Nadal prožívá skvělé období

6. 7. 2008, 22:50
Aktuality 7
Rafael Nadal prožívá šťastný měsíc. Na začátku června počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros, tři týdny nato se jako fanoušek radoval z triumfu španělských fotbalistů na Euru a nyní přidal zlatý hřeb - ukončil pětileté panování světové jedničky Rogera Federera na slavném Wimbledonu. Celému světu tak dokázal, že může zvítězit na jakémkoliv povrchu.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AP Photo)

Dvaadvacetiletý španělský mladík se nálepky antukového specialisty zbavil už dávno, ale teprve wimbledonské vítězství z něj činí absolutně komplexního tenistu. Jeden z mála hráčů, kteří mají aktivní zápasovou bilanci s fenoménem současného tenisu Rogerem Federerem, tak v přímém souboji učinil další výrazný krok k vystřídání švýcarského soka na pozici světové jedničky. V rozletu jej snad může zbrzdit jediné - stále se vracející zranění kolen, která si před zápasy musí nechat podvazovat.

Kvůli problémům s koleny se Nadal muset odhlašovat z některých turnajů v sezonách 2005 i 2006. Před US Open 2007 to vypadalo podobně, naštěstí pro něj zasáhl "laserový doktor" Pier Francesco Parra, jehož Španěl několikrát navštívil v jednom z hotelů na Manhattanu. Italský odborník jej dokázal dát dohromady alespoň natolik, že Nadal došel až do čtvrtého kola, ve kterém nestačil na krajana Ferrera.

Také při letošním Wimbledonu fanouškům svalnatého mladíka zatrnulo - v zápase s Južným jej v koleni píchlo tak nepříjemně, až skácel k zemi. Po ošetření ale jako buldozer pokračoval ve válcování svého soupeře, kterému nakonec ve třech setech povolil vyhrát jen sedm her. První set na turnaji mu dokázal sebrat až Federer ve finále.

Rafael Nadal se z vítězství na turnaji na okruhu ATP poprvé radoval v srpnu 2004 v Sopotech, ještě výrazněji na sebe upozornil výkony v Davisově poháru. Svými body přispěl k postupu přes Českou republiku i Francii, ve finále s USA zdolal tehdejší světovou dvojku Andyho Roddicka a stal se nejmladším tenistou, který kdy zvedl nad hlavu "salátovou mísu".

V roce 2005 se díky 11 turnajovým primátům stal nejúspěšnějším teenagerem tenisové historie a sezonu zakončil na druhém místě žebříčku ATP. V témže roce se váha uváděná u jeho vizitky zvedla ze 75 kg na 85 kg. Deset kilogramů svalové hmoty nabraných za jediný rok nebylo možno přehlédnout a Nadal si vysloužil obvinění z užívání kreatinu a dalších podpůrných látek, jež nebylo nikdy prokázáno.

Rodák z Monakoru, druhého největšího města Mallorky, začal hrát tenis jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž je dodnes jeho trenérem. Další Nadalův strýc Miguel Angel je bývalým fotbalovým obráncem FC Barcelona a španělské reprezentace.

ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
rafa doufam že vystridas federera na trunu zasloužiš si to
Reagovat
smazaný uživatel
Vcerejsi finale, to byl skvely sportovni zazitek, a zrejme opravdu vyhral ten co je momentalne nejlepsi. Rafa by se bez tvrde driny a talentu nikdy nedostal tam kde je. Vyhral naprosto ferovym zpusobem, tak nechapu proc do toho plest kreatin "a dalsi latky". To mu k sikovnosti nepomuze. Jeste jsem neslysel, ze by se nejlepsim tenistou mohl stat nekdo proto, ze ma nadprumerny svaly..
Reagovat
smazaný uživatel
tak proč se s tím vsude ukazuje? nevím proč si aspon na wimbledon nemůže vzít trochu slušnější tričko - asi bych ho a to VYLOUČIL!
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim proc ve clanku rozebirate kreatin, ktery nepatri mezi zakazane latky v profesionalnim sportu. Sam Nadal se k uzivani tohoto pripravku priznal, takze je to naprosto bezpredmetne.
Reagovat
smazaný uživatel
1. set na turnaji nedokázal sebrat až Federer ve finále. Rafa prohrál už set v druhém kole s Gulbisem jestli se nemýlím. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze je tohle je uplne jedno a nic to nemení ze Nadal je momentálne tenisový KRÁL
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě není králem. Ale je horkým kandidátem na sesazení z Federerova trůnu. Je čím dál blízko.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist