Murray porazil Ferrera, s Raonicem si zahraje o finále

27. 1. 2016, 08:33
Aktuality 61
Andy Murray na Australian Open porazil 3-1 na sety Španěla Davida Ferrera a pošesté za posledních sedm let postoupil do semifinále. O páté melbournské finále si osmadvacetiletý Brit zahraje proti Milosi Raonicovi, který dnes vyřadil Francouze Monfilse.
Andy Murray

Jeho manželka může na britských ostrovech každým dnem rodit, on je v 17 tisíc kilometrů vzdáleném Melbourne. A i když je Andy Murray připraven kdykoliv z turnaje odstoupit a odletět za ženou k porodu, snaží se maximálně soustředit na své výkony na Australian Open. Na grandslamu, na němž se pravidelně dostává do závěrečných kol, ale ještě nikdy ho nevyhrál.

A zatím se mu daří. Už pošesté za posledních sedm let postoupil do semifinále, do něhož se dnes dostal po čtyřsetové výhře nad Davidem Ferrerem. Španěla zdolal 6-3 6-7 6-2 6-3 a porazil ho už v šestém vzájemném duelu po sobě.

První set Murray získal bez ztráty podání, o které musel bojovat poprvé až za stavu 5-3. V úvodu druhé sady ale prohrál tři hry po sobě a prohrával 1-4. Manko brejku smazal, za stavu 4-5 odvrátil setbol, ale Ferrer nakonec v tie-breaku vyrovnal na 1-1 na sety. 

Na začátku druhé sady bylo utkání za stavu 3-1 pro Murrayho na deset minut přerušeno. Nad Melbourne se začaly kupit bouřkové mraky a pořadatelé raději ještě před deštěm zatáhli střechu Rod Laver Areny. V halových podmínkách, v nichž Murray vyhrál pět ze šesti vzájemných zápasů, britský favorit začal navyšovat svou převahu ve výměnách a nakonec po 3 hodinách a 20 minutách boje mohl slavit postup.

"V průběhu zápasu začalo foukat, takže jsem zatažení střechy rozhodně uvítal. Pro oba to byl fyzicky náročný zápas, ale zvládnul jsem ho dobře," komentoval druhý hráč světa Murray, který trefil více než dvojnásobné množství winnerů (49), ale také spáchal 64 nevynucených chyb. "Dnes to byl můj nejlepší zápas tady, hlavně v prvním a ve třetím setu. Dařilo se mi lépe trefovat míče od základní čáry. Posledních pár dnů bylo dost náročných a možná jsem nepředváděl svůj nejlepší tenis," dodal v narážce na sobotní kolaps svého tchána, po kterém musel být Nigel Sears převezen do nemocnice.

Vítěz US Open 2012 a Wimbledonu 2013 Murray si finále na Australian Open zahrál v letech 2010. 2011, 2013 a 2015. Poprvé v něm prohrál s Rogerem Federerem, pak třikrát s Novakem Djokovičem. Pokud bude o premiérový titul usilovat i letos, na jednoho z nich narazí znovu.

Nejprve ale v pátek musí zvládnout semifinále, v němž si zahraje proti Milosi Raonicovi. Kanaďan si dnes poradil s Gaëlem Monfilsem a podruhé v kariéře se probojoval mezi nejlepší čtyřku na grandslamovém turnaji.

Raonic si pod zataženou střechou dlouho dokázal držet svůj vyhlášený servis a jediný brejk v úvodním setu mu stačil k tomu, aby se dostal do vedení 1:0. Monfils se dočkal až v další sadě za stavu 2-2, kdy mu soupeř pomohl zbytečnými chybami. Také Francouz už si dokázal podání pokaždé pohlídat a set dotáhnout do vítězného konce, ale obrat v zápase se nekonal. Ve třetím dějství se Monfils nedostal k žádnému brejkbolu; to se mu povedlo až v další sadě, jenže to už prohrával 3-4, a svou vzácnou šanci nevyužil. Raonic vedení nepustil a po dvou a čtvrt hodinách zvítězil 6-3 3-6 6-3 a 6-4.

"Je to ohromný pocit," radoval se z postupu 14. hráč světa, jenž je historicky prvním Kanaďanem v semifinále Australian Open. "V Kanadě je tenis na vzestupu a je mi ctí, že jsem toho součástí. Myslím, že jsem hrál výborně. Nevím, jak moc se na tom podepsalo, že jsme hráli pod střechou. Rozhodně mi to ale trochu dodalo na klidu."

S Murraym má Raonic vyrovnanou bilanci 3:3, na tvrdém povrchu ho ale ve třech utkáních dvakrát porazil. "Je to velká výzva. A myslím, že vím, jak ji zdolat," řekl vítěz z Brisbane, který v ostrém zápase letos ještě neprohrál.

• AUSTRALIAN OPEN 2016 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 11.935.000 dolarů
středeční výsledky mužů (27. 1. 2016)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (2-Brit.) - Ferrer (8-Šp.) 6-3 6-7(5) 6-2 6-3
Raonic (13-Kan.) - Monfils (23-Fr.) 6-3 3-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
mahycek
No, vítěz nebude Raonič, ale do finále se dostat může.
Reagovat
Marduch
Myslím, že Murray Miloše upinká přes UE ;)
Reagovat
Holahej
Raonic AO vítěz, snad ne, zmizela by krása tenisu, s nadsázkou, nebyl by to tenis, ale ruleta, proto zatím jen druhé GS semi, boduje podáním, jeho vysokou úspěšností a je těžké mu ho prorazit /naposled Fastest serve 228 KMH, Average 1st serve speed 209 KMH/ a superriskantním forhandem...a když mu to padá může porazit každého..., 27 DECEMBER 1990, 25-LETÝ,1.96 METRES, 98.2 KILOS,..ale sledovat takové zápasy....
Reagovat
Nola
zemegula sa neprestala tocit ani po vitazstve Marina na USO......
Reagovat
Holahej
..Marin Cilic měl před tím svým GS /Champion/ také jen jedno semi...
Reagovat
Nola
ako inak si mam vysvetlit pojem Raonic AO vitez?
Reagovat
Holahej
Nefandím Milošovi, aby vyhrál a byla paraela s Marinem, přeji "víc zaslouženým bojovníkům", kteří zatím na AO vítězství nedosáhli, ale podlehli ve finále Nolům, Rogerům, po skvělém tenise.., dej to Andy!
Reagovat
panzer.dragon
ty parametry raonice mi nepřijdou nijak extrémní, 196cm neni nijak neobvyklá vejška pro sportovce a 98,2 kg je úplně v cajku (já mam vejšku stejnou ale pár kil navíc :-) ), postava ze který jde krásně těžit například tim servisem, ale ještě se jde nějak rozumně pohybovat a mít mrštnost, když by někdo poukazoval na karloviče tak bych to chápal že je to trochu extrém ale miloš je prostě lehce vyšší hráč
Reagovat
Holahej
...on má malé, krátké tělo, dlouhé končetiny a celkově se svými mírami tedy předpoklady k dobrému servisu..., ale na mysli bylo..., on vyhrává jen o pár bodů, naposled s Gaelem 111/97, ..ale že není vidět mnoho z tenisové hry, její krásy, boje, emocí, prostě ten servis napíše výsledek.., jako třeba např. s nadsázkou volejbal...podání domácí 1.,2.,3. přímé body, 4. zkažené, stav 3/1, podávají hosté, 1.,2.,3. 4. přímé body, 5. zkažené, stav 4/5, a tak to pokračuje až do 25.,set konec.....a kdo hrál lepší volejbal?.., Raonic má také třeba i taková velkohubá prohlášení, tak mu nefandím...
Reagovat
Tuttovka
Přesně tak zemegula se nepřestala točit ani po vítězství Djokovice :D.
Reagovat
panzer.dragon
koukam, že roger na tom gonzalesovským AO 2007 porazil djoka po cestě za titulem, to sem nějak přehlídnul, furt samý jak to roger získal proti gonzalesovi atd ale taky je potřeba dodat že zároveň vyřadil po cestě djoka
Reagovat
Kozoroh
Djokovi bylo tehdy 19 let... Ještě ani nebyl v TOP 10. Dnes je to úplně jiný hráč, panzere...
Reagovat
panzer.dragon
no na tom asi trochu něco je no :-)
Reagovat
Nola
iny hrac to je, a? celkom v pohode moze Fedex porazit Noleho, nikdy nepodcenuj ziadneho supera, Fedexa zvlast ala Iqe.....
Reagovat
panzer.dragon
já myslim, že ho nepodceňuje, chápu to tak že jen vysvtěluje že to že v roce 2007 roger porazil djoka že to neni žádný velký vítězství protože djok ještě nebyl v podstatě nikdo :-)
Reagovat
Kozoroh
V pohodě porazí? To rozhodně ne! Djok bue tak bojovat, že to ubojuje!!
Reagovat
spaniel
A? Dostal se daleko a rok na už vyhrál, tak nedělej jak kdyby Fed ztloukl batole.
Reagovat
mahycek
Věříš Rogerovi? Já jsem připosranej i když to přeji Rogerovi.
Reagovat
steve79
Už se nemůžu dočkat zítřka. Federer-Djokovič
Reagovat
Nola
Raonic si zahraje o prvni grandslaamove finale....
nie je tomu tak davno, co si uz o jedno zahral, v roku 2014 vs Fedex Wimbledon
Milos celkom potesil, Monfils nema ziadne zbrane na Muru, snad to nebude celkom jednoznacne
Reagovat
tedi
vsak ale prohral, ne? tak porad hraje o prvni finale, i kdyz uz podruhe. :)
Reagovat
smazaný uživatel
s Monfilsem by to byla neskutecna nuda, vim, oblibenost jeho padu je tu velika, ale RHB pomucky take nejsou k zahozeni... ;-)
Reagovat
tito
Jsem rád, že Milos postoupil, jeho hře začínám hodně přicházet na chuť. Monfils mne naopak nikdy nebavil.
Reagovat
smazaný uživatel
za me rozhodne spokojenost, Milos davno neni jen servis, to je vyborny FH, dobry pohyb, dojde si pro volej a predevsim ma uzasne klidny projev, parada.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
moja reč, tiež si ma získal
Reagovat
Nola
som na tom podobne, par rokov nazad som ho absolutne nemusela, Monfils ma nikdy nebavil, zbytocne dlhe zapasy prespikovane opickami, nasledovane zdravotnymi komplikaciami, popr. skrecom....
Reagovat
panzer.dragon
jako pozitivní vnímam, že djokovic zazil na AO pouze jeden zápas s top hráčem a ještě to byl zrovna slaboučkej nishi, djokovic zatim neměl na kom nabrat rytmus zabijáka, to by mohlo hrát do karet fedexovi, že ještě djok nepřepnul na finálovej mód
Reagovat
Cico93
Veď hral so Simonom, ten keď chce tak vie byť top až až.
Neni náhoda, že aj RF dostal v oboch ich zápasoch na GS do 5 setoch.
Reagovat
Cico93
sorry hrali spolu ešte aj na Wimb.15., tam to ale bolo jednoznačne.
Reagovat
panzer.dragon
nevnímam ho tak, je to typickej hráč nejlépe druhý desítky, vejš mi nesedí, respektive jsou tam lepší borci, ale i tak bych neřekl že zápas se simonem djokovi pomohl, spíš to chce znova vyvolat toho djokoviče co hrál proti simonovi :-)
Reagovat
Mayo
výborne Andy, teraz je na rade Miloš chránič
Reagovat
sprchon
Super, že to bude až ráno v přijatelnej čas. :)
Reagovat
ipko
po dlhšej dobe som si pozrel highlights z finále USO 2015 a nad niektorými výmenami mi začína rozum stáť..
Reagovat
mahycek
Musím souhlasit, že rukávník se hodně zlepšil, ten jeho forhend je k čarám mu vychází i Roger to těžko četl v Brisbane, dále zlepšil pohyb, už to není takovej kolohnát, opravdu zapracoval na sobě. Možná se dočkáme překvapení, jak už tady řekl Kozoroh, že by se mu líbil Miloš ve finále. No, uvidíme, byla by to změna, oproti letům minulým. Ale, předbíhám, je tady ještě Murray. Ale Raonič by se mě tam líbil. Zkrátím to, záleží na zápasu Roger - Djoko, kdyby vyhrál Roger, budu fandit Raoničovi. Když vyhraje Djoko, tak je mi to jedno. Vlastně není, ať je tam Miloš, protože těch zápasů Murray - Djokovič bylo moc a nechci nudu. ( Proč nedávají čtyřhru ?!!!? )
Reagovat
Marduch
Murrayeho situace s očekávaným přírůstkem se nakonec třeba může obrátit v jeho výhodu. Ač pro koncentraci nic moc, tak na druhou stranu tyto zásadní životní momenty často člověku dodají zdravou dávku nadhledu nebo odlehčení nad věcmi jindy fatálně důležitými, což by mu mohlo ve finální části turnaje vyhovovat. A navíc to vlastně může být i dost dobrá motivace, vyhrát GS pro pro ženu a čerstvě narozenýho špunta :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hrál prakticky vše FH a BH stíhal obíhat, Gael hrál pomalu.
Reagovat
smazaný uživatel
No, musim říct, že ač jsem stále antifanynka Raoniče, jeho styl ani vzezření mi není po chuti, tak už to dávno není ten žabař s jedinou zbraní, hodně se změnil, jde z něho respekt a už se na něj i dá celkem koukat na rukávníka :D
Reagovat
mahycek
Musel jsem ráno s dcerou ( 30 let), odjet do Brna, na několik vyšetření (lékařských), Bylo to 1 - 1 na sety, mezi Murrayem - Ferrerem. Říkám si, že by svitla, maličká naděje dostat se do semif. pro Davida ? Přijedu domů a 1 - 3 na sety. Tak mi jenom potvrdilo, že David i jako Tomáš, nikdy G. S. nevyhrají. Ale, ani na antuce ne. To by musel být Djoko (i když nevyhrál zatím), zraněný, Nadal také, ale nemyslím si, že ještě Roland Garros vyhraje. To spíš vyhraje Murray, než Tom, nebo David. Davidovi bych to přál, ale narodil se ve špatné tenisové době. Co si myslíte vy o tom Ferrerovi ?
Reagovat
Cico93
Že je to najlepší hráč čo nikdy nevyhral GS.

Zaslúži veľké uznanie za tú bojovnosť. On sám dobre vie a aj to povedal, že aj keď sa roztrha tal ten GS asi nedá.
Reagovat
George_Renel
Tak, jako je Kerberová Ferrer v sukních, tak je David Angelika v kalhotách. .-)
Reagovat
janek_da
Angie se Murrayho v kalhotach podařilo překonat. Davidovi Viku v sukni ne.
Reagovat
Cico93
V tejto sezóne Raonic na ruterne a v medzihre ako vymenený.
Reagovat
smazaný uživatel
Sfinga totalne mimo ted. Alez La Monf.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
NEmůže ten Ivan Petr fandit Raoničovi trochu míň okatě? :) Z jeho řečí by jeden mohl nabýt dojmu, že Raonič je hlavní kandidát na titul. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ešte Miloš a som spokojná.
Reagovat
kada.tom
Andymu gratulace. Neviděl jsem ani míček, ale postup je rozhodující :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dva sety to byla bída, moc chyb, 2. set bez 1. podání skoro, navíc v důležitých chvílích buď UE, nebo dobrou výměnu nezakončil a Ferrer ji otočil. Klasicky Ferrerovi pustil jeden set na GS.

Ve třetím ale rychlý brejk na 3:1, pak pauza, zatáhla se střecha a v halových podmínkách Andy dominoval, byl přesnější, aktivnější, konečně začal víc využívat BH po lajně a nebylo co řešit. Zbytečné síly navíc, zápasy s Ferrerem nemá rád, jsou dlouhé, únavné. Ale je to za náma.
Reagovat
Kuzzie
Určitě lepší zápas než ten Djokovičův, ale zatímco Andy musel předvést téměř vše, Novak si to uhaluzil na půl plynu a s Federerem očekávám úplně jiné nasazení.
Reagovat
babolat.cz
Jedinou nadějí je už Monfils
Reagovat
smazaný uživatel
nádejou na čo?
Reagovat
babolat.cz
na pestrý tenis
Reagovat
smazaný uživatel
tak to veru áno
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna Monfils, který hraje nudněji než Murray s Ferrerem dokupy jo? Ok no, proti gustu...
Reagovat
smazaný uživatel
Raonic už je jediná naděje na zajímavější turnaj.
Reagovat
Pe3k
Náhodou finále Federer Murray bude super :)
Reagovat
cyrda
Na který 250 to bude?
Reagovat
babolat.cz
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
si optimista :)
Reagovat
Pe3k
Tak co, mám se spokojit s prohrou dříve než zápas vůbec začne? Néééé děkuji, raději budu doufat ve výhru...True fan kids.
Reagovat
Mayo
bodaj by také finále bolo...to by bola paráda a bolo by mi jedno, kto by vyhral
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist