Nadal má strach, jak bude koleno reagovat v zátěži

22. 12. 2012, 06:49
Aktuality 31
Už za pár dní se Rafael Nadal objeví poprvé po téměř půl roce na kurtech, ze svého návratu je ale trochu nervózní. Především se obává, co v plné zátěži udělá koleno, které v posledních měsících léčil.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal hrál naposledy letos ve Wimbledonu, kde prohrál ve 2. kole s Lukášem Rosolem. Pak vinou zánětu v kolenu přišel o olympiádu, US Open, Turnaj mistrů či finále Davis Cupu. Nyní už ale zhruba měsíc trénuje a blíží se jeho návrat do turnajového kolotoče. Nervozitu neskrývá.

"Mám své pochybnosti, ale to je normální. Mluvíme o zranění kolena, takže mám samozřejmě strach z toho, jak bude při záteži reagovat. Ale věřím svým lékařům, věřím sám v sebe a že všechno bude v pořádku," řekl Nadal v rozhovoru pro televiznístanici Canal Plus. 

Šestadvacetiletý Španěl také přiznal, že stavu kolena se hodně zlepšil až během posledních dvou měsíců, zatímco během léta cítil jen velmi malé pokroky. I proto nyní přiznal, že by na začátku nové sezony mohl vynechat nějaké turnaje, než se vrátí do plné zátěže. 

"Jsem připravený na to, že koleno na začátku nemusí optimálně reagovat. Budu to muset brát s nadhledem a během prvních tří měsíců míchat hru s odpočinkem," vysvětloval jedenáctnásobný grandslamový šampion. 

"Můžu hrát lépe, můžu hrát hůře - nezálěží na tom, jak budu v příštím měsíci nebo měsíci a půl hrát. Pro mě není cílem Abú Dhabí nebo Dauhá, ani Australian Open. Mým cílem je snažit se být fit, být stoprocentně připravený na březnové turnaje v Indian Wells a Miami a v dubnu přiletět v dobré formě do Monte Carla," dodal rodák z Mallorky.

Nadal se poprvé představí už 27. prosince v Abú Dhabí, kde v semifinále vyzve vítěze duelu Murray - Tipsarevič. Následně by měl startovat v katarském Dauhá, v druhé polovině na Australian Open, po kterém by se chtěl vrátit do daviscupového týmu, koncem února má v plánu antukový turnaj v Acapulku a v březnu dva podniky Masters 1000 v  Indian Wells a v Miami. Na začátku antukové sezony chce být už v Top formě.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
carolyn
Tak nevím, před pár dny vzkazoval, že se vrací a je ještě lepší než kdykoli předtím (což pochybuju, jak by se mohl o tolik zlepšit, když půl roku nedržel raketu v ruce, trénovat přeci začínal až po finále dc)a najednou zas pochybnosti? Co si teda myslet?? Kde je pravda?
Reagovat
smazaný uživatel
Pardon, kde vzkazoval, že se vrací lepší než kdykoliv předtím?
Reagovat
carolyn
četla jsem to na nějakým španělským servru, podívám se zda to ještě najdu
Reagovat
Nola
dnes som túto hlášku počula z úst Moyu na Eurosporte, Willander hodnotil sezónu, každého z TOP4 hodnotil bývalý hráč... Moya tvrdil, že Rafa je lepší ako kedykoľvek predtým, pripravený tak ako nikdy na AO 2013 - hral s ním na Malorke... Henman hodnotil Andyho, Cash Noleho a McEnroe Rogera
Reagovat
Vojtiik
nehodis na to odkaz, nebo aspon strucne shrnes co kdo rikal? pripadne zkus rict kdy to hralo, zkusim si to najit:)
Reagovat
carolyn
Tak Rafa ted říká že nepočítá s titulem AO, ale prostě před pár dny jsem to četla, říkal to pro nějaký španělská magazín nebo tak něco. Už to nemůžu najít.
A tady to před časem tak nějak taky naznačoval:
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/133901/nadal-hrozi-souperum-vracim-se-na-kurty-a-jsem-lepsi-a-lepsi.html
Reagovat
Nola
asi to budú tieto videá: http://uk.eurosport.yahoo.com/tennis/video/
mne to nejde spustiť...
stručne
McEnroe vyzdvihol hru Rogera, ako najlepšieho hráča na tráve spolu so Samprasom, tvrdil, že ešte môže získať Wimbledon, zhodnotil ho ako najlepšieho hráča historie, fyzicky je na tom výborne, ale vidí to v horizonte dvoch rokov
Cash vyzdvihol vykon Noleho v celej sezone, finále AO zhodnotil ako najkvalitnejší zápas v roku 2012, nie iba po fyzickej stránke, ale aj herne, výpadok v semi vo Wimbledone vraj bol následok prehratého finále FO...
Moya hodnotil Rafu, to som už popísala, je horúcim favoritom na zisk FO, jediného súpera, ktorý ho môže poraziť spomenul - Djokera
Henman vidí v Andym budúcu svetovú jednotku už budúci rok, veľmi chválil spoluprácu s Lendlom po psychickej stránke - výhra na OH a USO, herne mal na to už najmenej tri roky- po prechode k dospelým mal veľké problémy ustáť,že nie je jednotkou tak ako medzi juniormi
povedaného bolo veľmi veľa, každý z bývalých hráčov chválil toho svojho...
Reagovat
Nola
http://tv.sb.eurosport.com/tenis/mats-point/2011/tv-videos_vid257709.shtml
http://tv.sb.eurosport.com/tenis/mats-point/2011/tv-videos_vid257726.shtml
http://tv.sb.eurosport.com/tenis/mats-point/2011/tv-videos_vid257718.shtml
http://tv.sb.eurosport.com/tenis/mats-point/2011/tv-videos_vid257735.shtml

všetky dnešné videá Mats point
Reagovat
smazaný uživatel
"Dělám pokroky každým dnem. Věřím, že to tak bude pokračovat," posílá jasný vzkaz soupeřům bývalá světová jednička.
-typicky bulvární překroucení, Rafa řekne, že po zranění dělá pokroky, a oni napíšou do titulku "hrozí soupeřům":-D

Jinak je škoda, že to nemůžeš najít, v podání Nadala, který navíc půl roku nehrál, si fakt nedokážu představit vzkaz "jsem lepší než kdykoliv předtím"...
Reagovat
Nola
ty sa vydávaš za Sonju?
Reagovat
carolyn
Právě proto jsem to tu dnes napsala, Rafa sám řekl, že začal trénovat začátkem prosince, nechápu jak a co může zlepšit, když půl roku nehraje, navíc má nějakou svou techniku, nedovedu si představit, že to za pár volných týdnů celé překope....no nic, jak tady někdo jednou řekl, věškeré rafovo vyjádření nebývají moc pravdivé, spíše jen výplodem rad jeho týmu.

No koukala jsem, ale už nevím kde to přesně bylo a opravdu se mi nechce prokousávat španělskými články několik dní dozadu, stejně by to tu bylo ve španělštině ten odkaz, tak by si to tady stejně moc lidí asi nepřečetlo :-/
Reagovat
Alois_Mlok
Jako nejlepšího hráče historie ho rozhodně nehodnotil, to je maximálně tak tvoje zbožné přání, tak si prosím tě nevymýšlej... Já mám Rogera rád, ale už je to vážně trapný, jak se tady pořád někdo snaží někoho přesvědčovat, že to je nejlepší hráč historie. Samotní bývalí hráči jsou v těchto vyjádřeních velmi opatrní, málokterý z nich otevřeně řekne, že Roger je nejlepší hráč všech dob, tak tady prosím tě nelži.
Reagovat
smazaný uživatel
Len tak z brucha ma napadajú J.McEnroe, Henman, Sampras, Agassi, Edberg a spomenul by som si aj na veľa veľa ďalších, len naozaj to nemám chuť googlovať. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by si googlil, nasiel by so rozne vyjadrenia tych istých legiend v roznom case..Napríklad McEnroe sa v roku 2006 vyjadril o RF ako o najlepsom v historii, za par rokov svoje tvrdenia logicky korigoval..
Reagovat
tito
Chápeš to? Naprosto korektní článek včetně zcela logických Rafovo vyjádření. Dlouhodobé problémy, zranění, pochybnosti. Nic absurdního, nic k dezinterpretaci. Proč ta diskuse??? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápem..Zrejme ludia, co si myslia, ze vedia viac, nez vedia majú pocit, ze nakoniec dojde na ich tajomné a nikdy nevyslovené slová..

Mimochodom tito, Statné a veselé..Jeden z dárkov nás bude čakať až v piatok ;)..A stastné a veselé aj ostatným bez rozdielu..
Reagovat
smazaný uživatel
http://24.media.tumblr.com/26719338eace9d855cded3d62beece76/tumblr_metj1jipfV1ry4beuo1_250.gif
Reagovat
smazaný uživatel
Doteraz si pamätám na interview po víťazstve na Roland Garros v 2009 - "Roger, how does it feel, to be greatest of all time ?"

Mimochodom, možno niečo korigoval, ale ako si mi poradil, ja som si trošku pogúglil a toto je výsledok :

http://www.tennis.com/news/2012/11/mcenroe-federer-best-ever/40076/#.UNczcW_8Jto

;)
Reagovat
smazaný uživatel
Zas na druhú stranu, McEnroe to nikdy nemal v hlave poriadku :)
Reagovat
tito
:-) Advent vrcholí, tak pochopitelně přeji nejen vám :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Fedexe jako nejlepsiho hrace otevrene ery oznacil i "otevreny a uprimny" Ivan, ten ma snad hlavu naprosto v poradku... :-) Nebo snad ne???

... I tobe, tito... i tobe! :-) A na Rafu jsem taky moc zvedava.... jakekoliv spekulace mi momentalne prijdou uplne bezpredmetne.... ;-)
Reagovat
tito
....na Tebe jsem myslel především. Fakt. A Fedexe opravdu nezpochybňuji :-)
Reagovat
Nola
Nova sport vysiela 15:10 WTF finále dvojhry
Reagovat
smazaný uživatel
Pro odpočinek je naprosto ideální jet na nesmyslnou antukovou pětistovku. Navíc před dvěma turnaji na hardu. Ale si pod slovem odpočinek představujeme každý něco jiné.
Reagovat
smazaný uživatel
Mne ten článok príde dosť divný. Vôbec totiž nekorešponduje s Rafovým plánom, ktorý dlhodobo deklaroval. Človek je trochu na pochybách, aj tie výčitky ohľadom kolena..hmm..Riešilo sa to konzervatívnou liečbou, tá problém zrejme odstráni len krátkodobo. Na druhú stranu po operácii kolien môže nastať ešte väčší problém. Akonáhle sa do týchto citlivých partií raz zasiahne, už nikdy nebudú také ako predtým..Teda aspoň z môjho laického pohľadu. Verím, že Rafa má okolo seba lekárov a nie fanúšikov :)
Reagovat
smazaný uživatel
Janica Kostelič by mohla vyprávět...nevím, jestli se zakládá na pravdě údajná vrozená nemoc kloubního aparátu, každopádně si uškodil muskulaturou kolem dvacátýho roku, tahat tu hromadu svalů, odnesou třísla nebo kolena...ale těžko říct. Držím mu palce, ale pochybnosti jsou
Reagovat
smazaný uživatel
To, že jeho plán turnajov priamo nekorešponduje s dĺžkou pauzy sa vie už dávnejšie. Nezabdúdajte, že po Indian Wells a Miami nasleduje antuková sezóna v ktorej pôjde Nadal ako vždy naplno plus trávnatá sezóna bez prestávky.

Sedí to s tým, aké vážne malo údajne byť jeho zranenie ? Nechcem tu robiť žiadne súdy, ani vyvolávať debaty so zaslepenými Rafatardmi, len konštatujem fakty ...
Reagovat
Roger_Federer
A to ja bych o všech divnych Rafovych vyjadřenich debatu vyvolal..
Čas ukaže kde byla pravda a kdo byl oslik.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja veľmi chuť nemám, keď už idú tie Vianoce :) Nechcem tu vyvolávať hádky o niečom, o čom si ľudia myslia, že vedia viac ako tomu skutočne je.
Reagovat
Nola
Nole a Peter Marcin..... športovec roka
http://www.youtube.com/watch?v=mgOuJJTYhDE
Reagovat
smazaný uživatel
Mne aj bolo čudné, keď som videl Marcina na tej exhibícii ako mu robia make-up. Teraz je to jasné :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist