Na US Open začne éra tenisu pod Nadalovou vládou

24. 8. 2008, 12:59
Aktuality 8
Poprvé v životě vstoupí Rafael Nadal do grandslamového turnaje jako světová jednička. Španělský tenista v pondělí po více než čtyřech letech vystřídal Rogera Federera v čele žebříčku pro nasazování do turnajů a bude největším favoritem US Open. Vždyť letos už vyhrál Roland Garros i Wimbledon a do New Yorku přijel se zlatou olympijskou medailí z Pekingu.
Nadal Rafael

Dvaadvacetiletý Nadal ve Flushing Meadows zatím postoupil maximálně do čtvrtfinále a loni vypadl v osmifinále s krajanem Davidem Ferrerem. Letos se ale nezdá, že by na betonech podobně jako v předchozích letech trpěl zdravotními problémy a ztrátou formy. Vyhrál turnaj série Masters v Torontu a na tvrdém povrchu triumfoval i na olympiádě. "Mám neuvěřitelnou sezonu, o tom není pochyb," prohlásil po pekingském triumfu.

Federer v této sezoně zatím nedosáhl na grandslamový titul a ve dvouhře neuspěl ani v Pekingu, kde prohrál ve čtvrtfinále s Američanem Jamesem Blakem. Útěchou mu mohla být zlatá olympijská medaile ve čtyřhře, přesto touží po velkém singlovém triumfu. "Těším se na US Open, zkusím zachránit sezonu," prohlásil během OH obhájce titulu.

Mezi kandidáty na úspěch na newyorském grandslamu patří i šampion z Australian Open Srb Novak Djokovič nebo vítěz turnaje série Masters v Cincinnati Andy Murray, který na olympiádě překvapivě vypadl hned v prvním kole. Ve srovnání s konkurenty však měl více času na aklimatizaci v zámoří, což může hrát roli. Spoléhají na to tenisté z popředí světového žebříčku, kteří olympiádu kvůli koncentraci na US Open vynechali, domácí favorit Andy Roddick a Francouz Richard Gasquet.

V hlavní soutěži mužské dvouhry se představí sedm českých tenistů, ale postup kohokoliv z nich do čtvrtfinále by byl překvapením. Aktuálně nejlepší Čech Tomáš Berdych nemá snadný los, když ho v případném třetím kole může čekat vytáhlý Chorvat s dělovým podáním Ivo Karlovič a v osmifinále pak novopečený tenisový král Nadal. Radek Štěpánek by se zase už ve třetím kole mohl utkat s Federerem.

V ženské dvouhře bude startovat hned devět Češek, ale jejich ambice rovněž nejsou nijak vysoké. Nicole Vaidišová sice postoupila ve Wimbledonu do čtvrtfinále, ale od té doby se znovu výsledkově trápí a navíc by ji v osmifinále čekala zřejmě Serena Williamsová. Tuto americkou tenistku zatím neporazila v žádném ze čtyř vzájemných zápasů.

V dobré formě se zdá být Lucie Šafářová, která v neděli vyhrála turnaj ve Forest Hills. Tam se však nesešla nijak velká konkurence a česká fedcupová reprezentantka může na US Open hned ve druhém kole narazit na čtvrtou hráčku světa Světlanu Kuzněcovovou z Ruska.

Po jarním ukončení kariéry chybí na US Open obhájkyně titulu Justine Heninová z Belgie a vzhledem k současné vyrovnané ženské špičce je okruh favoritek poměrně široký.

Otazník se vznáší nad zdravotním stavem světové jedničky Any Ivanovičové ze Srbska, která kvůli zánětu v palci musela vynechat olympiádu. Na premiérové grandslamové finále bude chtít útočit její krajanka Jelena Jankovičová, jež během olympiády strávila týden v čele žebříčku.

Na domácí půdě se budou chtít prosadit sestry Serena a Venus Williamsovy, které však na rozdíl od Wimbledonu nemohou sehrát rodinné finále. Pokud se potvrdí papírové předpoklady, utkají se už o dvě kola dříve.

Ověnčeny olympijskými vavříny půjdou do turnaje ruské tenistky; při triumfu Jeleny Dementěvové získaly v Pekingu stříbro Dinara Safinová a bronz Věra Zvonarevová. Ruskám bude chybět šampionka z roku 2006 Maria Šarapovová, která se odhlásila kvůli bolavému ramenu. Aktuálně nejlepší Ruska Kuzněcovová zase bude chtít po zklamání z olympiády navázat na triumf na US Open z roku 2004.

Hlavní soutěž začne v pondělí, finálová utkání dvouher jsou na programu 6. a 7. září.

ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Při současné formě bych viděl pořadí na výhru asi takto 40% Nadal,25%Djokovič,25% Federer a 10% někdo jiný.Ale když se podívám na los tak bych to trochu poupravil,35% Federer,30%Djokovič,25% Nadal a 10% někdo jiný.Ovšem to nic nemění na tom že nevětšími favority jsou první 3 nejlepší hráči na světě.Uvidíme co udělala s Rogerovo hlavou zlatá medaile z deblu,věřím že ho to nakopne proto mu dávám takové šance v případě že bude hrát tak jako hrál poslední měsíc jeho šance rapidně klesají.Pozdrav mariovi a hodně štstí RAFIOVI.RAFA ...... VAMOS !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Daleko pudou Wozniacki a Dementieva aspon teda doufam:D:Da Federer to dokaze a vyhraje to po pátý v rade!!go roger:Dmas na to moc ti vsichni fandime(myslim fanousky rogera)
Reagovat
smazaný uživatel
Zatím tomu nic nenasvědčuje. Těch mladých snaživek je za hranicí top ten víc. Dolu jdou Bartoli a Hantuch, ty ostatní asi nejvyšší pozice brzo nevyklidí.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj ale kdo videl wozniackou hrat tak vidi ze ma i na ty nejlepis!!!!S tema nej hraje vyrovnany utkani a myslim taky ze brzo bude v top ten uz tam byůa radwanska tak proc by tam nemohla bejt ona???!!!!myslim ze caroline je stejne nadana jak agnieszka!nerikam ze bude v top5 ale v top 10 JO!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám že Rafa dojde alespoň do semifinále,letos už má nahráno,ikdyž 3 GS v jednom roce a ještě olimpiáda to by byla fakt BOMBA tak RAFA VAMOS !!!
Reagovat
smazaný uživatel
No moc se na Us open tesim a velkej uspech preju dementevovy a hlavne rogerovi verim ze zabojuje a ziska svuj 13. grandslam!!Hodne stesti.....
Reagovat
smazaný uživatel
Na žirafce Dementové se mi líbí jak je sladěná. Dlouhý krk a k němu pěkné dlouhé bombarďáky.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s kiki, přeji Rogerovi hodně štěstí! Doufám, že to vyhraje! Go Roger!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist