Nadal: Nic mě nebolí, ale nechci opakovat minulý rok

22. 4. 2010, 11:25
Aktuality 28
Rafael Nadal se tento týden nečekaně odhlásil z oblíbeného turnaje v Barceloně a hned se vyrojily spekulace, že španělský tenista má znovu problémy s koleny. Není to pravda, jen se chci šetřit a zraněním předejít, kontruje Nadal novinářům.
Profily hráčů
Rafael Nadal

V Barceloně pět let po sobě neprohrál. Vůbec měsíc duben v minulých sezonách patřil jen a jen Rafaelu Nadalovi. Třiadvacetiletý Španěl totiž pětkrát ovládl i Monte Carlo a čtyřikrát Řím. Na French Open získal v letech 2005-2008 čtyři grandslamové tituly, o svou neporazitelnost přišel až loni v osmifinále se Söderlingem.

Nadala totiž trápily bolesti kolen, kvůli kterým pak přišel i obhajobu titulu ve Wimbledonu. Kvůli podobnému problému odstoupil i letos z Australian Open a téměř dva měsíce nehrál.

Nadalovo vytížení od roku 2005:

• Rok 2005: 89 zápasů (79-10 / antuka 50-2)

• Rok 2006: 72 zápasů (60-12 / 26-0)

• Rok 2007: 86 zápasů (71-15 / 31-1)

• Rok 2008: 93 zápasů (82-11 / 24-1)

• Rok 2009: 72 zápasů (60-12 / 26-2)

• Rok 2010: 25 zápasů (21-4 / 5-0)

Na turnajích série Masters 1000 v Indian Wells a Miami vypadl v semifinále, jedenáctiměsíční čekání na titul ukončil až před týdnem v Monte Carlu. Jako první tenista v historii dokázal vyhrát na jednom místě šestkrát v řadě.

Mohl to zopakovat i v Barceloně, ale nečekaně se odhlásil. Rodák z Mallorky už pochopil, že tenisové kralování není všechno. Bez zdraví na tituly z velkých turnajů by stejně nedosáhl.

Může za to špatná struktura
"Kdybych v Monte Carlu vypadl ve středu, mohl bych teď v Barceloně hrát. Plánujeme kalendář zápasů, ne turnajů," přiznal Nadal.

"Mám za sebou neúspěšný rok. A když jsem se konečně vrátil na úroveň mé nejlepší hry, je mým cílem hlavně zůstat zdravý. Jsem v perfektní formě, cítím se skvěle. Ale nechci opakovat to, co se stalo minulý rok," řekl šestinásobný grandslamový šampion.

"Pro mou hru je důležité, aby mé tělo bylo v pořádku. To je můj základ. Jsem maximálně opatrný a hraju jen to, co tělo snese. A hrát tři týdny v kuse, to pro mě není ideální."

Španěl tím upozorňuje i na nevhodné rozložení kalendáře. Loni v dubnu odehrál během dvaceti dní 15 zápasů, což bylo hlavní příčinou zdravotních komplikací. "Fakt, že v Barceloně nehraju, je jen důsledkem špatné struktury," dodal hráč, kterého příští týden čeká obhajoba titulu v Římě a o 14 dní později další podnik Masters 1000 na domácí antuce v Madridu. Pak už koncem, května návrat na Roland Garros.

Nadal bude hrát s hodinkami za půl milionu dolarů
Nadal od roku 2005 na antuce prohrál jen šest zápasů ze 168. Antukového krále přemohl jen Gaudio, Andrejev, Ferrero, Söderling a dvakrát Federer.

Příští týden v italské metropoli bude u Nadala k vidění nové zpestření. Na kurty bude nastupovat s hodinkami značky Richard Mille. Na designu RM027 Tourbillon se Španěl sám podílel. Hodinky včetně pásku váží pouhých 20 gramů a vyrobeny byly v limitovaném množství 50 kusů. Jedny stojí 525.000 dolarů.

Napodobí tak Federera, jenž má slabost (a smlouvu) pro domácí kvalitu Rolex.

* * * Nadalovy výsledky na antuce od roku 2005 * * *Nadalovy výsledky na antuce od roku 2005:

TURNAJ200520062007200820092010
Buenos Aires
Costa do Sauipe
Acapulco
Valencia
Monte Carlo
Barcelona
Řím
Hamburg
Madrid
French Open
Bastad
Stuttgart
Davis Cup
čtvrtfinále
titul
titul
čtvrtfinále
titul
titul
titul
---
---
titul
titul
titul
2-0
---
---
---
---
titul
titul
titul
---
---
titul
---
---
2-0
---
---
---
---
titul
titul
titul
finále
---
titul
---
titul
---
---
---
---
---
titul
titul
2. kolo
titul
---
titul
---
---
2-0
---
---
---
---
titul
titul
titul
---
finále
osmifinále
---
---
4-0
---
---
---
---
titul
---
od 26. 4.
---
od. 9. 5.
od 23. 5.
---
---
---

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Soobe, vážně jsem netušil, že ''Rafa natočil klip ze Sakirou''.

Copak nevíš, že s se píše ve významu dohromady, z povrchu dolů pryč nebo ve významu shora dolů? A taky nevíš, že z se píše v případě dokončení děje nebo ve významu stát se nějakým? To jsem se ještě nezmínil o interpunkci a vyjmenovaných slovech.
Reagovat
smazaný uživatel
to ovsem nemeni nic na faktu, ze Roger je momentalne hrajici legenda a nejlepsi tenista vsech dob. Rafik bude muset jeste snist hodne polivcicky a vyhrat spoustu zapasu, aby se mu alespon priblizil:) A to Roger jeste neskoncil:)
Reagovat
smazaný uživatel
Elegán je možná hrající legenda, ale jeho chování tomu neodpovídá. Jen si vzpomeň, jak loni na USO vyfuckoval rozhodčího, protože ho Del Potro vytřískal. Tím to však daleko nekončí, Roger provedl daleko více hříchů. Mezi ty nejznámější patří např.rozbíjení raket, odsekávání na tiskových konferencích, přetvářky, nepodání ruky rozhodčímu apod. Ještě bysme neměli zapomenout, jak brečel na loňském AO, kde neunesl, že je Rafa stokrát lepším tenistou, než je on sám.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejdůležitější je, aby triumfoval na Roland Garros, protože tam je odjakživa nejlepší.

Myslím si, že elegánovci by si měli společně s elegánem ''koupit zásoby kapesníků'', jak říká Barney. Federer totiž vyhrál to svoje vysněné RG poprvé a taky naposled, protože až dokonce svojí kariéry tam nedojde ani do finále.
Reagovat
Mercury
no a? myslím, že se z toho neposere ani on ani já :) vysněné vítězství už má v kapse...naopak tam může hrát bez zbytečného tlaku, což se o Rafovi říct nedá
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Roger pred semi nekonci, na to uz jsme si zvykli ne? A i kdyby, tak co. Vis co rekl Pete. "Kazda sezona, kdy hrac vyhraje GS, je uspesna" Ale toho ty nemuzes pamatovat.
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, není se čemu divit. Sampras a elegán mají mnoho společných vlastností (např. bulení během zápasu). Fotr mi jednou řekl, že když Petovi zemřel trenér, celej zápas probrečel jako malý pětiletý děcko, ačkoliv sázal eso za esem. No a u elegána je tomu taky tak. Každý, kdo viděl finále loňského Australian Open, nemůže mít o Federerovi dobré mínění.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že je unavený spíše psychicky než fyzicky. Dlouho titul nezískal a byl na něj obrovský tlak. Všechny zápasy odehrál s maximální soustředěností a nasazením (jen 14 ztracených her hovoří za vše). Teď si potřebuje odpočinout a myslím, že další turnaje už pro jeho hlavu nebudou tak náročné.
Reagovat
smazaný uživatel
Nebo je pravda, co se šíři ze zákulisí, že prostě hraje s opíchanejma kolenama proti bolesti. A někdy už nezabere ani to, viz. třetí set s ARodem v Miami... ;(
Reagovat
Mercury
Rafuv problem je proste v tom, ze hraje porad naplno, kdyz muze. Nedokaze hrat natolik chytre a hlavne USPORNE, jako treba Roddick a hlavne Federer. Roger timto setri spoustu sil - vyhrava prvni kola s jednim breakem za set a na prijmu to casto vypousti a dopodava pohodlne vitezstvi. Rafa hraje naopak kazdy gam naplno a chce ho vyhrat - coz je obdivuhodne, ovsem nakonec mu to muze spis uskodit, zbytecne plytva silami. Ale ono to hodne souvisi i s celkovym pojetim hry, takze to az tak zmenit nelze.
Reagovat
smazaný uživatel
To je pavda, že hraje naplno, což je pro fanoušky výborný, protože pro ně turnaj začíná od prvních zápasů nikoliv až v semi. Bohužel si tím huntuje zdraví, ale "řešení" vidim v častější hře na síti, dokonce bych uvítal ještě častější pobyt než v posledních zápasech, protože tak dobrýho síťaře bez dělovýho servisu a vysokýho vzrůstu jsem snad ještě neviděl. Fedex umí šetřit energií o tom žádná, ovšem na druhou stranu poslední dobou se mu stává, že už není schopen tak elegantně zvednout úroveň když potřebuje, jak tomu bylo dřív, takže vypadne. Federer je pro mě hráč, který hodně věcí kolem tenisu podřizuje rekordům a umístění, je taktik tohoto sportu, umí v tom chodit. Ale já se rád podívám na pěknej zápas, to je pro mě priorita. Ale uvidíme teď, Federer bude odpočatej, říkal že potřebuje potrénovat, hodně toho obhajuje, takže očekávám, že pojede naplno.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že je asi zraněnej a schovává se za výmluvy...
Reagovat
smazaný uživatel
dobře udělal, ještě vynechat ten Madrid a elegán si může začít nakupovat zásoby kapesníků na RG :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Co sem zase tahas Fedexe? Ubozacku, ty by jsi bez nej ani nemel o cem psat. Jeste ze to hraje, vid:DDD
Reagovat
Mercury
On Fedexe tajně miluje. Jinak si nedokažu vysvětlit, proč ma pořád potřebu o něm mluvit i pod nesouvisejícími články. Zdaleka největší elegán fanatik tenhle Barney :P
Reagovat
carolyn
To jsem tady psala už dávno :-) nějak toho na fedexe ví, i z jeho soukromí hodně na to že ho údajně nesnáší. :-P
Nevím zda by mě zajímalo sledovat někoho jakej pokud bych ho neměla v oblibě.(at už je to sportovec, herec, kdokoli)
Reagovat
Mercury
Ono mi to trochu připomíná negativní kampaně politických stran, v poslední době především ČSSD. Když nejsou vlastní témata a pozitivní hesla, přichází na řadu očerňování soupeřů - at už politických nebo sportovních. Ta paralela tam prostě je. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jo je to hrozne zajimavy, ze toho tolika vi. Ja nemam rad Rafu a vym onem akorad to, ze byl chvili omylem svetova jednicka, ze vyhral par GS, byl zranenej, a natocil klip ze Sakirou:DDD, vic tohop nevim pac me ten clovek absolutne nezajima:)
Reagovat
Mercury
ty vole, nic ve zlém, ale tolik chyb na třech řadcích, to je docela umění :P
Reagovat
smazaný uživatel
Soobe, copak netušíš, že slovo vím není vyjmenované ani příbuzné slovo po v? A nevíš, že slovo akorát se píše s t na konci? Kamaráde, toto je účivo z třetí třídy! A to ještě nesmím zapomenout na to, že ''Rafa natočil ze Sakirou''. Jak se zdá, pravopis s a z je pro tebe taky španělská ves.

PS: A to tě opravuju, ačkoliv mi je třináct let a chodím do sedmé třídy.
Reagovat
smazaný uživatel
ještě ti tam chybí, že Rafa nějakým omylem 13x vyprášil elegána :DDDDD

Nějakým omylem přišels ty na tento svět, negramote .)))
Reagovat
smazaný uživatel
Barney, Soob je obyčejný neobjektivní elegánovec, co v životě nedržel tenisovou raketu.
Reagovat
Mercury
Proč si proboha píšeš sám se sebou? To už je vrchol marnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Chodis do sedmy tridy a je ti 13 let? tak to by odpovidalo:)
Reagovat
smazaný uživatel
co bylo to bylo, pravek nas prece nezajima, ne???:)
Reagovat
smazaný uživatel
Z důvodu absolutní nevyrovnanosti výkonů zbylých tenistů v top 4 si nemyslím, že by měl mít letos Rafa problém ovládnout French Open. Je k tomu ještě hodně daleko, ale pokud se nebude přepínat tak jako v letech minulých, může získat ve Francii ještě pár turnajových primátů.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to dobre, kdyz bude vic odpocivat docka se vice uspechu na velkych turnajich, to je jasna vec. Ma ale pravdu s tim kalendarem. Vsechny velke turnaje na antuce jsou vmackle do dvou mesicu, coz je urcite spatne. Pak to, ze pred AO neni zadny porad ny turnaj kdy by se dalo rozehrat. A nakonec co ma rikat chudak trava, ta by si taky jeden Masters turnaj zaslouzila ne li rovnou dva.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyborne, konecne rozumna rec :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist