Nadal: Tenis je čistý, antidopingová pravidla tvrdá

10. 11. 2009, 18:38
Aktuality 30
Druhý hráč světa Rafael Nadal znovu zkritizoval pravidla, která mají potírat doping v tenise a kvůli kterým si rok nezahrají Belgičané Yanina Wickmayerová a Xavier Malisse. Podle Španěla jsou taková pravidla příliš tvrdá. "Věřím, že tenisté jsou čistí," prohlásil na adresu svých kolegů.
Rafael Nadal

"Jsem ten první, který si přeje, aby byl tenis čistý, věřte mi. Ale ten způsob, jakým se dělají kontroly, není správný," řekl Nadal v Paříži, kde bojuje na turnaji Masters.

Španěl, který dřív obvinil antidopingové komisaře z obtěžování hráčů, má prý problém s tím, že hráči musí hlásit každý den, kde se budou nacházet.

"Určitě bych uvítal pár změn," tvrdí Nadal. "Myslím, že je to moc, muset říkat každý den svého života, kde zrovna jste."

Na přísné pravidlo doplatilo belgické duo Yanina Wickmayerová a Xavier Malisse. Oba tenisté nedali několikrát vědět o místě svého pobytu a dostali za to roční distanc, po kterém Malisse možná ukončí kariéru. Debaty o dopingu a jeho potírání navíc rozvířilo přiznání bývalého nejlepšího hráče světa Andreho Agassiho, který ve své autobiografii přiznal, že během kariéry užíval drogy. A že když mu kontroloři na doping přišli, zalhal - a jeho lež mu prošla.

Podle Nadala ovšem tenis s dopingem problémy nemá.

"Vždycky budu s hráči a pokaždé je budu bránit," říká druhý tenista světového žebříčku. "Svým kolegům věřím. Věřím, že jsou čistí a když výsledky testů neřeknou něco jiného, budu své přátele bránit."

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ten problém ohľadom dopingu je pre mňa osobne skor v tom,že samotná ATP nemerá všetkým rovnako,na jednu stranu udelí tvrdý ročný dištanc za neoznámenia miesta pohybu,na druhej strane sú prípady Agassiho či Gasqueta,kde im prejdú bájky o cudzích pohároch a bozkoch s neznámymi...Pokiaľ ide o Nadala,tak súhlasím,že by sa mala zachovávať prezumpcia neviny,ale keď už niekoho chytia,tak by sa nemali zatvárať oči a snažiť sa dotyčného ospravedlňovať,což Nadal konkrétne v prípade Gasqueta robil...
Reagovat
smazaný uživatel
Nj to sice dělal ale Gasquet si to úmslně nevzal a to je trochu rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Agassi tiež tvrdil v minulosti niečo iné a teraz otočil a pre mňa je výhovorka typu "napil som sa omylom z cudzieho pohára" na úrovni tej "bozkával som úplne cudziu holku a od tej sa tam ten kokain objavil"...a prístup ATP podľa mňa dokazuje,že niektorí hráči sú si rovnejší...
Reagovat
smazaný uživatel
Přeci se to tu už psalo,to množství bylo tak malé že se to mohlo klidně stát.Nevidím důvod proč mu nevěřit.A jak řekl Rafa dokud někdo nepřijde s jasným důkazem tady ten hráč bral drogy nebo něco jiného tak neni co řešit.Na druhou stranu Gasquet je ... když si to nedokáže ohlídat.
Reagovat
smazaný uživatel
ja viem,že sa to tu písalo,ale ono sa niečo také tažko dokáže inak ako testom,pochybujem,že by sa objavili fotky kde by hráč (napr. gasquet) "sjížděl lajnu" :-) čiže ono do budúcna može podobné historky vytiahnúť každý a ATP bude za šaškov...s tým,že Gasquet je blbec a ak to bolo nedopatrením,tak snáď ešte vačší,samozrejme úplný súhlas:-)
Reagovat
smazaný uživatel
nejvíc mě rozesmál Barney když nazve někoho chudákem a přitom ten človiček může mít daleko víc peněz než když soudruh Barney vidělá za celý život .-.- TAK POZOR Soudruhu Barney NA TVRDÁ SLOVA !!!
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.sme.sk/c/2876110/dopingove-hniezdo-spanielskeho-lekara-fuentesa-bolo-hamburgu.html
Tých článkov je ako mrakov. Písalo sa, že bol jeho "zákazníkom". Opakujem "písali".
Reagovat
smazaný uživatel
No,

tak jsem si přečetl ještě další 2 články a nic není tak horké, jak by se mohlo zdát -viz. odkazy. Já jsem s vysvětlením spokojen. Ostatně čas mu dal za pravdu rovněž, takže já mu důvěřuju a pohled na něj změním až v případě, kdy dopingová kontrola jasně prokáže, že dopuje něčím co by mu mohlo pomoci ve hře.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/front_page/5137228.stm

http://www.telegraph.co.uk/sport/2339857/Nadal-dismisses-doping-rumours.html

Jinak s tebou Abu souhlasím v tom, že by takhle neměl mluvit Nadal, máš pravdu, mluvit by takto měla hlavně světová jednička Roger Federer. Ono totiž i o tom sport původně býval, k tomu měl vychovávat a být příkladem. Fedex se na postu světové jedničky od kontraverzních či choulostivých témat většinou nepouští a tak se změny v tenis. sportu dělat nedají, těžko něco zmůže padesátý tenista na světě, ale první, to už je jiný kafe.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v tomto nemáš pravdu,len ide o to,že tento článok je o tom (zase raz) ako Nadalovi ten systém nevyhovuje a ako ho kritizuje,Federer sa k problémom dopingu a jeho kontrol tiež vyjadruje pravidelne,akurát,že on má presne opačný názor ako Nadal a s takto tvrdými pravidlami súhlasí...Čiže v tom,že by sa ku kontroverzným veciam nevyjadroval to nie je...
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, takhle,
asi se vyjadřuje málo. Slyšim hlavně ostatní hráče a pokud to Fedexovi vyhovuje, tak prosím. Ale domnívám se, že každému svobodně uvažujícímu člověku by tento systém měl být minimálně velmi nepříjemný, prostě "ocamvať pocamcať". To, že si někdo nechá lecos líbit ještě nesvědší o tom, že má pravdu. A v tomhle má Nadal a ostatní opravdu "koukle" nebojí se, ví že spoustě odpůrců nahraje na směč, že se do něj pustí a stejně jde do toho. Asi jsem jiná krevní skupina, ale mám tyto druhy lidí pro tuto vlastnost jednoduše rád. Fedex je pro mne v tomto ohledu především tenisová hvězda, mrzelo mne třeba i to, že když dostal cenu S.Edberga za vzorné chování na dvorci (i po té co znepříjemnil všem ceremonii na prvním GS) a ještě týž týden rozmlátil raketu, házel prázdnými pet lahvemi a nepodal si ruku s rozhodčím, že ji buď nevrátil anebo tu možnost alespoň nenavrhl, se slovy - soráč, ujely mi nervy. Jsou to drobnosti, nejde o život, ale něco to chování a prezentace o tom člověku vypovídá, no...
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by sme sa mali baviť o takom systéme kontrol dopingu,ktorý by bol všetkým hráčom príjemný,tak by sme asi nemali robiť kontroly žiadne:-) Alebo si myslíš,že je čúranie do kelímku byť len raz do roka niekomu po voli? :-) Fedex nie je jediný,ktorý tvrdí,že je lepšie mať tvrdy systém v rámci prevencie,na druhej strane sú Nadal a ďalší hráči,byť je tá skupina zrejme vacšia ako tá prvá...Že by sa Federer bál presadzovať svoj názor aby nenahral na smeč odporcom?Nuž neviem koľko ľudí má pochopenie pre jeho neustály a verejne prezentovaný nesúhlas s Hawkeyeom,v tomto ide proti prúdu tak vehementne,že až to občas zaváňa osobnou pomstou :-)A nehnevaj sa,ale spomenutie ceny a následné vety sa priznám nejak vobec nechápem,takže neviem,čo si tým chcel povedať,tudíž zatiaľ nechám bez reakcie...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to asi nečítaš Fedexove vyjadrenia. Povedal, že pravidlá o dopingu príjemné nie sú, ale aby tenis ostal čistý, musia to h ráči rešpektovať. Vyjadril sa rázne a jasne. Aj v prípade Agassiho.On nie typom, ktorý niečo omieľa dookola, aby bol zaujimavý. V tomto si vedľa. Podľa mňa si drží odstup, lebo vie, že hráči sú schopní narozprávať hočičo. Samozrejme, nie všetci. Súčasne však musí chrániť tenis ako taký. Konkurencia v športe je obrovská, nehovoriac o prípadoch ako Agassi.
Reagovat
smazaný uživatel
Jastrabie oko nie je presné. Nie je to len Fedexov názor, niekoľkí hráči argumentujú, aby ho nainštalovali na antuku a tam sa ukáže "jeho presnosť". Fedex s ním nesúhlasil od začiatku a to len preto, že to spapalo neuveriteľné peniaze a jeho presnosť je sporná. Minulý rok na turnaji v Paríži pri zápase Rodicka, myslím s Monfilsom, nie som si istý. Ukázali záber inej loptičky. Videl som to viackrát. No a dnes! Almagrov out za stavu 4:1 v treťom sete s Nadalom. K neuveření!
Reagovat
smazaný uživatel
Pánové,
respektuji váš rozdílný (ode mne) pohled na věc. :) Mějte se, hezký tenisový večer!
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi s toho si nic nedělej bo to jsou všechno fanoušci Rafi a Barney je jejich vůdce ........ lidi vždit on sem dál jenom názor svůj žijeme přeci v demokracii a Barney nežijeme za oponou tak názor ber at je jaký chce!! sice abudabi řekl blbost ale respektujeme jej at se vám líbí nebo ne.Barney jestli se ti nelíbí názor tak se nastěhuj do Severní Korei za tým rákosníkem Kim Čong Illem a podej si sním ruku a záda vám bude jistit Fidel Castro !!
Reagovat
smazaný uživatel
Ne Barney,
nikam nejezdi, v EU to bude za chvilku to samé, ať nejezdí zbytečně ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Každý niekomu fandí, ja to rešpektujem. Ale snažím sa byť realista. Nikoho nechcem z ničoho podozrievať, ale naivný tiež nie som. Tenis sledujem dlho,zopakujem, mám ho rád, ale mne za to nikto neplatí... hehe. Skôr opačne, ale nesťažujem si.
Reagovat
smazaný uživatel
Njn Rafa, ten si střelit nějaký zápas nemůže dovolit, ale co chlapi na challengerech??
Reagovat
smazaný uživatel
No, aby si sa nepoto... Rafa sa snaží byť chlapák, ale sorry, na to nemá. Dúfam,že Ty nebudeš písať livestory,keď dôjdu bubáky na účte. "Vždycky budu s hráči a pokaždé je budu bránit" hm.
Aj keď sa budú váľať v kokse? Chlapče radšej nič nehovor.
Reagovat
smazaný uživatel
ty jseš tak ubohej až to bolí, ty chudáku....
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi....tak tohle si docela přehnal a to dost....nemá na to? a na co vlastně?
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně že ty seš chlap a chováš se tak co? :)
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi, prave rafa je jednim z tech kdo se snazi byt fer na okruhu, slusny a skromny clovek.. myslim ze si docela nepochopil co je tam receno a tva reakce je velice nevhodna ;)
Reagovat
smazaný uživatel
abudabi je obyčejnej chudák fanaticky posedlej elegánem! kdyby tohle stejný prohlásil jeho mazel elegoš, tak tady bude od něj úplně opačná reakce, je to dement, litujme ho...
Reagovat
smazaný uživatel
Hovor si Ty o Federerovi, čo chceš. Ja si svoj nazor tiež môžem povedať. A stojím si za ním. Nech radšej mlčí. Nadal s tým jeho neustálým frflaním a fňukaním ohľadne dopingu.Tak sa olympijský šampión nechová. A ostatním pripomeniem mená ako Nováček, Willander, Agassi a mám pokračovať? S menom Nadala sa spájalo meno Fuentes. Prečítaj si o tom pánovi.
Barney hádať sa s Tebou nebudem. Každý si môže myslieť čo chce. Howgh.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyjadril som sa len k Nadalovmu komentáru. Osobne ho nepoznám, ale skromne pôsobí. Ale v tom problém nie je. Sledoval si Agassiho a jeho kariéru, hotový mesiáš tenisu. Boli ho plné noviny. Miláčik publika, charizmatická osoba, tenisový velikán a bla bla bla. Zdá sa, že pre dolár zapredá aj vlastnú matku. Tenis hrať vedel, ale podľa mňa to nestačí. Šport je aj o niečom inom.
"Vždycky budu s hráči a pokaždé je budu bránit," říká druhý tenista světového žebříčku. "Svým kolegům věřím. Věřím, že jsou čistí a když výsledky testů neřeknou něco jiného, budu své přátele bránit." Aj Agassimu sa verilo a hľa ! Obyčajná korupcia. Nemám tieto vety rád, toť vše.
Reagovat
smazaný uživatel
hoď jsem odkaz na toho Fuentese, prosim. Našel jsem jenom nějakého spisovatele, toho asi nemyslíš.
Reagovat
smazaný uživatel
Joo.. naša bleška sa zase ukázala ako správny chlap a hráč! Najviac ma dostalo, že povedal: "Vždycky budu s hráči a pokaždé je budu bránit." Tak ešte to dodržovať a zaslúžil by si metál :P Začína robiť vážneho konkurenta Federerovi v tej cene neviem ako sa to volá, kt. získal... to je jedno..
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal ma pravdu. Ta povinnost kazdodenniho hlaseni pobytu pripomina podminecny trest...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafane máš naprostou pravdu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist