Nadal udolal Karloviče až v tie-breaku třetí sady. Zastaví neoblíbeného Del Potra?

18. 3. 2011, 09:54
Aktuality 34
ATP INDIAN WELLS - Pořádně zabrat musel Rafael Nadal, aby v Indian Wells šestý rok po sobě postoupil do semifinále. Světovou jedničku potrápil Chorvat Ivo Karlovič, kterého dělily dva míčky od překvapivé výhry. Španěl si ale postup pohlídal a čeká ho duel s Del Potrem, kterému už třikrát v řadě podlehl.
Rafael Nadal a Ivo Karlovič

Rafael NadalIva Karloviče v minulosti třikrát porazil, vždy ale ztratil set a musel o postup pořádně bojovat. Ne jinak tomu bylo i v Indian Wells, kde španělský hráč prohrál úvodní sadu, a přestože za celý zápas po podání ztratil jen 16 fiftýnů, proměnil až třetí mečbol a zvítězil po téměř dvou a půl hodinách 5-7 6-1 7-6.

"Byl to neuvěřitelně těžký zápas, strašně vyrovnaný. V závěru jsem byl docela nervózní," připustil Nadal, který si po využitém mečbolu lehl slastně na kurt, jako kdyby vyhrál Wimbledon. Karloviče porazil počtvrté ze čtyř vzájemných zápasů. "Dnes to byl jeden z těch zápasů, ve kterém jsem cítil, že i když hraju dobře, můžu prohrát."

Nadal prohrál s nejrychleji servírujícím tenistou světa první set, v kterém ztratil podání v jedenácté hře. "Ztráta sady proti Karlovičovi znamená, že jste pro zbytek zápasu pod tlakem," řekl Nadal. Druhý set ale zvládl bravurně.

O osudu zápasu rozhodlo třetí dějství. Oba hráči si bez problémů drželi podání, a tak set dospěl do tie-breaku. "Ve třetím setu byl jeho servis nechytatelný, ale ve zkrácené hře jsem fantasticky returnoval," řekl Nadal. V tie-breaku získal vedení 5-2, o které vzápětí přišel, ale nakonec se radoval z postupu po třetím mečbolu.

"Jsem teď docela zklamaný. Vždyť výhra byla na dosah, stačilo získat dva míče... ," litoval 208 centimetrů vysoký Karlovič, který v utkání nastřílel 23 es. Chorvat loni kvůli operaci Achillovy paty přišel o více než polovinu sezony. Před odletem do Indian Wells letos vyhrál jen tři z deseti zápasů. Nyní má bilanci sedmi výher a osmi porážek. "Mohlo to dopdnout lépe, ale jsem se svým vystoupením spokojený," dodal Karlovič.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky tak v Kalifornii postoupil pošesté v řadě do semifinále. V něm ho v sobotu čeká Juan Martin Del Potro, se kterým poslední tři vzájemné duely prohrál. Naposledy o dva roky mladšího Argentince porazil předloni právě v Indian Wells, kde pak slavil svůj druhý místní titul.

Del Potro se vrací po takřka roční pauze, po které se už dostává do velmi dobré formy. O desátou výhru v řadě měl ve čtvrtfinále bojovat proti Tommymu Robredovi, Španěl si však v předchozím zápase proti Querreymu poranil přitahovač svalu a proti Jihoameričanovi vůbec nenastoupil.

"Ve středu večer jsem byl na magnetické rezonanci a viděli jsme výsledky. Hned jsem věděl, že nebudu moct hrát, tak jsem ze soutěže odstoupil," omlouval se smutný Robredo. 

"Tommyho je mi líto. Na druhou stranu jsem spokojený, že jsem už v semifinále," těšilo Jihoameričana, který v té chvíli ještě nevěděl, s kým svede souboj o finále. "Mohl bych si zahrát zase s Nadalem, v minulosti jsem předvedli už několik pěkných zápasů. Mám teď dva dny na to, abych se na to připravil a hrál ještě lépe," věří Del Potro.

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne v pátečních soubojích Djokoviče s Gasquetem a Federera s Wawrinkou.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (17. 03. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Karlovič (Chor.) 5-7 6-1 7-6(7)
Del Potro (Arg.) - Robredo (25-Šp.) bez boje

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
To semifinále vypadá zajímavě ... naposled se podobná sestava potkala tuším v Římě 07 ....
Reagovat
smazaný uživatel
vypadá, vypadá... nevíte, jestli to náhodou nebudou někde dávat?... docela záhul pro Švýcary: 23:00 proti sobě, 2:00 spolu proti Rafovi a Lopezovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky bych to rád viděl. Mám je odkaz na fromsport, ale tam to nejspíš nebude ....
Reagovat
smazaný uživatel
vyhraje Del Potro. poslal jsem mu maila, ze mu fandim, takze bude vyhecovany
Reagovat
tito
Rafa ve dvou setech.:) Dnes dopiluje podání ve čtyřhře a zítra DP vrátí na zem...Už se těším na finále s Rogerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude to super zapas, verim ze Delpo postupi do finale, vie ako na Rafu, hoci nie ja na svojom maxime, ani Rafa nie je cize uvidime. Zalezi ako bude JM servovat, ak bude mat aspon 60% 1. servisu do kurtu tak bude mat sancu- lebo casto ma nizke percento 1. servisu, co by proti Rafovi bol velky problem keby musel castejsie ist cez 2. servis do dlhych vymen. Na tomto turnaji ma JM cca 50% prvych servisov do kkurtu co je nizke cislo proti Rafovi. Inac Ivo odohral vyborny turnaj, to ze Miami mu odmietlo dat WC ho asi riadne nakoplo, som zvedavy ci tu kartu mu daju alebo Ivo ich posle dakam.
Reagovat
Teo
Come on, Roger!:o) Jinak pokud se stane, že ve finále bude s Nadalem Djoker, je o vítězi rozhodnuto...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo? A kdo podle tebe teda vyhraje? :-)

Btw, kdyby wawrinka byl co k čemu, tak dnes Rogera vyprovodí ... hru na to určitě má, hlavu ale bohužel asi nikoliv.
Reagovat
Frantz
jj,jako na USO,bude to takova mala repriza :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Wawrinka na to právě hru nemá, Fedex ho má přečteného, hodně ho zná a to je pro něj velká výhoda. Názory, že na to někdo nemá hlavu, nejsou vůbec na místě.
Reagovat
smazaný uživatel
tak to si napísal doslovne a presne...
Reagovat
smazaný uživatel
tak to si napísal doslovne a presne, bez poriadku v hlave to nikdy nejde...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak třeba loni ve Stockholmu s ním Wawrinka sehrál velmi slušný zápas. Zrovna tak má nepochybně fedex přečtenou hru nadala, ale zpravidla mu je to plat prdný, teda prd platný. :-)
Reagovat
Teo
Myslím, že Djoker je ve formě, kdy přejde kohokoli včetně Nadala, obzvlášť na hardu. Takže ač Federerův fanoušek, tipuju vítěze opět Djokera. Aspoň v těch prohrách s ním nebude Roger sám:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tak zase srovnávat Nadala a Wawrinku nejde. Wawrinka je hodně dobrý hráč, který umí překvapit, ale prostě Federer je schopnej jeho hru eliminovat, protože ví, co na něj platí a potom to může vypadat, že Wawrinka ty zápasy nezvládá. Potom jsou názory, že není schopný zopakovat výkon z předešlých kol atd. ale podle mě to je z velké části dost i soupeřem. Když se podíváme na Wawrinkovi zápasy třeba i s Nadalem, tak jsou na první pohled většinou vyrovnaný a občas je v setu lepší i Wawrinka, ale prostě koncovku nedá. Já si nemyslím, že je to v hlavě, prostě je to tím, že hráči jako Federer a Nadal jsou lepší. Nic jinýho bych v tom nehledal.
Reagovat
steve79
Karlovič mě dost překvapil jak dokázal hodně dlouho trápit Nadala. Zápas Nadal-Del Potro to bude hodně zajímavý. Nadal nemá řád Potrův styl.
Reagovat
smazaný uživatel
A to mohl přitom rozhodně podávat ještě lépe. :-) To by pak teprve bylo zajímavé. :-)

Chtělo by to ale podstatně lepší return a topspinovej bekhend -- ale v jeho věku to už asi moc nezlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s názorem že to není v hlavě ale když to někdo umí lépe fyzicky i technicky tak ti je hlava k ničemu a přehraje tě. Taky by v tom nic jiného nehledal.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis jsou šachy v pohybu, fyzička, technika a hlava, ale nejvíc hlava, hlavně u některých tenistů.
Reagovat
Pe3k
Nadal dostal prvního kvalitního hráče a jen díky velkému štěstí zápas vyhrál. Nevím jak vy, ale já si takhle výkony světové jedničky nepředtsvuju. V semifinále budu fandit Del Potrovi, který ještě není v jeho top formě, přesto může Rafu potrápit, či vyhrát. Roger porazí Wawrinku a pak prohraje s Djokerem, který ve finále smete Nadala. To je můj odhad. Přeji všem pěkný tenisový zážitek ze zbytku turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Štastiu??? No bez toho to nejde, ale hlavne kvôli dobrej hre a skvelej koncentrácii, ktorú dokáže mať i v takomto vyrovnanom zápase a preto je svetová jednotka...
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu, má takovou kliku, že v žebříčku vede o parník? Při vší úctě k Djokovičově momentální formě budu dneska fandit přece jen Gasquetovi. A na Nadalovi obdivuju právě to, že i když se ve vrcholné formě zrovna nenachází, dokáže se tak koncentrovat na hru a dotáhnout to do zdárného konce. Navíc šetří obrovskejma gestama, nebije se v prsa a to je fajn.
Reagovat
smazaný uživatel
No to nevím, dnes s Karlovičem těch gest bylo požehnaně --- a když zápas vyhrál, freneticky na kurtu poskakoval, jako kdyby vyhrál GS turnaj nebo tak něco. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
S Karlovičem měl štěstí. Del Potro, ale ještě ve správným tempu, aby Nadala porazil. Můj ohad 2:1 na sety pro Nadala.
Reagovat
Matti
Nadal s Karlovičem štěstí? Pustil Iva k jednomu jedinému brejku. Trochu štěstí měl v tiebreaku, ale nevyhrál proto, že by měl štěstí, ale proto, že byl lepší. Štěstí měl Karlovič, že z toho udělal takové drama.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj názor je, že Rafa mohl klidně balit kufry, protože to měl pěkně nahnutý ... zápas se rozhodoval právě v tom tiebreaku.
Reagovat
Matti
to mohl, ale byl lepší. Kdyby tiebreak vyhrál Ivo, tak by se dalo říct, že vyhrál štastnější. Rafa byl lepší a vyhrál zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to zas musíš porovnávat nějak smysluplně; od samýho počátku bylo jasný, že Nadal budu Karloviče přehrávat ve výměnách od základní čáry. Šlo jen o to, zda bude Karlovič konzistentně skvěle servírovat a v příhodný okamžik se mu podaří dát pár bomb z returnu. :-)

V tiebreaku se mu podařilo prolomit Nadalovo podání hned třikrát a to velmi dobrou hrou. Kdyby trošku líp podával, musel ten tiebreak vyhrát.
Reagovat
Matti
jo ale to jsme zase u ...kdyby.
Reagovat
smazaný uživatel
No ale musíš uznat, že kdyby se Karlovičovi povedlo šest nechytatelných prvních servisů z osmi podání, kt. v tiebreaku měl, tak by to nebyla "šťastná náhoda", ale spíše "business as usual". :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to o úhlu pohledu. Rafa byl jednoznačný favorit (No.1), ale Karlovič dokázal zápas dotáhnout do tajbrejku třetího setu, kde se taky držel - měl reálnou šanci na vítězství. Po zápasem bylo vidět, že si to Rafa dobře uvědomoval a vítězství si užíval.
Nic jiného jsem tím nemyslel - nejsem z těch co snižují jeho výkon.
Reagovat
tito
no ve 2. setu měl Rafa break na kanára, což v případě IK nebývá zvykem no a 3. set jsem vypustil tak nevím, jestli tam byla nějaká možnost, každopádně s IK to většinou bývá tak - dostat ho do tiebreaku a prolomit ....a jestli vedl Rafa 5:2 tak spíš byla náhoda, že jej Ivo dotáhnul. Každopádně ten první set Karlovič vyhrál zcela zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Vedl 5:2, ale Karlovič pak měl dva vlastní servisy a snížil na 4:5 a vzápětí myslím vyrovnal, když se mu podařil (mj.) výborný return.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist