Nadal: Roland Garros je pro mě nejdůležitější

6. 6. 2010, 22:47
Aktuality 17
Za šest let prohrál Rafael Nadal na pařížské antuce jediný z devětatřiceti zápasů, dnes se stal na Roland Garros popáté králem a jeden vavřín ho dělí od Švéda Björna Borga. Španělský hráč zároveň vyrovnal počtem sedmi získaných grandslamových titulů Švéda Wilandera či Američana McEnroea. Za hvězdu či legendu světového tenisu se ale stále nepovažuje.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© FFT)

"Otázky, jestli patřím k nejlepším hráčům, nemám rád. Lidé by pak řekli, že jsem arogantní ťulpas. Co to znamená skvělý hráč?" ptal se Nadal na tiskové konferenci po finálové výhře nad Robinem Söderlingem. "Já se snažím hrát co nejlepší tenis, a když statistiky ukážou, že jsem byl za posledních pár let dobrý, tak to je dobře. Chtěl bych v tom pokračovat."

Nadal, který ve čtvrtek oslavil čtyřiadvacáté narozeniny, řekl, že má velké štěstí, že může ve svém věku zažívat takové úspěchy. "Nikdy, ani v těch nejdivočejších snech, jsem o tomhle nesnil. Jsou to krásné dary. Život ke mně byl velmi laskavý," řekl Španěl.

Výhru ve finále Roland Garros označil Nadal za jednu z nejdůležitějších v kariéře. "Jak už jsem řekl stokrát, loni jsme prožil složitý rok, hodně jsem pracoval, abych byl zase tady. Byl jsem celý turnaj dost nervózní," řekl rodák z Mallorky. "Nakonec jsem to dokázal a je to pro mě velmi speciální den," doplnil tenista.

Pátý antukový titul Nadal chvilku vstřebával na lavičce s hlavou schovanou pod ručníkem. Z očí mu v tu chvíli tekly slzy. "To byly slzy štěstí a uvolnění. Byl to můj osobní cíl, abych se dostal zase na svoji nejlepší úroveň, a tohle je velká satisfakce, protože mi k němu pomohlo hodně lidí, rodina, můj tým i já sám," podotkl.

Oslavy? Až po Wimbledonu

Výhra na French Open Nadalovi zároveň zajistila návrat na tenisový trůn, na první místo světového žebříčku. Pro Španěla je ale na prvním místě Pohár mušketýrů pro vítěze z Paříže. "Roland Garros je tou nejdůležitější věcí pro mě," řekl Nadala a pohlédl na trofej. "Až potom je pozice jedničky. Když jsem po výhře na lavičce plakal do ručníku, tak pozice jedničky byla to poslední, na co jsem myslel."

V duelu se Söderlingem se dařilo Nadalovi hrát skvěle defenzivně. Navíc odolal všem osmi brejkbolům soupeře, takže ani jednou nepřišel o podání. "Mám nejlepší procento odvrácených brejkbolů v sezoně, takže jsem na to specialista," smál se Nadal. Ocenil výkon Söderlinga a zároveň vyzdvihl vlastní taktiku v utkání. "A navíc jsem byl v perfektní kondici, cítil jsem se také silný mentálně," řekl Nadal.

Na antuce letos Nadal vyhrál všech 22 zápasů a prohrál jen dva sety. Smutnou zprávou pro soupeře je, že nepovažuje svoji hru na antuce za nejlepší ve své kariéře. "Ne, ne," řekl. "Čísla jsou neuvěřitelná, je nádherné vyhrát pětkrát Monte Carlo nebo šestkrát Barcelonu a jiné, ale už jsem to řekl. Byl bych arogantní, kdybych tvrdil, že jsem nejlepší v historii. Já to nerozhoduju," řekl.

Z Paříže Nadal rychle zamíří do Londýna, kde bude hrát v Queensu turnaj na trávě. Už v pondělí plánoval krátký trénink. "Možná si zahraju v úterý čtyřhru, abych si zvykl," uvažoval tenista, kterého proto nečeká oslava. "Těžko, když budu další den trénovat. Čas na párty budu mít potom v létě doma, až po Wimbledonu," uvedl.

pva, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
to Vale46: "Neda se to cist, mas uroven zumpy :-(." ... "Ja nemam problem s tim, kdyz nekdo vyjadri jiny nazor, ale myslim, ze zpusob, jakym to cinis ty, je proste pro normalni diskutery neakceptovatelny."

Nemůžu si pomoct, ale "potěšitel" mi připadá jako reakce na uživatele Barneyho a snad i Petra. Barney, ačkoliv má občas solidní postřeh, se téměř v každém příspěvku opírá do Federera vulgárním způsobem, který je "pro normální uživatele neakceptovatelný". A obecně verbální úroveň jeho komentů je "na úrovni žumpy" (třebaže zdůrazňuju, že to není hlupák - jeho výrazně negativní postoj k Federerovi a jeho fandům respektuju, ale z jeho projevu se mi chce kolikrát zvracet). Nepamatuju se, že byste se tolik durdila nad jejich komentáři. Není to tak trochu dvojí metr?
Reagovat
smazaný uživatel
Mas tak privetivy nick, zkusim te tedy poprosit, jestli bys nas skutecne nemohl potesit, a to tim, ze sem radeji nebudes psat. Neda se to cist, mas uroven zumpy :-(.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že se v žumpách nějak vyznáš. Že by rodinný podnik s Barneyem?
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, miluju takovehle typy diskuteru. Argumenty veskere zadne, jen napadaji bez znalosti "kontextu". Skoda slov...
Reagovat
smazaný uživatel
Ujasni si, kdo tady koho napadl jako první a kdo se jen brání. Ani jsem o tobě nevěděl, dokud jsi tady nezačal "argumentovat" žumpou a podobně. No a na hrubý pytel patří hrubá záplata, takže pláčeš sice hezky, ale na špatným hrobě.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl bys mi, prosim, prozradit, na zaklade ceho soudis, ze placu? Mohu te ujistit, ze kvuli diskusim opravdu nemam potrebu ronit slzy.

Ano, dovolila jsem si slovne te trochu napadnout, protoze narozdil od tebe, ja jsem si tu precetla x tvych komentu a nedalo mi to nereagovat. S hrubym pytlem a zaplatou mas vpodstate pravdu, ale muj prispevek povazuji spise za tu zaplatu... Hrozne jsi mi pripomnel jednoho diskutera z iDnesu u clanku o smrti Ladislava Smoljaka, take jenom hazel spinu zpusobem, ktery byl minimalne neuctivy s ohledem k te tragicke udalosti.

Ja nemam problem s tim, kdyz nekdo vyjadri jiny nazor, ale myslim, ze zpusob, jakym to cinis ty, je proste pro normalni diskutery neakceptovatelny.
Reagovat
smazaný uživatel
A on snad Nadal umřel, nebo o co jde? Na rozdíl od pana _Barleye jsem ani jednou nepoužil neslušné slovo nebo nadávku. A že na Nadala nepěju oslavné ódy? Je to snad povinný? Podle mne se jeho antukový výkon přeceňuje, slušní soupeři (Federer, Djokovič) jsou buď z formy, zranění (Del Potro), měli smůlu (Gulbis) nebo doplatili na los (Söderling) a mimo antuku Nadal nic extra nedokázal. Toť vše. Tak kde podle tebe zneucťuji pietu?
Reagovat
tito
Já nevím že se pouštíte do diskuzí, které jsou od začátku jednostraným monologem. :) Ale pro upřesnění- pouze hard - Nadal 1986 tituly/ finálové účasti 9/8 Del Potro 1988 4/3. Nic proti Juanovi, je to můj oblíbený hráč a pokud se vyhrabe ze ztranění jej čeká velká budoucnost...Mohl bych tam psát další ale proč se namáhat, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, nezemrel, jen jsem si vzpomnela na tu diskuzi tam, protoze tvuj styl opravdu velice pripomina jisteho typka s nickem predpokozka.

Netvrdila jsem ani, ze mas oslavovat Nadala, kritika ci nesouhlasny nazor se vsak da vzdy vyjadrit slusne a normalne. Tot vse.
Reagovat
smazaný uživatel
Nema to moc smysl :-), ale obcas se presto da nekam dojit, minimalne lepe poznat myslenkove pochody oponenta :-). Mne to tentokrat proste nedalo, takovehle komentare me obcas donuti nejak reagovat :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Kde se na adresu Nadala vyjadřuji neslušně?
Reagovat
smazaný uživatel
to potěšitel a rafa asi muže zato že novak nemněl formu stejně byho porazil novak na rafu nemá na antuce novak je zase lepší na betonu ty furt rafa mněl štěstí nemuže zato že vipadli novak a roger ti coje poazili byli asi lepší tentokrát to je jakobych řekl roger mněl loni štěstí že mněl rafa problémi taky mužu říct roger neporail loni rafu vihnul semu neni to takové vítěství toje přeci blbost nato se nikdo nedívá jak kdo vyhraje prostě vyhrál loni roger a létos rafa a zaslouženě a že rafa nic nedokázal mimo antuku aha taky zajímavé a proč už mu teda chybý jenom US open a vyhraje všechno
Reagovat
smazaný uživatel
lukky: Broz to někdy s tím dozorem nad veřejnou úrovní češtiny přehání, ale zde musím konstatovat: "Broze na tebe!". Tohle je teda síla. Nechápej to špatně, neříkám, že ten, kdo neovládá pravopis, je hlupák. Ano, jde především o myšlenky, které jsi chtěl vyjádřit. Ale jak se má člověk k těm myšlenkám skrze takový neskutečný guláš dopracovat? A komu se to chce ve finále luštit?... Přestaň tu školu bulat, kamaráde, něčemu to přece jen slouží:)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.rolandgarros.com/en_FR/news/interviews/2010-06-06/201006061275848073382.html
Radsej ktovie anglicky nech si precita tam aby potom dakto daco zle nepochopil..
Nadal bol neuveritelne skromny pytali sa ho ci sa citi ako velky hrac a tak a ako najlepsi antukar vsetkych cias a proste na vsetko len ze rad hra tenis a tak chce vyhravat turnaje atd. proste nic namyslene klobuk dole pred nim lebo vysledky hovoria jasnou recou moze si dovolit povedat hocico vysledky podporia cokolvek co povie.
Reagovat
smazaný uživatel
kde se dá všechno doběhnout, tam své soupeře se štěstím upinká. Tedy když se tedy utká s někým trochu lepším, kdo není ze Španělska. Trávu ve Wimbledonu zpomalili, aby tam mohli uspět i slabší hráči odkojení hrou na skládkovém materiálu. No a jednou měl neskutečnou kliku v Austrálii. Takže bych to neviděl ani tak jako skromnost, jako spíše poněkud realističtější vnímání světa, než mají jeho fanatičtí obdivovatelé a chlapci, kteří jsou do něj tajně zamilovaní, například zde na tomto webu jakýsi Barley nebo tak nějak. Tento smysl pro realitu slouží Nadalovi ke cti, o tom žádná.
Reagovat
smazaný uživatel
:D Kydat zvratky po diskuzích - to je asi tak jediný co proti tomu můžeš udělat :D
Reagovat
smazaný uživatel
Á, Nadalfanatik se zase vynořil. Asi už se vrátil ze záchodků, kde s tím druhým fanatikem společně masturbovali nad Nadalovou fotkou. Ale je vidět, že byl asi dostatečně ukojen, protože dnes vyronil jen dvě "D".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist