Nadal si podmanil Tokio a vyválčil 7. titul sezony

10. 10. 2010, 08:46
Aktuality 9
ATP TOKIO - Rafael Nadal se poprvé v kariéře objevil na turnaji v Tokiu a v japonské metropoli vyvolal doslova 'Nadalovskou horečku'. Zástupy svých fanoušků nakonec potěšil, když došel až do finále a po vítězství nad Monfilsem získal už sedmý letošní titul.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal letos na turnaji v Tokiu debutoval, s neznámým prostředím si však hlavu příliš nelámal. V soutěži sice bylo osm hráčů z top 30, ale do čtvrtfinále se dostal jen on, Roddick a Gael Monfils. A právě s francouzským hráčem se potkal ve finále, do kterého se dostal po odvrácení dvou mečbolů proti Troickému.

S Monfilsem se Nadal sedmkrát a prohrál s ním jen jednou. Do dnešního souboje vlétl čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky jako uragán a první set vyhrál za 25 minut 6-1. Francouz se z výprasku i lehkého podvrtnutí kotníku oklepal a v druhé sadě dokázal vzdorovat déle. Nic platné mu to však nebylo. Za celý zápas se nedostal k brejkbolové šanci a nakonec podlehl 1-6 5-7.

Nadal drtil semifinálového přemožitele Radka Štěpánka svou smrtící hrou od základní čáry a zápas definitivně rozhodl třetím brejkem v 11. gamu druhé sady. 

"Chtěl bych dokončit sezonu co nejlépe a vyhrávat tituly je perfektní cesta, jak to naplnit," řekl Nadal, hráč s bilancí 66 vítězství a osmi proher v této sezoně. "Je složité pořád vyhrávat, proto si musím vychutnávat každý turnaj, který dotáhnu do konce," řekl Nadal.

Španěl si spravil chuť po předchozím turnaji v Bangkoku, kde minulý týden v semifinále překvapivě podlehl krajanovi Guillermu Garcíovi-Lópezovi. Další titul může přidat na turnaji série Masters v Šanghaji. "Pokusím se vydržet (vyhrávat) i v Šanghaji a až do Londýna (na Turnaj mistrů), kde je pro mě složité uspět," řekl Nadal.

"Rafa má rád můj styl hry a já nenašel řešení, jak ho potrápit, dostat ho do problémů," řekl Monfils pro zápase. 
Po proměněném mečbolu explodoval vyprodaný stadion pro deset tisíc diváků nadšením. Japonci totiž prvního hráče světa doslova zbožňují. Španělskému tenistovi trvalo po vyhlášení dvacet minut, než se dostal cestou z kurtu z chumlu zájemců o autogram do šatny.

Nadal se stal sedmý hráčem této sezony, který získal titul po té, co během turnaje čelil mečbolu (Davyděnko - Dauhá, Isner - Auckland, Querrey - Bělehrad a Los Angeles). Letos vítěz posledních tří grandslamů slaví už sedmé turnajové vítězství, celkově 43. v kariéře. 

Za svou neporazitelnost v japonské metropoli obdrží prémii 261.500 dolarů a v žebříčku si upevní post světové jedničky. Oproti loňskému semifinále v Pekingu si totiž polepší o 320 bodů.

Tenisty nyní čeká přesun do čínské Šanghaje, kde je čeká osmý podnik série Masters 1000. Nadal jako obhájce loňského finále odstartuje těžkým zápasem druhého kola proti Wawrinkovi, nebo Simonovi. Monfilse čeká jeden z úspěšných kvalifikantů.

- ATP 500 TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 1.100.000 dolarů) -
nedělní výsledky (10. 10. 2010)

Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Monfils (5-Fr.) 6-1 7-5

Čtyřhra - finále:
Butorac/Rojer (USA/Niz. Ant.) - Seppi/Tursunov (It./Rus.) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
7 titulov je síce skvelé číslo, ale aby nato zase nedoplatili kolená..
Reagovat
Vojtiik
no horsi to bude se zubama, jak tak bude zkoušet kazdou trofej tak bude mit za chvili protezu :) :D:D
Reagovat
Ananas
Tak to byl hodně dobrej komentář.xD
Reagovat
Ananas
Tak to byl hodně dobrej komentář.xD
Reagovat
smazaný uživatel
7. titul pěkny no, ne že bych mu to nepřál ale sem zvědavej jak bude frajer obhajovat přišti rok takovej kopec bodů ,jestli si Rafánek nebere moc velky sousto..:)
Reagovat
Matti
bude stačit když přidá Australian open a obhájí zbylé tři grandslamy :-) a teď važně - stačí když bude zdravý a obhájí polovinu.To bude super.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak! US Open nemusi obhajit, pokud jej vsak vykompenzuje Australian Openem, pak je to v poho! Nesmis zapomenout, ze vetsinu bodu obhajuje z antuky! Na antuce je neporazitelny, kdyz mu zdravi slouzi!
Reagovat
smazaný uživatel
Napred bych se kratce vratila k semifinale Nadal Troicki. Divim se, ze k tomuto zapasu nebyl oficialni komentar. Komentuji se zde kolikrat takove nepodstatne a nezajimave veci a kdyz je takovy super zapas, tak nic. Troicki hral urcite svuj zivotni zapas. Vzdy, kdyz hraje s Nadalem nize postaveny hrac, a to je nyni kazdy, tak se vypne k super vykonu. Je dulezite, jak jim to dlouho vydrzi. Vetsinou je zajimavy prvni set a konec,ale zde to bylo super az do konce.Troicki se musi ucit,nebat vitezstvi se silnejsim hracem. Uz se mu to stalo s Novakem a nyni jeste vyrazneji s Rafou. Proste dotahnout set za stavu 3.5 do stavu 6:5 a neudrzet podani,kdyz mel uspesnost podani 94procent a pal v TB mecbal pri svem podani, to je jednoznacne selhani psychicke, ale utkani to bylo uzasne. Ve finale Rafa prepl na jinou, vyssi rychlost. Ma to stesti, ze je schopen prepnout, ma jeste rezervy. Nic nenechal nahode, vletl do utkani jako uragan, Gael hral malo agresivne, pokud se o neco takoveho pokusil, nevyvaroval se chyb. Bylo jich vice u nej nez u Rafi a to rohodlo.Mel take pekne momenty, obcas i pokus o pobaveni divaku. Rafa za kazde situace vrcholne soustredeni, tak jak ho zńame. Proste jsem si uzila, ale semifinale se mi libilo vice.
Reagovat
Matti
Troicky hrál super zápas. S Melzerem taky otočil ze stavu myslím 2*5 v 3 setu a dotahl to. Jenže Nadala nerozhodilo ani to, že promrhal vedení a dál si jel to svoje. Prostě to nikdy nezabalí předčasně a soupeř si to musí uhrát sam, ikdyž Rafa nehraje svoje top. Dnes finále už bylo jasnpu záležistosti.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist