Nadal: Rošády s tenisáky zvyšují riziko zranění!

13. 10. 2011, 09:11
Aktuality 45
Rafaelu Nadalovi se nelíbí neustále změny míčků na turnajích. Na posledních třech podnicích okruhu ATP se kvůli sponzorským smlouvám hrálo pokaždé s jiným typem, čímž tenisté podle druhého hráče světového žebříčku zbytečně riskují zranění.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"V Bangkoku hrajete s jedním typem míčků, v Tokiu s dalším a tady máme zase jiný," řekl Nadal po postupu do třetího kola turnaje v Šanghaji. "To už je podle mě příliš. Je to nebezpečné pro ramena a může to způsobit zranění. Nemůžeme střídat míče každý týden, tohle podle mě jde změnit," citovala pětadvacetiletého Španěla agentura Reuters. 

Nadal by prý výměnou za to, že se nebude hrát na každém turnaji s jinými míčky, radši dostal méně peněz od sponzorů. "Klidně vyměním peníze za zdraví," prohlásil. "Například míč z Tokia byl mnohem větší a pomalejší než ten ze Šanghaje. Tenhle je velmi rychlý, mění tvar a hrozně lítá," uvedl.

"Nemusíme hrát celou sezonu s jedním typem míčů. Je super, že třeba v antukové části sezony jsou stejné míčky, na tvrdých kurtech v Americe taky. Ale nesmí se stát, aby se hrálo s jiným míčkem v Římě, s dalším v Madridu, Barceloně... To prostě nejde," řekl Nadal.

Bývalá světová jednička není jediným hráčem, který střídání míčků kritizuje. "Kdybyste řekli golfistům, aby každý týden hráli s jiným míčkem, tak budou odpalovat o dvacet metrů delší rány a budou jim lítat na všechny strany," přidal Brit Andy Murray.

A Nadal s Murraym nejsou jediní, kdo rošády s míčkami kritizují. Petra Kvitová měla na jaře problémy s ramenem údajně právě kvůli změnám tenisáků, stejně tak suverén letošní sezony Novak Djokovič. A o problému nedávnou mluvil také Radek Štěpánek.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pánové trochu ste zapomněli na Keie Nišikoriho.
A moc bych si přál aby se mezi ty talenty zařadil i můj oblíbenec Ričardas Berankis. Na začátku roku už to s ním vypadalo celkem dobře, ale pak ho zastavilo zranění. Bude to mít hodně těžké.
Reagovat
Pe3k
Éra Federera a Nadala se nám pomalu chýlí ke konci a až bude za zenitem i Djokovic a Murray (Del Potro) kdo podle vás bude ze současných mladých talentů na špici? Tomic, Dimitrov, Raonic, Harrison či Dolgopolov? podle mě mají největší šanci Tomic a Dolgopolov.
Reagovat
QPR_Draxter14
Raonič se podle mě bude často zraňovat, má strašně nesportovní postavu, spíš by mohl hrát takovej voleyball xD

Dolgopolov to má pořád u pr....

Tomič je dobrej, ale nemá moc dobrej pohyb, když ho vidím, mám pocit že se po kurtu tak zajímavě až divně plouží...

Zbývají mi z těch co si vyjmenoval Harry a Grigor

Myslím, že Dimitrov má větší talent, ale zatím u něho není vidět sebevědomí. S lepšími hráči dokáže zahrát pěkný tenis, ale poražený je již od 1. míčku

Harrison má také talent, ale podle mě míň než Grigor, hodně toho vyběhá. Dokáže se hecnout proti lepším, ale s challengerovými hráči má často problémy. Podle mě nedává tenisu vše, často ho vidím v různých shotech, jak oblbuje kdejakou z WTA listu.
Reagovat
Pe3k
Dimitrov má velký talent, ale hraje to moc na krásu (na Federera :D) a s tím jednoručním backhandem dneska moc neprorazíš...Raonic ma supr servis, ale tím to končí. Dolgopolov půjde do top 10 a Tomic taky. Harrison může překvapit, ale žádná legenda z něj asi nebude...Uvidíme, ale můj tip je Dolgo a Tomic.
Reagovat
VlS
Chlapi, Novak, Andy mají ještě dost let před sebou a neposílal bych ani Rafu do důchodu předčasněi. Miloš Raonič je podle mě hádanka a uvidíme, jestli rychle poroste, zastaví se nebo začne mizet.Je mu 21 (za 2 měsíce)takže taky žádné supermládě.
Dimitrovovi je 20, ve dvaceti byl Nole, Rafa i Andy někde jinde.
Dolgopolov je jen o rok mladší než Nole a Andy - čili žádná super mladá naděje a je malej(což neznamená, že se nemůže dostat podstatně výš, než je, ale bude končit prakticky stejně jako Andy a Nole).
Harrison - je mu 19 - uvidíme, kde bude za rok. Jestli nebude ve dvacítce, tak asi nic.
Tomičovi je 19, má optimální figuru,toho bych do těch talentů s potenciálem zařadil.
Myslím si, že se objeví během dvou, tří let další perspektivní mladíci a uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Dolgopolov je mladší o dva roky a myslím, že to takhle nejde brát. Do ATP se začal procpávat dost pozdě, takže nemá za sebou tolik let velký fyzický zátěže a může vydržet nepochybně do vyššího věku jak Nadal. Navíc ještě nedosáhl svýho vrcholu, takže není vůbec jasný, kam to může dotáhnout. A to se dá říct i u všech ostatních. Tenis se v tomhle mění, pro mladý hráče bude čím dál tím složitější se probojovat do top 50 dřív jak ve dvaceti letech. Takovej Gulbis vyletěl hrozně brzo a od tý doby jen stagnuje, Dimitrov může za dva roky a třeba se dostane až do top 3.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak koukám, že o rok a půl. Ale to nic nemění.
Reagovat
skott
Presne, rikat o 19 letem hraci, ze kdyz nebude behem roku ve dvacitce, tak z nej nic nebude jsou neskutecne nesmysly.Neco podobneho jsem take psal, je to trend napric zenskym i muzskym tenisem, ze hraci/ky se vyvjiji dele nez driv a cesta nahoru trva podstatne dele nez pred nekolika lety.Prosta statistika nic jineho.
A jeste jeden blud, ktery me zaujal.Minimalne z jmenovanych si troufam tvrdit, ze Harrison je nejvetsi ¨tenisovy fanatik¨ a profik (pokud nepocitam obcasny vylevy na kurtu).Kdyz mluvi tak to ma hlavu a patu a je videt, ze premysli o kazdem svem kroku v kariere.Stejne tak az na vyjimky tvrdohlave odmita volne karty na turnajich a mnohokrat hral radeji v kvalde.Oproti nemu treba Tomic je pravy opak, kdyz mu poradatele kartu nedaji bud totalne vypusti nebo na cely turnaj jednoduse hodi bobek (Washington atd. a jen letos celkove nejakych 10 ¨wild cards¨).
Reagovat
tito
Tak to jsi mi s Harrisonem udělal radost, každopádně mu věřím z těch mladších nejvíce. A ty jeho výlevy jsou spíše minulostí- i na tom zapracoval.
Reagovat
VlS
Já si myslím, že rok nebo 2 hrají velký vliv u juniorů, mezi 16 a 18 letým klukem je dost velkej rozdíl, mezi 18 a 20 už jen malej a mezi 22 a 24 naprosto bezvýznamnej a někde kolem třicítky se to začne obracet. Podle mě nemá smysl hledat rozdíl ve dvou, třech letech ve věcech, kde srovnáváme generace hráčů (Connors, McEnroe Lendl jsou jedna generace, Agasi, Pete atd druhá, Fedex, Rafa, Nole další. Ty generace se prolínají a nemají žádnou jasnou hranici, ale vždycky v nich najdeš skupinku typickou pro tu kterou. A Petříkovu nahození rozumím tak, že se ptá po skupině reprezentující tu budoucí generaci. Fakt je jeden - každý představitel té které generace byl okolo dvacítky v širší špičce - tj. dvacítce, třicítce a v desítce nedlouho potom a šlapal na paty té předchozí. V každý nový generaci byl tenis (hokej, atletika, veslování ........ cokoliv) náročnější než v tý předchozí. Pravdu má Mutademus, na Nišikoriho jsme si nevzpoměli nikdo a jistě bychom jich vypátrali ještě víc.
Reagovat
skott
jo, Ryanovi take verim, ikdyz ze by se zacal na kurtu mirnit, to nevim nevim, jestli si pamatujes napr. zapas s Marinem v NY, kde napral micek mezi divaky a raketa mela leteckej den...ale jemu 19, takze ja osobne to nijak neresim, podobne excesy maji i Dimitrov nebo Tomic a me vzdycky zajima v prvni rade u kazdeho hrace/ky jen tenis.
Reagovat
Pe3k
A nejrychlejší tenista všech dob je Monfils.
Reagovat
smazaný uživatel
Gael je dobrej blázen :-) Chtěl bych ho vidět ve sprinterským souboji s Nadalem :D Ale Tsonga je taky rychlej, Ferrer
Reagovat
Pe3k
Právě v tom sprintu na 100 metrů by se ukázalo o kolik je rychlejší než např. Nadal. Ferer by vůbec neměl šanci a Tsonga nevím. Djokovic je tak srovnatelný s Nadalem, ale Gael je jiná liga.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle si zpochybňovat netroufnu!To,co někdy Gael předvádí...Jeho fyzička,ohebnost,rychlost a občas forhend jsou bezkonkurenční,to uznávám!!Nevím,v čem je přesně jeho chyba,možná v nevyrovnanosti výkonů,protože hráč jeho kvalit by asi měl být v ATP výše a mít už i nějaký pořádný titul!Ale mám ho rád a rád se na něj dívám!
Reagovat
a.magerova
Monfilsův důstojný soupeř na sprint - jedině Usain Bolt !!!
To by mohlo být zajímavé.
Reagovat
smazaný uživatel
No,možná by měl Gael šanci,ale nejspíš asi do prvních 50 metrů,v té druhé padesátce na Bolta dnes skutečně nikdo nemá!Ale mohlo by to být velice zajímavé,škoda jen,že NEMOŽNÉ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj!Vím,že to zrovna moc nesouvisí s článkem...Možná tu něco podobného i bylo...Přesto-moc by mě zajímaly názory Vás ostatních,tenistů i netenistů,velmi rád bych si je přečetl!!Přidá se někdo?Třeba to bude docela obstojné téma do diskuse(anebo třeba také ne...)
Reagovat
smazaný uživatel
SERVIS-Sampras,Ivaniševič,Karlovič
VOLEJ-Edberg,Rafter,Becker/McEnroe
FORHEND-Federer,Lendl,Agassi
BEKHEND-Edberg,Stich,Connors
LOB-Orantes,Agassi,Lendl
PROHOZ-Agassi,Nadal,Lendl
RETURN-Agassi,Nalbandian,Federer
HRA NOHOU-Federer,Borg,Gerulaitis
FYZICKÁ KONDICE-Muster,Nadal,Connors
SMEČ-nejspíš všichni hráči útočného typu
DROP SHOT-tohle si vážně netroufnu...
"ENFANT TERRIBLE"-McEnroe,Connors,Nastase
******************************************
Předesílám-jde o můj osobní,čistě subjektivní názor!
Prostě takový nápad okamžiku:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Servis - Federer, Sampras
Volej - Federer
Forhend - Federer, Nadal, Agassi
Bekhend - Gasquet, Connors
Lob - nevím
Prohoz - Nadal, Djokovič
Return - Djokovič, Murray, Federer
Hra nohou - Nadal, Murray
Fyzická kondice - Nadal, Muster
Smeč - Federer a spol. světová špička
Drop Shot - Djokovič možná

Napadlo mě to...nevím..
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě mě napadlo:

největší nervák: McEnroe, Murray, Safin
Beckehnd - SAFIN!!!
poker face - Nadal, Federer
Reagovat
Pe3k
Servis: Sampras
Volej: Federer, Sampras
Forehand: Del Potro, Gonzales, Federer
Backhand: Nalbandian, Djokovic
Reagovat
smazaný uživatel
Murray a Safin byli nerváci(tedy Andy možná ještě je...),ale myslím,že na kousky např.Connorse či Nastaseho se mají ještě hodně co učit:-))K POKER FACE bych zcela jistě přidal i Björna Borga!Ale Tvé hodnocení super!
Reagovat
Pe3k
Lob: Federer, Djokovic
Prohoz: Nadal
Return: Aggasi, Djokovic, Murray
Nohy: Nadal, Federer
Fyzička: Nadal
Smeč: Sampras
Drop shot: Djokovic, Nalbandian, Federer

Za posledních 10 let.
Reagovat
a.magerova
Tweener: Federer
Rybičky plavmo po kurtu: Monfils
Zatleskání soupeři po dobrém returnu: Djokovič
Reagovat
Pe3k
Tweener: souhlas
Rybičky: Radek Štěpánek
tleskání soupeři: souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
To ano,Monfils po kurtu občas plave i znak:-))A jeho já osobně řadím mezi ty vůbec nejsympatičtější hráče!A téma sprint -nejspíš by byl Gael "na bedně!"
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvíc NEsympatičtí hráči: Murray, Roddick, Djokovič.
Reagovat
smazaný uživatel
A co takhle ženy?

servis
forehand
beckhand
volej
smeč
pohyb po kurtu
nesympatické
sympatické
prohoz
drop shot
lob
fyzička
sprint

??
Reagovat
smazaný uživatel
+ PSYCHICKÁ ODOLNOST/NEODOLNOST
Reagovat
smazaný uživatel
ŽENY

servis: Serena, Venus
forehand: Kvitová, Sharapová, Serena, Clijsters
beckahnd: Justin Henin, Clijsters, Schiavone
smeč: podle mě všichni ve špičce
volej: Navrátilová
lob: jako smeč
pohyb: Wozniacki, Azarenková, Sharapová, Clijsters a její provazy
fyzička: Sharapova
psychika dobrá: maria sharapova
prohoz: světová špička
Reagovat
Pe3k
Nesympatičtí hráči: Conors, Rodick, Murray, Tipsarevic, Verdasko
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně sympatickej byl Santoro :)
Reagovat
VlS
Co se týče Poker face - . byl Ivan (Hrozný) Lendl a myslím si, že i do budoucna bez konkurence.
Reagovat
smazaný uživatel
tleskání soupeři podle toho za jakýho stavu
Reagovat
VlS
servis: Venus
forehand: Kvitová, Sharapová, Serena, Stosur
beckahnd: Schiavone, Zvonareva
return: Petra, Stosur, Serena
smeč: Serena
volej: Stosur, Serena, Barča,
lob: Aga
pohyb: Wozniacki, Schiavone, Aga, Bartoli
fyzička: Nevím
psychika dobrá: Aga,
prohoz: tady bych se musel ptát, jestli for nebo backhandovej, křížem nebo po lajně a asi bych skončil u toho, kdo má dobrej kterej základní úder v kombinaci s dobrým pohybem
Reagovat
Pe3k
Tak vypadá to, že se Andy vrací do vyšlápnutých kolejích. Vsteká se po každém špatném míči, tříská raketou, moc chybuje...Pokud se jeho výkon rapidně nezlepší tak nejen, že nevyhraje tento turnaj, ale nevyhraje ani tento zápas proti Wawrinkovi...
Reagovat
QPR_Draxter14
Nazdar, přijď někdy pokecat do diskuze, tady je to naprd a k ničemu :))
Třeba tam lidi, kteří mají zájem o tenis !
Reagovat
smazaný uživatel
rozumnej chlap.......protože když si to spočítá..... bude hrát za měsíc na dvou turnajích a pak bude zraněn třeba měsíc.....tak prodělá.......ale když by se hrálo se stejným typem míčku a hrál by každý měsíc se sníženým platem tak má víc než když by byl zranněnej...sakra to je obchodník! jo předem omluva za chyby....
Reagovat
Pe3k
Zase někdo kdo má hlavu až v pr.eli. Nadal říká, že by vyměnil raději peníze za zdraví, ale ty tu budeš psát, že je to rozhodnutí o penězích...Probuď se a uvědom si, že Rafa má peněz dost a to co chce, je post světové jedničky a výhra dalších grand slamových turnajů (nebo alespoň nějakých turnajů), nikoliv peníze, kterých má dostatek.
Reagovat
a.magerova
než peníze - těch má na rozdávání...
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/111247/nemci-ukradli-britum-nadala-za-startovne-milion-dolaru.html
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole :-D Sazkovakancelar ty musíš mít v hlavě dobře vym*dáno!! Zrovna Nadal, ten určitě obrací každou korunu a žije od turnaje, k turnaji aneb od vejplaty k vejplatě :-D Ooooh bože, co to na tom světě žije za individua!
Reagovat
smazaný uživatel
Neměl by ses omlouvat za chyby, ale za tvůj mozek.
Reagovat
taffer
No s tím Rafou a penězi nevím jestli máte pravdu. Viz další dnešní aktualita, kde Rafa zdůvodňuje, že hraním v Anglii přichází o peníze (vysoké daně) a tak kývl na Halle místo Queensu. Tak nevím ...
Reagovat
smazaný uživatel
je těžký nikomu řikat že to nedělá pro peníze!!!! to jako by jste neřekli ve Fotbale že Etoo půjde do machačkali......prostě dnešní sport je o penězích.....a říkejte si co chete.....prej vygumováno že mám v mozku.....to píše leda člověk,který postráda Inteligenci! a tich je tady mnoho.......a to platí pro všechny,když tady nikdo nikoho chce urážet tak ať si zjistí co to je.....třeba když nikomu řekneš deeebile.....schválně zjisěte si význam!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist