Nadal je po 19 letech zpět v Bastadu, v úvodním kole si poradil se synem slavného Borga

16. 7., 18:15
Aktuality 22
ATP BASTAD - Rafael Nadal (38) absolvuje v Bastadu, kam zavítal poprvé od triumfu v roce 2005, svůj první turnaj po vyřazení v úvodním kole oblíbeného French Open. Antukový král začal ve švédském městě hladkou výhrou 6:3, 6:4 nad domácí divokou kartou Leem Borgem (21), synem 11násobného grandslamového šampiona Björna Borga. O teprve druhé čtvrtfinále v letošní sezoně bude bývalý lídr žebříčku usilovat proti nasazené pětce Cameronovi Norriemu (28).
Profily hráčů
Rafael Nadal se po 19 letech úspěšně vrátil do Bastadu (© AFP)

Nadal – Borg 6:3, 6:4

Rafael Nadal zahájil své působení v Bastadu už v pondělí postupem ve čtyřhře po boku Caspera Ruuda a dle očekávání zvládl vstup i do singlové soutěže. V úvodním kole se střetl s divokou kartou Leem Borgem, synem slavného 11násobného grandslamového šampiona Björna Borga.

Proti domácímu mladíkovi, který má na kontě jen jedno vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a ještě nikdy nebyl v TOP 300 žebříčku, neměl výraznější potíže. Španělský veterán si suverénně hájil servis, na němž ztratil jen 12 bodů a nečelil ani jednomu brejkbolu, a proměnil polovinu ze svých čtyř šancí na brejk.

Na kurtu se zdržel necelou hodinu a půl. "Byla to velká pocta zahrát si se synem jedné z největších legend našeho sportu," řekl Nadal v pozápasovém rozhovoru.

Majitel 22 grandslamových trofejí se v letošním roce vrátil po téměř 12měsíční pauze zaviněné zraněním kyčelního kloubu, s nímž musel na operaci. V Bastadu hraje teprve šestý turnaj v aktuální sezoně a první od nezdaru v úvodním kole French Open, kde 14násobný šampion antukového majoru vypadl hned s pozdějším finalistou Alexanderem Zverevem.

Do areálu Rolanda Garrose se minimálně ještě jednou vrátí, za necelé dva týdny se v něm totiž uskuteční olympijský turnaj. Navíc před pár týdny odmítl rozlučku připravenou pořadateli, takže není vyloučeno, že French Open absolvuje i v příštím roce.

Ve švédském Bastadu účinkuje po dlouhých 19 letech. Při posledním startu v roce 2005 tady získal titul a při ani jedné ze tří návštěv neskončil dříve než ve čtvrtfinálové fázi. Během sezony 2005, která je jednou z jeho nejúspěšnějších, nakonec posbíral 11 trofejí.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

O postup do svého druhého čtvrtfinále v probíhající sezoně a prvního od úvodního lednového týdne bude bojovat s nasazenou pětkou Cameronem Norriem. Ve vzájemné bilanci vede 4:1, ale poslední souboj loni v týmovém United Cupu ve třech setech prohrál.


Výsledky turnaje ATP 250 v Bastadu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
Vestec
Dobrý den, rozhodl jsem se po dlouhém uvážení, že přestávám sledovat tenis. Přečetl jsem si názory tenistek a všechny se shodly na tom, že tenis nehrají pro fanoušky. Hrají pro sebe, své rodiny a svůj úspěch. Toť vše. Není důvod to dál sledovat. Krejčíková vyhrála Wimbledon. A co z toho má normální člověk? Nic. Myslíte si, že když jí napíšete, pošle vám autogram? Nepošle, vykašle se na vás. Pro ni jsou důležitější recepce a reklamní smlouvy. Tenis je byznys a hráčky hrají pro sebe a své rodiny. Obyčejný fanoušek z toho má jen utracené peníze za lístky, kabelové televize a suvenýry. Tak funguje dnešní tenis k fanouškům. Mějte se pěkně.
Reagovat
Krisboy
Ty také a nesázej už!
Reagovat
Pe3k
Zajímavá úvaha zhrzeného fanouška. Podle mě většina sportovců sportuje k vůli sobě ne pro fanoušky (já vlastně ty co hrají až moc pro lidi jak Monfils, či Bublik nesnáším). No když v minulosti vítězili jiní třeba Kvitová nebo Kodeš, tak z toho měl obyčejný člověk co? Proč by měl pro Nasťu být důležitý nějaký autogram od fanouška a ne reklamní smlouva? Osobně je mi úplně jedno co kdo tvrdí, já fandím tenisu ne nějakým názorům. Tenis sleduju 18 let a nestálo mě to vůbec nic (když nepočítám vstupné na nějaký turnaj). Podle nicku bych ti tipoval 60+, podle obsahu naopak 18-.
Reagovat
Krisboy
Porazil z Big3 ještě někdo někdy Borga? Nadal - jasnej GOAT, není o čem.
Reagovat
com
Nadal je po 19 letech ve druhym kole
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Poté co porazil Borga

Parodie
Reagovat
turista
Před 19 lety to tady Nadal vyhrál v tom zádumčivém Švédsku. Na to si reportéři vzpomenou. Na poraženého finalistu, kterým byl tehdy Tomáš Berdych už ne.
Reagovat
paddy
interview - 7letý Djokovič smile

co máš nejradši v tenise?
"forehandy, backhandy, voleje"
"s nimi porazím soupeře" smile

voleje??? smile
no, v neděli to nebylo vidět smile smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=3jcFOol59Hk
Reagovat
paddy
Rosol (před 2 týdny) řekl, Djokovič už nevyhraje žádný GS a potvrdil můj argument, že od určitého věku to jde prudce dolů

"věk nezastavíš" smile
"37, 36 to jde úplně dolů, 38-39 je úplně hranice" smile

smile
Djokovičovi se nedaří. Dokáže ještě konkurovat Sinnerovi nebo Alcarazovi?
https://www.youtube.com/watch?v=R7nK0Yrqt6Y
Reagovat
fandorin78
Nejsem rozhodně fanda Djokoviče, na druhou stranu pokud ho Rosol soudí podle sebe, tak to nemá valnou cenu. Djokovič je "trochu jiná liga". Já bych ho úplně neodepisoval - koneckonců došel do finále Wimbledonu. Jsem zvědavý na US Open.
Reagovat
Ondra979
na uso jsem taky zvedav, ale podle me ho Djokovic nevyhraje, bude jeste rad za SF, to je muj odhad. a Rosol ma pravdu, on byl samozrejme na jinem "levelu", ale ten pokles v urcitem veku neodvrati nikdo, ani Fed, ani Nadal a ani Djokovic. takze Djokovic ted dokaze hrat na urovni stabilniho hrace top 10, coz je sice obdivuhodne, ale uz neni ani top 3 tuto sezonu a s tim se v muzskem tenise GS neberou, to by byla ultimatni haluz. a ten vek uz ho bude limimtovat ted jen vic a vic..tak to Rosol myslel a ma pravdu
Reagovat
Marduch
USO a Djokovic, to se už tradicne moc nepotkává. Po intenzivnim dvojbloku antuka/FO a W se skvělou tradicí a atmosférou letíš někam do pouště, horko jak cyp, imrvére fouká, přítomní diváci nezridkakdy pojimaji zápasy jako pozadí pro svůj home office nebo se potulují mezi wc, občerstvením a kurtem. Nuda v Brně.
Reagovat
Amputace
Pravda. Na druhé straně na ty jejich stadiony je radost pohledět, pěkně se na US tenis dívá, ale ty podmínky jsou často vážně hrozné.
Reagovat
Ondra979
tak je v race dokonce 6. , jako neni to spatne, ale na jeho drivejsi standard je to jasny pokles. no a na hardu ho ted krome Alcaraze a Sinnera podle porazi s velkou pravdepodobnosti i Zverev, Medvedev, mozna i Tsip nebo Fritz by uz meli sanci, coz bych jeste pred rokem urcite nerekl, no a to uz se pak vyhrava fakt blbe, ne ze by se to nemohlo stat, ale je to dost nepravdpodobne
Reagovat
turista
Stačí když Novak vyhraje nějaké jiné turnaje než GS. Nadal klidně jede do Bastadu na 250. A jak se zdá tak ani ve víc než 38 letech to zatím nebalí. To je další výzva pro Novaka.
Reagovat
Ondra979
to je, jsem zvedav, kam to tady dotahne
Reagovat
turista
No podle žebříčku a rozehranosti by ho měl Cameron Norrie zítra vyřadit.
Reagovat
Pe3k
To co Novaka reálně zastavilo nebyl věk, ale soupeř.

Jak děláš ty staré smajlíky?
Reagovat
Orgasmator
Ježiš to jsou blbosti, borec co se vrací po vážné operaci kolene, dojde do finále Wimbledonu proti mladému zdravému býkovi...
Alex Pereira, 37 let poráží mladší o 5-10 let a je už teda starej?
Věk je jen číslo, zdraví je mnohem důležitější...
Reagovat
turista
Dobře Nadal. Novaku, budíček!
Reagovat
Patik
Reagovat
Pe3k
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist