Nadal porazil Djokoviče a má 13. grandslamový titul. US Open ovládl podruhé

10. 9. 2013, 02:32
Aktuality 266
US OPEN - Rafael Nadal podruhé v kariéře vyhrál US Open, připsal si 13. grandslamový titul a je již třetím nejúspěšnějším tenistou v historii. Sedmadvacetiletý Španěl ve finále porazil Novaka Djokoviče, kterému se tak dostane na dostřel v čele světového žebříčku. Triumfem si vydělal celkem 3,6 milionu dolarů.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© usopen.org)

Kdo by to byl ještě v lednu čekal. Rafael Nadal kvůli zranění kolena sedm měsíců nehrál a sezonu odstartoval až v únoru po Australian Open. Od jeho návratu ale nikdo jiný nemá tak dobré výsledky, jako právě sedmadvacetiletý Španěl.

Svou dominanci Nadal potvrdil i na US Open, na kterém se se ztrátou jediného servisu dostal do finále. V něm se stejně jako při svých dvou posledních startech v letech 2010 a 2011 utkal s Novakem Djokovičem a i letos zápas skončil po čtyřech setech. Španěl po výborném výkonu před zaplněným stadionem Arthura Ashe, které tenistům několikrát tleskalo ve stoje, zvítězil 6-2 3-6 6-4 6-1 a po třech letech získal svou druhou trofej z newyorského grandslamu. 

Rafael Nadal a Novak Djokovič (© usopen.org)Nadal sice před rekordním 37. vzájemným střetnutím vedl v bilanci 21-15, na betonech ale s Djokovičem prohrával 6-11 a v grandslamových finále 2-3. Nicméně z posledních šesti soubojů pět vyhrál a dnes navázal na těsné výhry z letošního semifinále na Roland Garros a nedávného Masters 1000 v Montrealu. 

V prvním setu Djokovič příliš chyboval, naopak Nadal se skvěle pohyboval, byl rychlý a vedle tradičně skvělé obrany ukázal, jak zlepšil bekhend a útočnou hru. Levou rukou hrající Španěl vyhrál úvodní dějství zaslouženě za 43 minut hry 6-2.

Ve druhé sadě však srbský tenista nastřílel 15 vítězných úderů a byl na koni. Zatímco v šesti předchozích zápasech Nadal přišel servis jen jednou, dnes mu ho Djokovič sebral ve třech gamech po sobě, když první brejk zaznamenal po dlouhé výměně o 54 úderech. Srba tento moment nastartoval a rázem za stavu 1-1 na sety vedl 3-1.



Jenže bělehradský rodák se s příznivým průběhem utkání příliš brzy uspokojil a to se mu vymstilo. Nadal totiž stále neztrácel koncentraci a s velkou vůlí a bojovností se zase do zápasu vrátil. Stav třetího dějství vyrovnal a za stavu 4-4 pak přišel klíčový okamžik. Nadal při svém podání prohrával už 0-40, ovšem Djokovič žádný brejkbol nevyužil a to jeho sebevědomí hodně nahlodalo.

Srb opět začal kupit velké množství nevynucených chyb, naopak Nadal byl v dlouhých výměnách trpělivější, mnohem méně kazil a předváděl skvělé prohozy. Z posledních devíti her španělský tenista prohrál jen jednu a po téměř třech a půl hodinách mohl slavit tradičním pádem na záda.



"Každý zápas s Novakem je nesmírně těžký a jen on dokáže pozvednout moji hru na tak vysokou úroveň," komentoval Nadal, který se ziskem 13. grandslamového titulu osamostatnil na třetím místě historických tabulek. O jeden triumf více má Američan Pete Sampras a v čele je se sedmnácti vavříny Švýcar Roger Federer. 

Rafael Nadal a Novak Djokovič (© usopen.org)"Můj tým nejlépe ví, jak moc je pro mě tenhle titul cenný," řekl Nadal, jenž z
třinácti letošních turnajů deset vyhrál a jen jednou (ve Wimbledonu) se nedostal do finále. V této sezoně zaznamenal už 60. vítězný zápas, přičemž přemožitele našel pouze třikrát.

Nadal letos na betonu vyhrál všech 22 zápasů a jelikož před US Open díky triumfům v Montrealu a Cincinnati ovládl i letní US Open Series, získá k rekordní prize money 2.600.000 dolarů za triumf ve Flushing Meadows další milion dolarů jako bonus. 

Šestinásobný grandslamový vítěz Djokovič ztratil finále US Open podruhé za sebou, loni odcházel zklamaný po prohře s Britem Andym Murraym. "Je to smutné, ale Nadal si trofej určitě zasloužil, protože hrál skvěle," uznal Djokovič, který zůstane prvním hráčem světa, ale Nadal se k němu přiblíží na 120 bodů a ve zbytku sezony ho zřejmě na pomyslném trůnu vystřídá.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
pondělní výsledky mužů (09. 09. 2013)

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6-2 3-6 6-4 6-1
esa: 1-6
dvojchyby: 1-2
využité brejkboly: 7/12 - 3/11
vítězné údery: 27-46
nevynucené chyby: 20-53
čas: 3 hodiny a 21 minut

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

266
Přidat komentář
hatatytla
alespon budou zase kamarádi..
Reagovat
Denis92
:D
Reagovat
Mayo
zabyl :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Ta Nadalovic holka je pěkně rozesmátá.
Reagovat
Stan_Borowitz
Bingo! Přesně pro tenhle moment tuhle diskusi vedeme, právě teď dostala smysl. V okamžiku, kdy přišel jistý chytrolín se svým zápisníčkem citátů a se skálopevnou jistotou vyčistil naše hlavy, které byly zasrané nejistotou a pochybnostmi a vysloveně škodlivými úvahami o tom, co by kdyby.

Teď se nám všem bude lépe žít, nebudeme už řešit hovna a v komentování se omezíme vždy jen na konstatování, že ten a ten vyhrál a ten druhý prohrál, protože ten první získal víc setů než ten druhý. Možná to ještě doplníme nějakým vhodným citátem, abychom vypadali ještě chytřeji, než si připadáme.
Reagovat
spaniel
Jo, odted to bude tak.

Komentář 1:
Rafa vyhrál 6:2 3:6 6:4 6:1

Komentář 2:
Ano

Komentář 3:
Ano

Ano
Reagovat
no1
Komentáře nepřidávám, ale teď hodím jeden, protože se to nedá čist. Reakce asi ani nepište, bylo by to zbytečné plýtvaní času. Číst si je nebudu, ale můžete zase rozjet bezvýznamnou diskuzi jak to umíte.

Jak řekl Goethe "Protože lidé nedovedou ocenit přítomnost a naplnit ji životem, touží tolik po lepší budoucnosti a koketují tolik s minulostí."

Přesně to vy tu řešíte jen hovna, který ve většině případu se stávají ještě větší hovna, protože jejich autoři mají v hlavně totálně nasrané nebo jsou totálně zaslepení fanoušci jedné nebo druhé strany a nedokáží se smířit s tím, že momentálně je Rafa nejlepší a nemá konkurenci, aby toho nebylo málo vůbec si to neuvědomují. Tu platí další citát
"Problém současného světa je, že hlupáci jsou skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností.?
Koho zajímá co by bylo kdyby Federer hrál jako v roce 2006 nebo Nole jako v roce 2011, když momentálně tak nehrají? Kdyby do sportu nepatří, ale prostě je to takové klasicky české, kdyby hrál jako dřív, kdyby rozhodčí nebyl zaujatý a dalších xy keců s kdyby..
Reagovat
smazaný uživatel
Niečo na tom bude..Ako sa hovorí história si pamatá víťazov a vsetky okolnosti, ktoré tomu predchádzajú sú zabudnuté..To, že Rafa nehral úplne podľa svojich predstáv..Videl som už aj záznam finále a musím mierne skorigovať svoj názor..Rafa hral velmi rozumne, možno menej aktívne, no predovšetkým držal Djokoviča na dištanc, nedovolil mu pripraviť si finálne pozície..

A koniec koncov..Myslím, že ak by Roger alebo Novak dokázali vyhrať nad Rafom na RG, nikto z fanúškov by zrejme Nolemu, či Rogerovi nič nevytýkali..Dolezité by pre fanuskov najma bol fakt, ze ich hrdina nasiel sposob ako zvitazit..A za to treba vzdat Rafovi hold..
Reagovat
Fandina
Možná, že tu diskutéři o té věci diskutují, protože tenis sledují, zajímají se o něj a někteří ho provozují a tady si o tom popovídají. A každý má na diskutovanou věc jiný názor.
Reagovat
jackiec
tu jsou jen tenisti, akorát venku prší, tak nemůžu hrát:)zdraví vás Karviná
Reagovat
Roger_Federer
Co ti už přeskočilo uplne?
Takže, Rafa si Novaka povodil, přitahl, povolil, druhy set mu nechal, a jak mile zapl..hral velmi chytře, nic mu nedovolil?? A tohle jako mysliš važne?

Ty už jsi stejne zaslepeny, jako nektere tve ovečky ze sekty?
Reagovat
smazaný uživatel
nejako si velmi nastvany,ze Nadal vyhral US OPEN,ide ti to na mozog
Reagovat
Roger_Federer
mysliš me?Naštavany.. Ja podaval nadala na vitezstvi v turnaji za kurz 3,8..pořad mysliš, že mužu byt naštvany?
Reagovat
smazaný uživatel
len,ze ti nie je nikto dobry,ani Rafa ani Novak,chod hrat sam ked vies lepsie,hra sa na vitaztvo nie na umelecky dojem,asi si si to zmylil s krasokorculovanim
Reagovat
smazaný uživatel
a kurz bol 5,5-6,ja som daval tiez,prerobil si chlape
Reagovat
Roger_Federer
Ano, před začatkem, byl opravdu kurz 5-6..
Z čeho usuzuješ, že mi neni Novak nebo Rafa dost dobry?
Reagovat
smazaný uživatel
z tvojich reakcii,ako ked-nevyhra Roger vsetko je zle,prispieva, k tomu aj tvoj nick
Reagovat
smazaný uživatel
To som nepovedal..Len ze hral rozumne a drzal nolrho na distanc..
Reagovat
Berny
Neprestavaji me prekvapovat debaty o tom kdo ma z koho komplex nebo vítr atd. Nadal mel udajne strasnou depku z novaka 2011, protoze si to tak vylozili fanousci, pry kvuli 7 prohram (vcetne AO 12) v rade. Pak ho nadal ze 7 matchů porazi 6x a furt z neho ma vítr.

Muze mi nekdo najit nejaky rozhovor nebo zaznam z tiskovky na youtube kde nadal rekl ze z nej ma nejaky komplex a ze proti nemu nemuze hrat naplno atd ?

Vysvetli mi nekdo vubec co to ten komplex je ? To ze nadal ma prumerne podani a novak svetovy return znamena ze z nej ma komplex ? Ne neznamena. Stejne jako u Rogera nikdy neznamenalo ze by mel z Nadala komplex, nikdy to Roger nerekl, vzdy akorat rikal ze je mu jeho hra neprijemna a hraje se mu s nim tezko (coz je jasné pro ty kdo tu hru opravdu sledujou).

Opravdu mi tady mistni odbornici prijdou, ze jsou snad novinari z blesku.
Reagovat
Sonja
Ne že bych ty debaty o komplexech chtěla podporovat...
Ale jak si to představuješ, že by o případnym komplexu hráči měli mluvit?:-D To je přece hloupost. Jestli je to z něčeho poznat, tak ne z tiskovky, ale ze hry toho dotyčného, z výrazu tváře a vůbec neverbální komunikace...
P.S: Nemyslím si, že by kdy měl Rafa z někoho komplex.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak zkus místo slova "komplex" použít starý dobrý český "strach". Pak je to snad srozumitelnější. Nemusí to být něco, co by si člověk bezprostředně uvědomoval, ale objeví se to někde hluboko v hlavě v okamžiku, kdy se zápas nevyvíjí úplně přesně podle tvých představ, přestože jsi k němu nastupoval s odhodláním, že "dnes mu všechny ty předchozí porážky vrátíš". Myslím, že na některých zápasech Federera s Nadalem je to až do očí bijící.

Ale samozřejmě to jsou všechno jen spekulace, to máš pravdu, protože žádný hráč pochopitelně nikdy nic podobného nepřizná.
Reagovat
Berny
Strach mi tam taky moc nesedi, myslim ze ze mit ve sportu ze soupere strach nebo respekt je naprosto normalni a prirozene, pokud by nekdy nastupoval do zapasu s nadalem bez strachu tak by to bylo divne, to stejne si myslim ale taky obracne, protoze jeden pro druheho sveho casu byli nejtezsi mozni souperi na okruhu. Pod pojmem komplex si predstavuju to ze cely rok hraju 95 % sveho tenisoveho umeni a pak dojde nejlepsi hrac a hraju 50 %, chci predejit tomu ze reknete ze roger nehral proti rafovi svych obyvklych 95 %, coz je fakt, ale ne kvuli tomu by z toho byl nejak posrany ale diky nadalove hre.

Ja nevim, nadal napriklad pred finalem US 11 chtel vratit Novakovi jeho porazky, sel do toho , prvni 3 gamy mel skvele a pak ho zacal novak prehravat, ale zacal ho prehravat kvuli tomu ze by se rafa nejak slozil ? Ne kvuli tomu ze ma uzasny return, sebeduveru, rychlost, nej BH ever atd.. coz predchozi souperi nemeli, proto rafa zacal v tom zapase prohravat a titul nevyhral. Kdyby ale hral nejak hure nez byl v te dobe schopen proti jinym souperum a hral svych 50 % tak si ok, komplex, ale bojoval jak zvire, nektere vymeny byli opravdu uchvatne, snazil se, sel do toho pohlave, ale bohuzel i sebe vetsi snaha ho v tom zapase samo nenauci lepe podavat nebo hrat lepe BH (v tom roce mu nesel BH proti nikomu, proti ostatnim souperum uhral vitezstvi i famoznim FH ale proti novakovi to hold 7x v rade nevyslo). A finale v A0 12 ani nemluve, jestli i tam nekdo videl neco jako komplex tak tomu asi nerozumim, 6 h tam letat jak blazen a makat, odvracet BP, stahnout v 4.setu minibreak v tiebreaku ... to nejsou znaky komplexu, tehdy to byli hold znaky famozni formy Djokovice.

To stejne bych mohl rict o rogerovi, jestli nekdo v zapasech W 06 - 08, AO 09 atd videl komplex tak ok, ale ja tam videl naprosto odhodlanou neposranou chut vyhrat, holt tehdy hral Rafa sve nejlepsi zapasy kariery.
Reagovat
Amputace
Ten příklad s finále US11 je sporný. Na jednu stranu hrál Nadal opravdu dobře, držel se, výměny byly hodně vyrovnané a i navzdory zdánlivě jednoznačnému výsledku šlo o vyrovnaný zápas, na druhou stranu Nadal v tom zápase zcela přišel o svoji největší přednost - nezvládal důležité okamžiky. Doteď mám živě před očima například situaci, kdy Nadal za stavu 2:0 ve druhém setu podával. Byl to snad jedenáctiminutový gem, ve kterém měl Nadal mnoho šancí jej získat (jednou ztratil tuto možnost při jasné voleji u sítě), nakonec však gem ztratil a namísto vedení 3:0 se v setu už jen vezl. Jsem si téměř jistý, že proti komukoli jinému by ten gem získal a měl by tak dobře nakročeno k zisku druhé sady, ovšem proti Djokovičovi prostě dělal chyby, které jsou v jeho zápasech raritní. A právě to bylo dle mého způsobeno jakýmsi strachem z Djokoviče. Něco jiného to bylo ve Wimbledonu. Tam ačkoli hrál Nadal výborně, nedostal od Djokoviče vůbec šanci.
Reagovat
nitrotaj
Ten game měl 19 minut , ne 11 a djokovič tam zahral tak 6* return na čáru nadalovi pod nohy.
Reagovat
Amputace
Ano, já vím, ale Nadal měl nepochybně šance ten gem urvat. Vrcholem byla ta chyba na síti.
Reagovat
Roger_Federer
Novak v letošni sezone proste dle meho nazoru nezvladl hlavou roli svetove jedničky..Byl 3 finale granslemu, svladl jen jedno..Nijak suvereni vykony v sezone nepředvadl, prumer, malo na nekoho jako je on, mam pocit že se trapi na kurtu...Je to pro nej velka škoda..Ano, Nadal se vratil velkem stilu, ale přesto myslim, že Djokovič mel na to mu konkurovat a minimalne na Us.open ten titul mel ziskat..
Reagovat
smazaný uživatel
Sonja, Tome..

Dik za gratulku..;)..
Reagovat
Sonja
už se připravuje na DC...
https://sphotos-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1174809_614952198557635_2910548_n.jpg
Reagovat
Sonja
Čekala jsem, že Nadal vyhraje...co jsem nečekala bylo, jak blízko byl Nole vedení 2-1 na sety.
Nikdo se mnou nemusí souhlasit, ale podle mě toho za zápas Novak předvedl víc než Rafa. 1.set si sice nechal utéct (jak typické), ale pak (2. a 3.set) mě potěšil tím, co předváděl. Snažil se víc hrát BH po čáře, snažil se chodit na síť (ačkoliv mu to ne vždy vyšlo), snažil se prostě udělat něco, aby vyhrál...nečekal na Nadalovy chyby (to by se ani nedočkal). V jedné (výrazné) části zápasu dominoval z FH, proháněl Nadala ze strany na stranu, ty jeho kopečky vyloženě "zabíjel". Velká škoda, že nevyužil brejkbol na vedení 3-0 ve 3.setu nebo pak ty 3 brejkboly v řadě za stavu 4-4 (ale nutno dodat, že tady měl ve své režii jen jediný, ostatní dva Rafa odvrátil skvělým servisem)... Byl by to podle mě úplně jiný zápas, kdyby ten 3.set, ve kterém byl podle mě lepším hráčem, dotáhl do konce. Nestalo se a -jak se dalo čekat- přicházelo stále víc a víc chyb, což byla voda na Rafův mlýn...
Jinak, 54-úderová výměna byla tak extrémní proto, že se jednalo o brejkbol, který měl Novaka posunout do vedení 4-2 (tzn.hodně blízko výhry 2.setu)- jedna z klíčových výměn zápasu (Nole ji sice vyhrál, ale byl z toho tak vyčerpaný, že v dalším gamu okamžitě prohrával 0-40 a samozřejmě podání neudržel).

Každopádně ještě jednou gratulace Rafovi, popral se s tím zápasem líp, a proto vyhrál. Letos americké "betony" zaslouženě ovládl.

Co se Noleho týče, nemůžu říct, že by mě zklamal. To vůbec. Předvedl to nejlepší, co v současnym stavu, rozpoložení (co se týká psychiky i fyzičky) předvést mohl a určitě mu nemůžu upřít snahu. Doufám, že se co nevidět zas chytne:-)
Reagovat
Sonja
Ještě dodám, že tak hrát (snažit se) Nole samozřejmě musel... jako "outsider" vždycky musí, když hraje proti favoritovi.
Reagovat
Rafaeoli25
Jak už jsem dnes psal níže, tenis je hlavně o psychice a tu má Rafa prostě nejlepší, asi nejlepší v celých dějinách tohoto sportu. Dlouhodobě ho šlo porážet jen v druhé polovině roku 09, kdy byl psychicky totálně na dně a v r.11, kdy byl s psychikou někde v průměru, zatímco Noleho byla až kosmická, plus to, že tehdy Rafa svůj top tenis nehrál. Uvidíme, co bude dál...
Reagovat
Sonja
Vám taky gratulace;-) Ne vždycky s váma souhlasím, ale jste tady asi nejryzejší fandové Rafy a tu radost vám přeju (kor po tom, co jste si museli zažívat těch 7 měsíců, co Rafa nehrál)... A navíc (čeho si poslední dobou na tp vážím čím dál víc) o obou z vás vím, že jste originál.
Reagovat
Amputace
Pěkný komentář. Musím ti upřímně říct, že ta radost z Rafova triumfu není zcela čistá. Mám samozřejmě radost z třináctého titulu, ale ten výkon mě nepotěšil. Rafa se v průběhu toho zápasu vrátil zpátky k údržbě, jeho agresivní hra byla ta tam a z toho zkrátka nemám radost. Ačkoli Novaka nemám v nejmenším rád, musím mu vzdát hold, zvláště v druhém a v části třetího setu hrál skvěle. Jsem přesvědčen, že v přístí sezóně bude opět silný a posbírá co se dá (bojím se i o French Open).
Reagovat
smazaný uživatel
Plně s tebou souhlasím. Novak toho rozhodně předvedl víc (Rafa dva sety předváděl jenom údržbu) a kdyby tak agresivně jako ve druhém a třetím setu hrál i normálně, tak mu snad i fandím, pěkně se na to dívalo. Myslím si, že Rafa má i přes těch pět výher ze šesti posledních špílů z něho pořád vítr, takže třeba v Austrálii dojde k odvetě.
Reagovat
Rafaeoli25
Je to šest ze sedmi, ne pět z šesti...
Reagovat
tito
díky :-)
Reagovat
Rafaeoli25
Poslední slovo k této diskusi..je vážně úsměvné, když tu mnozí hořekují, že jde tenis kvůli Rafovi do kopru a teskní, že už nejsou hráči jako třeba McEnroe. Přitom třeba právě McE je Rafovým obrovským fandou a říká o něm, že je nejlepším hráčem všech dob. Takže pro útočného McEa je tím nejlepším a současně nejoblíbenějším Rafa. Zajímalo by mě, jak si tenhle jeho postoj vysvětlují Rafovi kritici, kteří na něm nenechávají nit suchou...
Reagovat
rib
Proč si to McEnroe myslí/ říká, ví asi jen on. Nebo je mu třeba sympatická ta herní zarputilost, kterou měl i on, nebo obdivuje styl hry, který sám neměl, nebo to říká jako televizní komentátor (slyšela jsem od něj totéž o Rogerovi při jiném turnaji)...prostě důvodů by se našlo hodně :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Můžeš sem prosím dát odkaz na článek nebo rozhovor, v němž to podle tebe JMcE řekl? Co já vím, tak v jednom rozhovoru uvedl, že je Nadal podle něj lepší *atlet* než Federer. V tom se s ním jistě všichni shodneme.

O Federerovi v tomtéž rozhovoru řekl, že je jedním z nejlepších *tenistů* historie, ale není tak dobrý *atlet* jako Nadal nebo jako byl Borg, kterého v atletičnosti staví na roveň Nadalovi (v tom bych s ním trochu polemizoval, ale on znal Borga opravdu hodně dobře, tak asi ví, co říká).

Mám pocit, že John si dává velký pozor na to, aby někoho označil za nejlepšího hráče historie, dobře ví, že toto srovnávání je absurdní.
Reagovat
TheRoyalBlue
http://sports.yahoo.com/blogs/tennis-busted-racquet/john-mcenroe-rafael-nadal-best-ever-even-first-164644632.html
Reagovat
Stan_Borowitz
Dík! Opravdu to řekl, i když hned vzápětí relativizoval tím,
Reagovat
Stan_Borowitz
... relativizoval tím, jak rychle dodal "...I have always said Roger Fereder to me is the greatest player that ever lived, certainly the most beautiful player, but I'm gonna tell this right here and now that I think there is a definite argument I'm starting to lean towards Rafa".

Takhle se pod to klidně podepíšu taky. Ano, možná je Rafa nejlepší tenista, jaký kdy žil, ale musí to ještě potvrdit dalšími získanými tituly. Našlápnuto má na to dobře a může klidně překonat Federerových 17 nebo třeba i Laverových 19 major titulů a dva čisté grand slamy.
Reagovat
rib
Jj,Mac byl vždycky lišák :-)
Reagovat
rib
Jj,Mac byl vždycky lišák :-)
Reagovat
rib
Vzhledem k tomu, že jsem si od hry těchto dvou slibovala nudnou tenisovou rutinu, která se dostavila s většími či menšími výkyvy, tak nejsem zklamaná. Vyhrál ten, kdo vydržel méně kazit, co se podle pojetí hry těchto velikánů dalo čekat... Snad se ještě dočkám nějakých zajímavých zápasů, kde se při výměnách bude v davu odehrávat nějaké vzrušení častěji než 1x za set
Reagovat
Roger_Federer
Fedex mel třeba vrcholnou formu od 04-08..:)
Reagovat
Olympiada
ale ano, prave to je ta genialita.....podobne jak Rafael. (dokonce Mcenroe rika, ze ji mas jednou za zivot
Reagovat
Olympiada
Federer byl tak suvereni, ze tu jeho tzv vrcholnou formu přehlidnes
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim s McEnroem, protoze vrcholnou formu chapu mnohem sireji, nezahrnuju pouhe vysledky, ale vnimam ji jako idealni soubeh fyzickych a dusevnich sil.
Reagovat
Olympiada
co to proboha pořad používate za termin - vrcholna forma ! kolikrat ji asi tak za karieru sportovec má ? a jak často ? trochu rozumu prosim. A ne jak ten extremisticky a rasisticky Ing Pe3K
Reagovat
smazaný uživatel
Jo , taky mě příde že toto sousloví sa tu používa až přiliš často.
Reagovat
smazaný uživatel
mne hlavne prijde, ze co byla skutecne vrcholna forma, muze zodpovedne rict jen sam hrac - v zaveru nebo radeji az po ukonceni kariery.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ten termín jsem použil v této diskusi jen já, a to v příspěvku ze 13:44. Pokud je někomu nesrozumitelný nebo mu vadí z jiných důvodů, tak ho může v klidu vypustit, výrok bude platit úplně stejně. Nebo jsem mohl napsat Roger ve formě z předchozího ročníku (Cincinnati) by pravděpodobně bez problémů vyhrál 2:0. Nebo Roger z roku 2006.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo , v této diskuzi možná , ale jinak je to tady skoro pořád. Federer z roku 2006 by dnešního Nadala na hardu podle mna neporazil a určitě ne 2:0.
Reagovat
Berny
Tak všechno je to co by kdyby. Ale kdyz uz sme u toho Federer v roce 2006 s mnohem horsim Nadalem na hardu uhral 1 vyhru a 1 prohru, v dubaju to bylo hodne vyrovnane a vyhral Rafa a na TM take vyrovnany špíl a vyhral Roger, automaticky se nabizi ze kdyz Roger v roce 2006 neporazil 2x toho slabsiho Nadala, tak by ho urcite nemohl porazit dneska toho lepsiho Nadala, ale myslim ze takove diskuze nemaji zadny smysl :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně tedy dnešní Nadal na hardu vůbec nepřipadá lepší než v roce 2011 nebo v roce 2009. Proti slabším soupeřům sice exceluje a jeho hra vypadá děsně útočně, to jo, ale ve finále US Open to vydržel jen jeden set a pak už klasicky vracel. A s celoročně špatně hrajícím Federerem, který měl kolo předtím vážné problémy s Haasem, v Cincinnati málem prohrál. To je myslim poměrně vypovídající.

Už to tady někdo napsal, já bych to jen přeformuloval. Nadalovy letošní úspěchy na hardu nejsou ani tak dílem toho, že by se nějak výrazně zlepšil, spíše se zhoršili jeho jediní opravdu vážní soupeři na tomto povrchu (Djokovič, Federer, Murray).
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale aby nedošlo k nedorozumění, že snad chci Nadala nějak shazovat. To rozhodně ne - naopak, je to obdivuhodné, jak se vrátil po tak dlouhé pauze ve stejné výkonnosti jako před ní, a rozhodně není jeho vina, že soupeřům mezitím výkonnost klesla. Světovou jedničkou bude za pár týdnů zcela zaslouženě. A US Open vyhrál také zcela po zásluze, nic by na tom nezměnilo ani to, kdyby Federer nevypadl s Robredem. Dnešní Federer nemůže dnešního Nadala na tři sety porazit, to je bez debat.
Reagovat
Amputace
Dnešní Nadal je na hardu rozhodně lepší než ten z roku 2011. To si myslím každý vidí. Hraje daleko agresivněji, daleko přizpůsobivěji tomuto povrchu, dokázal to v Montrealu, dokázal to v Cincinnati a jen proto, že ve finále US docela zklamal a zesral se z Djokoviče, bych ještě nevynášel podobné závěry. A to navíc na základě jednoho setu. Dobrá, Djokovič by vyhrál třetí set, ale kdoví, co by následovalo. Federer sice letos není ve formě, ale v Cinci s Nadalem zahrál výborně, nějaký předešlý zápas s Haasem bych příliš nebral v potaz. Soderling, který se v roce 2009 na RG v třetím kole trápil s Ferrerem a potom v semifinále s Gonzálezem přesto dokázal Nadala porazit. Každý zápas je jiný. Neříkám, že Federer v nejlepší formě by Nadala v Cinci neporazil, ale odmítám kategorická tvrzení, že by to bylo jednoznačné ve dvou setech.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždycky přijde zápas kdy se nedaří a i ty Rafa vyhrává (zatím) nejde odehrát 70 zápasů perfektně. To nikdo nedokázal a nedokáže...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nechtěl jsem tím říct, že by ho rozsekal 6:0 6:3 jako na TM, ale jen to, že by ten dobře rozehraný druhý set asi dotáhl do konce. Toť vše.
Reagovat
Amputace
Ok, beru. Ale na druhou stranu: kolik dobře rozehraných setů proti Nadalovi nedotáhl ani v dobách, kdy byl skutečně ve formě..
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, proto používám pojmy jako "asi", "pravděpodobně" atd. a o míře té pravděpodobnosti jsem připraven diskutovat. Jsem vskutku dalek tomu tvrdit - jako někteří nejmenovaní fanoušci Nadala - že by snad "zdravý a v plné formě hrající (a někdy ještě neunavený)" Federer byl neporazitelný. Podle mne zápasy tria Nadal-Djokovič-Federer v optimálním rozpoložení zúčastněných byly vždy otevřené a mohly dopadnout jakkoli.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíte že bude postupem času na YT celej záznam zápasu? Zatím tam jsou jen highlighty :/
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Nadalovi , Finále zklamalo ale rozhodně to nebyla taková hrůza jak sa tu nekteří snažíja naznačit , nicméně Djokovic je ted velmi psychicky slabý a Nadal je jednoznačně nejlepší na světě.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale keď začal Nole v 2 a na začiatku 3 setu hrať skoro bezchybny tenis strojovo presny

noo neblo mi všetko jedno
ale psychicky to nezvlada tak ako napr. v roku 2011 resp. z ostatnych vitaznych GS
Reagovat
Nola
Rafovci gratulujem, sklamanie nebudem skrývať, kľúčom k výhre včera bola neschopnosť Noleho premeniť brejkboly v treťom sete, a naopak Rafove využitie toho jediného na konci setu, škoda, všera v druhom a sčasti aj v treťom sete hral Nole ukážkovo, štvrtý set sa pobobal tomu prvému, Nole totálne bez energie, odovzdaný výkon, hrôza, budíček príde čoskoro v podobe prepadu na 2. miesto a ak bude prehrávať tak dôležité finálové zápasy, možno ho v budúcnosti predbehne aj Andy, pripadá mi, akoby mu stačilo čo dosiahol a necítil sa pohodlne v úlohe NO1
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nebojim sa žeby ho Andy niejako ohrozil
Reagovat
Nola
ja to Cicko žiaľ nevidím tak ružovo ako ty..
nemám chuť už rozpisovať, ale za neúspechmi vo finále GS je žiaľ aj únava materiálu, telo nedokáže zregenerovať tak ako v roku 2011 navyše jeho súperi vo finále vynechali predchádajúci GS / Andy vinou zranenia a Rafa vypadnutím v 1.kole/ mohli sa tak plne skoncentrovať na nový povrch, zregenerovať a výsledok sa dostavil, Noleho dnes už prehráva nielen Rafa, ale aj Andy, potrebuje pauzu, nech kašle na prepad v rebríčku a vynechá pár turnajov, jeho súperom sa to osvedčilo....
Reagovat
smazaný uživatel
Vieš ono sa to medzi Rafou a Djokom bude striedať raz jeden bude lepši raz druhy
to je môj názor

ale mohol by si dať pauzu tak uvidime
ale mne nepride niejaky unaveny len trochu psychicky dole
Reagovat
Mayo
ale veď to je úplne normálne...dalo sa čakať, že nebude vyhrávať donekonečna...je tu Rafa, Andy ale aj ´další...išiel dole ale tak raz je hore raz dole, raz vyhráva ten raz onen...tak to bude vždy...on ešte pár GS určite pridá
Reagovat
steve79
Nadal hraje v neuvěřitelné pohodě. Nikdy by mě nenapadlo, že vyhraje Montreal a Cincinatti najednou. Před půl rokem jsem si říkal, že bude vyhrát jen občas a na antuce, ale mýlil jsem se. Post světové jedničky se na sto procent zaslouží. Äby nepřekonal Pete, tak by ho muselo zastavit zranění. Z Nadala by si měl vzít příklad Roger. Z hry Nadala je vidět neuvěřitelná chut a bojovnost.
Reagovat
Bolomsson
srovnáváš nesrovnatelné, až bude Rafovi 32 let, tak taky nebude takový, jako dneska, navíc Roger má úplně jiný styl tenisu, oba jsou skvělí, ale zde si myslím, že srovnávat jednoho ve 27 letech a druhého ve 32 není zrovna namístě.
Reagovat
smazaný uživatel
nejde prece jen o vek a herni styl, jsou navic naprosto odlisne osobnosti s odlisnymi projevy. A Fedex ma rodinu, slusny rozptyl zajmu..:-)
Reagovat
rib
jj,ta výzva, aby si Roger vzal příklad z Rafy, to je podle mě mimo. Stačí přečíst knihu od Rafy, kde jeho hlavním motivem je porazit a překonat Rogera (a vyhrát Wimbledon), o tom plácá 3/4 textu. Roger je jiný typ člověka, jak mnozí píšou, má rozhled, zná jazyky atd. A taky bych neopomíjela, že má 17 GS. A i když nejde o věk, jsem zvědavá, kde bude Rafa ve 32, zda ho tělo bude ještě držet ve světové 10
Reagovat
Amputace
"Zná jazyky..." ono by to také trochu chtělo zohlednit to, odkud pochází Rafa a odkud Roger. To, že se Roger už na základce učil francouzsky, německy a anglicky, z něj ještě nedělá člověka s větším rozhledem. Ale i kdyby. Já hlavně nechápu tyhle úhly pohledu. Budu-li například fanouškem nějakého spisovatele, přece mi bude naprosto putna, jestli je manuálně zručný, stejně tak u tenisty nebudu řešit, jestli umí jeden jazyk nebo osm jazyků. Vždyť to nehraje žádnou roli. Pokud je pro vás - fanoušky Federera - podstatné to, že váš Fedex je dokonale nad věcí, má rozhled, je inteligentní atd., budiž, já mám však jiný přístup, budu raději zohledňovat to, jak můj favorit přistupuje k samotnému tenisu. A v tomto ohledu je pro mě Rafa nepřekonatelný, proto mu také fandím.
Reagovat
smazaný uživatel
jestli mohu... primera s umenim je kulhava, kdyz ctu knihu, prohlizim si fotku, obraz, sochu apod, posuzuju a vidim jen produkt, nekdy naprosto uzasny, zatimco autor je mnohdy diskutabilni existence. Na kurtu ale beha i autor a primo mi tedy ovlivnuje vnimani produktu. :-)
Reagovat
Amputace
Nemáš pravdu. Například slučování autora s postavami, které vytvořil ve svých knihách, je známá neřest čtenářů. Tedy jinak řečeno: čtenář čte knihu a přemýšlí o autorovi této knihy - jak vypadá, jaký je, jaká je to osobnost, píše o sobě? Je to velice podobné tenisu či jakémukoli sportu a je to podobně absurdní a zbytečné. Zápas či lépe řečeno sportovní výkon je de facto také produkt určité osobnosti, jejíž osobností kvality rovněž nemusí mít s tímto výkonem semenší spojitost.
Reagovat
smazaný uživatel
(jezis, jak te mohl napadnout takovy nick?) :-) Taky nemas zcela pravdu, osobne nic neslucuju, jsem pouceny ctenar. ;-)) Ale zpet, chovani hrace vychazi z jeho osobnosti a ma k ni mnohem bliz nez produkty z oblasti umeni, ktere mohou byt vykalkulovane a uplne odosobnene, projevy hrace pod tlakem jsou odraz jeho sameho, nejen ve vine, ale i v tenisu je pravda.. :-) Souhlasim ale s tim, ze talent a fyzicke dispozice muze mit i previt, hlupak a skret.. :-))) Ovsem pochybuju, ze by zustal neodhalen. :-)
Reagovat
Amputace
Já netvrdím, že dílo a autor jsou totožné - naopak. Tvrdím však, že obecné domnění mnoha čtenářů je takové, že autor píše (alespoň z jisté části) o sobě či potažmo zanechává cosi ze sebe v díle. Například: napíšu zcela vulgární dílo, šukání, chlastání, nadávání... neznáš mě, pošlu ti toto dílo, načež se sejdeme; nechtěj mi tvrdit, že nebudeš mít nejmenší tendenci posuzovat mě dle toho, co jsi přečetla (připomínám: nic jiného o mně nevíš, četla jsi pouze to dílo). Pokud ne, jsi skutečně uvědomnělý čtenář a jsi de facto tím, kdo to chápe tak, jak já sám si přeji, aby byl literatura chápána. Chci však tvrdit, že ve skutečnosti mnoho lidí by si už na základě toho díla (plného šukání, chlastání atd.) udělalo o mně obrázek, aniž by vědělo cokoli o mně, o autorovi, o skutečném člověku. Pro většinu totiž neexistuje - a to mi věř - autor a dílo. Otázky o autorství jsou při čtení nějaké knihy zcela nasnadě. Ty mluvíš o chování na kurtě, o vypjatých situacích. Podle mě však tyto zdaleka nemusí o člověku vypodívat natolik důležitě, jak si možná myslíš. Rozbiji-li například na kurtu raketu, nemusí to nutně znamenat, že jsem v soukromém životě nervák. Stejně tak nemusí znamenat, že napíšu-li dílo o sériovém vrahovi, jsem sám sériový vrah. Je to naprosto stejné. Napsala jsi: " Ale zpet, chovani hrace vychazi z jeho osobnosti a ma k ni mnohem bliz nez produkty z oblasti umeni, ktere mohou byt vykalkulovane a uplne odosobnene" - to je krajně diskutabilní. O tom, že mnoho umělců tvoří to, co žije, snad netřeba příliš zevrubně mluvit. Pokud si myslíš, že umělecký "produkt" je jakýsi kalkul, mýlíš se. Naopak: umění často vychází ze samotné podstaty osobnosti umělce daleko víc, než si možná myslíš. Je to dokonce zcela srovnatelné s tím, jak se někdo chová na kurtu. Je nasraný, mlátí raketou, hádá se s rozhodčími, stejně tak umělec je nasraný a promítne se to v jeho díle.
Reagovat
Amputace
Zrovna tak to ale může být zcela opačně - stejně jako při tom tenise. Já roflákám na kurtu raketu a přitom jsem v klidu. Viz třeba Řepka z fotbalu - v soukromí údajně zcela klidný vyrovnaný člověk, na hřišti naprosté hovado. Stejně tak Beethoven - údajně mizantrop, jeho hudba je však přitom tklivá, dojemná, plná naděje. Může to souviset a nemusí - nelze však vyvozovat žádné závěry, aniž bychom toho člověka znali mimo kurt (či mimo umělecké dílo). Vše, co chci říci, že tyto věci jsou těžko slučitelné. Původně jsem psal o tom, že je mi zcela putna, pokud tenista, kterému fandím, umí jeden jazyk nebo osm jazyků, je to nepodstatné při posuzování řemesla, pro které mu fandím a sleduji jeho kariéru. Je to skutečně nepodstatné.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) anonymni diskuse nejsou moje parketa (nezalezi mi na nich).. tema je zajimave, skoda, ze hlavne na dyl a je tak pozde.. :-) Presto ale - autory (osobnosti) mam vetsinou jen nactene, i kdyz celkem poctive a osobne jich znam jen par, produkty take jen ctu... Rozpory vsak nejsou zadnym prekvapenim, temer je ocekavam. Tenis ale hraju cely zivot a mohu si s produkty srovnavat fyzicke autory. (Boze, to jsou slova!) :-) Dosla jsem k zaveru, ze clovek si je se svoji hrou podobny mnohem casteji, nez autor se svoji knihou.... Ja jsem zase vlastne puvodne chtela jen rict, ze na cloveku mi pri tenisu zalezi. :-)))
Reagovat
Amputace
Kteří autoři (z těch, co jsi četla) si nejsou podobní se svými knihami? Hodím pár příkladů autorů, které jsem četl, a u nichž bych tvrdil opak, tedy že jsou podobní svým knihám: Bukowski, Camus, Sartre (ti dva existencialisté de facto projektovali své celoživotní názory do knih a lit. postav), Nabokov (ovšem nutno dodat, že jak v čem), Feuchtwanger, Houellebecq, Kafka... tihle mě teď napadli. Také hraji příležitostně tenis a neřekl bych, že mé chování na kurtu je úměrné tomu, jak se chovám v osobním životě. Pokud si myslíš, že člověk píše knihu (psala jsi někdy něco delšího?) třeba půl roku a není v ní obsažen... :)
Reagovat
smazaný uživatel
s Nabokovem nesouhlasim. Studijne i pracovne jsem popsala stohy papiru, ale literatura se tomu opravdu rikat neda a moc jsem v tom obsazena taky nebyla.. :-)) Rozpory? Egon Bondy? Kohout? Philip Roth? Jongova? Bergman? Bozena Nemcova? :-)))
Reagovat
Amputace
Nabokov a motiv emigrace obsažený ve značné části jeho pozdních děl je neoddiskutovatelně spjatý přímo s jeho životem. Mluvím tedy například o jeho prvotině Mášence či o Pninovi. Nemluvím pochopitelně o Zoufalství, Čaroději či Lolitě. Nabokov je samozřejmě známý tím, že podobně jako John Fowles měnil styly, experimentoval a rozrůzňoval své tvůrčí metody, proto je složitější tohoto autora jednoznačně uchopit v intenci naší diskuze, v jistých dílech se ovšem nepochybně přímo či nepřímo obracel ke svému životu. Ovšem opustím-li od Nabokova - celá tato diskuze je zbytečná. Předpokládám, že ti je jasné, že konotace mezi autorem a knihou se pohybují na poněkud jiných rovinách než konotace mezi sportovcem a jeho osobností. V rovině autora a jeho díla se promítá daleko více faktorů, tvůrčích motivací, snů, tužeb, zážitků, je to přirozeně zcela nesrovnatelné s chováním nějakého sportovce a srovnáváním tohoto chování s jeho reálným životem. U knihy je daleko problematičtějí prohlásit, zdali je odrazem autora či nikoli. Já stojím za tím, že jakkoli může autor klamat, může si vymýšlet a šálit, téměř pokaždé se nějakým způsobem do knihy promítne jeho osobnost a jeho ego. A to prohlašuji jako tvůrce. Jak jsem kdysi kdesi četl: spisovatel nemůže utéci před sebou samým. Na druhou stranu mám kamaráda, který je velice klidný a na kurtu přitom mlátí s raketama. Sport je přece jen záležitostí okamžiku, nějaký sportovní výdej se pohybuje v hodnotách minut či hodin, zatímco tvorba díla už bere kus života.
Reagovat
Amputace
Těžko si představit, že dlouhodobě píšu dílo, z něhož se coby jeho tvůrce zcela vyčleňuji. Ať už přímo (to znamená, že vycházím z reálných informací ze svého života) nebo nepřímo (stvořím například postavu, která mi bude podobná) jsem v tom díle otisknut. Totální separace autora a díla rovná se experimentu. Může to být absurdní drama - například. Tedy tvorba, jejímž hlavním cílem není vyprávění, sdělení nějakého příběhu, nýbrž formální experiment či jazykové podobenství (tím, že vytvořím dialogy zdánlivě beze smyslu, vyjádřím nesmyslnost společenského fungování či absurditu toho, jak spolu lidé mluví -. například). Samozřejmě můžeš namítnout, že i sport je dlouhodobý, beru-li jeho konceptuální podobu - tedy celou kariéru -, a v této se lze těžko přetvařovat. Pořád si však nemyslím, že sportovec má toliko prostoru nepřímo promluvit o své osobnosti jako umělec. Sportovec vyjádří tím, že práskne raketou, nějakou naštvanost, vnitřní frustraci, agresivitu, to vše si můžeme z toho gesta domýšlet. Zato umělec má to pole vyjádření daleko širší a my se o něm můžeme dozvědět mnohem víc. Abych to nějak shrnul - hloupost je podle mě obojí, bezvýhradně slučovat jak autora a jeho dílo, tak tenistovo chování na kurtu a jeho osobnost. Přesto jsem přesvědčen, že o tenistovi se toho tolik nedozvím - mohu jej maximálně zasadit do nějaké základní charakterové roviny (je to flegmatik, cholerik...), která je však sama o sobě nepříliš vypovídající. A navíc jsem stále nepochopil, proč by pro mě, jako tenisového fanouška, mělo být důležité, zda tenista, kterému fandím, umí dva či sto pět jazyků. Kašlu na to, jdu spát :)
Reagovat
smazaný uživatel
jeste jsem se koukla a vidim, ze ses notne vyradil.. :-)) Budu se, stejne jako ty, drzet sveho. Nevim, proc mi podsouvas nejake jazyky, nezminila jsem je jedinym slovem. Take nerozumim tomu, proc by mel tenista vyjadrovat svoji osobnost jen mlacenim rakety. O nem na kurtu vypovida rec jeho tela, kazdicke gesto, nachyleni hlavy, postoj, herni strategie, technika uderu, psychicka odolnost, mira koncentrace, komunikace i nekomunikace s nejblizsim okolim, medialni zdatnost, fyzicky stav a pripravenost, slozeni jeho tymu, schopnost nest porazky, vitezstvi, zpusob, jak obecne vystupuje i jak naklada se svoji karierou..... atd..... ;-)
Reagovat
rib
Chce se mi dodat- všechno, co je nějaké, může být i jinaké. A nezapomeňte, že mapa není území...
Reagovat
Stan_Borowitz
"Je nasraný, mlátí raketou, hádá se s rozhodčími, stejně tak umělec je nasraný a promítne se to v jeho díle."

Nemohl jsem si v této souvislosti nevzpomenout na spisovatele Francoise Merlina...
Reagovat
Stan_Borowitz
a - obecněji - svět není totožný s jeho reprezentací v našem vědomí. Dokud si uvědomujeme ten rozdíl, je mapa i v neznámém terénu skvělým pomocníkem. Problémy nastanou, když na to zapomeneme...
Reagovat
Amputace
Dobrá - na jednu stranu až maximálně přeceňuješ například držení těla tenisty či jeho fyzickou připravenost ve vztahu k jeho osobnosti, a přitom si myslíš, že volba jazyka, práce s ním, slovní zásoba, volba tématu, volba motivů, smysl pro experiment či naopak smysl pro tradiční formy, dlouhodobá oblast zájmu, volená prostředí, volené typy postav, převážení pozitivních či negativních emocí, životopisné souvislosti jsou při vzájemné konstelaci u spisovatele (či jiného umělce) "jen produkt", jak píšeš ve své první reakci na mě (kniha, obraz, socha, když se na ni díváš, vnímáš ji jako produkt). Vždyť to je přece absurdní. Interpretovat držení těla či pohyb hlavy jako silný osobnostní projev a myslet si o románu, že je to pouhý produkt bez výraznější vazby na autorovu osobnost. A nezahrnujme do toho mediální komunikaci - ta není výlučná tenistovi, je k ní nucen přistupovat i umělec či kterákoli jiná veřejně známá osobnost.
Reagovat
rib
To mám radost, když čtu tvůj příspěvek!!!
Reagovat
smazaný uživatel
:-) literarni prostredky si umim take najit, ale dekuji. Nad "produktem" jsem se otrasla ja prvni, ale rovnez dekuji za jeho vecne vyzdvizeni. Proc ne, usmala jsem se na tebe uz i za existencialisty, kteri byli klasickou podpasovkou. Podobne bych ja mohla Messnerem, Dienbergerem a Boningtonem (treba) dolozit tvrzeni, ze autori, kteri pisi stejne, jako ziji, miluji hory. Atd. Mrzi me jen, ze jsem pro vetsi vaznost neuvedla i Karla Maye, Boba Hurikana... :-)))
A je mi zahadou, proc mi predkladas jen ryzi odraz literatury a se tvaris, ze neexistuje utek do ni, tvorba na objednavku, komercni podbizivost, autorske vykradani a dalsi mnohe...
Reagovat
Amputace
Dobrá, klidně si mysli, že román a spisovatel mají vlastně společné jen autorovo jméno na obálce, už je mi to jedno. A jistěže argumentuji ryzí literaturou, ale i kdyby ne, i kdybych mluvil o těch, kteří píšou třeba kvůli penězům nebo na objednávku nebo vykrádají jiné autory - i to je povahový rys, i to o autorovi něco vypovídá a i to půjde z díla poznat. Stejně tak by se - dle tvé teorie o důležitosti pohybů hlavou a podobně - přece musel poznat tenista, který hraje v první řadě kvůli penězům. A vůbec nechápu, co bylo na Sartrovi s Camusem podpásového.
Reagovat
smazaný uživatel
ztratilo se nejak puvodni vlakno, rikala jsem v podstate, ze dilo muze snadno byt opakem autora (dojemny a kristalove cisty pribeh napise krivak) a ja to nepoznam, protoze vidim jen dilo. Pri tenisu vidim hru i hrace soucasne a mam tedy vetsi moznost poznat, je-li oboji v jednote. Uz tu radeji ctu predem tvuj rypanec, ze tedy z umneho strihnuti uchem a brilantniho naprahu na FH poznam ryzi charakter.. :-))) Poznam hodne, ale taky na to uz kaslu. :-) Jo a existecionalismus byl podpasovka vyberem existencionalismu, vzpomen si, co jsi jim dokladal. (Samozrejme.)
Reagovat
Amputace
Vidíš sice hru a tenistu současně, ale hra přece nemá nic společného s tenistovou povahou - jak například koresponduje Federerova klidná povaha s jeho agresivním pojetím hry? Chování na kurtu ano, ale hra samotná přece nikoliv. Souhlasím s tím, že spisovatel může napsat román zcela neodpovídající jeho povaze (přesto si však myslím, že i to by v něm mohlo jít poznat - teoreticky, reálně asi těžko), zrovna tak si ale myslím, že tenista se může na kurtu chovat úplně jinak než je pro něj přirozené v soukromí a jeho projev na kurtu tedy nemusí být ve výsledku příliš vypovídající (viz například členové Nadalovy rodiny říkají, že Rafu na kurtu nepoznávají - pokud tomu tvrzení uvěříme, musíme připustit, že Nadalův projev na kurtu odporuje jeho skutečným povahovým rysům). Camuse se Sartrem jsem použil jako příklad autorů, jejichž životní postoje, myšlení a filosofické učení se přímo promítá do děl (zvláště u Camuse je to zcela zřejmé, když si přečteme Cizince s tím, že víme, co bylo v době napsání tohoto díla primární filosofickou a vůbec životní otázkou pro Camuse a záhy si se stejným vědomím přečteme Mor, jsou ty rozdíly (závislé na daném životním období) více než zřejmé).
Reagovat
Amputace
Jinak "dojemný a křišťálově čistý příběh" - co to je? :D V každém příběhu musí být nějaký konflikt, jinak se nedá vyprávět, to znamená, že i v tom dojemném a křišťálově čistém příběhu musí být nějaký negativní činitel - no a právě třeba v něm může být otisknut "křivý" autor. Nikdy jsem netvrdil, že autor, který žije nezřízeně, prostopášně a nezodpovědně musí psát výhradně příběhy tomu odpovídající, říkám však, že tato nezřízenost, prostopášnost či nezodpovědnost se promítne třeba do výběru prostředí (bude to sice o nevinné holce, která je nucena se živit prostitucí, ale příběh se bude odehrávat v prostředí, které autor skvěle zná a to se v díle promítne - v kvalitě popisu, v citu pro detail, v drobnostech, které by si člověk neznalý prostředí bordelů nikdy nevymyslel - přitom hlavní postava a vůbec celý děj bude nesmírně čistý). Stojím si za tím, že se vždy najde něco, co autor neutají - čtenář si toho nemusí vůbec všimnout a nemusí o tom ani přemýšlet, ale je to tam, ať už byl záměr napsat něco umělecky hodnotného, komerčního, nebo to byla zakázka... Stejně tak s tím tenisem - spousta jednotlivostí, které jsi uvedla v rámci chování na kurtu, vůbec nemusí souviset s tím, jaký je tenista uvnitř nebo jaký vede život - a nebo s tím naopak souviset může. Podle mě je to ale spíše o jistých návycích hráče, které mohou být podmíněny tréninkem či vůbec přístupem ke sportu. To, že nějaký člověk nedá na kurtu najevo emoce, může být otázkou koncentrace a de facto tréninku. Jak je například možné, že dříve Federer rozbíjel rakety a od určité doby se dokázal zcela zklidnit? Naučil se to. A stejně tam může kterýkoli jiný tenista. Na druhou stranu třeba o Djokovičovi zase víme, že šoumen je na kurtu a i v soukromí - tento příklad tedy tvoji teorii naopak podpírá. Je to případ od případu.
Reagovat
Amputace
Promiň, že to tak pitvám, už bych to rád nějak uzavřel, ale nedaří se :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) mam k tomu jeste mnohe, ke hre, kdyz mluvim o hre, nemyslim pocitani pinkacky, ale tenis, kdyz rikam tenis, nemyslim tluceni do mice, myslim zivot lidi s nim a okolo neho. Se vsemi pruvodnimi projevy jevy a vlivy. A souhlasim s tebou, ze se hrac, "autor" (treba skryte) promita do sveho "dila". :-) Je na kazdem, co si odkryje, mne je to uz jedno. :-) Vubec si nerozumime, ale necitim potrebu pokracovat. Opravdu nechapu, jak je to v rozporu, proc by dospely a inteligentni Fedex nemohl prestat rozbijet rakety? Samozrejme, ze se to naucil a je to pro me dalsi sklicko (projev) do mozaiky (osobnosti), kterou si o nem skladam. A? :-)
Reagovat
Fandina
Mats point k US Open právě na Eurosportu.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapomněl jsem pogratulovat, bohužel jsem usnul po boku milované ženy a probudil se až ráno :-))
Reagovat
tito
díky :-)
Reagovat
Matti
To jsi měl dost pádný důvod na zapomnění. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
uzij si to! :-)
Reagovat
tito
díky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Aspoň je teď každýmu jasný kdo je světová jednička. A djoki to rozhodně neni. Už to mezi nima nejsou ani vyrovnaný zápasy!
Reagovat
smazaný uživatel
ako taky polovicny Safin. Ako keby ho ten tenis v niektorych momentoch nebavil, mal Nadala na lopate, 1:1 na sety, 3:1 na gemi, hral skvele, tak ako treba hrat na Nadala ... to iste finale Wimbledonu, len robi komika, gestikuluje, caka ze super sa nabije sam ?! Skoda takeho talentu ... skoda pre tenis, tejto generacii stale vladne Nadal a Federer a o mladsich ani nehovorim ... staci pozriet ako hral Nadal v 17-18 rokoch DC a Federer napr. so Samprasom v 2001 !
Reagovat
smazaný uživatel
mě překvapuje, že je dost klidný a psychicky velice vyrovnaný. Dokáže se vůbec nervovat, rozčilovat? Máte někdo důkaz?
Reagovat
smazaný uživatel
jestli myslis i na rozhodci tak na internetu jich je dost
Reagovat
tommr
po odehrání těžkýho finále na USO v pondělí večer bude muset už v pátek odpoledne nastoupit proti Kanadě. To by se mohlo projevit na jeho výkonu. Myslím si, že šance Kanady na postup do finále tak výrazně vzrostla ... :)
Reagovat
Fandina
Držím palce Kanadě. Přála bych si výhru našich a finále s Kanadou.
Reagovat
smazaný uživatel
Držím palce Srbsku. Přál bych si výhru našich a finále se Srbskem. Rozhodně nechci, aby proti nám hrál podvodník.
Reagovat
tommr
tím podvodníkem myslíš Raonice?
Já bych si teda finále proti Kanadě hodně přál. Proti Kanadě jsme v DC ještě nikdy nehráli a měli bychom mnohem větší šanci na obhájení ... :)
Reagovat
carolyn
Tady ještě článek k Rafovi
http://sport.aktualne.centrum.cz/nadal-tenisovy-buh-tvrdy-bijec-se-zrodil-z-desu-a-strachu/r~b1b788da19f311e387e90025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_campaign=A&utm_term=position-2
Reagovat
smazaný uživatel
number 1!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vyšlo, král je zpět. Hra mě sice nepotěšila, ale i on je ZŘEJMĚ jenom člověk :-/ VAMOS RAFA!!!
Reagovat
Mayo
ale Rafov výkon ma najmä sklamal...takto pasívneho som ho nevidel už dlho odkedy valcuje na tvrdom...podanie jedna katastrofa...chýbal mi ten agresívny Rafa...ešteže Djokovič dosť chyboval čím mu to ulahčoval
Reagovat
smazaný uživatel
ale nekecaj
nieje to stroj
!!!!!!!!!
Reagovat
Mayo
ale musím priznať , že kvalita finále bola katastrofálna...asi sú tieto ich vzájomné duely už nudné a veľa ich je...toto bol kvalitou asi najhorší ich zápas za posledné obdobie
Reagovat
Mayo
neuveriteľná sezóna zakončená triumfom na US Open to je sen :) vamos RAFA...a som rád, že zase raz umlčal neprajníkov (:
Reagovat
PetaM
Kdo mu nepřeje, tak mu prostě nepřeje :) Nějaký titul nikoho neumlčí ;)
Reagovat
Olympiada
Ing Pe3k/armstrong. Opakujicí se jeho argument - ze Nadal v jeho nejvetsi forme na nej nema .... je neco tak neskutečne bezcenyho a trapnyho.... ale jemu to zkratka nemuze dojit. Vzdyt tento pisatel je ušlechtily rasista (viz počatečni komenty)

Počítejme spolu - třeba i jeden grand za rok = ??????
Reagovat
carolyn
Kdo by to ještě v lednu řekl, že? Spekulovalo se proč vynechal AO a zda vůbec ještě bude někdy hrát. A tady jsou odpovědi na všechny otázky za těch posledních pár měsíců - vyhrané turnaje skoro jeden za druhým a titul z USO.
To že po zraněníbude hrát nejdříve nikdo moc nevěřil, pak vyhrával a hned se začalo říkat že jasně, antuku jo, ale kdo ví jak to bude na tvrdém povrchu a ejhle i tam byl dá se říct nejlepší a dovršením všeho bylo uso kterým procházel bez ztráty setu až do finále, které nakonec vyhrál.
A vzpomínáte? USO bylo pro něj nedosažitelné stejně jako FO pro Rogera, oba už ale titul z těchto gs turnajů mají, ale já si myslím že Roger už FO nezopakuje, kdežto Rafovi se uso letos povedlo.
Během pár měsíců se ze 6.místa dostal na místo 2. ve sv.žebříčku a nejspíš dokáže se znovu vrátit na to místo nejvyšší.
Tááákže, pokud mu v tom pomáhá nestoupat na čáry, hrabat se v zadku (ted nově i v předku), stavět si lahvičky, autismus a já co všechno tady o něm píšete aniž by jste ho doopravdy znali jaký je. Tak můžu říct jen jediné: Enhora buena Rafa!
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom mírná oprava, set ztratil i před finále, s Kohliem. ;) Jinak si to napsala přesně.
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS RAFA!
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, od finále sa čakalo viac. Celkovo, vsetky tohtoročné finále GS podla mna zaostali za očakávaním..Rafa ma však prekvapil svojou hrou, celý turnaj sa snažil o agresívnejšie pojatie svojho BH a včera samé čopy..Ešte vacším prekvapením vsak bolo, že to fungovalo..Verím, že v budúcnosti malinko zlepší servis, včera zahral jediné eso a na celom turnaji najviac tri, to je velká rarita..Každopádne, čo treba vyzdvihnúť je psychicky odolnosť. Zranenie ho ešte zocelilo..Nie je totiz tazké vyhrávat zápasy, v ktorých sa vám darí..Umením je vyhrať zápas, v ktorom nehráte podľa svojich predstáv a ešte k tomu so súperom s ktorým sa vám dlhodobo nedarí a presne to sa vcera udialo..

Inak k svetovej jednotke..Samozrejme, že Rafa budúci rok neobháji a je pripravený na straty..No napriek tomu to má super rozohraté a može byť na čele dlho..To čo totiž stratí za antukovú sezónu doženie v Austrálii, to čo stratí v lete za severnú Ameriku získa vo Wimby a ešte aj vypustenú Južnú Ameriku moze dohnat v Miami..Zároveň ma jednotka teší kvoli stávke s Petríkom, ktorý ma v januari vyhval na stávku o 100Eur, do ktorej som milerád išiel a práve som ju vyhral..

A čo sa grandslamových rekordov..To že padne Sampras je už dnes isté, to že padne Roger je reálne a 20ka je snová..Tri méty..Rafa samozrejme nemusí už nič dokazovať, ale verím, že bude tvorit spicku este aspon tri roky...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, naráz ta magická 17 vypadá hodně reálně, kdo by to byl řekl loni po Wimbledonu. Uvidíme, zajímavé bude sledovat, jestli se vrátí Roger, jestli Murray najde motivaci a co Nole, jestli se trochu psychicky zase obrousí, jinak ani těch 20 není nemožných.
Reagovat
Amputace
Pro zajímavost uvádím, že nejvíce příspěvků pod tímto článkem o Nadalovi, má jeho zjevný odpůrce - Backhand-winner. A těch příspěvků je celkem deset, čímž svojí afektovanou zaujatostí vůči Nadalovi překonal dokonce samotné jeho fanoušky! Pokud tedy zažívá tenis dobu temna, rychle se tato, jak vidno, přenesla také na některé tenisové příznivce.
Reagovat
smazaný uživatel
No pozrime, aký si ty štatistík. Ale ako si prišiel na to, že som zaujatý proti Nadalovi? Ja ho uznávam ako najlepšieho antukára všetkých čias, ktorý sa slušne presadzuje aj mimo nej. Veď má už 5 grandslamových titulov mimo French Open. No povedz, kto to dnes má?
Reagovat
Amputace
Ako sem na to přišel? Především tvůj komentář 08:32 je docela výmluvný. Ale dobrá, i kdybys proti Nadalovi nic neměl, jsi očividně fanouškem Federera, proto nechápu tvoji hysterickou vehemenci, se kterou prosazuješ své názory právě v článku o Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som predovšetkým fanúšik dobrého tenisu. A ten sa z kurtov vytráca. Namiesto neho nastupuje akási forma ľahkej atletiky - pobehovanie sem a tam spojené s pinkaním loptičky cez sieť. Kto skôr skazí, prehráva.
Reagovat
TheRoyalBlue
Keď si to tak zosumarizujeme, vlastne finále na každom GS tento rok stálo za prd, ale jedno semifinále zakaždým stálo za to (aj keď jeho víťaz až v 3 prípadoch prehral potom finále). Minuloročné finále USO tiež nebolo žiadne terno, takže na poriadne zakončenie nejakého GS už čakáme ozaj nezdravo dlho.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadalovi už začíná z těch zázračných přípravků ve 26 letech rašit fest koleso na hlavě! Říkám, neberte ty svinstva!

Jinak ten, kdo hraje tenis, tak ví, že kdo pinká jako Nadal "kopce, kopce a kopce" že proti takovým se bohužel každý dobrý tenista vyhází. Novak technicky daleko lepší.
Reagovat
Rafaeoli25
Nejsi náhodou ten samej blázen co furt píše i na idnes a dokola mele o tom, že Rafa bere? Už je to trapný. Jinak když jsou Roger a Nole tak vyjímeční, měli by ty blbý kopce v pohodě zvládnout ne? A pokud to nedokážou, proč je nehrajou taky, co jim v tom brání?
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadavani vlasu nema takrka nic spolecneho s dopingem,viz spousta profesionalnich kulturistu,kteri to berou po kyblech.Ztrata vlasu je genetickeho razu,v zivote jsem nic nebral a taky u me zadna husta slava :(
Hold nekdo nedokaze zkousnout jeho totalni nadvladu,uz po tomto turnaji mel byt SV 1,ale Novak se do toho finale dostal,takze priste..
Reagovat
smazaný uživatel
Ježisi...Já teda nejsem Nadalův fanda ani omylem, ale vypadávání vlasů - doping. Potom nechápu jak je možné, že se Davydenko plácá někde okolo 40. místa.
Nadal je momentálně prostě nejlepší, nechápu proč to někteří nemůžou uznat.
Reagovat
smazaný uživatel
určitě nejsem ten, kterého myslíš!! Tak když si háklivý na vlasy, tak další důkaz jsou např.ruce. Vím, o čem píšu!
Až budeš hrát někdy tenis, a proti tobě bude stát hráč typu "kopec" Nadal, tak te opravdu tenis nebude bavit. Samozřejmě uznávám jeho kvality, ale toto je fakt!
Reagovat
smazaný uživatel
Kopce,to myslis muskulaturu? Znam lidi,co se podivaji na cinku a roste to,asi dobra genetika. Nenavidim lidi,kteri vidi za uspechem vzdy podpurne latky.Takze si tu nadale placej co chces.
Reagovat
smazaný uživatel
A Serena predpokladam taky bere,ze? ????
Reagovat
Stan_Borowitz
Tenisově nic moc, ale pár hezkých momentů se tam našlo, ne že ne. Nadal je aktuálně nejlepší, ale jak kdosi trefně v nadsázce poznamenal, je to tak nějak vítězství jednookého mezi slepými. Pokud se Djokovič nezvedne nebo neobjeví někdo nový, může Nadalovi klidně těch dalších pět GS titulů spadnout do klína, že vlastně ani sám nebude vědět jak. Po faktickém odchodu Federera je mimo antuku najednou vše otevřené...

Škoda, že nebyly obráceně semifinálové zápasy, docela by mne zajímalo, jak by se Nadal popasoval s Wawrinkou. Klidně to mohl být taky pětiseťák.
Reagovat
tito
Na Vávru si na rozdíl od Noleho věří. Tam by se při komplikacích tak nezablokoval jako včera s Nolem a hrál by dál svou hru.
Reagovat
carolyn
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/507480-video-skvely-nadal-triumf-obrecel-uzasne-vitezstvi-vic-nez-pulku-penez-mi-ale-vezmou-smal-se.html#hp-sez
Reagovat
smazaný uživatel
"Je to hromada peněz. Ale víte, tohle nejsou reálné prize money. Musíte z toho zaplatit daň. A ta je teď ve Španělsku asi 56 procent. Takže reálně je to méně než půlka a pak se to ještě musí převést na eura," smál se Nadal na pozápasové tiskové konferenci."

Nadal má recht, musí mít hodně rád svojí zemi, když ji odvádní 56% z příjmů, bylo by lehlé přijít do nějakého daňového ráje, ale nejspíš to sám ani nechce...-)
Reagovat
Rafaeoli25
To víš, ten neni jako Berdych a Nole, Rafovi holt o prachy tolik nejde a za to si ho cenim asi nejvíc.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že nebylo víc takových výměn, http://www.youtube.com/watch?v=PO3cvxgxCgg
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem obsadil 53. místo ze sta účastníků. :) Nakonec mi Top 50 nevyšla, ale to jsem tak nějak tušil už před začátkem druhého týdne. Myslím, že jsem neudělal zas tak špatný výběr, ale všechno neklaplo úplně podle mých představ... U holek mě nejvíc táhly Vika (kapitánka) a Káťa, u chlapů zase oba finalisté.

Celkově vzato jsem se neumístil až tak zle. Je to horší než na RG (38.), ale zase lepší než ve Wimbledonu (76.). Navíc v Elite League jsem teď obsadil velmi dobré 6. místo. :)

Gratulace Oskarovi, Forehandovi a dalším, kteří se umístili vysoko! :)
Reagovat
smazaný uživatel
btw, co je to za soutěž a kde, že bych ji zkusil? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to taková soutěž mezi uživateli TP v průběhu grandslamů. :) Teď už je to ukončené, ale až bude v lednu Australian Open, tak to tady sleduj a určitě se dozvíš instrukce, jak se zaregistrovat apod. :)
Reagovat
smazaný uživatel
US bol úspešný na všetkých frontoch..Obhajoba výhry medzi starými tvárami a druhý celkovo..US Open mi svedčí..
Reagovat
tito
Já jsem vsadil mezi děvčaty na mladé pušky a se zlou se potázal. 61-62 :-)
Reagovat
carolyn
http://sport.aktualne.centrum.cz/to-nej-z-us-open-samanky-krasky-emoce-i-slavne-hvezdy/r~50efc8f018b311e38bf9002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_campaign=A&utm_term=position-4
Reagovat
carolyn
http://sport.aktualne.centrum.cz/video-vecny-klaun-radek-stepanek-okamziky-plne-srandy/r~aa6d33ae193f11e3958d002590604f2e?utm_content=radek-stepanek-klaun&utm_source=centrumHP&utm_medium=zabavabox&utm_campaign=A&utm_term=position-2
Reagovat
smazaný uživatel
Veľká škoda, že na tohtoročnom US Open nemohli hrať v opačných rohoch pavúka Federer a Sampras vo svojich naj rokoch. Finále medzi nimi dvoma by bolo ďaleko kvalitnejšie ako to, čo predviedli Nadal s Djokovičom
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace oběma finalistům! :) Oba dva jsou fajn, ale nedíval jsem se, protože pro mě končí grandslam většinou finálovým zápasem dvouhry žen...

Tak si říkám, že Vika měla z vítězství Rafy určitě radost. :) Už před začátkem turnaje říkala, že má ráda všechny kluky ze špičky, ale nejvíc přeje Rafovi... No a tiskovka Viky po finále byla taky hodně vtipná, když přišla řeč na mužské finále. :D

Otázka: On who is going to win the men's final...
Vika: "I don't know. Who do I want to win? You know, Rafa convinced me to support him."
Otázka: And just how did he convince her?
Vika: "How? He was practicing with his shirt off!"

Tady ještě přikládám foto, které dala Vika na Instagram... :D
http://instagram.com/p/eDHUZ7DLax/#
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě mě napadlo: Novak teď asi nemá úplně nejlepší formu, ale jeho výsledková stabilita na letošních grandslamech je opravdu obdivuhodná... 1x titul, 2x finále, 1x semifinále

To nemá nikdo mezi muži, ani mezi ženami...
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je nejlepší hráč všech dob.
Reagovat
smazaný uživatel
V akom športe?
Reagovat
Rafaeoli25
V tenisu. Holt se s tím musíš smířit :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nerad vstupuji do těchto nesmyslných diskusí, ale pokud chcete takto hodnotit, potom nejlepší hráč historie byl, je a ještě asi dlouho bude Rod Laver. Získal přes dvacet major titulů (tj. GS a jejich obdoby na tehdejším profesionálním okruhu) a dva čisté grandslamy prakticky v jediných dvou letech, kdy dostal šanci se o ně poprat. To hned tak někdo nepřekoná. Nedokázal to ani Federer a nedokáže to podle mne ani Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
Lawer hral mal GS ale niesu ofocialne
a to bola katastrofa ako vtedy hrali
pomale
nudne
na koment ze je Nadal najlepsi je Lawer trapny argument
Reagovat
Stan_Borowitz
No, ještě že mluvíme každý o úplně jiném hráči, takže nemusím na ty nesmysly reagovat.
Reagovat
Frick
Tak bude nějakej článek? Ne pro ty informace, ale pro potencionální diskuzi pod nim. By mne zajímalo, co zdejší znalci považují za reálné a co ne...
Reagovat
smazaný uživatel
V první řadě gratulace Rafovi a jeho normálním! fanouškům.
Jinak jsem byl kvalitou finále docela otrávený. Kam se poděl Rafa z Montrealu a Cincinnati? Že na tom není Novak z formou příliš dobře, jsem očekával, ale Rafa mě svou hrou zklamal. V půlce třetího setu jsem šel spát.
Reagovat
smazaný uživatel
*s formou!
Reagovat
smazaný uživatel
dobrej fanda tenisu, když jde uprostřed zápasu spát, takový miluju!
Reagovat
smazaný uživatel
"Každý zápas s Novakem je nesmírně těžký a jen on dokáže pozvednout moji hru na tak vysokou úroveň," no nevím, jestli tohle byla vysoká úroveň té zlepšené Rafovy hry tak je to celkem smutné.
Jinak US Open hodnotím kladně. Viděli jsme zajímavé tenisové příběhy, například ten Hewitta, Wawrinky, Gasqueta, některé pěkné zápasy a nakonec ani tak nezlobilo počasí jako loni. Škoda no, tak další GS až za čtyři měsíce.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nějak jsem prostě očekával, že by měl Rafa to finále vyhrát, ale jakým způsobem? Vůbec se mi jeho hra nelíbila, byl strašně pasivní, podával snad nejhůr za poslední dva měsíce, vůbec si podáním nepomohl, je fakt, že v kritický situaci, dal svý první eso, což mu hodně pomohlo, ale bylo to málo a zbytečně se dostával pod tlak. A jeho hra? Vůbec nevyužíval svýho brutálního forhendu, hrál strašně pasivně a může bejt rád, že se Novak v nejdůležitějších okamžicích vyházel. Protože na konci druhýho setu a na začátku třetího setu hrál jako stroj a vzpomněl jsem si na rok 2011, kdy na takovýhle úrovni dokázal hrát celej zápas a Rafa prostě neměl šanci.
Myslím, že Rafa je rád, že to má za sebou a sám ví, že to asi nebyl nejlepší zápas z jeho strany a že chtěl asi proti Novakovi hrát jinak, než se jen bránit, naštěstí to vyšlo a teď má čas na odpočinek a na trénink, protože jak už jsem tu jednou psal, do dokonalosti to má daleko :)
Reagovat
Denis92
Nikdy nepridem na chut tomu Nadalovmu jeho tenisu..sice teraz zacal hrat agresivnejsie a utocnejsie ale od 2.setu zase sa zmenil na stenu a Djokovic do neho busil zo vsetkych stran..V 2.a 3.sete sa Novak priblizil k svojej forme,ale trestuhodne nezvladol 3.set a to rozhodlo..dost ma prekvapilo ako sa potom "zosypal".
Avsak urcite uz bol dost unaveny,kedze odohral toho podstatne viac ako Nadal. Djokovic strasne kazil,najma v dolezitych momentoch. Urcite mal nato aby zvitazil,ale pripravil sa o to sam..
Kazdopadne bolo na Djokovicovi vidiet,ze je nastvany..vidim to tak ze RG 2014 vyhra Djokovic.Celkovo ocakavam od neho poriadnu sezonu podobnej tej z roku 2011.
Reagovat
Pe3k
Hlavně díky Djokovicovi mělo finále velmi špatnou úroveň. Nadalovi stačilo jen vracet míče do kurtu a Novak se vyházel sám. 53 nevynucených chyb? To má být parodie na světovou jedničku a finále grandslamu? Pokud by se hrálo na 5 setů počet erorů by Djokovicovi vyšplhal někam k 80.

Nadal nehrál zle, hlavně v prvním setu se na to dalo i koukat, ale od druhého setu, když poznal, že Djokovic má jasně navrch psychicky se sesypal, nebyl schopen zaútočit, zaservírovat a pouze vracel míče do kurtu. Vrátil se ke své oblíbené (a mnou nenáviděné obloučkové vracečce).

Naštěstí jeho kamarád Djokovic mu jasně vyhraný 3. set přenechal (podobně jako 5. set finále RG 2013) načež se v následujícím setu na jakoukoliv snahu zcela vykašlal a zápas odevzdal. Ač nejsem zrovna fanda Rafy, je jen dobře, že Djokovic ztratí post jedničky, protože jeho hra je čirá tragédie. Na síti neschopný, při smeči zásadně zahraje přímo na raketu soupeře, nahozený míč zásadně trefí do sítě a při breakbalu soupeře se snaží míč co nejrychleji poslat do autu.

Finále mělo podprůměrnou úroveň, lituji, že jsem k vůli něho nespal a nyný jsem v práci malátný jak ponocný po noční :)

Gratulace Nadalovi. Je obdivhodné jak ve chvíli kdy jsou všichni top hráči totálně z formy on předvádí svůj nejlepší tenis.

Btw. ač je Novak o třídu lepší hráč než Nadal nemá psychiku vítěze a jeho 6 grandslamů mu bohatě stačí. Nadal je oproti tomu hladový po vítězstvích a jeho cíl 18 gs je už dost blízko.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak nikdy nebude lepší tenista než Roger s Rafou. Něco mu chybí, sice dokáže hrát neuvěřitelnej tenis, ale není schopný tak hrát celý zápas. S jednou povedenou sezonou se nemůže rovnat dvoum nejlepším ... Jinak Rafa hrál slabší zápas, ale když to stačí na titul, tak je to úplně jedno ...
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale psychiku nelze oddělovat a právě ta je největším faktorem a předpokladem úspěchu, proto jsou Rafa a Roger jinde než Nole. Talent rozhoduje o úspěch asi jen z deseti až patnácti procent jak dobře víš. Proto brečet kvůli tomu, že větší talent neuspěje je nesmysl, hlavním předpokladem úspěchu v tenisu je jen a jen psychika...
Reagovat
smazaný uživatel
nepovedal by som, že nedokáže hrať tak cely zápas
rok 2011
bol vyborny teraz mu to v tych finale moc nejde ale to sa môže rýchlo otočiť
Reagovat
smazaný uživatel
18?..Prečo tak nízke ciele...
Reagovat
smazaný uživatel
Mne to pripadalo zvláštne, keď totálne z formy hrajúci Roger v Cincinnati toho fenomenálneho znovuzrodeného, údajne nesmierne agresívne hrajúceho Rafu takmer porazil. Ako by asi toto US Open dopadlo, keby na ňom hral Roger z roku 2006? Stratil by jeden set za celý turnaj? Možno ani to nie.
Reagovat
smazaný uživatel
To přesně mě taky napadlo, ale nemusíme chodit tak daleko, Nole i z loňského AO by si na Rafovi smlsl nebo i sám Rafa, verze 2010 na tom včerejším.
Reagovat
TheRoyalBlue
Na Cincinnati hral Federer z formy? No bolo to síce len pár zápasov, ale povedal by som, že od Wimbledonu 2012 (či aj tam bol bez formy?) to boli jeho najlepšie výkony a vôbec z oboch strán bol ten zápas skvelý.
Reagovat
smazaný uživatel
O kolo skôr takmer prehral s Haasom. V Cincinnati mu výborne vyhovuje povrch, takže nebolo tak moc vidieť, ako veľmi je z formy. Pred rokom tam dal Djokovičovi vo finále kanárika. Vtedy bol vo forme.
Reagovat
TheRoyalBlue
No prvý set s Haasom bol z jeho strany biedny, lenže Haasa netreba zas podceňovať a proti Rafovi hral Federer o poznanie lepšie. Bol to skoro taký istý výkon, akým ho raz totálne zosmiešnil (Turnaj majstrov 2011), lenže už mu Rafa dával prudšie a lepšie umiestnené loptičky.
Reagovat
Amputace
Nevím, zdali má smysl na tebe vůbec reagovat, ale zkusím to. Federer je letos z formy, to se shodneme, ale označit jeho výkon ze Cinci proti Nadalovi za "totálně z formy", to je čistá zaslepenost. Naopak to byl právě tento zápas, který vlil mnoha jeho fanouškům nového optimismu do žil před nadcházejícím USO. Pokud jsi ten zápas viděl, dobře víš, že Federer hrál velmi dobře, výborně mu fungoval křižný backhand, kterým Nadala dostával pod tlak a eliminoval tak jeho největší zbraň - křižný forehand, dobře servíroval, z forehandu sázel winnery, set a půl byl možná lepším hráčem, pak ovšem přišla šance pro Nadala, které on se okamžitě chytil, srovnal na 1:1 a ve třetím setu už byl Federer dole. Ovšem dva sety předváděl Roger skvělý tenis. Neříkám, že to byl jeho vrchol z roku 2006, ale rozhodně jeden z nejlepších zápasů, co za poslední dobu odehrál. Možná si myslíš, že Nadal s letošní formou by měl Federera s formou (podle tebe tedy nízkou), kterou měl v tom čtvrtfinále Cincinnati, přejet dvakrát 6:0, ale nezapomeň, že Cincinnati je turnaj, na kterém před letoškem Nadal došel nejdál do semifinále, nikdy tam předtím nehrál ani finále, naopak u Rogera ten turnaj patřil k jeho nejoblíbenějším. Proto ta vyrovnanost.
Reagovat
Stan_Borowitz
S většinou toho, co píšeš souhlasím, ale i Backhand má v něčem pravdu. Nedá se přece rozumně předpokládat, že tenista, který hraje několik měsíců zcela z formy, má problémy se zády, najednou díky nějakému zázračnému osvícení zahraje špičkový tenis na svém nejlepším levelu. Jistě, Roger se proti Rafovi na svém oblíbeném povrchu nahecoval, takže zahrál celkem dobře, ale ve vrcholné formě by ten zápas pravděpodobně vyhrál bez problémů 2:0.
Reagovat
Matti
Ja myslím, že by ho nedal Roger. Byl by to vyrovnaný zápas, který by v koncovce rozhodla lepší psychika Rafy. Prostě každý na to má svůj úhel pohledu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vyrovnaný zápas, který rozhodla lepší psychika Rafy to byl teď, kdy je Federer jen stínem svých nejlepších časů a prohrává na hardu i s Robredy. Na svůj názor máš samozřejmě právo a neberu ti jej, ale to, co tvrdíš, nemá logiku.
Reagovat
Matti
Bylo hodně zápasů, kde byl Roger ve formě, zápas byl vyrovnaný a přesto vyhrál Rafa. Takže z toho důvodu, se zase mně, zdá, tvůj výrok o tom, že by Roger vyhrál 2-0 nelogický.
Reagovat
Stan_Borowitz
Na hardu? Tak jsem si prošel statistiku vzájemných střetnutí a takový zápas, který by splňoval uvedené předpoklady, byl jen jeden, a to v roce 2006 v Dubaji. Z tohoto jediného příkladu vyvozovat tak dalekosáhlé závěry mi připadá dost odvážné, něco na způsob víry. Nic proti, víra je často pevnější než logika, ale v zájmu čistoty vedení diskuse bych tyto dva pojmy nerad zamměňoval nebo směšoval dohromady.

Na rozdíl od toho je skutečnost, že Federer je letos jen stínem sebe sama v nejlepších letech a přesto sehrál v Cinci s Nadalem vyrovnaný zápas, který rozhodla psychika, objektivně pozorovaná skutečnost. Pokud z toho vyvodím závěr, že "ten lepší" Federer by asi vyhrál 2:0, protože by ten druhý set pravděpodobně dokázal dotáhnout, je to také sice jen spekulace, ale s racionálními kořeny. Kde je v mé úvaze podle tebe logická chyba?
Reagovat
Matti
Tak, já jsem třeba za relevantní považoval zápasy, kde Roger i Rafa byli spolu ve finále grandslamu ( ne v Paříži :-) ), což snad Roger mohl být ve formě si myslím. A ty jsi začal s hypotetickými úvahami, jak by to dopadlo, kdyby byl Roger ve formě. Promiň, ale tohle je jen hra na kdyby. Já jsem zareagoval, ze svého pohledu. Dle mého, Roger byl ve formě už vícekrát a rozhodně to bylo i tak daleko toho, aby Rafu v pohodě splachoval.
Reagovat
Stan_Borowitz
Někde něco píšu o "v pohodě splachování"? A kde? Jak už jsem napsal výše, Federer měl ten zápas v Cincinnati dobře rozehraný, vedl 1:0 na sety a na začátku druhého byl na koni. Pak se ale poměr sil zlomil a on nakonec prohrál. Vše, co tvrdím je to, že podle mne by v optimální formě byl pravděpodobně schopen ten druhý set dotáhnout do konce. Nikde netvrdím, že by jej rozsekal 6:0 6:3 jako na TM 2011. V Madridu 2009 Federer třeba taky vyhrál 2:0 na sety, ale určitě Nadala "v pohodě nespláchl"...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace rafovým fans kromě trollů (takže se nám to hodně pročistilo že), je to fakt fenomén, ale upřímně musím říci, že mě zklamal. Za celé léto jsem neviděl jediný jeho zápas (obvykle hrál v noci a já nemám sadomasochistickou potřebu sledovat jeho hru) a tak jsem čekal na tu je slavnou proměnu ve velkého snajpra, hráče, který hraje v životní formě. To co jsem viděl včera byl Rafa z hardu rok 2011. Je až s podivem, že Nole hrál dva sety (ze tří co jsem viděl) jasně lepší tenis a pak si to prohrál školackýma chybama. Tím zas Novak připomínal toho Srba z roku 2010. Klíčovým pro zápas se podle mého stala 9. hra třetí sady, kdy Novak při podání Rafy vedl 40:0. Schválně jsem to počítal a z následujících zhruba 8 výměn si Nadal vyhrál sám jen dvě. Jednou skvěle podal a podruhé úspěšně zatlačil Djoka. Zbytek nevynucené chyby Noleho. Tím chci napsat, že Rafa mě včera vůbec nepřesvědčil o tom, že má formu jako Nole v roce 2011.
Reagovat
smazaný uživatel
a potvrdilo se, že tenis (Novak) je fakt v krizi. Když Rafovi k titulu stačí vracet míček skoro kopcem do půlky kurtu a Nole se stejně vyhodí.
Reagovat
TheRoyalBlue
Súhlasím, finále bolo slabé, lenže pokiaľ si za celé leto nevidel ani jeden Rafov zápas (vrátane zápasov s Djokerom, Federerom a Isnerom v Montreale a Cinci), tak si z môjho pohľadu tak trošku ignorant, lebo tam jeho hra vyzerala inak. Vôbec celý US Open nemusel ani raz ísť na dno svojich síl a schopností. Podľa papierových predpokladov mal hrať opäť s RF a Isnerom, lenže tí skolabovali. Fakt, že Kohlschreiber a Gasquet boli cestou do finále jeho najťažšími súpermi, hovorí sám za seba. Nuž a potom prišlo finále, kde v prvom sete bol výkon výborný, lenže Djoker pridal na plyn a bolo zle, avšak aby sa Rafa vrátil do hry, tak ani nepotreboval hrať niečo inak. Čiže áno, aktuálne je Nadal jednooký kráľ medzi slepými, lenže väčšina súperov na amerických hardoch ho ani náznakom nezatlačila k jeho limitom a tým, ktorým sa to aj viac-menej podarilo (viď zápasy, ktoré som uviedol na začiatku), boli porazení. Ťažko teda viniť niekoho iného než všetkých ostatných hráčov na okruhu. A ak to takto pôjde ďalej a Nadal sa počtom GS priblíži k Rogerovi alebo ho aj vyrovná (jeden nikdy nevie), tak tie tituly budú mať rovnakú hodnotu ako tie Federerove.
Reagovat
smazaný uživatel
No včera se proti němu postavil první seriozní soupeř a jak Rafa hrál. Uznávám, že to je divné, že sem nic neviděl ale na moji omluvu zrovna ty dva srpnové týdny, kdy se hraje Montreal a Cinncy jsem měl o prodlouženém víkendu nabité a jak na potvoru zrovna v noci. :)
Reagovat
TheRoyalBlue
Áno, tiež bol jeho výkon od 2. setu pre mňa sklamaním. Lenže vezmi si to takto - musel sa vyrovnať s tým, že Djokovič do toho začal viac tlačiť a zároveň mu to aj padalo. Rafovi vždy trvá, než si zariadi hru podľa súpera a automaticky najprv reagoval tak, ako to je jemu najprirodzenejšie, teda pasivitou a kopcami. Na začiatku 3. setu, v prvých 3-4 gamoch sa snažil Rafa do toho viac tlačiť, lenže mu to zatiaľ nepadalo. Ja osobne som očakával, že po chvíli sa chytí a získa si break späť svojou aktivitou. No stalo sa to, že Novak sa začal sám vyhadzovať aj vo výmenách, kde mu Rafa iba nadhadzoval. Načo by teda riskoval? V pár výmenách do toho trošku zatlačil, ale inak nebolo ani treba. De facto finále pokazil svojou hrou Novak, keby sa totiž toľko nevyhadzoval, aj Nadalova hra by vyzerala inak.
Reagovat
Rafaeoli25
Je to hlavně o soupeři, ne o tom, že Rafa je jednooký mezi slepými. Úplně všechny dokáže zatlačit, hrát útočně a diktovat hru, jediného Noleho přitlačit nedokáže a proč? Protože Nole má nejlepší return i obouručný backhand v dějinách tenisu. Proti tomu je těžký hrát...
Reagovat
TheRoyalBlue
Že Novaka nevie zatlačiť a dávať mu winnery? Potom neviem, ako by vyhral nad ním 5 zápasov od začiatku roku 2012. Spomínaš na 5. set na RG 2012 alebo zápas v Montreale? Keby hral také kopce ako včera od 2. setu, tak dostane na prdel. Vďaka čomu urval ten jeden set na USO2011 a potiahol do 5. setu finále AO2012 (v ktorom ho mal už položeného na lopatkách)? Tlačil do toho. A vďaka čomu tie zápasy napokon v závere hladko prehral? Vrátil sa k pasivite. On ho vie zatlačiť, ale znova sa bál dávať UE. Možno aj preto, lebo si nevedel pomôcť podaním. Bolo to hlavne o tom, že sa Djokovič sám vyhadzoval a Nadal dúfal, že to tak ostane do konca zápasu, lenže keby to tak nebolo, musel by hrať tak ako v 5. sete na RG.
Reagovat
TheRoyalBlue
Pardon, samozrejme som mal na mysli RG2013.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v prvom rade obrovská grratulacia Rafovi!
zaslúžil si to uplne najviac.
Nádherný zápas, momentálne najlepšie možne vyvrcholenie GS je prave suboj týchto 2 pánov tenistov!

Keď sa Nole v 2 a 3 sete zdvihol a trafal lajny až neuveriteľne presne, noo vtedy mi nebolo všetko jedno, ale chvalaBohu to Rafa zvladol!
Tie gemy sice boli dle aj vymeny len škoda, že tie sety neboli viac dramaticke, ale to by ma potom asi od nervov porazilo!

Nole prehral 4 GS finale z posledných 5
Ale keď mal v roku 2011 tu formu hovoril som si že na každého raz príde a Nole to teraz dostava ale ono sa to ešte viac krat otoči!
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom zápase bolo nádherných tak desať výmen. Zvyšok bol priemerný až podpriemerný.
Reagovat
Marduch
První set Rafa totální údernost a síla, Novak ještě v šatně, nebylo co řešit 6:2.
V 2S Novak zpřesnil, trpělivě a chytře hledal pozice pro útoky v delších výměnách hlavně přes BH Nadala, a na konci 2S Rafa po několika dlouhých výměnách úplně odešel fyzicky, až do konce zápasu v podstatě jenom vracel kopce hrou antukových specialistů.
Ale bohužel, Djokovič vydržel jen cca o set více a na konci 3S odešel rovněž (fyzicky nebo psychicky???), i proto jak Rafa v momentu 4:4 a 0:40 ve 3S díky chvilkově nalezenému servisu DOSLOVA A DO PÍSMENE utekl hrobníkovi z lopaty..
Od cca půlky 2S až do tohoto okamžiku to byl Djokovičův nejlepší tenis, který jsem od něj letos viděl, možná letos nejlepší vůbec.
Vodil si Nadala po kurtu jak malýho kluka, skoro nechyboval, neustále útočil a většinou ukázkově trefoval rohy, nevyužitých breakballů na dva zápasy. Finále gradovalo a byly k vidění úžasné výměny, hlavně díky Djokovičovi.
O každý Rafův servis se hrálo přes shody a v hlavách všech včetně Rafy byla jediná věc - udrží fantastickou úroveň Djok až do konce?
Ale cca někde kolem stavu 4:4 shoda ve 3S začal kolosálně kazit, výměny chtěl zbrkle ukončovat co nejdříve, úplně zapoměl na trpělivost z druhé setu, možná i kvůli únavě a Rafovi tak stačilo stále jen vracet, čekat na kiksy Djoka a občas nějaký ten přímý bod z podání.
Djokovič postupně víc a více znejistěl, kazil stále jednodušší balóny, tempo a úroveň zápasu totálně upadla, a Rafa si to v poklidu dopinkal do konce.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečne rozumný komentár nestranného pozorovateľa. Presne tak. Okrem prvého setu hral Nadal typickú antukovú hru, čo mu úplne stačilo na výhru. Nie je to katastrofa pre tenis?
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, díky. Takhle mi to stačí a nemrzí mě, že jsem šel po prvních 4 gemech spát. Nuda - ten jejich tenis mi zas tak nebaví. Nejsem příznivcem zavádění změn a nových pravidel. Ale po ty 2 pány bych jedno zavedl. ? Pokud servírující neukončí výměnu do X-tého úderu, fiftýn připadne soupeři. Vtip.
Reagovat
smazaný uživatel
ale co sa nam to deje s Djokovicom? ...od stavu 3:1 v 3.sete (mohlo to byt aj 4-0, nebyt nevyuziteho breakballu), kedy bol panom na kurte, totalne skolaboval, ked do konca zapasu bol pomer gemov 2:11!!! ...rozhodujuci moment, ked za stavu 4:4 odparal 3 breakbally, pricom som si hned povedal, nadal bude mat jeden a premeni ho, a tak sa aj stalo...vzapati na zaciatku 4. setu nedal dalsie dva breakbally a bol koniec...takze po finalovom vybuchu vo wimledone, je tu dalsi...myslim, ze je cas na zmenu trenera, ktory by dal Djokovicovi novy impulz v jeho hre...ako dlhorocny Rogerov fanusik, musim pogratulovat Nadalovi, zasluzil si to...a co sa tyka komentatora Basika, neviem komu fandi, ale v priebehu zapasu mi to jednoznacne vychadzalo na nadala, alebo sa mylim?
Reagovat
smazaný uživatel
a este jeden postreh, Djokovic paradne returnoval, ale co z toho, ked nasledne vo vymenach robil chyby na urovni steho hraca...samodestrukcia ako vysita a len potvrdzujuca, ze Djokovic potrebuje zmenu trenera...
Reagovat
smazaný uživatel
a este co sa tyka kvality zapasu, bolo to slabe finale, taky priemer, nenadchlo...
Reagovat
smazaný uživatel
Potřebuji si to hlavně srovnat v hlavě. Sype se v důležitých momentech. Po nevyužitých 3 breakbollech jsem si říkal to samé. Že Nadal váhat nebude. Proto si zaslouží být No.1. Djokovic se sype v momentech, kdy může vyhrát at už game, set nebo match.. to je mi líto. Něco se změnit můsí.
Reagovat
Rafaeoli25
A které finále bylo podle tebe silný, když tohle bylo průměrný?
Reagovat
jackiec
wimbledon 2008 to finále bylo jak přesípací hodiny, tenis se vším všudy, prostě DRAMA
Reagovat
smazaný uživatel
Jasne zmena trenera
a Andynko by nemal zmenit trenera, ked už nema motivaciu
Reagovat
smazaný uživatel
tak dam napr. finale US Open 2011 medzi oboma aktermi, ktore bolo podobne aj z hladiska vysledku, len v opacnom garde...to finale bolo jednoznacne lepsie oproti tohtorocnemu...a to som dal len finale zrovnatelne vysledkovo a obsadenim...finalove suboje Federera a Nadala vo Wimbledone ani nespominam, lebo to uz je iny level...
Reagovat
smazaný uživatel
Finále Wimbledonu 2008 bylo nejlepší finále GS v historii tenisu, to je prostě absolutně jinej level.
Reagovat
Rafaeoli25
Fajn, že aspoň to Rafovi přiznáš. Na Rogera holt dokáže aplikovat nátlakovou hru, s Nolem to často nejde, každý má soupeře, se kterým to má těžký, kdyby neměl (kdokoli myšleno), byl by terminátorem s 25-30 GS tituly. Takový nebyl a asi nikdy nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně to mě taky připadalo s tím Básou. Dobrý komentář,ale lehce zaujatý. Když udělal nějaký exkluzivní míč Rafa tak se tam půl hodiny rozplýval, když udělal Nole tak to bylo mnohem decentnější.
Reagovat
woody
Nesouhlasím s názory že tenis upadá, nebo že je snad nudný. Momentálně v žebříčku dominují hráči co dokázali posonout úroveň fyzického tenisu tak,že drtí ostatní herní styly. Každý hráč na okruhu může hrát stylem jakým chce a momentálně jsou stanovený poodmínky úspěšné hry v podobě Nadalova(Djokovicova) stylu. Nahrávají tomu i podmínky, povrchy jsou pomalejší, tudíž je mnohem obtížnější přehrát dobré obranáře. Oba jsou tedy skvělí atletí, ale hlavně, co je nejdůležitější, oba mají mnohem větší sebedůvěru, která rozhoduje v důležitých momentech. V historii nebylo moc lepších hráčů, jestli ano, tak se dají napočítat na prstech jedné ruky!
Reagovat
smazaný uživatel
Ani jeden z mojich favoritu nedokazal ani dosahnout hranice ctvrtfinale, takze pro me docela smutny turnaj. Na druhou stranu bylo plno hezkych zapasu a darilo se nasim v deblech a mixu. Bylo take hodne prekvapujicich vysledku. Celkove vzato zajimavy turnaj :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je mnohem vyrovnanější. V důležitých momentech je koncentrovaný a dokáže ubojovat zpět prů***. Djokovic to nedokázal. Bojoval, byl na koni, ale po nevyužitých brejkbolů, kdy mohl dopodávat na vítězství ještě ztratil své podání. Něco se od ledna změnilo..
Reagovat
woody
jj chybí trochu sebedůvěra Nolemu. Trochu mu odešel i servis, i když ve finále podával vcelku slušně, ale dělal moc laciných chyb v jasných pozicích. Nesedí mu také vůbec hra ve větru, měl s tím potíže i loni, potřebuju zamakat na beckhandu, protože ten byl včera nic moc.
Reagovat
Madrileno
Parada, super, 13 GS pro Rafu. Ale sportovne uznavam, Nole byl v 2. a pulce 3. setu mnohem lepsi. Rafa to ubojoval :-)
Reagovat
ArcusII
V rankingu na tenisportalu máte chybu! Nadal ztrácí jen 120 bodů na vedoucího Novaka má 10,860 a Novak 10980 V žebříčku máte že Nadal má 10060. Asi špatný zdroj, nebo to upravujete ručně? PaGun
Reagovat
jackiec
to bude překlep, má tam být 10860
Reagovat
smazaný uživatel
tech 800 bodu neni jeste pridanych protoze ten zapas dohrali az v noci ze vcerejska na dnesek
Reagovat
smazaný uživatel
Přidali mu v pondělí zatím jen body za finále. ne za vítězství
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě že jsem usnul po 3 gamech.
Reagovat
a.magerova
Njn.... :-/

Gratuluji Rafovi.
Reagovat
jackiec
byla to nuda, takové pinkání člověka nepřikove k televizi na celý mač, furt stejné monotónní běhání, běhaní, a tenis průměrnej
Reagovat
smazaný uživatel
tvůj názor a asi preferuješ jiný typ tenisu,ale pro mě to je vrchol tenisového umění. Nezapomeň, že ty míčky létají 2xrychleji než od např.Edberga a samozřejmě hra je mnohem rychlejší. A sport je především atletika, od ní se odvíjí veškerý sport.
Reagovat
jackiec
no právě, před dvaceti lety byl ten tenis atraktivnější, dnes to je tak fyzicky dokonalé, atletické, míče jsou rychlejší, přesto zastávám názor že kdysi byli hráči na vyšší technické úrovni, dnes prakticky hrajou všichni úplně stejně, legendy tenisu při dnešních možnostech by kralovali i dneska, a zrovna edberg hrál snad nejatraktivnější a nejpohlednější tenis historie s famózními voleji
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, ale být technický při dnešní rychlosti není jednoduché. Srovnal bych to jako kdyby se hrálo s molitanovým míčkem. Edberg by jen u sítě čuměl, jak to kolem něj lítá od Rafy.
Reagovat
jackiec
máš pravdu, ale něco tomu chybí, pestřejší hra, různé styly...
nevím jak to máš ty, ale já se třeba na youtube nebo jinde dívám třeba na ukázky ze zápasů edberga, beckera,mcenroa,lendla,agassiho apod.,a vím že prostě za deset let se budu koukat pořád, že si prostě nepustím nadala, djokoviče, murrayho, prostě mi u nich chybí větší charisma, pestřejší tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
2 x rýchlejší? Čo to trepeš? Aj kurt bol vtedy podľa teba dvakrát menší?
Reagovat
VlS
jsem u toho do konce, byla to pro mne nudná podívaná. Atletičnost obou aktérů obdivuji, hře však nějak chybí duch, náboj, lehkost a tak dál. Rally na 57 úderů je jistě na GS nevídaná, ale kdo se má probůh dívat na metamorfózu Agy hned dvojmo? Tenhle tenis se mi velmi nelíbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ted krivdis Age...Od Wimbledonu hraje aktivni tenis a v dost zapasech byla utocnejsi hracka nebo alespon stejne utocna.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tu stale o tom istom rafa si urcite predstavoval skratit vymeny na minimum a novak to iste ale vsetci co ich za to kritizujte si chodte skusit dat s nimi par gemov a ci sa vam podari najneskor do troch uderov dat winner ,neni to o tom ze by nechceli hlavne rafa ukoncovat co najskor ale ked su neskutocny v defenzive tak sa samozrejme vymeny sa pretahuju, jedine co sa da vycitat hlavne rafovi je katastrofalny BH a servis ktory bol na urovni 4roky do zadu v kazdom pripade lepsie finale ako andy a novak.KEby hrali vabank ako si to tu predstavujete mali by o 50UE viac a porazili by sa sami inak sa porazit navzajom nevedia,v kazdom pripade je na mieste kritika ze roger strasne chyba a ako fans rafy prajem rogerovi navrat lebo moc krasy v zapase nebolo ale vycitat im to nemozme ako som pisal inak sa navzajom porazit nevedia.
Reagovat
dadaft
vždyť ty hraješ parádní tenis, umíš to rozdělovat, umíš si najít příležitosti zakončovat... - ale ta koncovka, ale ty chyby...
tenhle zápas jsi měla vyhrát.
přes chybičky pěkný tenis.
Dolonc - Shvedova 76 75
Reagovat
smazaný uživatel
Tohtoročný US Open jednoznačne ukázal, že nastáva temná éra tenisu. Úplne z formy hrajúci Djokovič prehral vo finále s antukovým špecialistom. Ako lepšie popísať včerajšie finále? Odchádzajúci kráľ svetového tenisu Roger Federer, ktorý ako posledný posunul úroveň hry niekam ďalej, sa už sotva kedy vzchopí, Djokovič asi svoju formu z roku 2011 už nikdy nenájde a všetci ostatní sú viacmenej len štafáž. A nikto nový na obzore. Čo dodať? Toni Nadal to dokázal. Strategicky využil vyradení Nadala na minuloročnom Wimbledone k tomu, aby ho pod zámienkou vymysleného zranenie stiahol z okruhu a pripravil na sezónu, o ktorej chytro predpokladal, že jediní možní konkurenti, teda Djokovič a Federer, nebudú hrať dobre. Vyšlo mu to skoro na jednotku. Otázkou je, či Nadal bude podávať špičkový výkon ešte dosť dlho na to, aby konečne vyhral aj posledný z piatich najvýznamnejších turnajov roka. Ale kto z dnešných hráčov by ho mohol zastaviť?
Reagovat
Rafaeoli25
Antukovej specialista to je fór? Víš co ten termín vůbec znamená? Hlavně že tenhle antukovej specialista porážel Rogera v plné síle na trávě i hardu, to antukoví specialisti běžně dovedou. Větší hlouposti než cos teď ty napsal jsem už dlouho nečet...
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak s tím vymyšleným zraněním ve spojitosti s taktikou to je jak kdyby mluvil Fox Mulder z Akt X, to věřím víc tomu, že existujou mimozemšťani než tomuhle. A ještě jedna věc, neexistuje nikdo, kdo může Rafu v plné formě a síle zastavit, nedokázal to ani Roger, když byl na vrcholu, takže tahle otázka je zbytečná...
Reagovat
smazaný uživatel
Závažné zranenie kolien, ktoré sa akýmisi tajomnými obkladmi (bez operácie) a kvapôčkami alebo čím vlastne vylieči tak dobre, že hráč zrazu poráža všetky na svojom neobľúbenom povrchu, ktorý podľa jeho vlastných slov kolená zaťažuje úplne najviac? A akým rozprávkam ešte veríš?
Reagovat
smazaný uživatel
Keď bol Roger v plnej sile, tak ho Rafa mimo antuku nikdy neporazil. Možno vo Wimbledone 2008, ale tam to bolo veľa tesné a Rafa mal v koncovke viac šťastia.
Reagovat
Amputace
Ve Wimbledonu měl štěstí spíše Roger, že to dotáhl přes dva tie-breaky do pátéhé setu - měl štěstí, že neodkráčel z kurku po nakládačce ve třech setech, takhle se nemá až tolik za co stydět, mluví se o tom zápase jako o jednom z největších v historii. A tvrzení, že krom tohoto zápasu Nadal Federera v dobré formě nikdy neporazil mimo antuku - to myslíš vážně? Jedno si zapamatuj: kromě haly byl Nadal schopen Federera porazit kdykoli, kdekoli a za jakýchkoli podmínek. Venkoncem: už jako osmnáctiletý ho vypráskal na hardu v Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš ten zápas na "spevnenej antuke" v Miami, ku ktorému nastúpil Federer s horúčkou cez tridsaťosem? Skús nejaký lepší príklad, tento nie je najšťastnejší.

Vyhrať tiebreak je podľa teba len otázka šťastia? Takže Nadal vyhral tento rok finále v Cincinnati len vďaka šťastiu?
Reagovat
Amputace
A vyhrát zápas v pátém setu snad štěstí je? Ty jsi napsal, že Nadal měl štěstí, když vyhrál ten zápas, čemuž se každý, kdo ten zápas viděl, může jedině zasmát. Nadal měl do té doby několik matchballů, v druhém tie-breaku mohl za stavu 6:5 rozhodnout, když zabíjel míček na síti, nastřelil ovšem přímo Rogerův forehand, který ho bez problémů probodil. A ty mi budeš tvrdit, že Nadal měl v tom zápase štěstí? Jmenuj jedinou takovou situaci, jsem skutečně zvědav, ten zápas jsem totiž viděl snad tisíckrát.
Reagovat
Matti
Keď bol Roger v plnej sile, tak ho Rafa mimo antuku nikdy neporazil. Tohle by ze sebe nevypotil snad ani Pe3k. Gratuluji, překonal jsi ho.
Reagovat
smazaný uživatel
ale, to je mi rano, ZDI jdou do kopru proste, srovnej: Cina, Berlin, Djokovic.. :-) Finale jsem nevidela, cerpam z clanku - prvni brejk Djokovice po vymene o 54 micich, zakoncene prasatkem.. muj spanek je drahy.. ;-) Kazdopadne uprimna gratulace Rafovi a uznani obema. Co ziva, budu si na ne (z duvodu ohrozeni) vymyslet jeduvky, nekdy si obdivne heknu, to zas jo, ale oslava tenisu vypada v mych ocich rozhodne jinak. Co nadelam vsak, kdyz si stary pan poridil pantofle uz.. :-) Verim samozrejme dal a trinactka je divne cislo, takove TISNIVE.. :-))

Rafova jizda je leskla a paradni, letosni model se velmi vydaril, vsechna cest, ale na okruzich jezdi jeden jeste lepsi BOURAK = 67 vyher, 4 porazky. A 17 GS.. :-) Rekonstrukce a inovace poskozenych stroju je jednoduse dechberouci, obdivuhodna, presto se nedokazu netesit na nove hvezdy pristich autosalonu. :-))
Reagovat
spaniel
Musim rict, ze jsem překvapený. Šel jsem spát za stavu 1:1 a brejk Novaka k dobru ve tretim. Nadal vypadal bezmocne, zpět u pasivní hry. Jak Novak ztratil treti set, uz asi vzhledem k únavě nemel nárok na obrat. Nadal završil rok parádní úspěchem, přiznám se ze na zacatku roku bych na takovy scénář nevsadil ani petnik.
Reagovat
smazaný uživatel
a to ja zase jo, protoze treti set byl od zacatku az do toho breaku vpodstate totoznej. Pasivne hrajici Nadal a Djokovic neschopnej neschopnej zakoncit vymenu viteznym uderem i z nahrane pozice, zvlaste hezky viditelne na micku, ktery byl asi rozhodujicim cele utkani. Djokovic nahrany mic na krizi presne hezky nahral Nadalovi na forhandovy prohoz po lajne...a rebreak byl nasvete. Pak se opet Nadal dostal do tempa a uz nepustil.
Reagovat
Torresek
To je návrat po zranění jak hrom! Božský tenis s Rafovi strany hned od návratu a aby to vydrželo po zbytek sezony....no paráda Rafo (: příští rok bude asi zatracebě složité obhajovat všechny ty body ale chce to ještě několik Grand slamů at se Roger trošku aspon bojí a nejlépe at je překonán...Rafa má ještě třeba 3-5 let podle zdraví a formy samozdřejmě...Vamos Rafa!
Reagovat
viitak
Nejočekávanější 4 setový scénář se opravdu vyplnil. Rafa hrál svojí standartní kvalitku se silným začátkem, kdy se Novak opravdu ještě probouzel. Pak přišlo zlepšení Novaka, který to však po zajímavém třetím setu vzdal.
Jen musím bohužel dodat, že Novak začal být zase labilní stejně jako před jeho slavným rokem 2011. Tím přijdeme o ty velké finálové pětiseťáky.
Rafovi velká gratulace za neskutečnou sezónu. Já být na jeho místě mám už velký problém s motivací kam dál.
Reagovat
Matti
Tak Rafa dlouho nehrál, tak myslím, že si to teď užívá, ale mohl by se pošetřit, ať je v lednu odpočatý a ve formě.
Reagovat
Jiri
Najednou tech 17 Rogerovych titulu nevypada tak neprekonatelne. Pokud Rafa vydrzi na vysoke urovni jeste 3 sezony, bude se tento rekord otrasat v zakladech. Uz je to spise jen teorie, resp. fantazie, ale chtel bych jeste jednou Fedexe videt prebirat nekterou s GS trofeji. Bohuzel to vypada, ze od toho tu budou jini borci.
Reagovat
Rafaeoli25
Rafo obrovská gratulace, ale ten horor z konce druhýho a začátku třetího setu už prosim tě nikdy nepředváděj, ani v Austrálii ani ve svym druhym obýváku, tedy centrkurtu v Paříži. Tohle xtý pokračování už fakt stačilo! Vamos a hurá do Asie pro první místo borče!
Reagovat
smazaný uživatel
Nadale seš srdcem bojovník, skvělý tenista a letos právem číslo jedna, ale jako člověka tě nesnáším. V žádném případě, jako osobnost nesaháš ani po kotníky Federerovi a Djokovičovi. Tvoje rituály s flaškama, natahování trenek a tvůj start od sítě po hodu mincí mě vytáčí do běla. Škoda, že ho ten Djoker nedal nebo aspoň sem chtěl vidět všech 5 setů jak AO 2012.Sem tělem i duší fanoušek Federera, ale kdybych tu naspal, že Vám to nandá byste se mi vysmáli bo už je za zenitem a tyhle dva makače by nedal ani v životě s jeho letošní formou, ale budu mu fandit do konce jeho kariéry i kdyby byl stý na světě.Možná to ještě dokáže a jeden GS přidá, ale bude to mít zatraceně těžký, ale nic není nemožné Agassi to taky dokázal v 33 letech. Tenisu Zdar.
Reagovat
viitak
Federer klidně ještě může jeden GS přidat. Sampras to dal taky na sklonku kariéry, takže proč ne. Letos měl zatím dost mizernou sezónu, ale to se může příští rok změnit. Nadala tu taky každý odepisoval stejně jako Rogera.
Reagovat
smazaný uživatel
"sem" tam mas i pravdu, ale nemohl by ses trochu povznest? Srazis se, pritom litat je tak snadne.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co ty o něm víš,coby člověkovi ? Co ty víš,coby člověkovi o Federerovi,o Djokovi?Ty nevíš nic ,ani o sobě .
Reagovat
TheRoyalBlue
Tak toto je tak smiešny príspevok, že to hádam ani nestojí za reč. Hovoríš o osobnosti, pritom spomínaš len Rafove rituály. Mne sa zase nepáči napríklad Djokovičove megalomanstvo a showmanstvo zhruba na úrovni cirkusu Humberto, ale tak poznám ho ja? Poznáš ty Rafu? Veď my o nich nevieme nič. Nehovoriac o tom, že aj keby si ich poznal, tak súdy o tom, kto je väčšia osobnosť, sú len a len tvojim pohľadom na vec a aj keby si to myslela väčšina, tak je to názor istej skupiny jedincov a nič viac.
Reagovat
smazaný uživatel
Je viac vecí, čo by sa dali Rafovi za dnešný zápas vyčítať, nečakal som, že na výhru bude potrebovať práve toto..Ale na čo sa v tom špárať?

Táto výhra je skrz nedávnu minulosť priam dojemná..Výhra s najlepším hráčom hardu súčasnosti (alebo čerstvo nedávnym) len potvrdzuje, že Nadal bol a stále je hráč, ktorý dominuje antuke a nikdy nikomu nedovolil dominovať na inom povrchu..Rafa je proste najlepší na svete..

Nole dned ukázal obe svoje tváre, bohužiaľ pre neho to s Rafom už poniekolkýkrát v rade nezvládol psychicky..Musí sa z toho dostať sám, rovnako ako hlbokú depresiu a 7prehier prekonal Nadal..Ak to dokáže, na harde má stále potenciál byť najlepším hráčom vsetkých čias..4GS na Rogera nie sú vela..Takže ešte raz velká až obrovská rsdost z titulu, Tomasinho
musí byť nakoniec velmi prekvapený.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, nedovolil. Pretože sa ho nikto nepýtal. Nebolo treba. Federer a na chvíľu aj Djokovič si dominovali na rýchlejších kurtoch a žiadne povolenie od Rafy k tomu nepotrebovali.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi obrovský bojovník s velkým tenisovým srdcem ! Nikdo si to nezaslouží víc a po Shanghaji se dostaneš tam, kam právem patříš ! :) Vamos !!!
Reagovat
kada.tom
Nádhera, co dodat! :-)
Reagovat
Reti64
Nadalovi, vyhrál naprosto zaslouženě.
Reagovat
MarcelPersch
Jeste Turnaj mistru a bude to bozi!
Reagovat
smazaný uživatel
Za mňa, Rafa si moze do januára odpočinúť..Do konca roka samé nepodstatné turnaje..Hlavné sú GS..
Reagovat
MarcelPersch
samozrejme, ale TM jeste nevyhral a je to posledni z nejvyznamnejsich udalosti, ktera mu jeste chybi. Pridal by se A. Agassimu, ktery vsechno vyhrat dokazal. Ale na odpocinek ma pravo.

Koukal jsem, ze ma pred TM naplanovano Basel, Paříž a TM = 3 týdny hraní za sebou, to by si mohl odpustit.
Reagovat
Rafaeoli25
On ten Peking nejede? To by byla škoda zbytečně přijít o čtyři pět tejdnů na prvním místě..
Reagovat
viitak
Vůbec nevím proč by se Rafa honil za TM. Možná už fakt jen z principu, aby měl všechno. Každý rok co jsem na to koukal, tak mě přišlo, že to hraje jen z povinnosti. Před pár lety už Rafa prohlašoval, že je toho už v závěru sezóny příliš a dával najevo nespokojenost s plným kalendářem. (TM je povinný turnaj)
Nemyslím si, že to letos vyhraje. Sázím spíše na Andyho.
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední 2 gamy = absolutní pád "světové jedničky". Víme, že už tam nemáš od srpna co dělat :)
Reagovat
Bob
Nadalovi patří obrovská gratulace, letos je nejlepší tenista! Novak bohužel příliš chyb, to číslo je strašný :/ Rafa si letos zaslouží být nejlepší tenista!
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOS!!! Jsi nejlepší!! Patříš na n.1
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist