Nadal suverénně a Ferrer po boji zvítězili. Španělsko vede 2-0

2. 12. 2011, 16:40
Aktuality 22
Španělští tenisté jsou blízko historicky pátému triumfu v Davisově poháru. Po úvodním dni finálového souboje s Argentinou vedou již 2-0, když první bod získal suverénní Rafael Nadal a druhý v pětisetové bitvě David Ferrer.
Rafael Nadal (© daviscup.com)

Finále Davis Cupu, ve kterém Španělé přivítali Argentinu, začalo podle očekávání. Nejlepší z domácích hráčů Rafael Nadal neměl žádné problémy s Juanem Monakem, kterého porazil hladce 6-1 6-1 a 6-2. 

Nadal sice minulý týden na Turnaji mistrů v Londýně působil unaveně a vypadl už ve skupině, na antuce v Seville ale dnes ožil a proti Monakovi předvedl téměř bezchybný výkon.

Argentinec držel s druhým hráčem světa krok jen v úvodu prvního finálového duelu. Za stavu 1-1 sebral Nadal svému soupeři poprvé servis, po dalším brejku pak vedl 5-1 a třetí prolomené podání znamenalo, že úvodní sadu získal Nadal za 48 minut poměrem 6-1.

Nadal, jenž měl dosud daviscupovou bilanci na antuce 14-0, nezvolnil ani ve druhém setu. V něm si Monaco znovu udržel svůj první servis, ale od stavu 1-1 na kurtu opět jasně vládl Španěl. Nadal, kterého k vítězství hnalo domácí publikum, vyhrál stejně jako v úvodním dějství pět her v řadě a a po hodině a půl vedl 2:0 na sety.

Největší odpor kladl Argentinec Nadalovi ve třetí sadě, ovšem ani v ní nedokázal přesněji a razantněji hrajícího Španěla od základní čáry přehrát. Druhý hráč světa definitivně zlomil Monaka v páté hře, kdy se po vynikající výměně dočkal dalšího brejku a vedení 3-2. Monaco, který si za celý zápas nedokázal vypracovat jediný brejkbol, pak ještě jednou ztratil podání a při vlastním servisu už pro Nadala nebyl problém zápas ukončit.

"Nejlepší na mojí hře bylo, že jsem nedělal chyby. Ještě důležitější je, že vedeme jedna nula a už brzy to bude dva nula," uvedl desetinásobný grandslamový vítěz po výhře, k níž ho hnalo 27 tisíc fanoušků, mezi kterými nechyběl ani král Juan Carlos.

Po dnešním vítězství si Rafael Nadal vylepšil celkovou bilanci daviscupových dvouher na devatenáct vítězství a jednu porážku. Tu utrpěl při své premiéře v soutěži v roce 2004 v utkání s Jiřím Novákem.

O druhý bod se postaral David Ferrer, který v bezmála pětihodinovém boji zdolal Juana Martína del Potra a v Davis Cupu na antuce tak vyhrál i 12. utání..

Pátý hráč světa Ferrer ukázal další ze skvělých finálových obratů. V roce 2009 ve finále proti Česku prohrával s Radkem Štěpánkem 0-2 na sety, ale zvítězil. Tentokrát za pomoci bouřlivého publika porazil Del Potra, i když argentinský vítěz US Open z roku 2009 vedl 2-1 na sety. V těžkém čtvrtém setu dokonce Ferrer přiznal při svém brejkbolu soupeři dobrý míč a prorazil mu podání až o dvě hry později. 

V rozhodující páté sadě povzbuzený a v lepší fyzické kondici hrající Ferrer rychle odskočil do vedení 5-1 a po čtyřech hodinách a 45 minutách dovedl duel do vítězného konce. 

Za stavu 2-0 pro Španělsko je v sobotu na pořadu čtyřhra, která už může rozhodnout o vítězství domácích. Ti na kurt pošlou Feliciana Lópeze s Fernandem Verdaskem a Argentina nasadí Davida Nalbandiana a Eduarda Schwanka.

Španělsko útočí na pátý titul v soutěži a třetí za uplynulé čtyři roky.

 

Výsledky - Davis Cup (Sevilla, antuka):

Španělsko - Argentina 2:0 po úvodních dvouhrách 

Nadal - Mónaco 6:1, 6:1, 6:2.

Statistiky:
Esa: 1 - 2
Dvojchyby: 0 - 2
Úspěšnost 1. podání: 75 % - 60 %
Brejkboly: 7/14 - 0/0
Vítězné údery: 27 - 17
Nevynucené chyby: 20 - 35


Ferrer - Del Potro 6:2, 6:7 (2:7), 3:6, 6:4, 6:3.

Statistiky:
Esa: 2 - 11
Dvojchyby: 1 - 5
Úspěšnost 1. podání: 61 % - 58 %
Brejkboly: 8/14 - 5/14
Vítězné údery: 47 - 71
Nevynucené chyby: 48 - 55

 

Komentáře

22
Přidat komentář
Chandler
Monaco hrál dobře, ten klepec jen dokazuje, že na Rafu tady nikdo nemá. Doufám, že Argentina urve aspoň čtyřhru, ať je i neděle trochu zajímavá.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak, vypadá to na hladké vítězství, ale po případné zítřejší výhře Argentinců v deblu, se to může změnit....Ferer má lepší formu, než Rafa( kterého může JMDP porazit)a uvidíme, jakou formu má Nalba!
Reagovat
shit_happens
hej lidi v přestávkách tam na stadioně hrává taková španělská písničky, nevíte nahodou někdo, co to je?
Reagovat
taffer
"Ještě důležitější je, že vedeme jedna nula a už brzy to bude dva nula," uvedl Nadal po dnešní výhře. Zatím mu to nějak nevychází (myslím tu rychlost druhého bodu) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tvl ten Nadal. Sice mu jeho prognoza vyšla ale pak kdo je tu namyšlenec! Škoda Delpa že mu v pátém odešly síly :-((. Doufám, že Argentina ty Španěláky v té 4hře porazí.
Reagovat
shit_happens
A co měl asi říct ty osle? Vedeme 1:0 ale za chvilu prohrajem a bude vyrovnáno?
Reagovat
smazaný uživatel
:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš měl držet pusu!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdyby to řek Federer, tak je to zdravě sebevědomý sympaťák co? směju se ti šašku. :D
Reagovat
tito
Taky nechápu, z čeho se v případě Rafy dá udělat problém. Já bych naopak vyzdvihl, jaký je cenný týmový hráč. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
13 stupňů východně: Hot Bird 8
Supertennis, frekvence 12245 MHz, symbolrate 27500, polarizace H, parabola 60 cm
Reagovat
Matti
A to ti pořád nedochází, že takhle aspoň Nalbu použije v sobotu a možná i v neděli?
Reagovat
Matti
Rardon, měla to být reakce.
Reagovat
smazaný uživatel
Mu to nestačí ani stokrát. A jinak: Vamos Juan!
Reagovat
smazaný uživatel
To mi moc nedochází. Co by jako předvedl ve čtyřhře? Šetřit na neděli?Po sobotě to taky může být 3:0 ... Prostě taktická chyba ..

Jinak Del Potro se zatím drží.
Reagovat
smazaný uživatel
Pochop, on kdyby hrál s Nadalem na antuce třeba 4-5 setů, tak by zítra v deblu vyplivl duši. A Argentina ho v deblu prostě potřebuje jako sůl.
Reagovat
tito
Byť fandím Davidovi, tak Juan hraje skvělý zápas :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Měl hrát Nalbandian ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nezačínej zase.
Reagovat
misoSK
Nalbo sa setri zrejme, v nedelu nastupi proti Ferrerovi ak bude 2:2, proti Rafovi by aj tak nemal sancu
Reagovat
smazaný uživatel
jaký by v tom byl rozdíl? 3:0 by nad nadalem venku na antuce nevyhral a jakykoliv jiny vysledek pro nej vyherní by neudychal fyzicky
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně měl hrát. Rozhodně měl větší šanci než Monaco - ten byl out už při rozlosování ....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist