Nadal: Každý někdy zažije těžké chvíle. Já je zažil letos

18. 11. 2009, 19:08
Aktuality 30
Sezona pro něj ještě neskončila a už teď je jasné, že je nejnáročnější v jeho dosavadní kariéře. Rafael Nadal musel bojovat nejen se svými soupeři, ale také s vlastním tělem a s bolestí, kterou mu způsobil rozvod jeho rodičů. "Na jeden měsíc jako bych se ocitl mimo svět," řekl druhý hráč světa v Londýně, kde se připravuje na Turnaj mistrů.
Rafael Nadal

A to letošní sezona začala přitom mnohem lépe pro něj než pro jeho největšího rivala Rogera Federera. Když 1. února Švýcara porazil v dalším napínavém grandslamovém finále a získal titul na Australian Open, propukl Švýcar v pláč. A byl to Nadal, kdo ho utěšoval. Stejně jako předtím, když prohlásil, že Federer určitě překoná Samprasův rekord 14 grandslamových titulů.

"Pro náš sport odvedl velmi dobrou práci," vysvětloval Nadal deníku Guardian. "Většinu důležitých momentů své sportovní kariéry jsem prožil v zápasech proti Rogerovi - a platí to i pro něj, když hrál se mnou. Proto k sobě chováme velký respekt a mimo kurt máme velmi dobrý vztah."

Federer je možná nejlepším hráčem historie, ale Nadal s ním má bilanci, která ukazuje i na jeho výjimečnost. Vyhrál 13 z 20 utkání proti švýcarskému tenistovi, včetně pěti ze sedmi grandslamových finále. Psychickou výhodu nad Federerem prý ale kvůli tomu neměl.

"Každý někdy zažije těžké chvíle. Naneštěstí pro mě, já je zažil letos, když jsem přijel na nejdůležitější turnaje v nejhorší kondici. Někdy jste dole, někdy nahoře, a tehdy byl Roger trochu dole. Ale byl dole ve finále, neprohrál někdy ve druhém kole. A po zbytek roku zažil spoustu dobrých momentů."

Na French Open jsem nebyl připravený
Kdo ví, jestli by je zažil, nebýt Nadalových problémů. Poté, co bojoval s bolavými koleny, přišla šokující prohra na French Open z rakety Robina Söderlinga. Šokující, přestože proti Španělovi stál jeden z nejlepších hráčů světa: Nadal totiž do té doby na kurtech Rolanda Garrose neprohrál jediný zápas.

A mělo být hůř. Kvůli kolenům se tehdy nejlepší hráč světa musel odhlásit z Wimbledonu, kde měl obhajovat loňský titul. Místo toho strávil dlouhých 10 týdnů na rodné Mallorce.

Zato Federer prožíval zlaté časy. Na French Open si konečně došel pro vytoužené vítězství a o necelý měsíc později konečně překonal i Samprasův rekord, když v památném wimbledonském finále porazil Andyho Roddicka a získal patnáctý grandslamový titul.

"To byl pro mě těžký moment," přiznává nyní Nadal. "Nemohl jsem hrát ve Wimbledonu, což je můj oblíbený turnaj. Prohrál jsem taky na Roland Garros a měl pár osobních problémů. To všechno dohromady pro mě bylo těžké."

Osobními problémy myslí Nadal především rozvod svých rodičů. "To v mém životě byla důležitá změna. Ovlivnila mě. Potom, když jsem nemohl hrát ve Wimbledonu, to bylo složité. Na jeden měsíc jako bych se ocitl mimo svět," říká Španěl. "Teď už jsem OK, ale potřebujete čas, abyste to přijali. A je to mnohem složitější přijmout, když nejste doma a nevíte, co se děje. Aspoň mi to zranění dalo čas, abych mohl být s přáteli a rodinou," dodává.

Podle Nadala to byl vedle zraněných kolen právě rozvod jeho rodičů, který částečně stál za jeho prohrou se Soderlingem v Paříži. "Nehrál jsem tak klidně. Jedním z důvodů byla ta bolest v kolenou. A byl jsem na tom psychicky špatně kvůli rozvodu. Söderling hrál moc dobře a porazil mě. Ale já nebyl připravený, psychicky ani fyzicky," tvrdí Španěl.

Wimbledon 2008? Nejlepší moment mé kariéry
Oplatit Söderlingovi prohru z Roland Garros může Nadal už příští týden v Londýně na Turnaji mistrů. Tam také může sehrát další bitvu s Rogerem Federerem a připomenout londýnským divákům neuvěřitelný zápas z Wimbledonu 2008, který bývá označován za nejlepší v historii bílého sportu.

"Nevím, jestli tehdy úroveň tenisu byla nejlepší, co kdy byla," říká opatrně rodák z Mallorky. "Ale jestli máme mluvit o tom, co ten zápas znamenal pro mě, tak to byl asi nejlepší moment mé kariéry."

Utkání, které hodně poznamenal déšť, vyhrál Nadal 9-7 v pátém setu. V rozhodující sadě museli oba aktéři úžasné podívané do šatny, kde Španěl musel uklidňovat svého strýce a trenéra Toniho Nadala. "Řekl jsem Tonimu: 'Myslím, že vyhraju, a když prohraju, tak proto, že Roger bude hrát dobře - ne kvůli sobě,'" vzpomíná nyní šestinásobný vítěz grandslamových turnajů. "Docela jsem trpěl," dodává Nadal se smíchem. "Ale rok předtím jsem prohrál s Rogerem v pátém setu. Bylo pro mě tvrdé prohrát, když jsem měl v pátém setu tři nebo čtyři brejkboly (Nadal pátý set prohrál 2-6, pozn.). Dostal mě ten druhý brejk. Když prohraju 3-6 nebo 4-6 s jedním brejkem, beru. Ale byl jsem na sebe naštvaný, že jsem prohrál ten druhý brejk. Vypadalo to pak, že jsem nebyl psychicky připravený."

Stejně jako Federera letos v Austrálii, i Nadala wimbledonská porážka v roce 2007 dostala na kolena. "Bylo to tvrdé," přiznává Španěl. "Brečel jsem, protože nikdy nevíte, jestli budete mít další šanci na vítězství."

Jak historie ukázala, dostal ji - a využil ji. Oba zápasy - finálová prohra v roce 2007 i vítězství o rok později - z Nadala udělaly hráče, který vystoupal až na tenisový trůn. Ten trůn, který se chystá svému největšímu rivalovi znovu uzmout.

"Když dřu, tak to má vždycky cíl," říká Španěl. "A tím cílem je zlepšit se jako hráč i jako člověk. Nakonec, to je ze všeho nejdůležitější."

pva, TenisPortal.cz, The Guardian

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mina : škrábat se na prdeli musí no když nosí tanga a ty se mu krásně zařezávají do řiti při svém podání , jak se našponuje no a pak jak má druhý servis tak tu šnurku musí z prdele opět vytáhnou aby jí mohl zas na táhnou.No já bych mu doporučil ostnatý drát místo té šnurky bo ten už by jen tak nevytahoval z té prdele a to by měl servis.No nejlepší by bylo kdyby si ho sebral na Daivis Cup to by byla jízda pak pro Štěpánka a Berdycha a Nadalovy by to ale taký pomohlo bo takovou masáž řitě by jistě nikdy nezažil!!
Reagovat
Mercury
co ty si za hňupa?
Reagovat
smazaný uživatel
Zmiz demente =)
Reagovat
smazaný uživatel
skvěle jsem se pobavil :-D........jen tak dál
Reagovat
smazaný uživatel
vata...jednoduššímu jedinci stačí k pobavení opravdu velmi málo.
Reagovat
smazaný uživatel
hoď taky nákej vtip Silva
Reagovat
smazaný uživatel
Clanek velmi pekny, akorat by me zajimalo jestli tady zase bude tolik komentu ze to tady nema co delat jako u clancich o fedem ktere se netykaji zrovna aktualniho turnaje :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je o necem jinem. Takovyhle rozhovor s hracem je vzdy zajimavy a ma chut si ho precist kazdy, at uz je s Federerem, Nadalem, Blakem. Ma hodnotu. Ale pokud si vzpominam, tak ta hadka byla kolem clanku s programem Federera pro pristi sezonu. A to je clanek nedulezity, nezajimavy, bez nejaky podstatny informacni hodnoty. Clanek pro Federerportal.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafu som zo začiatku úplne neznášala, bol mi totálne nesympatický.. to jeho špáranie v zadku, vyťahovanie ponožiek, pumpovanie, ale myslím, že čím je starší tým ma viac rozumu. Jendoznačne je najlepším antukárom aký kedy bol, :) rešpekt
Reagovat
smazaný uživatel
na antuce bez pochyby
Reagovat
smazaný uživatel
A pro hard není pohybem zrozený, takže smekám před ním, že i přesto, že je zrozen pro antuku, tak na betoně vyhrál už téměř vše kromě US Open. Paradoxně vyrůstal na betonu, což byla pro jeho zdraví největší chyba, začínat na tvrdém povrchu se nemá v mladém věku.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc hezký článek... co dodat? Ač jsem Rafu dlouhou dobu nemusel, možná i pro jeho nadvládu na antuce a já nemám rád, když některý hráč dlouhou dobu kraluje, tak musím teď pře ním smeknout a obdivuju ho. Není lehké i přesto, že ví o jeho nedobré formě, tak nevzdá žádný zápas a bojuje jako lev, možná i proto jak napsal: "Brečel jsem, protože nikdy nevíte, jestli budete mít další šanci na vítězství." (tohle se mi moc líbilo)...hráč s nejlepší psychikou na okruhu a možná v celé historii tenisu, král antuky, bojovník...ještě nám toho hodně ukáže a na antuce v DC ožije. Vamos Rafa!!!
Reagovat
Twofinger
Rozhodne nepatrim k velkym fandum Nadala, ale presto si myslim, ze Rafael je jednim z nejlepsich tenistu vsech dob! A nic na tom nemuze zmenit ani jeho ne uplne 100procentni forma...
Reagovat
majjkaa
rozhodne patri medzi najlepsich to je jasne!! a to ze ma zdravotne problemy vobec nesuvisi s tym co dokaze na kurte. Suhlas :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že si to akorát vydřel, ale talentu zase tolik nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
jasně jasně, a elegán nemá talent žádnej a profituje jen ze svého obrovského štěští :D

To je hrůza co ti vymaštění elegánovci jsou za lidi......
Reagovat
smazaný uživatel
Je to des, co si tu napisal. Prosim, videl si niekedy hrat Federera. A prirovnat ho k McEnroy , to je tiez, ze si tyenis nikdy nevidel.
Reagovat
smazaný uživatel
ok, má talent k tomu, aby dřel a obrovskou vůli - tomu se také každému nedostává - určitě je to třeba také ocenit.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak Djokovic McEnroa na US Open jen parodoval, ale elegán si na něj ve finále rovnou dokonale zahrál :DDD A to už mu nikdo neodpáře a ty i kdyby sis prst v prdeli zlomil(a), tak s tím neuděláš NIC :DDDD

Všichni dobře ví, jakej elegán byl jako kluk, neunesl žádnou porážku byl to nervák a labil, pak začal všechno vyhrávat, takže ani nemohl mít problém unést prohru, když skoro žádná nebyla a teď jak už bude hlavně prohrávat se mu to bude vracet, ty jeho výstupy, začal už letos (rozbíjení raket, nadávání rozhodčímu + nepodání ruky po prohře) a já věřím, že se máme ještě na co těšit :D
Reagovat
smazaný uživatel
Barney - to je zajímavá úvaha - každopádně bez touhy po vítězství se asi těžko někdo kdy stane vítězem a k tomu patří určitě i velký zármutek z prohry. Tak už to v životě chodí a nelze to nikomu vyčítat - je to základ sportu a bez toho by byl sport něco jako žehlení prádla .-)
Reagovat
smazaný uživatel
Barney
Chlape,tebě někde potkat tak tě strčim do kopru i s tím tvým Řiťohrabcem
Reagovat
smazaný uživatel
"a elegán nemá talent žádnej a profituje jen ze svého obrovského štěští", ale no tak Barniku ty kluku jeden, tak aspon malilinkatej talent ma, ne? Ale zadnej, to se mi nezda...
Reagovat
smazaný uživatel
Působí čím dál vyzrálejším dojmem. U některých hráčů jakoby se čas zastavil v teenagerovských letech, ale u něj ne.
Reagovat
smazaný uživatel
RAFA VAMOS!!!
Co dodat prostě RAFA!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak z tohodle clanku si Barney asi strikne do trenek:-DDD
Reagovat
smazaný uživatel
já hlavně nechápu, proč takovej elegánskej vocas jako ty sem vůbec leze!?

Počítejte s tím, že o Rafovi i přes jeho nynější prachmizernou formu ještě uslyšíme :-)

Článek super .)
Reagovat
Matti
tobě už se to evidentně stalo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
a proc lezes ty na clanky o Rogerovi?
Reagovat
smazaný uživatel
Nechapu proc se to tady vzdycky zvrhne v nadavky a napadani Rafa X Roger, vzdyt oni sami k sobe chovaji respekt a vazi si sebe vzajemne. Ja osobne jsem rad za kazdej dobrej zapas, at hraje (a vyhraje) kdo chce.
Reagovat
smazaný uživatel
pan nixon má pravdu, ale bohužel je tu jen málo lidí jako ty. Ostatní si zde léčí svá pošramocená ega a nebo se jedná o infantilní pubescenty, případně adolescenty ve vývinu a takovéto debaty jsou pro ně typické. Každopádně at si každý říká co chce - podle toho se také na něj nahlíží a buďto se k němu nahromadí jemu podobní nebo ne. Každopádně urážek už tu bylo dost a s těmi bych také příliš nesouhlasil. Spíše bych se věnoval tomu co se děje na hřišti - tam mohou hráčí nabídnout si myslím pěknou podívanou a to ostatní at už se každý radši zamyslí sám nad sebou než at hledá chyby u druhých. Ostatně - podle sebe soudím tebe zde myslím sedí jako pr*el na hrnec.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist