Muchová ustála i bitvu s 15 zápasů neporaženou Sabalenkovou. Porazila ji potřetí v řadě a je v semifinále

4. 10., 12:11
Aktuality 105
WTA PEKING - Karolína Muchová (28) se na lukrativním turnaji WTA 1000 v Pekingu nesklonila ani před uměním 15 zápasů neporažené vítězky obou letošních grandslamů na tvrdém povrchu Aryny Sabalenkové (26), která si v závěru sezony dělá zálusk na návrat do čela světového žebříčku. Po odvrácení dvou setbolů v úvodní sadě, útlumu v polovině zápasu, obratu ve třetím setu z 2:4 a zisku posledních 10 míčků zvítězila 7:6, 2:6, 6:4. S o dva roky mladší Běloruskou vyhrála třetí vzájemný duel po sobě a z posledních 11 zápasů si připsala 10. vítězství. V semifinále narazí na domácí Qinwen Zheng (21).
Karolína Muchová (© AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Sabalenková – Muchová 6:7, 6:2, 4:6

Karolína Muchová si na začátku září zahrála druhý rok po sobě v semifinále US Open a formu během následných dvou týdnů odpočinku a přípravy na závěrečnou část sezony neztratila. V Pekingu s prvními čtyřmi soupeřkami ztratila dohromady jen 12 gamů a prosvištěla do čtvrtfinále.

V něm už sice narazila na výrazně silnější soupeřku, tu v současnosti možná nejtěžší, ale také světovou dvojku Arynu Sabalenkovou dokázala skolit. Po průběhu jako na houpačce zvítězila po 2 hodinách a 46 minutách boje 7:6, 2:6, 6:4 a po loňských třísetových výhrách na Roland Garros a v Cincinnati zvýšila vedení ve vzájemné bilanci již na 3:1.

Muchová si hned v úvodní hře vypracovala tři brejkboly, ale proměnit je nedokázala. A když za stavu 4:5 zlikvidovala dva setboly, musel dějství bez jediného brejku rozhodnout tie-break. Česká tenistka ho uzavřela několika parádními údery, kdy si servírující soupeřku přitáhla k síti a poslední míček poslala do odkryté strany kurtu.

Ve druhém dějství ale Muchová vysokou úroveň své hry udržet nedokázala a dostala se do útlumu. Dvakrát přišla o podání, na returnu uhrála jen pět míčků a Sabalenková velmi rychle a po celkově takřka dvou hodinách hry vyrovnala na 1:1 na sety. Běloruska k obratu zavelela 13 winnery, přičemž udělala jen 4 nevynucené chyby.

Statistiky zápasu Aryna Sabalenková – Karolína MuchováStatistiky zápasu Aryna Sabalenková – Karolína Muchová (@ Livesport)

V rozhodujícím setu se naopak nadechla k otočce Muchová a po prvním brejku vyrovnala z 0:2 na 2:2. Sabalenková sice její nadšení velmi rychle utlumila čistou hrou na returnu, ale česká hráčka znovu dotáhla manko dvou gamů a od stavu 2:4 dokonce neztratila ani game. Zápas ukončila ziskem 10 míčků v řadě.

"Byl to zápas jako na horské dráze. Aryna mě v polovině zápasu zatlačila, ale já nepřestávala bojovat a věřit. Jsem se na sebe pyšná, jak jsem se dokázala vrátit do hry a jak jsem zvládla ten závěr zápasu," pochvalovala si Muchová v pozápasovém rozhovoru.

Snažila jsem se bojovat o každý míč a nakonec to stálo za to. Teď tady stojím jako vítězka. Je to zábavné, je to šílené. Jsem opravdu moc šťastná," usmívala se olomoucká rodačka.

Svěřenkyně Emila Miškeho od začátku US Open odehrála 11 zápasů a 10 z nich vyhrála. Prohrála jen s Jessicou Pegulaovou, proti které v boji o první finále na newyorském grandslamu neudržela vedení 6:1 a 2:0.

Přestože se bývalá světová osmička a finalistka loňského Roland Garros Muchová po operaci zápěstí vrátila na kurty teprve v červnu a body sbírá pouhé tři měsíce, ve světovém žebříčku si zajistila posun již na 36. místo a tři čtvrtě roku může své postavení jen vylepšovat. Po návratu má zápasovou bilanci 17:5.

Sabalenková se na 1. místo WTA Race nedostala

Šestadvacetiletá Sabalenková prohrála poprvé po sérii 15 vítězství, během které ovládla tisícovku v Cincinnati a na US Open získala třetí grandslamový titul. Čtvrtfinále v Pekingu nepřekonala stejně jako v letech 2018 a 2023 a přišla o posun do čela hodnocení letošní sezony před Igu Šwiatekovou. Přesto má velkou šanci zakončit rok jako světová jednička, neboť Polka nebude startovat ve Wuhanu, kde Sabalenková oba předchozí starty v letech 2018 a 2019 proměnila v triumf.

Andrejevová – Qinwen Zheng 7:5, 0:6, 4:6

Muchová si o finále zahraje s domácí světovou sedmičkou Qinwen Zheng. S jednadvacetiletou Číňankou utkala dvakrát - letos s ní prohrála finále v Palermu a v roce 2022 ji zdolala v Madridu. Qinwen Zheng ve čtvrtfinále zdolala 5:7, 6:0, 6:4 sedmnáctiletou Rusku Mirru Andrejevovou.

První semifinálovou dvojici v Pekingu vytvořily už ve čtvrtek Američanka Coco Gauffová se Španělkou Paulou Badosaovou.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

105
Přidat komentář
paddy
černý den pro Sovětky, obě prohrály 3. set ze stavu 4:2 smile smile smile

Kolapsenka zopakovala stejný způsob prohry z RG23 smile
člověk jí nedokáže přebouchat, ale musí ji přenervovat smile

annah už určitě bouchla šampaňské smile
Reagovat
Nola
no neviem ci prave ty mas co slavit, annah sa urcite tesi, ale to vsetci, co fandia Kaje, ale ty musis mat hlavu v smutku, tak ten posmech musi byt cez slzy......
Reagovat
annah
Šampáňo nebylo, ale radovala jsem se teda velmi. Doufám, že radost bude ještě pokračovat.
Reagovat
tommr
zítra budu fandit nejen Karolíně ale i Badose. Bylo by fajn kdyby si parťačky z kontroverzního deblu mohly spolu zahrát singlové finále ...
Reagovat
frenkie57
Na obě hráčky prvního SF má Karolína pořádnou motivaci. Coco jí porazila v SF loňského USO a Badosa jí porazila v prvním kole letošního Wimbledonu.
Reagovat
Krisboy
Možná si i tamta blbka uvědomí, že je prostě kvalitou o dvě třídy níže a přestane fňukat.
Reagovat
muster
Chromačevu trefí šlak
Reagovat
Kandinsky1
Ach jo, ona ji snad mohla porazit i ve finále USO
Reagovat
frenkie57
Njn, žel Pegula byla jiného názoru...
Reagovat
frenkie57
Muška hraje zítra až jako třetí, začátek mače nejdříve ve 12:00 SELČ. Akorát k obědu.
Reagovat
Krisboy
Dobrou chuť všem tenisovým gurmánům.
Reagovat
tommr
to je dobře. Aspoň se v sobotu budu moct pořádně prospat ...
Reagovat
Petr_Fisk
Pavlína s Coco v 9 může být ale hodně dobrý zápas.
Ještě to zvaž.
Reagovat
Petr_Fisk
Rubl s Kubou v 6:30 taky
a i Lehy s Munarem v 8...
Reagovat
frenkie57
A ráno Menšík a po něm Lehečka. Těžká volba - spánek nebo fandit našim. Já mám jasno. Budíka si řídit nebudu. Až se vzbudím,tak vstanu(možná).
Reagovat
Petr_Fisk
Chci jít ráno v 5 na kolo, leda že by hodně pršelo, to bych měl alibi.
Reagovat
Petr_Fisk
A chuděře Lindě s Tsurenko cca v 6:45 fandit nebudeš?
Reagovat
makro99
no to je fakt, takovej šlágr si nechat ujít....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To ale budou bolet oči dvakrát - jednou z nevyspání a podruhé z dění na kurtu
Reagovat
lvicek
Děkuji, že jste tady ten zítřejší program tak pěkně shrnuli ;).
Reagovat
Petr_Fisk
Reagovat
lvicek
Btw. moc se mi libila vymena, myslim, ze to bylo na 2:0 v TB, kdy Aryna do toho busila vyslovene jak nejaka mlaticka s silenym revem (Kaja ji vzala prvni podani v TB) a Muska proste v pokllidu ji tam dve nebo tri ty jeji mrdy vratila obdobnou silou a poslala ji tam brutalni winner To bylo neco jako: "Tak ty tady na me budes takhle rvat a zkouset me umlatit! Tak tady mas vlastni medicinu, na me si neprijdes!"
Reagovat
Serpens
No jo, ona se dá razance od soupeřky celkem slušně využít a vrátit zpátky, když se to udělá správně
Reagovat
turista
Velká gratulace pro Mušku! Teď už to chce ten titul.
Reagovat
com
to by pak ale uz nebyla hracka jednoho titulu
Reagovat
frenkie57
Ano,byla by to hráčka dvou titulů.
Reagovat
Nola
Kaja, titul je na spadnutie, porazit vitazku 2 Slamov nie je vec obycajna, je to priam skvela zalezitost
Reagovat
CZ_Banjo
Kája tu běloruskou horu svalů dala fakt stylově... Paráda!
Reagovat
Krisboy
Tak nakonec Činčin...paráda.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak už ne Queen, ale Činčila?
Reagovat
Krisboy
Nikdy nebyla queen.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
podle Číňanů asi, nebo si tak říkala sama
Reagovat
Krisboy
Číňani nejsou objektivní a každý si o sobě může říkat, co chce. To nemá žádnou relevanci. Královnou není, nebyla, ale možná jednou bude. Who knows?
Reagovat
Mony
Zítra čeká Mušku semifinále proti Číňance, které bude asi v hodně husté bouřlivé atmosféře. Díky těmto čínským úspěchům určitě popularita tenisu v Číně poroste, jak už to vidíme teď a WTA se může těšit na další příliv peněz
Reagovat
tommr
škoda že nevyhrála Andreeva tu by Muška v současný formě určitě porazila ...
Číňanka bude mít jak píšeš podporu publika a navíc velkou motivaci protože bojuje o poslední místo na letošním TM. Přesto doufám že se Karolíně podaří odveta za Palermo ...
Reagovat
makro99
takže boj o 8. na masters...:)
Reagovat
tommr
teoreticky má pořád ještě šanci na TM i Karolína ...
Reagovat
Petr_Fisk
To by ale musela teď vyhrát kde co a aby ji pak na masters nepřinášeli na kurt na nosítkách.
Reagovat
tommr
jj musela by vyhrát Peking, Wuhan, Ningbo a Guangzhou což by asi jen těžko přežila ve zdraví ...
Reagovat
vergus
S bouřlivou atmosférou bych si představoval tak Francouze nebo Amíky, v Číně moc rowdies nejsou
Reagovat
makro99
:) čínští rowdies... asi zkusím zagooglit
Reagovat
frenkie57
Viděl jsem kus utkání a byla to taková přestřelka od BL bez náznaku invence. Docela nuda. Myslím, že by Číňanka pro kreativní Mušku měla být zdolatelná překážka na cestě do finále.
Reagovat
Mony
Taky myslim, ze by ji měla Muska privézt do úzkých. Je vydřená, ale v těch nekonformních pozicích jí moc nevěřím
Reagovat
Petr_Fisk
V pozicích se může zdokonalit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zvlášť když jí s tím někdo pomůže
Reagovat
Krisboy
Návodů je plný internet.
Reagovat
frenkie57
Jak jsem dneska koukal na Číňanku s ušaticí, tak o nějaké bouřlivé atmosféře se vůbec nedalo mluvit. Jen takové decentní zašumění z hlediště, když se některé z nich podařil pěkný winner.
Reagovat
Petr_Fisk
Jj.
S Číňany je těžká nuda.
Reagovat
muster
tak asi je to lepší než neomalení diváci na US Open, kteří imrvere bučí, řvou a pískají
Reagovat
lvicek
Velika gratulace Musce! Uzasny! Videla jsem (+-) do stavu 4:4, pak jsem musela chvili neco zaridit a vratila jsem se uz jen na rozhovor Jako parada! A to uz ten druhy a treti set tak dobre nevypadalo... Fakt parada! Jestli se tedy stane z Musky Sabalenky Nemesis, tak to by bylo uzasne!
Reagovat
drabona
Když se Karolince podařilo vyrovnat na 4:4, tak jsem věřil, že vyhraje, protože konečně Sabalenku znervoznila a to bývá obvykle její konec. Velká gratulace!!
Reagovat
Mony
Tom napodobil Mušku, akorát ty první 2 sety si vyměnili
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Proti Fokyně bych otočil i já Labil labilů...
Ale i tak Tomovi gratulka!
Reagovat
makro99
https://www.france24.com/en/live-news/20220630-vesely-says-davidovich-fokina-is-wimbledon-nutter
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, ideální debl partner pro Denise
Reagovat
Mony
Fikyna se hodně zlepšil..hodně kousal. Tom musel ukazat, s kým má tu čest
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to jo, on se herně pořád zlepšuje, ale v hlavě ne...
Reagovat
Pavol
Úžasné.
Od chudáka coma by som poprosil ospravedlnenie pre Mušku.
Reagovat
com
smilesmile no stejne si stojim za tim, ze titul nebude.. Porazila Sabalenku, aby vyletela s Andreevou
Reagovat
aape
S tou naštěstí vyletět nemůže, ruského obříka už vyprovodila Číňanka
Kája má šanci na odvetu za prohrané finále, tak snad to vyjde v čínském kotli
Reagovat
Divak
Reagovat netřeba
Reagovat
com
tak pardón teda
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Comiku, comiku, smiř se s tím, že z tebe věštec nebude
Reagovat
lvicek
Ani Vestec
Reagovat
Tomas_Smid_fan
u Prahy
Reagovat
joe39
s vyletenou Andrejkou uz nevyleti, ale je pravda, ze po hodoch , ked mnohi uz cakaju titul, moze prist slabsia chvilka a proti celej číne v semi to bude iste dalsia tazka skuska????, samozrejme Karo silno drzim palec.
Reagovat
makro99
hlavně si vždycky vzpomeňme, aby nepřišla slabší zdravotní chvilka....
Reagovat
aape
Tak titul je ještě pořád daleko, ale o to finále se může poprat a pak se uvidí smile
Reagovat
Nenela
Tak ja jsem se schvalne na ten zapas nedivala, protoze proste vim, ze by jinak Kaja prohrala, takze doufam, ze to vsichni ocenite
No a tesim se aspon na hajlajty, at z toho teda neco mam
Reagovat
jorgge98
tak poprosím, nekoukat na zápasy už navždy?
Reagovat
Nenela
Tak to bys chtel moc kamo Delam to jen na vybrane zapasy
Reagovat
Petr_Fisk
Tak prosím Tě to zkus aspoň zítra a pozítřku a pak uvidíme, co s Tebou...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi je nás víc
Reagovat
frenkie57
Taková oběť.Respekt!
Reagovat
Petr1972
Dělám to obdobně. :
Reagovat
Blondie
Já neviděla tu poslední hru a první set
Reagovat
Ela-fon-isi
No tedy! Po trápení ve druhém a brejku ve třetím, jsem dala přednost vycházce se psy nadrženými na pohyb a teď jen koukám! Blahopřání veliké!
Reagovat
mamradrohliky
dobrý den a vy náhodou taky nejste nadržená na pohyb?
Reagovat
Ela-fon-isi
Ne, mě pohyb živí.
Reagovat
honza.khp
nevíte někdo kde je statistika W/UE ? a jaká byla v tomhle zápase ?
Reagovat
frenkie57
Asi Tipsport.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Borka
Reagovat
Walda58
Teď ještě Mirra a je to.
Reagovat
Nenela
Nene, usatice nesympaticka NE
Reagovat
Pe3k
smile Muška
Reagovat
Sinuhet1
u by Karoline slusela nejaka vyhrana tisicovka gratulace smilesmilesmile
Reagovat
Oin
A později i grand slam, pokud zdraví vydrží.
Reagovat
Walda58
Reagovat
Petr_Fisk
Díky Karolíno.
Můžeme se těšit na zítřek.
Reagovat
tommr
Karolína je opravdu úžasná ...
Za stavu 2:4 ve třetím setu jsem už na její výhru nevěřil a myslel jsem si že to dopadne stejně jako v semifinále USO s Pegulou. Co následovalo pak ale byla fantazie. Sabalenka určitě ještě teď nechápe jak to mohla zase prohrát ...
Reagovat
Honza-K
Reagovat
Walda58
Dobře to dopadlo. Super!!! smile Už, už jsem trochu začal pochybovat. Ale konec dobrý, všechno dobré
Reagovat
Petr_Fisk
Rozum mi říkal to stejné, že je to v pytli.
Ale nějak vnitřně jsem jí pořád věřil.
Ačkoliv tak dlouho nehrála, tak kupodivu hraje v posledních týdnech svůj nejlepší tenis.
Reagovat
Serpens
Bravo Muška Zasloužila si to hlavně celkově za ten návrat, které on prostě umí.

Dnes nebyla lepší hráčkou, Sabalence to tam padalo většinu zápasu. V prvním setu držela Kája krok a rozhodl jeden míček v její prospěch, takže trochu štěstíčko. V dalších dvou setech už Kája zaostávala, ale pořád držela slušný standard a Sabalenka to naštěstí zase pos....

Kája si jde takto bez problému pro TOP10 (při zdraví), velká škoda, že nevyjede na turnaj mistryň, ale snad to prodá aspoň ve Fed Cupu. Aryna si dnes taky splnila svoje, totiž že ji nemůžu vystát zase o něco více než předtím.

Vyhrála i Tereza, jen tak dál
Reagovat
honza.khp
Muška vyhrála na míčky 104/103, nepřipadalo mi že by byla horší jen to u ní bylo trochu o vlnách ... Sába odvrátila mnohem víc brejkbolů a při jejím servisu to byla obvykle větší tahanice ... ona ta Sába když se jí daří a mlátí to tam tak vypadá dominantně, to jo
Reagovat
HAJ
Bych řekl, že byly obě vyrovnané. Sabalenka s tím svým řvaním a tvrdostí úderů vypadá dominantně, když ji to padá do kurtu. To soupeřka jen čumí. Musí uznat taky, že už jen do toho netluče. Ale Kája je zase variabilnější a mám pocit že Arině lezla na nervy ta, že snad v posledních dvou gamech neuhrála ani míček. No, že ji Kája nesedí o tom svědčí taky poměr vzájemných zápasů.
Reagovat
Petruco
Wow. Veril jsem tomu, ze je Muska mentalne silnejsi... a ze nakonec tu uhekanou a urvanou Belorusku udela. GRATULACE.
Reagovat
ladinec
Běloruska v civilu hezká žena
Reagovat
ladinec
Holt Slovanka
Reagovat
aape
Ta nemá slovanské geny, spíš se námi podepsal nějaký viking
Reagovat
vavrinec
Jojo, také bych tam viděl cosi severského ... ona se zlatovláska umí mečem pěkně ohánět!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zato princ Jasoň se s hanbou, ano s hanbou, plazí pryč z bojiště.
Reagovat
vavrinec
A tak proti gustu ... že ... ale já bych si ji z dovolením nevzal
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maximálně vyzkoušet a v záruce vrátit
Reagovat
lvicek
To ale nic nemeni na tom, ze je urvana a uhekana. Vyse se nic o tom, ze je oskliva, nepise.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist