Nadal neztratil set ani s Gasquetem. Ve finále US Open se potřetí střetne s Djokovičem

8. 9. 2013, 06:28
Aktuality 48
US OPEN - Potřetí za poslední čtyři sezony se ve finále mužské dvouhry na US Open střetnou Novak Djokovič a Rafael Nadal. Španělský tenista si v semifinále poradil 3-0 na sety s Gasquetem a letos tak v New Yorku v šesti zápasech prohrál jen jeden set a ztratil v nich pouze jeden servis. Celkově postoupil do 18. grandslamového finále, lepší byli už jen Federer a Lendl. Usilovat bude Nadal o již 13. grandslamový titul, druhý z Flushing Meadows.
Rafael Nadal (© usopen.org)

Rafael Nadal prožívá parádní sezonu. Do té sice vstoupil po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena až v únoru po Australian Open, od té doby ale nikdo jiný nemá tak dobré výsledky, jako právě sedmadvacetiletý Španěl. Z dvanácti turnajů jich devět vyhrál a nyní útočí i na vítězství na US Open. 

V sobotním semifinále si Nadal poradil po setech 6-4 7-6 6-2 s Richardem Gasquetem, kterého porazil i v 11. vzájemném střetnutí na okruhu ATP. Jediný slabší moment si druhý hráč světa vybral v úvodu druhého setu, kdy poprvé na turnaji ztratil podání a stavu 3-4 a 15-40 musel odvracet ještě dva brejkboly. Od té chvíle se však znovu plně zkoncentroval, ovládl tie-break a závěrečná sada už byla zcela v jeho režii.

Nadal tak svou letošní bilanci vylepšil na 59 výher a pouhé 3 porážky, na tvrdém povrchu vyhrál všech 21 zápasů. Už dvanáctý z 13 startů sezony proměnil ve finále a získat může 10. titul.

Celkově Nadal postoupil do svého 18. grandslamového finále, čímž vyrovnal počin legendárního Američana Peta Samprase a v historické tabulce se vyhoupnul již na třetí místo. Víckrát byli ve finále grandslamových turnajů už jen Ivan Lendl a Roger Federer.

"Jsem šťastný, že jsem do finále postoupil bez ztráty setu, ale stále se musím plně soustředit. V pondělí se budu snažit hrát co nejlépe, abych znovu vyhrál US Open," řekl Nadal.

V pondělí si Nadal ve finále US Open
zahraje potřetí a stejně jako v letech 2010 a 2011 (loni v New Yorku kvůli zranění nestartoval) v něm narazí na Novaka Djokoviče, který má v nohách pětisetové semifinále proti Wawrinkovi. Před třemi lety Nadal ve Flushing Meadows zvítězil 3-1 na sety, o rok později stejným poměrem prohrál. Letos může získat celkově už 13. grandslamový titul.

Nadal se s Djokovičem v grandslamovém finále utká celkově pošestě, v těchto duelech má s bělehradským rodákem negativní bilanci 2-3. Poslední vzájemný duel o grandslamový titul vyhrál rodák z Mallorky loni na své oblíbené antuce na Roland Garros. Celkově se utkali již šestatřicetkrát, s bilancí 21-15 pro Nadala, který minulý měsíc vyhrál v tie-breaku třetí sady semifinále v Cincinnati a začátkem června v semifinále Roland Garros 9-7 v páté sadě.

"Je dobré, když oba hrajeme tenis na velmi vysoké úrovni. Bude to další skvělý zápas, protože oba hrajeme dlouhé výměny. Bude to velmi obtížné," očekává Nadal. "Doufám, že se na to připravím. Budu muset hrát agresivně a velmi, opravdu velmi dobře. Jen takhle budu mít šanci," dodal.

Španělský tenista se po US Open mohl vrátit do čela světového žebříčku, nesměl by však ve finále narazit na Djokoviče. Pokud ovšem Srba v souboji o titul porazí, přiblíží se mu na pouhých 120 bodů a na podzim by ho mohl s velkou pravděpodobností předstihnout. Do konce roku totiž neobhajuje žádné body.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
sobotní výsledky mužů (07. 09. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (9-Švýc.) 2-6 7-6(4) 3-6 6-3 6-4
Nadal (2-Šp.) - Gasquet (8-Fr.) 6-4 7-6(1) 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mayo
Nadal síce nehral bohvie ako ale to ej úplne jedno preboha..nedá sa hrať 7 zápasov skvele...to absolútne si nelámem hlavu ako hral..vo finále to bude o inom...ale je sklamaný, že zamietli v Madrid OH aby ho to nepoznačilo :/
Reagovat
Sonja
:-D Mayko, nevymýšlej...
Reagovat
smazaný uživatel
dvaja z mojich troch naj hracov vo finale,parada,som velmi,velmi zvedavy na navrat Soderlinga,uz som nedufal,ze sa vrati,
Reagovat
Roger_Federer
Dovolit si na psat
"Roger sa má ako, penzia chodí, vsetko
v poriadku?.."
muže jen nekdo, kdo bud nema žadnou uctu k tenisovi Federerovi, nebo je nabubřeli idi.t..

Za 2druhe je spravne..
Reagovat
Pe3k
Jen ho nech. On ještě rozdýchává Nadalův těžký los :D

Jeho 50 komentářů během 1 dne svěčí o tom, že je nervozní ze souboje s Novakem. Lepí mu u prd ele...
Reagovat
smazaný uživatel
Že na psat :)

Bola to reakcia na provokáciu, ktorú si ako obvykle prehliadol, pretože si zaujatý.

Včerajšok som si užil, deň kedy sa hrajú dve mužské semifinále je absolútne môj naobľúbenejší a zároveň jediný, ktorý si môžem celý vyčleniť pre tenis, preto som sa o moje pocity rád delil.

Skôr prirodzená nervozita. Celkovo sú na tom fanúšikovia Noleho s Rafom fantasticky, obaja v najlepšom veku, zajtra hrajú ďalšie spoločné finále, a ak to nevýjde zajtra, nevadí..Takýcch finále ešte bude :)
Reagovat
Rafaeoli25
Já nejsem nervózní vůbec, protože Rafovi stoprocentně věřim, není důvod proč o něm pochybovat. Beru jedině titul, cokoli jiného bude zklamání, tečka.
Reagovat
Matti
Jo, prohra bude zklamání, ale rozhodně nebude překvapením.
Reagovat
Rafaeoli25
Pro mě to bude zklamání i překvapenî, protože Rafa hraje stejně dobře jako Nole v r.2011..
Reagovat
smazaný uživatel
Si to vystihol..Jednoducho a presne..
Reagovat
Sonja
SU.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1240599_641349225898100_2008583540_n.jpg
Reagovat
horska.kraslice
Těším se a doufám, že finále bude na úrovni, že oba vyloví to nejlepší, co v nich je.
Reagovat
Sonja
Ve finále není co ztratit, břímě favorita je na druhé straně kurtu...takže nebuď svázaný, pořádně se do těch míčků opři (tzn.hraj úplně jinak než v semifinále) a já budu koukat a doufat...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
budeme doufat spolu, mohlo by mu to vyjít, ale bude do toho muset jít po hlavě, ale i tak je to úspěch že to finále aspon obhájil :)
Reagovat
Sonja
Jj, před turnajem jsem ani té obhajobě nevěřila...ale to jsem taky netušila, že mu z cesty vypadnou Dimitrov, Delpo, Murray.
A jak říkáš- musí do toho jít po hlavě...nesmí se stát, že dostane míček na FH a jen ho přehodí přes síť, jako se to stalo včera asi 150x. Jakoukoliv (nebo aspoň drtivou většinu) příležitost na útok musí proměnit v útok...
Reagovat
smazaný uživatel
po tom prvním setu jsem to chtěla zabalit, nato se nedalo dívat, komentátor trefně říkal, že Novak je myšlenkama ještě asi na hotelu :) Ale furt sem tak nějak tajně doufala,že to dobře dopadne, že když chce, umí zabrat- což se potvrdilo. ale sedět 4 hodiny u telky s nervama v kýbli, tak nevím co budu dělat zítra :D snad to nebude pro Nadala tak jednoznačná výhra jako pro Murraye na wimblu.
Reagovat
Sonja
Jj, ale jak prohrával hned zkraje zápasu, tak jsem se tak podivně uklidnila...a nervy přišly až když to začalo vypadat, že by nakonec mohl vyhrát.
A nutno říct, že Nolemu pak dost pomáhal i Stan chybami, nebylo to jen o tom, že zabral. Nadal naproti tomu chybovat nebude, takže na to Novak nesmí čekat a musí se snažit převzít otěže výměn...
Jinak taky mě v hlavě straší ta Novakova poslední prohraná GS finále- letošní Wimbl a loňské USO, oba zápasy z jeho strany katastrofa.
Reagovat
smazaný uživatel
měla jsem stejné pocity, vzpomněla jsem si na hodně jeho takových rozjezdů kdy mu trvalo než se našel, stejně jako prohrávat 4.2 a celý set pak otočit, to jsem mu kupodivu věřila :) A jak se to chýlilo ke konci tak Stan mu trochu pomohl, jako by už došla pára- nedivím se. Odehrál skvělý turnaj, já bych mu to jinak i přála ale Nole je Nole. O tom žádná :) Snad se to prokletí posledních fin. zápasů otočí.
Reagovat
Sonja
Reagovat
smazaný uživatel
zatím pa a IDEMO :)
Reagovat
Sonja
"Jsem šťastný, že jsem do finále postoupil bez ztráty setu, ale stále se musím plně soustředit. V pondělí se budu snažit hrát co nejlépe, abych znovu vyhrál US Open," řekl Nadal.

Kohli nic?
Reagovat
Sonja
"minulý měsíc vyhrál v tie-breaku třetí sady semifinále v Cincinnati"
To bylo v Montrealu.
Reagovat
Amputace
Nemyslel třeba jen ten semifinálový zápas s Gasquetem? Pochybuji, že by na zápas s Kohlschreiberem jen tak zapomněl :)
Reagovat
Sonja
Aha, to mě nenapadlo. Tak asi jo.
Reagovat
seshitec
vypadá to na jasný zápas, ale je to finále a Djokovič se může probudit do dne kdy se mu bude dařit a Nadal jako by mu začala docházet štáva? Že by zas jeho kolena se ozývala? Vše je možné
Reagovat
horska.kraslice
Na obou je vidět, že se cítí pod tlakem, jsem zvědavá, jak se to projeví ve finále.
Reagovat
Rafaeoli25
Bez šťávy? To soudíš podle toho, že po sedmi zápasech ztratil poprvé smolně servis? Asi by měl všechny drtit jako Robreda aby nebyl objektem kritiky. Směšný, děláš jak kdyby byl Gasquet chcípák, ne člen top10..
Reagovat
rib
od té doby, co Rafa tahá trenky nejen zezadu, ale i zepředu a navíc ten rituál dělá i na returnu, se vůbec nepodobá skromnému chlapci z Mallorky... Hraje usilovněji, úplně ztratil zbytek lehkosti, vyhlašuje nesmyslnosti (ale to může být tou slabounkou angličtinou)... Nevyměnil mu někdo mozek?
Reagovat
Rafaeoli25
Jemu nikdo mozek neměnil, o tobě lze každopádně s jistotou říct, že nemáš žádnej podle toho, co za nesmysly smolíš..to máš po úrazu nebo od narození?
Reagovat
rib
a teď si přečti totéž, cos mi napsala, ale v "já" formě, jaké to asi je??? A co ty, máš to po úrazu nebo od narození? Pokud tě to dělá na sebe hrdější, hmmmmm.........
Reagovat
smazaný uživatel
no neviem, nadal nehral dobre s priemerne hrajucim gasquetom, hrat s paradne hrajucim wawrinkom, tak by mal co robit, aby preliezol do finale...
Reagovat
Rafaeoli25
Rozhodně by neměl se Stanem takový problémy jako Nole. S Gasquetem prostě hrál na půl plynu, protože dobře věděl, že i tak v pohodě postoupí, hrát naplno nebylo nutné..
Reagovat
smazaný uživatel
Včera rozhodně Rafa tak přesvědčivý nebyl, hrál kratší míče, pomalejší, nebyl tak agresivní jak v posledních letech. Neškodný Gasquet ho dostal až do TB.
Reagovat
smazaný uživatel
videl jsem sice jenom prvni dva sety ale tam rozhodne Gasquet nebyl tak neskodny. BH mu zase slapal jak hodinky a forehandem Rafu taky hral dost agresivne
Reagovat
smazaný uživatel
Tiež si myslím, píšem o tom vedľa..V prvých dvoch setoch sa mi to nepozdávalo, presne ako píšeš, kratšie lopty, útočil menej, vela fiftínov vyhral údržbou..Toto nie je recept na výhru s Djokovicom..Navyše včera po zápase prvýkrát priznal, že síce to nevyzerá, ale je už unavený..Za posledný mesiac mal toho fakt vyše hlavy..No rovnako to mohol byť krátkodobý pocit, predsa len čakať celý deň na zápas a sedieť 4-5hodín v šatni, kým skončí prvé SF nie je príjemné a je to do istej miery únavné..

Vo finále samozrejme verím a dúfam, ale rozhodne to nevidím tak jednoznačne ako niektorí..Nole proste GS pánom je, či sa nám to páči alebo nepáči, tak ako je pre neho ťažké poraziť na 3sety Rafu na RG, tak je to aj naopak..Pán Boh zaplať za to USO 2010..
Reagovat
smazaný uživatel
Nole proste GS pánom hardu je som chcel napísať..Za posledné tri roky urcite..
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal přiznal, že je unavený :DDD

Kalí vodu Forehande, kalí vodu.
Reagovat
Pe3k
Nadal je v životní formě, neprohrál ještě zápas na hardu (což jen vyslovit nahlas, před sezonou, by znamenalo čiré šílenství), oproti tomu Novak hraje tak na 35% z toho čeho je schopnen. Nadal 110% Novak 35% očekávám tedy vyrovnaný souboj z výsledkem 3:1 pro Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
Ježišíí !!! :DDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
A tvoj mozog hrá na kolko percent?..

Roger sa má ako, penzia chodí, vsetko v poriadku?..
Reagovat
MarcelPersch
se ti divím, že reaguješ na ty nesmyslné provokace.
Reagovat
Rafaeoli25
Po tom co si složil Rafovi po Cincinnati poklonu za to jak skvěle hraje jsem si naivně myslel, že ses trochu změnil. Jaká utopická představa viď..
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic je sice velký bojovník, ale Nadal je "blázen". V současný formě by na něj měla snad jenom Serena. To, že za celý US neztratil servis je naprosto neuvěřitelný. Djoki bude mít co dělat aby mu sebral aspoň set. Jen doufám, že finále neskončí debaklem.
Reagovat
Apple
Finále bude bitva do posledního míčku, když se ti dva potkají ve finále, vždycky je na co se dívat a vždy je výsledek nejasný.
Reagovat
smazaný uživatel
Podání mu Gasquet vzal a moc dobře Rafa nehrál teda.
Reagovat
smazaný uživatel
Servis ztratil. Včera s Gasquetem za stavu 2:1 ve druhém setu.
Reagovat
smazaný uživatel
s Kohlshreiberem v TB
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist