Nadal přežil pětihodinové drama. S Federerem si zahraje o titul

30. 1. 2009, 15:12
Aktuality 71
V obrovskou bitvu se změnil zápas dvou Španělů, toužících se dostat do finále Australian Open. Rafael Nadal a Fernando Verdasco strávili na kurtu přes pět hodin a vytvořili tak rekord turnaje. Vítězem málo vídaného dramatu se stal nejlepší hráč světa Nadal, který si po výhře 6-7 6-4 7-6 6-7 6-4 zahraje s Rogerem Federerem o titul.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© australianopen.com)

Rafael Nadal s krajanem Fernandem Verdaskem svedl do dneška ve své kariéře sedm soubojů. Ten dnešní, osmý, který měl rozhodnout o tom, kdo se ve finále Australian Open utká s Rogerem Federerem o titul, byl ze všech nejdramatičtější. Nadal na výhru potřeboval 5 hodin a 14 minut a jeho duel s Verdaskem se tak zapsal do historie úvodního grandslamového turnaje sezony: dosud nejdelší zápas v tzv. otevřené éře trval 311 minut a Španělé ho překonali o tři minuty.

Rekordy Australian Open:
Dosavadní rekord Australian Open v délce utkání byl z roku 1991. Tehdy spolu hráli Němec Boris Becker a Ital Omar Camporese pět hodin a jedenáct minut, než Becker vyhrál 14:12 v pátém setu.

To, jak vyrovnaný zápas diváci v Melbourne uvidí, bylo patrné už v úvodním setu. Na Verdaskovi, který poprvé nastoupil v semifinále tak důležitého podniku, nebyla vůbec patrná nervozita a stejně jako jeho favorizovaný protivník si v první sadě držel své podání. Když odvrátil dva brejkboly, musela první set rozhodnout zkrácená hra, ve které byl úspěšnější právě Verdasco.

Přemožitel Radka Štěpánka a Andyho Murrayho dál sázel na útočnou taktiku, další dva sety, plné fantastických výměn, ale ovládl Nadal, který vítězným tie-breakem ve třetí sadě napravil zaváhání v té první.

Verdaska ale nepříznivý vývoj zápasu nezlomil. Ve čtvrtém setu si oba tenisté suverénně drželi své servisy a znovu přišel ke slovu tie-break, který Verdasco ovládl: Nadalovi povolil jediný bod a vynutil si rozhodující set. Od jeho začátku měl ale při podání větší problémy než Nadal, který se prosazoval především skvělou defenzivou. Štěpánkův přemožitel úspěšně odvrátil brejkboly za stavu 2-3 i 3-4, v desátém gamu už ho ale podání zradilo. S přispěním jeho dvojchyby se Nadal dostal do vedení 40:0 a třetí mečbol proměnil, když dal Verdasco čtvrtou dvojchybu v zápase.

Nadal do finále v Melbourne postoupil poprvé v kariéře a uvědomuje si, že bude po dnešním maratonu v nevýhodě. "Roger má trochu výhodu, teď právě odpočívá. Ale budu se snažit ze všech sil. Je pro mě velmi důležité být v tomhle finále. Ať už se v neděli stane cokoliv, zahájil jsem sezonu zatím nejlépe v životě," řekl Španěl, kterého čeká první zápas s Federerem od památného finále ve Wimbledonu, v němž zvítězil 9-7 v pátém setu.

Verdaskovi bylo líto, že kamaráda připravil o tolik sil. "Je to opravdu škoda. Chci, aby byl stoprocentně připravený na finále. Přeju mu hodně štěstí. Doufám, že vyhraje," řekl.

Australian Open - páteční výsledky mužů: 

Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Verdasco (14-Šp.) 6:7(4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (1), 6:4.

Statistiky:
Úspěšnost prvního podání:
Nadal 74% - Verdasco 69%
Esa: 12 - 20
Dvojchyby: 3 - 4
Vítězné údery: 52 - 95
Nevynucené chyby: 25 - 76
Brejkboly: 4/20 - 2/4
Body: 193 - 192

Komentáře

71
Přidat komentář
smazaný uživatel
ježiš kvůli jednomu slovu taková debata:-Dtak sem se splet:-Dvíceméně je to podobné jenom rejpalove musí mít po svojem:-D:-D:-D
Reagovat
carolyn
Vid :-)) ale je to jedno, hlavně že všichni víme podstatu věty..
Reagovat
smazaný uživatel
ok dejte mi aspon dvojku za snahu:-D
Reagovat
carolyn
vždyt já se spletla taky :-D
Reagovat
carolyn
A než jsme to tady vyřešili, tak broz zmizel :-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
do toh rafo ty jsi ten lepší:-) nebo tak nejak:-D
Reagovat
carolyn
správně :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Lepší a nejlepší je docela rozdíl ne...
Reagovat
carolyn
ale slovo "mejor" je "lepší" nemůžu za to co napsal....
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný.. ale jenom ve spojení s "el" je to třetí stupeň, takže nejlepší, ale je to jedno, každej taky neumí španělsky...:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Znamená to nejlepší, ale taky bych to přeložil z principu jako ten lepší, Nadal totiž nejlepší není :-D
Reagovat
carolyn
já znám pro slovo nejlepší jiný význam, třeba mejorar znamená zlepšit se...ale to je jedno španělštiná má těch významů mnoho pro jedno slovo
Reagovat
smazaný uživatel
Mejorar je zlepšit se, čili sloveso a od toho se vyvíjí mejor a el mejor...jeden a ten stejný význam...
Reagovat
carolyn
Jasně zhádáme se tady kůli jednomu slovu, bože to sem zas Broz něco dal......jako by jste nevěděli že špánina má vždy těch významů několik.....
nakonec je to jedno né?
Reagovat
smazaný uživatel
Svatá pravda...
Takže zpátky k tématu že... ROGER COME ON !!!
Reagovat
carolyn
Tak jen pro Broze aby pochopil el mejor znamená nejlepší :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Carolyn, když už mě zase komentuješ, mohla bys mi něco přeložit? Nějakej mechikánec na fóru napsal: Vamos Rafa tu eres el mejor.
Reagovat
smazaný uživatel
Co to asi může znamenat.. :-D
Reagovat
carolyn
Brož si to chce uložit do archivu, ale nejdřív musí znát co to je.....není to nic složitého :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda že jsem to neviděl, už se těším na finále.Taky to bude boj, ROGER GO GO GO!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle byl kousek:-O!!!VAMOS RAFA!!Neuvěřitelný tenis tomuhle se asi ani finále nevyrovná no ale uvidíme:-)Jo a pro rypaly že byl aktivnější Verdasco - za ty roky ste si už mohli všimnout že Nadalova hra je především založena na defenzivě ne na ofenzivě,ale to byl jen takový detail pro ty co to pořád nechápou:-)
Reagovat
D.A.N
No nemyslím si, že Finále nebude na vysoké úrovni, jelikož už jen ta přítomnost obou ve finále jednička a dvojka bude dle mého názoru na té nejvyšší úrovni.
Reagovat
smazaný uživatel
Achjoo:(
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, Rožér to mohl mít ve finále jednodušší, co? Tak to je smůla :P
Reagovat
smazaný uživatel
o to nejde.....fernando si to zaslouzil hral vyborne ale rafa je velkej hrac!skvelej zapas
Reagovat
smazaný uživatel
nepofato,skotte a spol doufám že jste se dívali jak hraje nejlepší hráč na světě (ten kterej se do finále ani nedostane)!!!Rafo díky VAMOS!!!!Roger má obrovskou šanci na GS č. 14.
Reagovat
carolyn
vždyt já mu fandila, aly se dostal do finále, ale v neděli už to zas bude jinak:-) teda doufám
ale verdasco byl taky skvělěj
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepší vraceč na světě, noo :-D Bohužel já defenzivní hru Nadala nikdy dostatečně neocením.
Reagovat
D.A.N
Secca: No nebyl to zrovna jeho nejlepší výkon Fernando ho celkem přehraval a Rafa měl velké štěstí, že se dostal do finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tebe to myšlené nebylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to jsem čekal Rafa má pořád štěstí.Fernando ho přehrával,ale stejně prohrál o ten jeden balon.To štěstí k tomu patří.
Reagovat
smazaný uživatel
Co tím chceš říct?? taky můžu říct že Roger ma taky pořád štestí:-P prostě tě jenom s*re že vyhrál to přiznej:-)
Reagovat
carolyn
nebud na secu ošklivej má radost, nezapoměn co si před chvílí napsal na doskuzi :-P
navíc je pravda že i když ho verdasco přehrával, nakonec stejně vyhrál, a proto je nejlepší hráč, stačí mu to....
Reagovat
smazaný uživatel
Když mě tu secaa ve své nebetyčné euforii zmínil, tak snad mám právo odpovědět, ne? :-). Nadal předvádí nejlepší defenzivní tenis na světě, ale pro mé oči to zkrátka není to pravé. Jinak gratulace Nadalovi, doufám, že ve finále s ním Roger vytře kurt :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Podívej se kolik má Rafa w.Má jich 52 kdybys to náhodou nechtěl vidět.A vzhledem k tomu jak hrál Fernando (neskutečnou silou vše k lajnám) tak se z toho těžkou hrajou w.Nadal už v současné době není jen pes obranář,umí všechno.Samožřejmě měl štěstí vyhrál o jedinej balón ale to není žádna výmluva která by zpochybňovala Rafovo výhru.Ovšem chápu že máš vůči němu jistej blok takže jsem si na tvé přihlouplé komentáře vůči němu už zvykl.O finále se neboj to už bude jen formalita,pač finále se hrálo už DNES!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Secaa: To bylo na mě? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jj
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybys to nepochopil o tom finále tak je to myšleno že Roger už má teď matchball,pač nevěřím tomu že se Nadal dokáže po dnešku dát dohromady (konekonců to by nezvládl nikdo).
Reagovat
smazaný uživatel
Chápu, že s tebou cloumají emoce, po tak dlouhém a dramatickém zápase, který nakonec po pěti hodinách vyhrál tvůj tenisový hrdina. Jen ti chci připomenout, že jsem zde nikdy nezpochybňoval tenisovou kvalitu Nadala a ani to, že za skvělou minulou sezónu je právem číslo jedna. Tvé komentáře se tu týkají výhradně fandění Nadalovi, jakmile je článek o někom jiném, tak se neozýváš. Otázku čí komentáře jsou přihlouplejší ale nechci hodnotit. Když se podíváš na číslo z dnešního zápasu, tak z nich jasně vyčteš, kdo byl aktivnější. Když se podíváš na čísla ze čtvrtfinále Rafa:Simon, jasně uvidíš, kdo byl aktivnější. Nadal sice u není ryzí pes obranář, ale vždy bude jeho hra založena na pečlivé a až dokonalé defezivě. A já preferuji útočnou hru, chceš snad měnit můj vkus? :-) Rafovu dnešní výhru nijak nezpochybňuju, podle vyhrál zaslouženě, ale musím tě zklamat finále se bude hrát skutečně až v neděli ;-). Žádný blok vůči Nadalovi nemám, jen každý máme své oblíbence a já zkrátka preferuji Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za překlepy, nemůžu se teď plně soustředit. Snad to je k pochopení :-).
Reagovat
carolyn
nemůžeš se plně soustředit..... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nemůžu, protože vymýšlím básničku :-D
Reagovat
carolyn
:-D
tu bude zítra vymýšlet Broz - teda možná
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsi to napsal velice krásně,kdybys takto psal pořád tak nemám jedinou výhradu.Žádné emoce semnou necloumají to si buď jistej.Co bys chtěl abych tu komentoval?Ženský tenis od doby co oděšla Justin nesleduju pač tam nevidím tenistku kvůli které by stálo za to se na to koukat (ikdyž je pravda že Azarenková vypadá veli,velice dobře).Jinak mužskej tenis okomentuji vždy ale musí se něco dít což se většinou děje když se hraju zápasy,takový ty kecy okolo to je zbytečné se tu o něčem bavit.O tom kdo byl aktivnější máš pravdu,ale potřeba si uvědomit že můžeš hrát jen co ti soupeř dovolí.Jestli sis nevšiml tak Verdasko hrál dnes famožně vše k lajnám s neuvěřitelnou silou.Co s tím mohl Rafa dělat?Posílal údery k lajnám a snažil se jim dát potřebnou délku a tech jeho 52w svědčí o tom že když mohl útočil zejména při svém servisu.Jinam pletu si tě se skottem kterej tu často zpochybňuje Nadala (kterej se přeci do finále vůbec neměl dostat).Jinak tvůj vkus měnit nechci.
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně to Nepofata nemohl napsat lépe...:D
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas,ještě k finále.Snad si Nepofato nemyslíš že se někdo dokáže dát za den po 5 a něco hinách lítání na krtu v 30° dopořádku to by musel bejt nadčlověk.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že komentovat se tu dá víc věcí, nejen velké mužské turnaje. Ale to jen můj pohled, protože já sem píšu rád a možná až moc :-D.
Já vím, že můžeš hrát jen tak, co ti soupeř dovolí, ale kdyby (a je to velké KDYBY a spekulace) dnes proti Verdaskovi stál Fedex, tak by nejspíš měl řádově o desítky winnerů víc a samozřejmě také víc nevynucených chyb. Je to jen příklad, neber to jako, že nějak očerňuju Nadala. Prostě každý má svůj styl někdo se tlačí hned do winneru a někdo si radši rozehrává delší výměny. A každý styl má své fandy.
Jestli Rafa dokáže dostatečně zregenerovat..no asi ne..je to k zamyšlení, jestli by se neměli organizátoři nějak zamyslet nad programem zápasů.
Jinak teď po sobě čtu ten první dlouhý koment a je to fakt hrůza ty překlepy, ještě jednou pardon :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj souhlasim s tebou,program zápasů je dobrý ikdyž dalo by se něco změnit.Rafovo chyby že "nesfouhl" verdaska dřív,tak ať za to zaplatí.Nadruhou stranu proč má mít ROger o den volan víc?Také k zamyšlení.
Reagovat
D.A.N
Vždy to tak bylo, když byl Roger jednička tak to měl taky tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepofata:Přemýšlel jsem co jsi psal o tom KDYBY tam byl federer.Určitě máš pravdu zápas by vipadal jinak,asi tak jak si psal.Nabízí se ovšem otázka.Dokázal by Roger s touto hro vyhrát???Jelikož Verdasco hrál opravdu famózně!!
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex by se asi snažil udávat tempo, víc diktovat výměny, často si chodit chodit pro winner, jako vždy. Otázkou je, zda by mu to tam padalo. Verdasco by nejspíš hrál taky jinak. Proti Rafovi hrál na max riziko, neb jinak to proti Nadalovi ani nejde. S Fedexem by možná víc čekal na chyby. Fakt těžko soudit jak by to vypadalo, když ten zápas nebyl :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak,čekal jsem od tebe něco jako že by roger jednoznačně vyhrál.Ovšem překvapil jsi na tuto odpověď ti nemám co říct máš pravdu (navíc je to to KDYBY).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Federer s Verdaskem hrál před dvěma týdny :-). Sice se to nedá porovnávat, byla to exhibice na dva vítězné, ale skončilo to 7:6 ve třetím setu pro Fedexe. Takže vyrovnané do posledního míčku jako dnes. Verdasco svou hrou na AO patří do světové pětky.
Reagovat
smazaný uživatel
Opět souhlas!Jen bych to upravil.MINIMÁLNĚ do pětky.Jinak tu exhibici jsem neviděl takže nemůžu posoudit na kolik se jejich hral zlepšila (zhoršila),ale rozhodně (a je tu zas to kdyby) spolu hráli tak by to byl velmi otevřený zápas podle mě 60-40 pro Rogera.
Reagovat
smazaný uživatel
no...co na to rict...byla to bitva...ale let´s go roger..
Reagovat
D.A.N
Aktivnější Fernando 95 vítězných oproti 52 Rafy. Dneska si Fernando nezasloužil prohrát, myslím si, že byl jednoznačně aktivnější a o trochu lepší prostě opět rozhodlo nevynucené chyby a tam byl obrovský nepoměr Rafa jen 25 a Fernanado 76 a hlavně nevyužité brejkpointy.
Reagovat
carolyn
Možná to je ten důvod proč je Rafa número uno
Reagovat
smazaný uživatel
Finále už nebude tak pěkný tenis,tady byl vidět na obou stranách ten španělský temperament, Díky hooši nádhera
Reagovat
smazaný uživatel
No tak tohle byl zatím nejherčÍ a nejdelší zápas roku,to musí uznat i ti, co Nadala nemusí.Prokázal neuvěřitelnou houževnatost sobě vlastní, ale gratulace taky Fernandovi za předvedený výkon.Ještě si dovolím malé popíchnutí, že ve finále to bude záležitostí Fedexe.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, byl to neuvěřitelný zápas... smekám nad oběma hráči, nakonec mi bylo úplně jedno kdo vyhraje, protože vyrovnanější zápas jsem neviděla... A taky souhlasím s popíchnutím :o) Fedex si za tím vítězstvím půjde jako kočka po Whiskasu :o)
Reagovat
skott
sorry, ale Gasquet/Gonzo bylo daleko vetsi drama a kvalitka.Tohle byla saskarna, kdo da vetsi ranu a napumpuje vic bicaky:/jak sem tusil, Nadal vyhral, bohuzel.
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš ty už si tak trapnej až je mi tě líto :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Skott se dál a dál ztrapňuje, o tak pěkném utkání psát, že je to klauniáda a šaškárna, to už je něco !!!
Reagovat
skott
me je lito toho, kdo tohle poklada za vrchol tenisu.A ztratit zapas takovym zpusobem jako Verdasco...LOL
Reagovat
smazaný uživatel
Proč to skottovi vnucujete? Snad má právo říct, který zápas se mu líbil a který ne..
Reagovat
smazaný uživatel
A ostatní mají právo říct mu na to svůj nazor:-)
Reagovat
carolyn
Mě přijdou trapný jiný věci Brozi .......
Reagovat
skott
Priznavam, ze zapasy, kde me ani jeden z hracu nezajima me nemuzou vtahnout do deje, ale 5 a pul hodky koukat na hrace, ktery neni schopny brejknout Nadala je ztrata casu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je totiž hráč č.1 a to brejknutí se někdy nedaří tomu vašemu NADČLOVĚKOVI.Tady jste viděli jak je hraje tenis na špičkové úrovni.Všechno v plné rychlosti,všechno na čáry a s maximální silou a k tomu to hráli 5:15 h!!!!Když to nechcete vidět tak to beru ale je rozhoně velká .... psát že je to šaškárna.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejdelší zápas v historii AO. 314 minut.
Reagovat
carolyn
Se těším na finále, jsem čekala že to takhle bude
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist