Nadal nezastaven. V Římě vyrovnal rekord v počtu vítězství na Masters

2. 5. 2010, 21:02
Aktuality 43
ATP ŘÍM - V Římě se ho letos snažilo zastavit pět soupeřů. V dnešním finále i nadvakrát déšť. Nic z toho nezabárnilo Rafaelu Nadalovi, aby v italské metropoli už popáté triumfoval a připsal si celkově 17. titul z turnajů Masters. Vyrovnal tím rekord Andrého Agassiho.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal před 14 dny na Masters v Monte Carlu získal šestý titul během šesti let a ukončil jedenáctiměsíční čekání na titul. Před týdnem nehrál oblíbený turnaj v Barceloně, aby šetřil síly na další důležité podniky.

V Římě za posledních pět let nevyhrál jen jednou a i letos potvrzoval roli jednoznačného favorita. Problémy měl jen ve včerejším semifinále s Gulbisem, který je letos dosud jediným hráčem, jenž Nadalovi na antuce sebral set.

Španělská světová trojka se v dnešním finále utkala s Davidem Ferrerem. S o čtyři roky starším krajanem, který v této sezoně hrál na pátém antukovém turnaji a vždy postoupil minimálně do semifinále. S Nadalem však dokázal vyhrát jen tři z duely ze čtrnácti, na nejpomalejším povrchu dokonce jen jednou. A to před šesti lety v prvním setkání.

Finálové utkání v Římě bylo v prvním setu za stavu 4-4 skoro na hodinu kvůli dešti přerušeno. Předtím už Nadal nedokázal využít žádný z pěti brejkbolů a měl o čem přemýšlet. A zřejmě mu to prospělo. V jedenáctém gamu už šestou příležitost k prolomení soupeřova servisu využil, a když následně první nabídnutý brejkbol odvrátil, po více než šedesáti minutách se dostal do vedení.

Třiadvacetiletý rodák z Mallorky se dostal do sedla a pomalu přebíral otěže zápasu. Hned v úvodu druhé sady zahazoval další brejkboly, ale celkově již dvanáctý proměnil a vedl 2-1. Pak si však podruhé vzalo hlavní slovo počasí a utkání bylo znovu přerušeno. Tentokrát na více než dvě hodiny.

Třetí část duelu však měla už zcela jednoznačný průběh. Nadal zápas zbytečně neprotahoval a zvítězil 7-5 6-2.

"Nehrál jsem tak dobře jako v Monte Carlu, ale vyhrál jsem, a to je důležité," citovala Nadala agentura AP. "Ale víc mě těší vyhrávat, když se mi nedaří. Je to dobré pro psychiku," dodal. 

Celkově si připsal 17. titul z turnajů série Masters 1000, čímž vyrovnal rekord Andrého Agassiho. Slavný americký hráč však rekordní mety dosáhl až ve věku 34 let. "Je důležité mít nějakou motivaci, aby se člověk zlepšoval. Tak to bylo, je a bude. Na tenisu miluji tu soutěživost," uvedl španělský tenista. V pořadí třetí Federer na Masters vyhrál šestnáctkrát. 

Popáté za posledních šest let si v Římě zahráli finále američtí bratři Bob a Mike Bryanovi. A po výhře 6-2 6-3 nad krajany Isnerem a Querreym získali druhý titul z 'Věčného města'. Společně vyhráli jubilejní 60. turnaj a v tzv. open éře je od vyrovnání rekordu slavné australské dvojice Mark Woodforde a Todd Woodbridge dělí jediný triumf.

- ATP MASTERS 1000 ŘÍM (Itálie, antuka, 2.750.000 eur) -
nedělní výsledky (02. 05. 2010)

Dvouhra - finále:
Nadal (3-Šp.) - Ferrer (13-Šp.) 7-5 6-2

Čtyřhra - finále:
B. Bryan/M. Bryan (2-USA) - Isner/Querrey (USA) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak jsem počítal (přiznávám se, že z hlavy, takže jsem se mohl i seknout), že díky výsledku v Římě, musí Federer, aby se dopracoval k rekordu na postu číslo 1., vyhrát Estoril, což není problém, tam nemá soupeře a v Madridu a na FO udělat minimálně semifinále, to myslim čistě v teoretickém případě, že by Rafa vyhrál jak Madrid, tak FO... Když by neudělal Federer alespoň semi v Madridu, tak musí finále FO. Tak to jsou pro Federera cíle myslím víc než reálné, ovšem, kdyby je nesplnil a Rafa oba turnaje vyhrál, tak je po FO střídačka na prvním místě. Kdyby se nestřídalo, tak rekord bude, ale předpokládám, že pokud Rafa vyloženě někde nevybouchne, bude se střídat po WIM, kde by snad pro Rafu neměl bejt problém udělat alespoň semi. Snad jsem to spočítal správně. Přiznám se, že Djokoviče jsem nebral vůbec v úvahu...
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám teď čas brát do ruky tužku a papír a počítat to detailně. Ale jak jsem vše sečetl a odečetl narychlo v hlavě, zdá se mi že ti to sedí...
Reagovat
smazaný uživatel
Nedalo mi to a tuzku s papirem jsem vzal, chvili pocital... a mas recht. Kdyz odecteme lonske vysledky z Madridu a FO ma:
Roger 7340 (v pripade vitezstvi v Estorilu 7590) bodu,
Novak 6520 bodu,
Nadal 5700 bodu.
Do toho tve vypocty zapadaji. Uvidime, co na to ti tri tenisti. :)
Reagovat
skott
Melo by to byt, jak rika olfess.Roger ma jistotu 1.mista az do 30.kvetna, tedy 285 tydnu.Na prekonani Samprase potrebuje 2 tydny navic, tzn. udrzet ho i po Halle.Samozrejme Estoril, Madrid a French Open davaji i jine kombinace, roli bude hrat take Nadalovo nasazeni a to jestli se budou moct potkat uz v semi nebo az ve finale...Nejdulezitejsi je ale asi pro Rogera udelat finale na French Open, pak uz staci treba i jen finale Estorilu nebo cvrtfinale Madridu.Kazdopadne pokud se mu to nepodari, muze si drbat hlavu hlavne za Miami a IW, tam prisel o lacine body, ne na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som to teraz tiez pocital a Roger ma 10340b, Rafa 6480. Novaka neberem do uvahy lebo neverim ani za milion rokov ze by vyhral RG aj Madrid a predbehol a oboch nechal za sebou:D Tu je link na Rogerove bodovanie
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Roger-Federer.aspx?t=rb
a tu Rafovo
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx?t=rb
u top hracov sa rata iba 16 najvyznamnejsich turnajov tusim tamto je napisane co sa rata co nie. Ale ak dobre pocitam tak Roger ak uhra SF v Madride a SF na RG- za predpokladu ze dostane vzdy Nadala a Nadal vyhra oba turnaje plus Roger vyhraje Estoril stale bude mat Nadal par bodov naskok. Mozno som sa sekol ale tak mi to vyslo ze bude mat dako 80bodov navyse Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
ak Roger vyhra EStoril a skonci v SF Madrid aj RG bude mat 8670bodov a Rafa ak vyhra Madrid a RG bude mat 8700 cize o 30 bodov viacej. Samozrejme je tu zbytocne to pocitat treba si pockat ako to dopadne ale kludne sa moze stat ze los ich da na oboch turnajov spolu do SF.
Reagovat
smazaný uživatel
To že dají Nadala s Federerem do stejné poloviny pavouka ještě nic neznamená. Jen se podívejte jaké haló s tím udělali teď v Římě a Roger nepřešel druhé kolo. Uvidíme po Estorilu, ovšem pokud se výrazně nezlepší, pochybuju, že by na Madrid přešel aspoň QF. Na RG však počítám že bude silný. Jinak pro mě za mě ať si ten rekord získá, já si hlavně přeju, aby Rafa zůstal zdravý a mohl hrát RG a W.
Reagovat
smazaný uživatel
to rosimak: Jj, je to tak. Dve semi stacit nemusi...
to skott: I ty mas pravdu. ;) po FO rekord jen vyrovna...
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, takže chybička se vloudila...
Každopádně se teď ukáže, jestli má Federer opravdu problem (psychika nebo otcovství nebo nevim co) nebo jestli to má pořád pod kontrolou a zapne na 100% kdy potřebuje. Samozřejmě pokud nepotká soupeře v životní formě, ale i tak se dá prohrát anebo prohrát si trochu sám. Teď už nic nemůže odkládat!
Reagovat
smazaný uživatel
Za chvilku bude lepší než ta švýcarská troska i na trávě a betonech.
Reagovat
smazaný uživatel
snad v madride uz konecne dojde aj k zapasom titanov roger rafa potro djokovic verdasco nejak to slusne zamiesat a k rafovi moc som neveril po zapase s gulbisom ci nema zase nejake problemy napr s pluzgiermi ale nic nebolo prave naopak rafa po 3hodinovom zapase hral najlepsi tenis na turnaji a ukazal ze je naj favorit RG pokial nenatrafi na v zijucej forme hrajuceho djokovica, sodorlinga u potra to tento rok nehrozi wamosssss rafa potvrdit 5titulom z RG ze si naj antukar vseckych cias
Reagovat
smazaný uživatel
Co to, sakra, je za nahodne rozhazeny shluk slov? :(
Vapet, made in Slovakia?
Reagovat
smazaný uživatel
Vsadím se, že tady ten ''mazki'' je slovenskej Maďar, co umí jenom maďarsky, jenže se to pokouší zapřít.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tebe je fakt skoda slov...
Reagovat
smazaný uživatel
"to víš, když má někdo svýho vydechlýho koně dávno doma a naopak největší nepřítel vítězí, tak nezbývá než řešit pitchoviny a plivat kolem sebe"

To snad nemyslis vazne. Uz ani nevis co mluvis. Jen si vzpomen na lonskou sezonu, to jsi nedelal nic jinyho, na AO taky, jak tohle muzes rict...
Reagovat
smazaný uživatel
Až se Federer zase postaví na nohy, tak ho zkrotí..:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
To asi těžko :-) jo a kdy se na ty nohy postaví?
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je letos zatim nejlepsi. ATP race 2010:

01 Rafael Nadal (ESP) 3300
02 Andy Roddick (USA) 2450
03 Roger Federer (SUI) 2235
04 Fernando Verdasco (ESP) 2205
05 David Ferrer (ESP) 2180
Reagovat
smazaný uživatel
me jeste nezapocitavali
Reagovat
smazaný uživatel
Díval jsem se do kalendáře a zítra startuje 250ka v Estorilu a 9.5 "poslední" Madrid. a pak už pěkně 25. května startuje Roland Garros!! Konečně se zase na GS zápasy nebudu muset dívat někdy brzo ráno, nebo pozdě večer. Bude to tak akorát. Už se moc těším, jelikož to bude zase bitva, a kdovíjak to dopadne. Takže už jen tři týdny a je to.
Reagovat
smazaný uživatel
Už by to chtělo Del Potra, on byl poslední dobou pro mně takovým oživením tenisu. Líbí se mi jeho tenis, a jsem zvědavý v jaké formě se vrátí. Antuková část asi nebude jeho doména, ale na Wimbledonu by mohl předvést pěknou jízdu. Jen ať už se vrátí.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro na trávě?? Tam má problém, všude jinde má větší šance.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale určitě by to mohlo být lepší než minulý rok, vysoko vidím i Tomáše Berdycha, pokud vydrží forma
Reagovat
Mercury
Gratulace k zaslouzenemu vitezstvi. Snad nekdy Rafa prestane hryzat do tech trofejí, prijde mi to neustále dokola už dost trapné. Každopadne RG by melo byt v jeho režii, zatim tomu vše nasvědčuje.
Reagovat
smazaný uživatel
to asi nepřestane, své zvyky ( a zlozvyky) moc nemění :D..
Reagovat
smazaný uživatel
trapnej jseš tak akorát ty, kdyby do toho takhle hryzal kyselej elegán, tak jseš z toho v jedenáctým nebi
Reagovat
smazaný uživatel
Když to po něm novináři pořád chtějí, jim to udělá radost a jemu to snad nic neudělá. Nevím proč takové maličkosti vůbec někoho znervozňují.
Reagovat
smazaný uživatel
to víš, když má někdo svýho vydechlýho koně dávno doma a naopak největší nepřítel vítězí, tak nezbývá než řešit pitchoviny a plivat kolem sebe .))))
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu proč řešíte u Rafy zrovna tento zvyk. On jich má snad deset, takže nevím proč zrovna tenhle. Asi to je jeho rituál, hryznout si do trofeje, nic špatného.
Reagovat
smazaný uživatel
Mercury: vůbec nechápu, proč ten jeho zvyk řešíš. Je to prostě vítězné gesto... a ta přece neměním jen proto, abych rozšířil/odměnil jejich repertoár. Proto jsou to přece zvyky, protože je má člověk zažité ve svém chování. Celý život jsem při sportu vyjadřoval radost zatnutou pěstí - mám to snad měnit, aby to někomu už nepřislo stereotypní?:) To je blbost, ne?
Reagovat
Vojtiik
vy to vubec nechapte..mercury jen nechce aby si rafa nevybil zuby jako jeden olympioniku, ktery ve vancouveru hryzal do medaile a dva zuby vyplivl :D
Reagovat
Mercury
jasne, ze to muze byt urcity zazity stereotyp, pocitam s tim, ze to asi delat neprestane :) a nechapu, proc bych nemohl rict, ze se mi ten zvyk nelibi a doufam, ze od nej upusti...chapu, ze skrabat se v riti muze byt fyziologicky podminenym reflexem, to at si klidne necha coby jednu ze svych obchodnich znacek (vedle antukové geniality, bicepsů nebo pokriku Vamos)...vzdyt o nic nejde, tak ten (nejen) tenisový svět berte trochu s nadhledem..po Barneym však nic takové chtít ani nebudu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mercury, pokus si najít na netu, proč to "kousání" do trofejí vzniklo. Tam se nedá mluvit o zvyku, pouze o tom, že vyplní přání fotografům. Píšeš o škrábání v zadku. Taky zajímavé, já ho viděla za posledních téměř 8 let, že si upravuje prádlo, škrábání v zadku jsem ještě neviděla. A upava slipů je mi jedno, nevnímám to. Mimochodem, když člověk - muž či žena - vyleze z vody má na sobě připláclé plavky, vždy si je upraví. Ono to není dobrý pocit mít něco připláclé na zadku, např. zpocené prádlo. Bicepsy - mají je i ostatní, nevím proč tě dráždí u Nadala. A výkřik Vamos, kdo ho ze španělsky mluvících tenistů nepoužívá? Máš divné názory. Jak píšeš, ber to s nadhledem...
Reagovat
Mercury
Doufám, že si tímto příspěvkem děláš srandu. Bicepsy ani nic jiného mě nedráždí, mám Rafu docela rád. Jinak bych jistě nezminoval (mezi ostatními typickymi znaky) jeho antukovou suverenitu.

Co se týče tvého argumentu, že jde o přání novinářů, tak si myslím, že to příliš neobstojí. Už jen kvůli tomu, že u Federera, Djokovice, Roddicka ani dalších jsem si toho nevšiml. Pokud to i oni dělají, tak minimálně. Ale věř, že je mi to uplně jedno, at si to klidně dělá Rafa dál, nijak mě tím nepohoršuje, jen mi to přijde trapné. Chceš mi snad vyvracet můj subjektivní názor? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mercury, znovu opakuji zjisti si historii "kousání" do trofeje. potom nebudeš psát nic o ostatní špičce, ale pochopíš, proč to chtějí právě po Nadalovi. Měj se. A trochu objektivnosti.
Reagovat
Mercury
Pořád mě na něco odkazuješ, ale že bys mi to sama ve třech větách shrnula (tu tvoji vševysvětlující historii), to ne... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace, parádní výkon, z padesáti servis gemů jeden ztracený? Co dodat, VAMOS!
Reagovat
smazaný uživatel
To bylo pokoukáníčko, co?? To byla parádička :DDD Na konci zápasu mi přišlo, že snad chytil nějakou megaformu. ALe jediný co bych k tomu jeho působení na turnaji ještě měl, že se mi zdá, že teď nemá takovou kondičku, jakou měl dřív, ale to se dá zase natrénovat ;), takže žádná tragédie.
Reagovat
smazaný uživatel
jo, bylo to supr! Taky se mi zdálo, že z něj nějak mega lije pot .))) Jen jsem zvědavej, kdy tady zase nějaká moudrá duše vyrukuje s tím, kolik při něm zase stálo svatých a jaký to měl zase štěstí :DDDD
Reagovat
Stan_Borowitz
možná bych se ti mohl pokusit vysvětlit rozdíl v roli, jakou hraje štěstí v zápase, který skončí 6:4 3:6 6:4 (vítězné míče 103:101), oproti zápasu, který skončí 7:5 6:2 (vítězné míče 77:59), ale bojím se, že bys to stejně nepochopil. Pro ostatní - bystřejší - čtenáře dodávám, že Nadal podle mne vyhrál turnaj zcela zaslouženě, byl nesporně nejlepší. Ve všech svých zápasech zvítězil naprosto suverénně, jen v semi s Gulbisem potřeboval vzhledem k vyrovnanosti zápasu k vítězství krom svého nesporného tenisového umění i trochu štěstí. Podobně jako třeba Federer loni ve finále Wimbledonu s Roddickem...
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne to nebolo ako v Monte Carle, tuto sa ovela viacej natrapil a o to je ten titul cennejsi vydrety. Prvy set s Ferrerom, Wawrinkom plus cely zapas s Gulbisom bol boj a Rafa to vsetko zvladol. Verim ze v Madride moze prekonat Aggasiho rekord 18tym vyhranym Masters, ak sa nerozhodne vynechat Madrid samozrejme. Teraz by si mal zase odpocinut lebo bol to namahavy turnaj a tiez neviem ako jeho kolena. Ak sa rozhodne hrat v Madride tak verim ze tam bude kompletna spicka, pripadne este aj jeden z dvojice Potro, Davyd. nech Rafa opat zahra maximum ked chce vyhrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace, parádní tenis, když vydrží kolena tak to bude zase
number 1.
Reagovat
smazaný uživatel
naprostý souhlas :)) VAMOS RAFA!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist