Nadal otočil semifinále s Federerem. Zastaví ve finále Djokoviče?

7. 5. 2011, 19:31
Aktuality 60
ATP MADRID - Rafael Nadal si udržel antukovou neporazitelnost v posledních dvou sezonách i po dnešním semifinálovém duelu s Rogerem Federerem. Španělský tenista zvítězil 5-7 6-1 6-3 a o třetí titul v řadě si zahraje s letos stále neporaženým Novakem Djokovičem, který zvládl nečekané trable s Brazilcem Belluccim.
Rafael Nadal

Rafael Nadal se s Rogerem Federerem na madridské antuce utkal třetí rok po sobě. V sezoně 2009 se po finálovém triumfu radoval z titulu Švýcar, loni se odveta povedla Španělovi, který na nejpomalejším povrchu vyhrál desátý z dvanácti vzájemných soubojů.

Znovu se na antuce potkali až dnes a znovu ve španělské metropoli. Jako favorit do zápasu vstupoval domácí obhájce titulu, který na antuce neprohrál už 36 zápasů v řadě. Do utkání tak také vstoupil, v osmém gamu ale o náskok přišel a když na podání zaváhal i za stavu 5-6, ujal se Federer vedení.

Jenže Švýcar hned v úvodní hře následného dějství přišel o podání a navíc se rozhodil diskuzí s rozhodčím. Mylně se totiž domníval, že míček ze sopeřovy rakety dopadl do autu. Nadal pak do konce zápasu odvrátil všech šest brejkbolů, a nakonec v pro diváky pohledném utkání slavil po dvou a půlhodinách výhru 5-7 6-1 6-3.

Devětadvacetiletý rodák z Basileje předváděl kvalitní tenis a množstvím vítězných úderů, jeho protějšek z Mallorky se ovšem nenechával zahanbit a navíc dokázal získávat body v důležitých výměnách.

"Myslím, že jsem oba hráli dobře, takže to byl dobrý zápas," komentoval Federer. "První set byl velmi dobrý, a výsledek druhého a dokonce i třetího setu nevypovídá o jejich průběhu. Cítil jsem, že jsem byl velmi blízko. Z výsledku to tak samozřejmě nevypadá, ale myslm, že jsem hrál v pohodě a většinou to mělo správný směr. Jenže Rafa hrál opravdu na vysoké levelu, od začátku do konce, což se i dalo očekávat," hodnotil Švýcar.

"Zápasy s Federerem nabízejí vždy mnoho speciálních momentů, odehráli jsme spolu už tolik důležitých zápasů. Dnes to byl těžký, ani jeden z nás se nepřiblížil svému maximu," prohlásil čtyřiadvacetiletý Španěl, jenž si připsal 37. vítězství na antuce za sebou. Naposledy na oblíbeném povrchu neuspěl na French Open 2009 proti Söderlingovi. 

Tenisté před dnešním zápasem uctili minutou ticha památku na legendárního španělského golfidtu Seva Ballesterose, který dnes ve věku 54 let podlehl rakovině mozku. "Za vítězství jsem šťastný, ale pro celé Španělsko je to hrozný den. Ztratili jsme velkého šampiona, pravděpodobně největšího v historii naší země," mluvil Nadal s úctou o bývalé golfové světové jedničce.

Ve finále se Nadal utká s Novakem Djokovičem, kterému už letos podlehl v boji o titul na Masters v Indian Wells a Miami. Na antuce však s o rok mladším Srbem vyhrál všech devět soubojů, včetně předloňského semifinále právě v Madridu, a má tak zřejmě šanci ukončit Djokovičovu letošní neporazitelnost. 

Třiadvacetiletý rodák z Bělehradu dnes totiž vyhrál i 31. utkání od začátku roku, když si poradil 4-6 6-4 6-1 s Thomazem Belluccim

Brazilský přemožitel Brita Murrayho a Tomáše Berdycha však Djokoviče pořádně potrápil. Vítěz dvou antukových turnajů Srba dlouho trápil životním tenisem a stoprocentní úspěšností využívání brejkbolů. 'Vražedné' tempo, kterým mohl letošního fenoména zastavit, ale do úplného konce neudržel.

Druhý hráč světa zavelel k obratu za stavu 4-6 a 1-3. V šesté hře konečně - na čtvrtý pokus - prolomil Jihoameričanův servis, v desáté hře po parádní výměně proměnil při soupeřově podání první setbol, který emotivně oslavil. V rozhodujícím dějství byl už na kurtu pouze rozjetý Djokovič, který nakonec zvítězil po dvou hodinách a 9 minutách.

"Snažil jsem se na to nemyslet, že bych mohl prohrát. Myslím jen na vítězství a na pozitivní stav mysli. To je důvod, proč jsem hrál dobře," řekl Djokovič a před finálovým hitem dodal. "Bude to velmi, opravdu velmi náročný zápas. Můžu prohrát, i když budu hrát dobře. On (Nadal) má na antuce dlouho vítěznou šňůru a hodně si na tomto povrchu věří."

- ATP MASTERS 1000 MADRID (Španělsko, antuka, 3.706.000 eur) -
sobotní výsledky (07. 05. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (3-Švýc.) 5-7 6-1 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Bellucci (Braz.) 4-6 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Stan_Borowitz
"People're saying that he is getting a bit closer to your level, do you think that's true?" "Who?" "Djokovic is getting closer to you." "No, he is not closer to me, he is better than me today ..." Klobouk dolů. No a "arogantní" Federer: "... once again Rafa showed why he's so good on clay..." nebo zde: "....obviously Rafa on clay is in a league of his own..."
Reagovat
Stan_Borowitz
Djokovič je aktuálně skutečně lepší a v Madridu to potvrdil.
Reagovat
smazaný uživatel
Hodte sem nekdo bodovy stav žebricku v připade vyhry Novaka...diky
Reagovat
smazaný uživatel
V případě výhra Novaka:

1. Nadal 11515 b.
2. Djokovič 10710 b.
3. Federer 8460 b.

V případě výhry Rafy:

1. Nadal 11915 b.
2. Djokovič 10370 b.
3. Federer 8460 b.
Reagovat
smazaný uživatel
V případě výhry Rafy bude mít Djoker 10310 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
dik !
Reagovat
smazaný uživatel
djokovic nema dnes sancu... bohuzial ale proti nadalovi dnes padne sice aj on nieje niak presvedcivy a novak je moj naj tenista :D nema sancuu :)
Reagovat
Matti
tak to bych teda netvrdil. Má šanci a to velkou. Ale ja budu fandit samozřejmě Rafovi.
Reagovat
tito
jsem stejného názoru
Reagovat
Pe3k
Citace amerického tenisového odborníka:

Well, how come a 30 years Old Federer is leading the game against a 25 years old Nadal and hitting more winners?! On clay! As usual, the Swiss made the game while the spanish just get the ball? into the court one more time and countering... my, my thats a bit shameful for the biggest player on clay ever.
Reagovat
smazaný uživatel
Ze se nestydiš sem vubec lézt ty INŽEN Í RE
Reagovat
smazaný uživatel
Podle teoretickych vypočtŮ, zitra očekavejme napinavy triler....
Reagovat
smazaný uživatel
Zadny thriller! Nadal bude hrat o poznani lepe ve finale s vetsim nasazenim a nepripusti aby ho Nole opet porazil! Debakl ve dvou setech!
Reagovat
smazaný uživatel
Novak ma schopnosti skutečné histori legendy...
Reagovat
smazaný uživatel
Si spadl na hlavu, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu ho sleduj a zaznamenaš...! Ma ekonomicky tenis, lehkost obratu, vyjimečne tajbrejky... .Technika-krasny tahavy bekhend, zakroucene stylove podaní, chytrost uderů... Slabina-paradoxne Prohoz z Bekhendu ! ( mozna volej, ovsem ktery nepotrebuje, ale v ruce cit obrovsky
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych (vysloveno uz davno) ..." musi byt velice obliben, pro jeho líbivý, ekonomicky tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Až mu to vynese pár GS, tak uvidíme...
Reagovat
smazaný uživatel
Švycar na konci roku bude šestym hračem světa. A prej..."chystam utok na prvni misto
Reagovat
smazaný uživatel
Beru tě za slovo, ověříme po masters cupu :)
Reagovat
misoSK
Nejdem citat hadky fanatikov, ale vyjadrit sa k zapasu zo svojho pohladu, coby nezaujateho divaka, Federer ma milo prekvapil svojou hrou a z bekhendovej strany som ho videl hrat najlepsie za posledne mesiace, najma krizny bekhenf bol vyborny, Nadal hral svoj dobry antukovy standard, ale Roger ukazal, ze s nim este treba pocitat, umne zapajal styl servis-volej, osobne by som to privital este viac, avsak nevyhol sa vacsiemu poctu chyb ako bolo treba, ale ako vravim, asi jeho najlepsi zapas proti spickovemu superovi od minulorocneho masters cupu...a zajtra rafa-Nole bude krasna bodka za turnajom, je to rychla antuka, Nole ma sancu uspiet, ale myslim ze Rafa to doma uhra
Reagovat
smazaný uživatel
Koukal jsem na pavouka a potěšil mě. Nadal v druhém kole pravděpodobně narazí na Bellucciho, což by mohl být zajímavý zápas, pokud Brazilcovi vydrží jeho momentální forma. A pokud se Berdychovi podaří dostat do ČF, narazí na Federera, což jsem si velmi přál. A případné ČF Djokovič vs. Söderling by také mohlo být slušné.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže to, že se Berdych dostane do ČF, je z kategorie sci-fi.
Reagovat
smazaný uživatel
Haha. Má tam Monaca, Monfilse (který je dost z formy) a Stachovského (+ kvalifikanty). je možné, že se do ČF nedostane, ale rozhodně to není z kategorie scifi. Ostatně, s tím Belluccim si vedl podstatně líp než Murray a dnešní zápas Bellucciho s Djokivčem rovněž vrhá na Tomášovu porážku trochu jiné světlo.
Reagovat
VlS
Pouštní liško, není náhodou Lopata tvůj příbuznej?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem. Já mám na Berdycha pifku už dávno, pač ten kluk mě na výhrách připravil už o takové množství peněz, že kdybych mu měl dát proplatit, tak mu na to nestačí na prize money za vítězství na grandslamu. :-) On hraje VŽDYCKY přesně naopak, než mám vsazeno. Taky proto se jeho zápasům už dobrý rok obloukem vyhýbám. Výjimku jsem udělal při DC proti Golubevovi... Dopadlo to naprosto standardně.

A objektivně momentálně těží z nasazení. Na každém turnaji platí: první těžší soupeř = balí kufry (pokud proti němu nemám vsazeno, to pak porazí i Federera).
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, v prvním kole kvalifikace dnes potěšili leckteré mladé české juniorky:

Aneta Dvořáková (červen 1995) udolala zkušenější Petru Krejsovou (červen 1990, 747. v žebř. WTA) 7:5, 4:6, 6:4; Diana Šumová (září 1994) porazila matadorku Evu Hrdinovou (roč. 1984, 376. v žebř. WTA) 6:4, 3:6, 6:2; Denisa Allertová (roč. 1993, 797. v žebř. WTA) překvapila a porazila sedmou nasazenou Sarah Gronertovou ze SRN 4:6, 6:4, 6:3; a konečně Tereza Jankovskou celkem slušně vzdorovala Nadiye Kichenokové (prohrála 5:7, 6:1, 6:2). V druhém kole kvalifikace je i Jesika Malečková, která porazila další nadějnou juniorku Petru Rohanovou 6:2, 6:4. Plus Veronika Závodská (1993) v prvním setu dobře vzdorovala Mashoně Washington 6:7, 2:6.

Viz: http://www.spartapragueopen.cz/res/files/results_qalifying.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
No tak ve finále Djoker, ale s tím co tam předvádí, dostane od Nadala (konečně) na prdel.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, od poloviny druhého setu začal hrát velmi dobře a celkem minimalizoval chyby. A Bellucci hrál od základní čáry velmi dobře.

Plus Nadal dnes celkově úplně oslnivý výkon taky nepředvedl -- jak jsem říkal, většinu prvního setu měl docela slušnej problém "přepinknout" svými údery servislajnu, což se zčásti opět vrátilo ve třetím setu.
Reagovat
smazaný uživatel
je to tak, Noleho nemusim, takze jsem se po prvnim setu uplne rozplyvala, ze teda konecne .... Ale ta pohadka o statecnem Thomazovi by byla az moc pekna. A hlavne nespravedliva, Nole je uz uplne jinde, nepanikaril, byl cim dal presnejsi, duraznejsi a zvladl. Bojim se, aby to (stale jeste) nestacilo i na Rafu :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Proti Belluccimu si muze dovolit prohrat set a jeste to nemusi nic znamenat! Jenze proti Nadalovi prohrat prvni set je jiz konec!
Reagovat
smazaný uživatel
To bych netvrdil, vzhledem k tomu, ze Djoker jiz tento rok proti Nadalovi v Indian Wells a v Miami otocil nepriznivy stav utkani.

Jinak jsem na dnesni zapas velmi zvedav. Kazdopadne dnes skonci jedna mimoradna serie. Zda to bude ta Nadalova nebo Djokerova, na to si budeme muset pockat.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeeej, beton je Djokovicova domena a Nadaluv zrejme vubec nejslabsi povrch i ta trava ve Wimbledonu je rok od roku pomalejsi! Kolik hracu dokazalo na antuce proti Nadalovi otocit nepriznivy vyvoj z 0:1 na sety? Respektive bude snazsi se zeptat kolik hracu dokazalo Nadala porazit i kdyz vyhrali prvni set? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud to bylo mysleno tak, ze ztratit s Nadalem prvni set na antuce je vlastne konecna, v tom mas vicemene pravdu, ale ne vzdy tomu tak bylo.

Navic ten tvuj komentar byl jiny. Nepsal jsi nic o antuce, psal jsi o vsech Nadalovych zapasech obecne.
Reagovat
smazaný uživatel
V antukove sezone by bylo zhola zbytecne se bavit o vsech zapasech Nadala! Myslel jsem si ze to z kontextu jasne vyplyne! Nebylo tomu tak ve dvou pripadech za tu dobu co je Nadal na antuce! Z celeho mnozstvi zapasu je to slusna bilance! A to tehda nebyl Nadal jeste tak zralym hracem jako je dnes presto ze uz tehdy vyhraval!
Reagovat
smazaný uživatel
*za tu dobu co je Nadal na vrcholu, pardon!
Reagovat
smazaný uživatel
Co tady furt žvaniš o nakym štestí !!! Ja videl řadu prasat o Švycara v docela momentech... . Oba hrali nevyrovnane a mistama tragicky. Extremne rychla antuka a halové klima-byla to jedna z mala šancí Švycara ho udolat...už asi NIKDY !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Utkani, ktere malem skoncilo tak, jak melo. Utkani, ve kterem se zase ukazalo, ze Nadal ma v klicovych okamzicich vice stesti nez rozumu. Utkani, od ktereho se nic moc necekalo, ale vyklubalo se z nej drama s bohuzel spatnym koncem.

Ze zacatku vse vypadalo, ze se vse bude odvijet podobne, jako v Miami. Hned prvni hra znamenala break pro Nadala, ktery byl nasledne potvrzen. Do stavu 4:2 pro Nadala slo vse dle ocekavani vetsiny tenisovych fanusku. Pote se vsak Svycar vratil do zapasu, kdyz za stavu 3:4 poprve prolomil Nadaluv servis. Svuj break potvrdil a ujal se vedeni 5:4. Sanci na zisk setu vsak v desate hre nedostal, Nadal si suverene udrzel podani. V jedenactem gamu pri Federerove servisu dostal Spanel velmi lakavou nabidku odskocit Federerovi na 6:5 s breakem k dobru, kdyz jej Federer pustil do vedeni 40:0 pri svem servisu. Ani jednu z moznosti vsak Nadal nevyuzil a Federer si svuj servis podrzel. Nasledujici Nadaluv servisgam byl rozhodujici. Federer v nem Nadala donutil jit pres shodu a vypracoval si i sanci na zisk prvniho setu, kterou vyuzil.
Druhe dejstvi zacalo pro Svycara velice nemile. V dulezitem momentu pri breakpointu Nadala prestal hrat, protoze si byl jist, ze mic, ktery Nadal poslal na druhou stranu dvorce, byl v outu, avsak opak byl pravdou. Mic byl dobry. Protoze Nadal hrat neprestal a mic jeste jednou preletel z jeho strany dvorce na stranu Svycara, ziskal dulezity bod a tim i cely gem. Druhy set se tahnul. Byl to velmi vyrovnany boj, avsak vzdy s dobrym koncem pro Spanela. Temer vsechny hry sly pres shody a temer vsechny take vyhral Nadal, vetsinou diky stastnym returnum, ktere se temer nepochopitelnym zpusobem vzdy vesly do dvorce.
Treti set zacal na servisu Spanel. Klicovym momentem byla ctvrta hra. Federer pri svem servisu vedl jiz 40:15, presto vsak Nadal s velkou davkou stesti Svycarovi jeho podani uzmul. Nasledne uz si svuj servis drzel, i kdyz za stavu 5:3 nabidl Svycarovi BP, ktery ale odvratil. Kdyz vyuzil mecbol, mohl slavit. Vzdyt take bylo co. Vyhral utkani, ve kterem byl horsi.
Reagovat
smazaný uživatel
s bohuzel spatnym koncem :-DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to mysleno z hlediska tenisove kvality a celkoveho dojmu ze hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle rozhodně má daleko k objektivnímu pohledu. ;-) Federer celkově nebyl lepší, jen byl prostě útočnější, což není žádným překvapením vzhledem k jejich hernímu stylu.
Reagovat
atptour
Nad tvým hodnocenmí a popisem by i sám Roger kroutil hlavou... Štěstí je určitě ve sportu důležité, ale sety 6:1 a 6:3 jsou o štěstí jen minimálně, to má hlavní roli při extrémně těsném výsledku!Přesně tak tomu bylo i dnes, když k tomu připočteme historickou statistiku vzájemných zápasů a tím pádem tradiční horší psychika Rogera proti Rafovi.Ale oba to jsou velikáni, buďme za jejich vzájemné zápasy rádi.Až tyto zápasy nebudou, budeme nostalgicky hodně vzpomínat...
Reagovat
smazaný uživatel
No, na druhou stranu výsledek posledních dvou setů úplně neodpovídá tomu, co se na dvorci dělo a jak těsné to bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja vim, ale nemohl jsem jinak, vzhledem k tomu, ze Roger prisel o svuj jediny zapas za posledni tydny, do ktereho vlozil maximum, takhle...

To me vazne dostalo, proto se vsem, kterym se muj komentar nebude libit, omlouvam. Vim, ze nejsem bezchybny a v tomto pripade to uznavam.
Reagovat
atptour
V pohodě, taky někdy, když někomu hodně fandím, sklouznu k podobnému hodnocení a teprve s odstupem času to shrnu bez emocí a s nadhledem :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty bídáku Tomáži, nechtěj mě naštvat !!! Pusť to Djokérovi, celý tenisový svět chce vidět velké finále!
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by to měl pouštět? jen ať si to Nole vybojuje sám. Aspiruje-li na opost světové jedničky, musí dokázat obracet zápasy se soupeři, jimž se mimořádně daří.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale musím tedy uznat, že Bellucci hraje neuvěřitelně dobře, nechápu, kde se to v něm najednou vzalo. Za předpokladu, že porazí Novaka, doufám, že podobný výkon zopakuje i proti Nadalovi ve finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Bídáka nebo pustit to nemůžeš brát úplně doslova, Beluči je sympatický tenista, ale po většinu roku nic nehraje. Ve finále Masters zatím nemá co pohledávat.
Reagovat
Pe3k
Štastná série nadopovaného, hekajícího opičáka pokračuje. Steroidům zdar!
Reagovat
Frantz
Studenou sprchu,obklad na celo a ruzovou pilulku...
Reagovat
atptour
Demence je nemoc, nemůžeme se na tebe zlobit...ale bylo by lepší neobšťastňovat nás svými výlevy...děkujeme. Fanoušci tenisu, tedy Rogera i Rafy:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už se konečně smiř s tim, že Federer na Nadala už prostě nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale dneska na něj rozhodně měl, možná by bývalo stačilo trochu líp podávat a neprohrát si hned na začátku druhého setu svůj servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale, ale. Dalsi blbecek, ktery si precetl vysledek na teletextu a ted jde rozdavat rozumy o tom, kdo na koho ma. :-) Opakuji, ze tohle byl jeden z Rogerovych nejlepsich zapasu za posledni tydny. Nebyt hloupe ctvrte hry ve tretim setu, mohl klidne vyhrat i Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas jsem viděl a musím uznat, že Federer hrál výborně, ale přesně v takových zápasech se pozná jestli na něj má, nebo ne. Může mu vzdorovat, může ho přehrávat, může mu dokonce sebrat se, ale nemůže ho porazit. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
* sebrat set
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si stojim za tim, co jsem napsal vyse. Nadal ma proste v klicovych momentech to potrebne stesticko. To Federer nema. Treba vcera na zacatku druhe sady a onen sporny okamzik, kdy byl Roger v domeni, ze mic, ktery Nadal zahral, byl v outu, ale on se otrel o caru...

Podobnych momentu bylo vice, ale vzdycky z nich tezil Nadal. Federer snad v zadne dulezite chvili takoveto stesti nemel.
Reagovat
Matti
Nadal v důležitých chvílích nemá štěstí, on prostě ty důležité míčky umí zvládat, tam se pozná velikost hráče. Rozhodně to není o štěstí, to má jednou ten a podruhé zase ten.
Reagovat
atptour
jednoznačný souhlas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist