Nadal: Nejsem génius

14. 9. 2010, 09:53
Aktuality 33
Je mu 24 let, svým triumfem z US Open se zařadil mezi největší legendy bílého sportu a tenisový svět mu leží u nohou. Rafael Nadal o sobě přesto odmítá mluvit jako o hráči, který může překonat rekordy Rogera Federera. Šestnáct grandslamových titulů je moc, říká Nadal.
Profily hráčů
Vítězný Rafael Nadal

"Mluvit o tom, jestli jsem lepší nebo horší, je hloupost. Řečí titulů je jasné, že je lepší než já, a tak to bude celý můj život," řekl Nadal na tiskové konferenci po finále ve Flushing Meadows, v kterém porazil Srba Novaka Djokoviče. "Roger byl vždy skvělým příkladem k následování, protože se celou svoji kariéru zlepšuje, a tohle bych chtěl napodobit," uvedl čtyřiadvacetiletý Španěl.

Nadal triumfem na US Open zkompletoval sbírku všech grandslamových titulů, kterých má teď devět. Rekordmanem v počtu grandslamových vavřínů je Federer, který vyhrál šestnáct turnajů.

"Šestnáct titulů je příliš vzdálených, abych o tom vůbec přemýšlel. Nejsem génius," řekl čtyřiadvacetiletý Nadal o možnosti Federera překonat. Jeho cílem a motivací je snažit se být ještě lepším hráčem. "Od loňského roku jsem se hodně zlepšil, ale nikdy to nebude dokonalé. Nejsem perfektní hráč a každý z nás má stále prostor pro další zlepšení," míní Nadal.

Dále čtěte:

V New Yorku ukázal Španěl jednu zásadní změnu. Výrazně zdokonalil servis. V turnaji ztratil jediný set, a to až ve finále. Především díky podání si došel až pro titul. "Byl to báječný pocit a jsem nadšený, že jsem svůj nejlepší zápas hrál ve finále."

Nadal doufá, že mu zlepšený servis vydrží. Zjistil, že si podáním výrazně ulehčuje zisk bodů. "Pokud to dokážu, tak to bude velká změna. Můžu díky tomu hrát agresivněji a být klidnější při returnu. A nakonec bych ještě mohl zlepšit voleje, svoji pozici na kurtu a hrát více vpředu," naznačil Nadal.

Během kariéry ovládl rodák z Mallorky pětkrát antukové Roland Garros, dvakrát Wimbledon, kde letos ve finále porazil Tomáše Berdycha, a jednou vyhrál Australian Open. "Nejtěžší pro mě bylo vyhrát tady na US Open, protože se tady nejhůře adaptuji na podmínky, na míče, na kurt, prostě na všechno," řekl Nadal, který do letoška nehrál ve Flushing Meadows ani ve finále.

Letos vyhrál postupně French Open, Wimbledon a US Open, což se naposledy podařilo před 41 lety Australanovi Rodu Laverovi.

Na začátku roku to ale s Nadalem nevypadalo dobře. Na Australian Open odstoupil ve čtvrtfinále, ale pak se dal zdravotně do pořádku a od antukové části sezony je téměř neporazitelný. "V životě přijdou změny, ne?" usmál se tenista. "Před deseti měsíci to vypadalo, že už nebudu hrát jako dřív a teď se zdá, ze jsem vstoupil mezi legendy..."

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
kariérní grandslam Rafa (asi) nezíská... ne, že bych mu to přál nebo nepřál, prostě mi připadá, že s jeho zdravím, které je stále s jeho stylem (i když už trošku upraveným) pod velkým tlakem, nebude mít šanci zůstat konzistentní celý rok. Každopádně se těším na příští sezonu!
Reagovat
smazaný uživatel
Karierni grandslam ziskal pred par hodinama.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, sorry všem, chtěl jsem samozřejmě napsat kalendářní :))
Reagovat
smazaný uživatel
Australian Open 2010 byl dopad jeho formy z lonske sezony! Pristi rok jej klidne muze vyhrat, French Open ma jisty, Wimbledon-pokud Roger nebude hrat tenis z dob jeho panovani na trave, pak ma sanci vyhrat take! US Open? Videli jsme, ze je toho jiz schopen. Opet se bude jeho vysledek odvijet od Rogerova, mozna Novakova. Murray je zkratka na grandslamu oproti Rafovi polovicni. Suma sumarum, ma na to, aby vyhral kalendarni grand slam. Musel by si vsak pospisit, jeho zdravi neni totiz ocelove, jak vime. :-) S pribyvajicimi roky budou jeho kolena plakat vice a vice. Treba nam vytre zrak a vyhraje golden slam v roce 2012. :-) Ala Steffi Graf.
Reagovat
smazaný uživatel
co ty víš o jeho kolenech... prd... nehrej si na doktora! Někde sis přečetl článek a budeš z toho dělat vědu! hnus toto.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, precetl jsem si nazor jednoho z nejlepsich fyzioterapeutu sveta, nejvice ceneneho mezi tenisty. :-) Urcite ma pro me vetsi vahu nez nazor takoveho trdla jako ty!! Prosim nedokazuj nam vsem jaky jsi ubohy nymand!! Kdyby Nadal nepribrzdil svuj herni styl, pak by mu zbyvalo mnohem mene casu!! Jenze jouda, jakym jsi, nemuze vedet nic o Nadalovi!
Reagovat
smazaný uživatel
nějakej nezávislej fyzioterapeut ví prd. Pouze lékaři, kteří se starají o Nadala mohou něco vědět a to on zdaleka není!
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi vazne dementik, vid?! :-) Jen proto, ze jsem prispevek napsal ja, pak meles blbosti. :-) Ten fyzioterapeut nebyl vubec nezavislej a ne nejakej, jeden z nejlepsich v oboru. :-) Prd vis pouze ty. Nadaluv herni styl zna kazdej, jak s tenisem zacinal, problemy s koleny, jen ty proste budes tvrdit nesmysly! Nemam na tebe silu, blbe!
Reagovat
Matti
nesouhlasím s tím, že Rafův výsledek se bude odvíjet od Rogera. V roce 2008 byl Roger ve formě ve Wimbledonu a přesto ho Rafa dal. Roger nemá proti RAfovi zbraně. Spíše Djokovič pokud bude makat tak ten ho potrápí.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenze pouze Federer je schopen Nadala tahat po peti setech. :-) Murray nema psychiku, Novak ma nevyrovnane vykony-tezce odhadnout v jakem rozpolozeni bude v dobe jednotlivych grand slamu! U nej clovek nikdy nevi, povazuji tento US Open za maly zazrak vzhledem k sezone, jakou mel. Kdo jiny by mohl sampiona potrapit nez podobny sampion, hrajici legenda tenisu?! :-) Grandslamy patrily, patri a budou patrit dvema tenistum! R+R!
Reagovat
Matti
ano byly to 5 seťaky , ale pokud ses na ty zápasy díval o vítězi moc pochyb nebylo. A pochybuji, že ted by RAfu do 5 setů dostal.
Reagovat
smazaný uživatel
Kazdy petisetovy zapas je z meho pohledu bitva. Mezi Federerem a Nadalem krome French Open, nebyl zadny grandslamovy zapas jednoznacny! Oba vzdy predvedli vyborny tenis, prave jen Roger je schopen se proti Rafovi vyhecovat k velkemu vykonu! Vzdy ma finale naboj, nemusime se bat, ze bychom videli jednoznacny tenis! :-) Po urcitou dobu budeme svedky jen dvou sampionu na grand slamech! Uvidime, co se bude dit s Novakem. :-)
Reagovat
tito
reaguji na příspěvek v 18:43- Roger byl dosud pod velkým tlakem- teď, kdy jeho roli opravdu převzal Rafa a nebude na něj až tolik upnutá pozornost jako dříve, pravděpodobně bude hrát uvolněněji a nebude tak svázaný. ( chtěl jsem tím říci pouze to, že si naopak myslím že RF bude i nadále největším soupeřem RN)
Reagovat
Matti
ja to beru z toho pohledu, že Rafovi prostě Federerova hra sedí a věří si na něj, ať už hrajou kdekoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja myslim, ze treba letos sedela Federerova hra vice hracum, nejen Rafovi. :-D Samozrejme, ze Rafa je schopen Rogera porazit i v top forme, i za techto pripadu si na nej veri. Ostatni z nej maji nekdy az prehnany respekt-coz je pochopitelne. :-) Nicmene zaroven Roger je snad jediny, ktery muze Rafu porazit/potrapit (hnat do peti setu)! :-) Z meho pohledu bude na grandslamu jeho jediny velky konkurent!
Reagovat
Matti
ja ale nemluvím jen o letošním roce.
Reagovat
smazaný uživatel
...... ale si Rafane ................ :)
Reagovat
smazaný uživatel
já narozdíl o vás ještě pamatuju jak ho Jirka Novák vyklepl jako malýho Jardu. Jo tehdy jste byli ještě miminka.
Reagovat
smazaný uživatel
Copak tim chtel basnik rici?! Poukazuje snad na sve stari, svou hloupost neumernou veku? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si treba pamatuji, jak od nej Jirka Novak dostal v temze roce, ze zacatku sezony nalozeno. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
domnívám se že vy jste děcka kolem 18 let a proto tohle nepamatujete
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to se seredne mylis! :-) Pokud by zde vsak nekdo takovy byl, vsadim se, ze je chytrejsi nez ty! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jooo, lopatak tu chybel :) Zase jedna perla do sbirky jeho bezmyslenkovitych hlasek...
Reagovat
smazaný uživatel
Mozna nejsi genius, jsi vsak sampion, psychicky nejodolnejsi hrac mozna vsech dob a zvire! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
zdravím všechny fanoušky tenisu, fandím Rafovi a sem rád že má i US open, ale jek tak pořád čtu dohady kdo bude celkově větší legenda, podíval bych se na to z jiné strány která mě jako tenistu amatéra nejvíc udivuje.
vezmu zápas Federer-Djokovič,zápas hodně o běhání. Novak-lapal po dechu jak ryba na suchu a Federer si utře obočí a jede se dál- to je prostě totální úlet, běhá jako ostatní a neřekl bych že je pomalejší(možná než Rafa) a vůbec není spocenej.myslím že když se to vezme po stránce přirozených předpokladů hrát tenis je federer jesně největší šampion.
něco jako když sem četl o phelpsovi, že má tělo přizpůsobeno na plavání, větší dlaně, dlouhý trup, kratší nohy, velká chodidla a kapacita plící, no prostě delfín.Rafa je dříč, ale federer je podle mě zrozen pro tenis.
Reagovat
Matti
hmm, předpoklady jsou jedna věc, ale i to, že dokážeš odvrátit mečboly a vyhrát je taky předpoklad ne? Nejen to, že se nepotíš.
Reagovat
steve79
Gratuluji Nadalovi. Je neuvěřitelné co dokázal ve 24 letech a ještě přitom používá taková skromná slova. Taky musíme vyzvychnout jeho výkon na US open. Za celý turnaj ztratil jediný set!! Tipuji, že letošní sezonu ukončí s 15 000 Body.
Reagovat
smazaný uživatel
taky jsem si rikal, ze tech 15 000 by mit mohl, ale ted ma 12 000 obhajuje 1100 a myslim ze 4000 je na nej moc to by musel vyhrat vsechno na co se prihlasil vcetne cisteho TM. Ale i tak je to parada, myslim, ze tak 3/4 roku ma pozici No1 jasnou.
Reagovat
smazaný uživatel
skromnej a pokornej, při tom všem, co dokázal. Má velkou šanci i na čístý Grand Slam, tedy to, co se Federerovi nikdy nepovedlo, právě kvůli Nadalovi...
Reagovat
a.magerova
Souhlas.
Ale doufám, že Roger mu to taky nedovolí :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Si na něj nějak změnil názor ne? Po finále FO si tu na něj pěkně nadával a tvrdil, že už nikdy nevyhraje GS, protože nemůže mít pořád kliku.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy jsem nezměnil názor. To, co jsem tehdy psal, mělo své konkrétní adresáty a oni se vždy jako správné potrefené husy ozvali :-)
Reagovat
a.magerova
Na zápas jsem se dívala od 22 - 4 hod. sem tam se spací vsuvkou, dost mě šokovalo, když komentátor na začátku přenosu řekl, že pršet vůůůůbec nemá a pak když začalo, tak z něj vypadlo, no tak se meteorologové spletli s tím deštěm o 2 minuty.
Ale zápas pěkný i vyhlášení vítěze super, a jak se pak Novak před společným focením přetahoval o vítězný šek s nějakým už nevím kdo to byl, taky vtipné :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist