)fandim rafovi a vždy budu
Reagovat
smazaný uživatel
Ok tady 90% lidí fandí Rogerovi takže jak jsem tam zahlédl jeho jméno ....
Reagovat
smazaný uživatel
dneska bylo ale vidět že rafovo tennis není tak dívatelný, jeho defe styl ... no dobrá někoho to baví, ok. ja vam to neberu.
Reagovat
smazaný uživatel
Loool:-D šak sem to tam taky napsal už mi to tu připadá jako rogerportál:-Dale co já jim to neberu i když nevím co na něm vidí
Reagovat
smazaný uživatel
Ono není defenzivní styl ajko defenzivní styl.Rafa sice může vypadat že hraje defenzivně,ale rozhodně ty balónky jen nepřepinkává do prostřed kurtu.Ty jeho balónky mu většinou padaj na lajny.
Reagovat
smazaný uživatel
no dneska si šel dat asi lajnu po tom zapase.
Reagovat
smazaný uživatel
přeně a hlaně jaký mají spin:-)s takovou rotací to nezahraje nikdo,ono kdyby nadal hrál normální udery tak jsou to taky pumy jak blázen ale ty jeho míče jsou tou rotací zpomalovaný a je radost se na to dívat.jako já u toho moc nepocituju když ten míček ani nevidím akorát je to rána jako z děla.
Reagovat
smazaný uživatel
jako já si myslím že tenhle tenis co předvedl byl fantastický. pro mě je Nadal už teď vítěz jak říkáš Secaa bo co on hrál to je neuvěřitelné, on se dokázal zvednout a vyhrát to. sice Federer bude o něco lepší ve fyzické kondici, ale říkám si že i přesto bude mít co dělat aby to vyhrál, ale tak je docela možné že Nadal v sobě najde sílu a vyhraje to bo on to umí. GO GO GO GO NADAL!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
no kdyby tomu nedal spin, tak by to letělo k divákům :-)) ale jo, proč ne je to tvůj názor majkle.
Reagovat
smazaný uživatel
GO GO se říka pro toho ňoumu rogera:-D
pro nadala je to VAMOS RAFA :-D ale jedno:-D
Reagovat
smazaný uživatel
pro ňoumu?
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně jak říká Majkl:Fernando hrál životní tenis.Měl v některých balónech hodně štěstí.Prostě se mu to sešlo,ale Nadal konečně předvedl v čem je nejlepší.Nedělá chyby a hraje velice přesně.Navíc na Rafovi musel bejt obrovskej tlak když loni ho vyřadil opět famozně hrající Jo a předloni to byl neskutečněj forehand Gonzáleze.O to to musel bejt pro Rafu náročnější.A přesto to ustál sice asi nevyhraje ale předvedl jeden z nejlepších výkonů v jednom z nejlepších zápasů a toho si moc cením!!!VAMOS!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo dyt vše co řekne ten váš velký roger tak je jenom přetvářka
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsem to šlyšel,ale nechovejme se podobně jako nějací Rogerovci tu.Neházejme špínu na Rogera nezaslouží si to.
Reagovat
smazaný uživatel
jo a vše co řekne Nadal je svatý... :-))) majkle a secaa už nevíte co psát co? Jste ubohý...
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiě přečti si co jsem tam psal ty kladívko a pak teprve mluv.
Reagovat
smazaný uživatel
sroubovák ne kladívko ... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Let´s go Roger 14 GS !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
kdo nesouhlasí není člověk.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s ním, přijde mi že v poslední době zmoudřel...
To ovšem nemění nic na tom, že AO by dle mého názoru měl vyhrát Federer...
Reagovat
smazaný uživatel
nevím sice z jakého důvodu by ho měl vyhrát, ale každopádně si myslím že ho vyhraje, když bude chtít.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm..mistránek světová jednička Nadal v některých chvílích vubec nestačil na Verdaska.Doufám že Roger vyhraje AO.
Go Rogi Go!?
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando hrál taky s maximálním rizikem, bylo to vidět na tom, kolik udelal UE. Ale pokud by takhle dokazal hrat a nedelat ty chyby, tak by byl hodně platným hráčem.
Reagovat
smazaný uživatel
JEnže to nejde není robot který ty míčky střílí ale človek:-)
Reagovat
smazaný uživatel
no ale ono to občas - nebo dostkrat taky šlo, takže proč by to nemohlo jit furt. treba co zahral v tom tie-breaku bylo fantastické!!
Reagovat
smazaný uživatel
tak jasne občas se sejde rana k raně:-)ale ještě sem neviděl zápas ve kterém by nebyla nevynucená chyba prostě chbovat je lidské.
Reagovat
smazaný uživatel
To je jako bys chtěl, aby někdo furt trefoval první servis :-). Přijde únava, nesoustředěnost..nebo zahraješ na riziko a chybu uděláš. I přes těch 70 nevynucenejch chyb byl Verdaskův výkon výborný.
Reagovat
smazaný uživatel
je to jako ve fyzice tam taky existuje např jenom ideální plyn:-D.ale bylo by to drsné takový ideální tenista:-D co podání to eso co uder to winner:-D myslím že asi trochu nuda ne?:-D
Reagovat
smazaný uživatel
jo bylo tgo hezký, jak verdasco furt utočil a nadal se branil, taky dal nadal asi jenom padesat wineru proti verdas pres devadesta nebo kolik, ale zato dal verd pres 70 UE a nadal jen 25. bez utocne hry b ale Fernando nemel sanci - pochvala!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, bez výborného servisu a útočné hry na riziko, která mu ve většině případů vycházela, by Nadala takhle nepotrápil.
Reagovat
D.A.N
nepofata:Nejlepší tenis, kdy já viděl od jednotlivce byl výkon Rogera proti Roddickovi na AO v roce 2007 to bylo něco úžasného tam mu vycházelo skoro vše na co sáhl a Andy ten byl absolutně nešťastný, frustrovaný na to by se měli dívat Nadalovci!
Reagovat
smazaný uživatel
Ten zápas jsem viděl a co?Přesto fandím Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
aj ja mu fandim.do teho
Reagovat
smazaný uživatel
NO NO!!! BUT ROGER ROGER !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist