Nadal porazil Murrayho. Finále US Open obstará opět Španěl a Djokovič

11. 9. 2011, 09:05
Aktuality 53
US OPEN muži - US Open vyvrcholí stejně jako loni soubojem Rafaela Nadala a aktuálního lídra světového žebříčku Novaka Djokoviče. Srb postoupil přes Federera, španělský obhájce titulu si ve druhém semifinále poradil s Andym Murraym.
Profily hráčů
Rafael Nadal

V prvním dramatickém pětisetovém semifinále se z vítězství radoval Novak Djokovič, který postoupil stejně jako před rokem po odvrácení mečbolů proti Rogeru Federerovi. O první titul z US Open v minulosti marně usiloval nejen loni, ale i v roce 2007. 

Letos má čtyřiadvacetiletý Srb po roce šanci na reparát znovu proti Rafaelu Nadalovi. Španělský tenista až v semifinále ztratil první set, s Andym Murraym si však poradil vcelku bez problémů 6-4 6-2 3-6 6-2. Britský hráč tak na třetím grandslamovém turnaji v řadě skončil v semifinále na raketě Nadala.

Včerejší souboj v New Yorku měl Španěl dlouho pod kontrolou. V úvodních dvou setech ani jednou neztratil podání, výrazně méně chyboval a zaslouženě se ujal vedení 2-0. Murray pak přeci jen zápas trochu zdramatizoval, když nadvakrát potvrdil brejk a snížil na 1-2. Jenže ve čtvrté sadě udělal britský tenista celkem 18 nevynucených chyb a na finále musel zapomenout.

Rafael Nadal"Začátek čtvrtého setu byl velmi důležitý. Odvrátil jsem brejkbol a pak jsem se už zase cítil lépe. Hrál jsem agresivněji a hrál svůj nejlepší tenis," komentoval Nadal, který zahrál 31 vítězných úderů a udělal pouhých 23 nevynucených chyb. 

"Je to pro mě emotivní den. Porazil jsem jednoho z nejlepších hráčů světa a postoupil do dalšího finále US Open," radoval se Nadal. "Je to velmi zvláštní. Za prvé je to grandslamové finále a za druhé protože jsem v létě prožíval těžké chvíle a každý den se probouzel s velkou chutí trénovat. Konečně jsem se dočkal dobrého výsledku. Den po dni hraju lépe a dnes jsem tu odehrál nejlepší zápas," dodal rodák z Malorky, který během přípravy na US Open vyhrál jen dva ze čtyř zápasů.

Andy MurrayZatímco Nadal se přiblížil 11. grandslamovému titulu, Murray na své první vítězství musí čekat dál. "Pokud by se měla kariéra hodnotit podle grandslamů, pak bych měl hroznou vizitku. Ale nemyslím si, že bych měl tak špatnou kariéru," řekl Murray. "Myslím, že dělám spoustu věcí správně a jsem už tři nebo čtyři roky na vrcholu. Musím zůstat zdravý a stále se zlepšovat. A pokud to tak bude, budu se každý rok prát o titul. Letošní rok je na grandslamech můj nejlepší, ale pořád mám co zlepšovat," dodal čtyřiadvacetiletý Skot.

Sezona ale nekončí. Ještě se budou hrát turnaje v Asii a v hale. Na konec sezony nás čeká Turnaj mistrů, takže se je pořád na co těšit," řekl Murray.

Finálový duel bude na programu až v pondělí a dva nejlepší tenisté současnosti Djokovič s Nadalem nabídnou i na US Open další pokračování strhujících bitev. "Prohrál jsem s ním posledních pět zápasů, všechno to byla finále. To je jeho výhoda a favoritem bude právě on," připomněl Nadal letošní černou sérii proti Djokovičovi, v níž je i prohrané finále na trávě ve Wimbledonu. Dvakrát letos Srbovi podlehl i na tvrdém povrchu a dvakrát také na antuce.

"Novak letos hraje fantasticky hlavně po psychické stránce. Má obrovské sebevědomí," dodal Španěl, který si loni na US Open zkompletoval všechny tituly z grandslamů. "Musím hrát svou hru. Právě s takovým plánem jsem ho v minulosti porazil. Hlavní je samozřejmě hrát velmi dobře. Potřebuji zůstat psychicky silný po celý zápas, bojovat o každý míček a pořád věřit ve vítězství. To jsou věci, které jsem letos nedokázal skloubit," plánuje Nadal. I před rokem se mužské finále hrálo až v pondělí kvůli dešti.

- GRANDSLAM US OPEN MUŽI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
sobotní výsledky (10. 09. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 6-7(7) 4-6 6-3 6-2 7-5
Nadal (2-Šp.) - A. Murray (4-Brit.) 6-4 6-2 3-6 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
smazaný uživatel
Asi si nikdy nehral emocni zapasy co? Za cele dva sety byl novak jako opareny...pak se to otocilo a on si to uzival.....Nole je bavic a pohodar...je to proste sport a show dohromady. Jesti vyhraje o US open...tak muze klidne skoncit s tenisem..proste co tento rok predvadi je fakt neskutecny..nadalovo kopce vs moderni tenis..kdo kdy videl nadala na vlastni oci, tak ta jeho hra je proste jina. Ale ma to zmaknute. KDyz jsme videli Djokera trenovat na rafu tak ma jako spaaringa uplne stejneho hrace jako je rafa..takze vi jak na to...tesime se na vecer..
Reagovat
smazaný uživatel
A este som zabudla... Sprava sa ako zviera, ked si bucha do tej hrude, je nechutny ked krici ako neandrtalec... nikdy nebude siahat Nadalovi a Federerovi ani po paty... ci sa to tyka spravania sa pocas zapasu alebo po nom. Aj teraz sa mne osobne nepacilo, ako vyvadzal pri zapase s Federerom - ako na exhibicii a nie na zapase...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja osobne som mala Noleho velmi rada, ale v poslednom case zacina byt namysleny a NEMA BYT preco... je jednotka len dva - tri mesiace a so svojimi vystrelkami a robenim si srandy zo vsetkeho a kazdeho, zacina byt trapny! Ak bude jednotka rok a aj tak nebude mat supera, potom klobuk dolu.... Takto sa bohuzial NIKDY nespraval ani Nadal, ani Federer. Este sa ma co vela ucit zvladat slavu...
Reagovat
Teo
Zítra vyhraje Rafa. Federer byl Novakův stín a ten jej překročil jen tak tak. 2 míčky a bylo všechno jinak. Ač má Novak nejlepší sezonu, pozoruji na něm, že neprůstřelná koncentrace začíná mít trhliny. On podle mě nikdy nebude mít takovou sílu koncentrace, jakou má Rafa a jakou měl Fedex. Výhoda je na Rafově straně, protože jde do utkání jako outsider, kterým zdaleka není. 3 GS Novak v této sezoně nezíská...
Reagovat
Teo
A ještě k té koncentraci. Podle mě je Novak tam, kde je, vlivem extrémního úsilí. U Rafy a Fedexe mi jejich úspěchy přijdou jaksi víc přirozenější, Novak je má více vydřené a proto podle mě nebude schopen hrát na takové úrovni dlouhodobě. Přeci jen jde o "jen" o jednu veleúspěšnou sezonu, ale teprve čas ukáže, jak to bude dál. Pocitově vnímám Novaka jako hvězdu, která zazáří a pak zase pohasne...
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím Vás, nesmutněte už za Rogera, už jste o tom napsali slohové práce. Já mu taky fandil, ale snad si nikdo nemohl myslet, že může toto US Open vyhrát, to by musel porazit Novaka i Rafu - NEMOŽNÉ.
Tohle US Open tedy ani v mužích ani v ženách asi nedopadne podle mých představ, ale to nic nemění na tom, že budu mačkat všechny palce Rafovi.
Kruci, přece s ním nemůže prohrát úplně všechno.
Reagovat
tito
Klid, Rafa je zabiják favoritů. Když ne zítra, tak příští rok. Jedna výhra vše změní. :)
Reagovat
smazaný uživatel
S odstupom času ma začínajú mrzieť tie Federerove matchbally..11GS mohol byť doma, takto sa otriasa v základoch..Nemyslím si, že zajtra Djokovič prehrá..Už tak sebavedomý Nole si včerajším zápasom ešte pohľadil EGO a bude ešte o niečo lepší..Navyše platí pravidlo, že Klin sa klinom bije, obaja hrajú s Rafom prakticky to isté..Len Novak je momentálne o niečo mrštnejší s lepším backhandom..Napriek tomu som si istý, že to bude vyrovnaný 4 hodinový boj..+ Čo sa Rafovej formy týka, s Novakom odohral najvyrovnanejšie zápasy práve v Indian Wells a Miami. Tam hral o poznanie horšie, než v súčasnosti, takže malá nádej na úspech tam predsalen je..Každopádne nech dopadne finále akokoľvek, Rafa z posledných 7 GS dosiahol 6 finále, má šancu pripísať si piaty titul a už 7. sezónu v rade zakončuje grandslamovým vavrínom. (Federer má 8)..Jasne dokazuje svoju výnimočnosť.
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně má stále většinu GS titulů pouze z antuky. Mimo ní má "jen" 4 tituly a ani zejtra jeho šance moc vysoko nevidim. Jinak Federer by na US Open Nadala pravděpodobně porazil, takže ta tvoje první věta je docela zbytečná.
Reagovat
smazaný uživatel
Antuka je úplne relevantný povrch, na ktorom sa hrá 4 mesiace v roku, na rozdiel od trávy napríklad. Zlý pokus spochybniť GS úspechy..+ Vzhľadom k tomu, že Federer je krstným otcom všetkých Rafových úspechov (betón, tráva, antuka) a jasne preukázateľnému psych. bloku tej svojej poslednej vete ani sám neveríš...
Reagovat
smazaný uživatel
Já nic nespochybňuju, ale prostě mimo svůj hlavní povrch, kde je naprosto bezkonkurenční toho tolik nevyhrál, to je fakt. Samozřejmě všechno to je pouze v porovnání s těmi nejlepšími hráči historie. O tom, že je už ted naprosto výjimečný hráč nelze pochybovat.
Reagovat
tito
Bez ohledu na to, jak dopadne zítřejší finále, tak má 4 grandslamové tituly z jiných povrchů, než antuky. Je to málo? A mimochodem, na USO hraje druhé finále za sebou. Antukový specialista....-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si skôr myslím, že mimo antuky sa začal presadzovať len o niečo neskôr. To je celé. Odkedy má 22r.(prvý Wimb. - zlom kariéry) absolvoval 9 GS mimo antuky a 4 vyhral..To je veľmi slušné..navyše svojimi neustálymi finálovými účasťami zvyšuje šancu na zisk ďalšej..Podľa mňa má jasný potenciál byť úspešný aj mimo antuky, na ktorej je extrémne dobrý, čo ho automaticky škatuľkuje do pozície antukára, hoci nie úplne právom..
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo píše, že je antukový specialista? To si ani nikdo myslet nemůže. Já pouze říkám, že mimo antuku toho zase tolik nevyhrál, aby se mohl srovnávat nejen s Federerem, ale třeba i Samprasem. Oni totiž dominovali na více GS. Všechno se ale může změnit.
Reagovat
tito
V to doufám :).
Reagovat
smazaný uživatel
Ale mě už to nebaví se o tom pořád bavit. Oba jsou výborní a to platí i pro současnost, od ted už na tohle tema nenapíšu nic, dlouhou dobu:DDD
Reagovat
tito
Jsem stejného názoru. Sleduji tenis dlouho, ale tahle éra - R+R -byla pro mne nejkrásnější. Lze to tak říct? Ano!
Reagovat
smazaný uživatel
Samprase ale předčí v jedné věci, každý grandslam vyhrál minimálně jednou, tím se Pete pochlubit nemůže.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež si myslím. Ja osobne mám síce mám len 26. no obávam sa, že lepšie roky v tenise už nebudú..Aspoň pre mňa. Matne si spomínam na Couriera, veľmi dobre na Samprasovu éru, no až obdobie R+R mi prinieslo maximálny pôžitok..Tá rivalita mala všetko, od počiatočnej zápletky, cez náboj až po vyvrcholenie..Neverím tomu, že sa niečo podobné zopakuje už len preto, že to je dlhodobý proces, kým sa to vypestuje.
Reagovat
smazaný uživatel
No mně je teprve 20, takže tahle éra je jediná, kterou poznám. Sleduju tenis od roku 2003 a od Wimbledonu 2003 fandim RF. Ostatní éry mam jenom z vyprávění a něco sem si přečetl:DD
Reagovat
ladka
je na stranke ATP...
Reagovat
smazaný uživatel
Zajimave je, ze jeste neni nikde komentar od rogera po zapase :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger stale patri do top3 at si kazdy rika co chce.. prohrat ze dvou MP.. holt i takove veci se stavaji.. jen me trochu stve, i kdyz to neovlivnim, že na GS jsou v pavouku na jedne strane Roger s Novakem a Nadal s Murraym coz nechapu jak to pokazdy muzou tak nalosovat..
Reagovat
smazaný uživatel
Taly mi vadí to losování, ale v tomhle případě to Federerovi právě vyhovuje. Nebo myslíš, že proti Nadalovi by měl větší šanci na postup?
Reagovat
Vojtiik
kazdy zapas je jiny ale púodle me by na UO mel proti nadalovi vetsi sance nez proti djokovičovi..
Reagovat
smazaný uživatel
Roger hraje stale perfektni tenis ...na ty forhandy radost pohledet..myslim, ze grandslamy na tri vitezne sety s temi nejlepsimi uz ho budou fyzicky i psychicky vice unavovat ted po tricitce...posledni sanci na grandslam budou v pristim roce AO,W a UO...a ja verim ze prida posledni 17. vavrin a pak uz se bude drzet ve svetove desitce jeste do roku 2014,nez odejde...Svetova jednicka uz nikdy nebude..bohuzel..Djokovic mi pripomina Usaina Bolta s temi vystrelky,ale Bolt to dela pred jasnym vitezstvim, Novak to udelal za stavu 40:30,protoze byl smirenej s prohrou..skoda te pasky...
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas, já mu ten 17. titul moc přeji :)
Reagovat
smazaný uživatel
Za normálních okolností bych Federerovi přál, aby vypadl na daném turnaji co nejdříve, jenže tentokrát jsem si přál, aby se konečně utkal s Nadalem, ze kterého se třese strachy jako ratlík. Na druhou stranu ale bude mít finále mužské dvouhry alespoň nějakou úroveň, protože se bude aspoň bojovat; Nadal s Djokovičem si jsou velmi vyrovnaní. Naopak Roger by se Španělem uhrál pouze pár gamů, a tedy by byl rád, že nedostal tři kanáry.
Reagovat
smazaný uživatel
prober se!
Reagovat
smazaný uživatel
Mám na teba prosbu. Kde sa dá zohnať taký kvalitný materiál, ako máš ty?
Reagovat
smazaný uživatel
Rafík na hardu Novaka ještě neporazil.
Myslím,že prohraje zase. Srb má neuvěřitelný štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
A přesně před rokem s v NYC hrálo na antuce nebo co???
Reagovat
smazaný uživatel
letos jsem nenapsal, pravda
Reagovat
Teo
Nevím proč, ale mám takový pocit, že tentokrát Rafa Novak dá...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud bude hrát jako včera poslední dva sety, tak určitě nevyhraje. Navíc bude mít strach, když s ním pětkrát prohrál. Nemyslím si, ež by dokázal vyhrát.
Reagovat
W.G.M.
Take si nemyslim, ze vyhraje :-(. A strach mit asi bude, v pozapasovem rozhovoru na kurtu to zminoval, ze uz s nim 5 x prohral, takze mu to asi lezi v hlave, navic se mi fakt nezda, ze by hral moc dobre... Tudiz kdyz se tyhle dva faktory sectou, velkou sanci nevidim...
Reagovat
Teo
Mě ale nepřijde, že by Novak hrál tak extra jako na předešlých turnajích. Spíš je na něm vidět ten vzrůstající tlak. Podle mě se zítra Rafa hecne a Novak nebude schopen udržet koncentraci, což bude rozhodující...
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel, mužský tenis začíná být pomalu, jistě nezajímavý. Je to pouze one-man show, ve které dominuje Srb.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa to nedá,to, co předvedl srb s Fedexem nemá obdoby,každý jiný hráč by za stavu 40:15 a dvou matchballech při podání fedexe šel na příjem jak ovce na porážku. Novak naopak vyhecoval arénu, a šel na return s úsměvem, což asi Fedexe trochu šoklo :) Klobouk dolů před tím, co dokázal, a to nejsem zrovna jeho fanda, díky tomuto kousku ten zápas vejde do historie
Reagovat
W.G.M.
Zase to tolik neprehanejte :-), jednak se to uz stalo vloni, jednak neznam moc hracu (snad krome Murrayho), kteri by sli opravdu jako ovce na porazku :-).
Reagovat
tito
Kecy. Jaký nemá obdoby? Souboje Rafy s Rogerem na W byly co? A včerejší utkání vejde čím do historie? Tím že se Roger 2 sety flákal? A věř tomu, že před pár lety by se mohl Novak hecovat, jak by chtěl a bylo by mu to prd platný. Stejně starý Novak by si u stejně starého Rogera ani neškrtl. Dostal by 3x 6:2-3 a bylo by po zápase.
Reagovat
ladka
máš uplnu pravdu
Reagovat
smazaný uživatel
Máte pravdu, 1O porážek federera a 12 proher nadala je způsobeno tím že jsou oba starší než djokovic :)
Reagovat
tito
V případě Rafy je to faktická poznámka, v případě Rogera blábol. Nejde ani tak o věk, ale o to, jak dlouho je daný tenista na špičce - tudíž jak dlouho je vystaven enormnímu tlaku světové jedničky. Můžete dávat k porovnání H2H, nicméně i v tomto případě mají R+R navrh. Roger 14/10 Rafa 17/12.Ale bavme se v jiných číslech- pro upřesnění grandslam / ATP Master : Roger 16/16, Rafa 10/18 Novak 3/9. Hraje skvěle, ale troufám si tvrdit, že se bude muset hodně ohánět, aby se těm dvěma přiblížil a pravděpodobně je nikdy nedotáhne. Oni totiž příjdou další tenisté a Novaka budou mazat úplně stejně, jako on letošní rok Rafu a Rogera. A nakonec zústanou jen ty výsledky. Takže kdyby jen Rafa již nic nevyhrál, tak jej musí dle jednoduchého počtu Novak dotáhnout 7 grandslamy a 9 tituly ATP Masters. A to je Rafa stejně starý jak Nole:) P.s. jsem fanda Rafy.
Reagovat
ladka
To je jedno komu fandiš pravdu maš v tom,že Roger 2 sety uplne flakal.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím s tým, že Djokovič musí dominovať svetovému tenisu spôsobom podobným akým dominuje v súčasnosti ešte také 2-3 roky, aby dosiahol status R+R..+ to s tým porovnaním. Je to v prvom rade hypotéza, no nemyslím si, že by rovnako starý Roger(24r.) vyhral s rovnakom starým Djokerom (24r.) Tenis sa za tie roky zmenil a momentálne dominujú atletické typy s výborným pohybom, ktoré lietajú po základnej čiare. Takýto Federer nikdy nebol a podľa mňa by nestíhal ani v najlepších rokoch.
Reagovat
tito
Sakra, nikdy jsem si nemyslel, že budu arbitrem Rogera Federera ale budiž..: Jestli někdo dominoval od základní čáry a změnil takto pojetí hry, tak to byl právě on. Zápěstí při forhendu a neprůstřelný bekhend, skvělé předvídání, perfektní timing a dokonale usměrněné podání byly atributy, kterými oslnil celý tenisový svět. Jestli pro mne je někdo ztělesněním dokonalé hry od základní čáry, tak je to právě Roger. A proto, přes veškeré až nechutné přestřelky nás Nadalovců/ lez nám na nervy/ a ortodoxních příznivců Rogera /kteří Rafovi nikdy neodpustili nezkompletované Grand Slamy/ je mi líto když odchází. Fakt. Možná víc, než některým jeho příznivcům.....
Reagovat
smazaný uživatel
Je to vec názoru Tito..Áno, to všetko čo si napísal sú jeho silné stránky a je to pravda...No bohužiaľ pre neho a sčasti aj pre Rafu, Djokovič ukazuje, že najlepší nie sú tí, čo majú pekný forehand, ale tí, čo majú špičkové(hoci nie úplne geniálne) všetko..Naozaj neexistuje slabina, cez ktorú by sa mali súperi Djokoviča tlačiť..Komplexnosť víťazí nad čiastočnou genialitou ...Preto by som si skôr podal na Djokoviča.
Reagovat
tito
Možná zítra. Otázkou jen je, jestli takovou koncentraci udrží do budoucna. Neudrží. A bude porážen. Připomíná mi Matse Wilandera a jeho zářný rok 1988. Nic víc.
Reagovat
tito
Jo a dokáži si představit, jak za 10 let bude žvanit na Eurosportu s nějakou Barbarou. Stejně hloupě.....
Reagovat
smazaný uživatel
Kiež by si mal pravdu..Ale ak sa nad tým zamyslíš, prečo by mal ísť výkonnosťou dole?..Len preto, že absolvuje 6 týždňovú prestávku medzi sezónami?..Podľa mňa on mentálne dospel (hoci to tak nie vždy vyzerá), lepšie sa stravuje, schudol a snáď aj preto sa dokonale hýbe .. Od toho sa to všetko odvíja..Podľa mňa má bohužiaľ potenciál udržať približne rovnakú výkonnosť dlhodobo.
Reagovat
tito
No, jsem ryzí amatér, tak neber vážně, co napíši dále. Nicméně- většina tenistů předvádí ve hře zcela něco jiného, než při tréninku. Jdou o desítky procent dolů.Tu odejde forhend, tu bekhend, podání.Někdy zůstane jen jeden úder, na který se mohou spolehnout. Novak hraje skvěle- ale hlavně díky svému sebevědomí. Ve své podstatě hraje to, co na tréninkové úrovni. To bude fungovat jen do té doby, než někdo jeho sebevědomí nalomí. Je nesmírně odolný, což předvedl nejenom včera ale má své meze a hranice. Navíc je velice emotivní, tudíž předpokládám, že o co větší zisk nyní, o to větší pád bude v budoucnu. Prostě od frankofoního hráče bych čekal větší odolnost, než od slovana.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme :)..Sú to všetko varianty rôznych scenárov, v tejto chvíli naozaj ťažko predpovedať, čo bude...Len začínam byť pomaly skeptický, lebo po prvej časti sezóny som prognózoval úpadok na antuke, po RG mi bolo jasné, že tráva Novakovi nikdy nevoňala a po lete som zas dúfal, že 6 týždňový výpadok Djokerovi ublíži..A ten Srb to všetko rad za radom neguje..Je teda možné, že proste našiel "kľúč" ako hrať..A už keď ho raz má, tak ho nestratí..+ Samozrejme, že si prajem jeho úpadok, ukradol Rafovi jeden GS a zajtra mu môže ukradnúť druhý..(S týmto scenárom som rok dozadu fakt nerátal, priznávam)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist