Muchová finále neumí. Na tisícovce v Pekingu prohrála s Gauffovou a dál čeká na druhý triumf

VČERA, 14:26
Aktuality 97
WTA PEKING - Karolína Muchová (28) prohrála i druhé letošní finále a zhoršila si svou bilanci v soubojích o titul na 1:5. Rozjetá Češka, která po cestě do závěrečného kola na tisícovce v Pekingu vyřadila Arynu Sabalenkovou a Qinwen Zheng, nestačila 1:6, 3:6 na Coco Gauffovou (20). S Američankou, jež přetavila deváté finále v osmý triumf, prohrála i třetí vzájemný souboj ve dvou setech.
Profily hráčů
Karolína Muchová finále v Pekingu nezvládla (© ANDRES MARTINEZ CASARES / EPA / Profimedia)

Muchová – Gauffová 1:6, 3:6

Karolína Muchová a Coco Gauffová se v Pekingu probojovaly do svého druhého kariérního finále na prestižních tisícovkách a shodou okolností se střetly i v tom premiérovém. Loni v Cincinnati měla navrch Američanka a na stejný scénář došlo také v čínském hlavním městě. S Američankou prohrála i třetí duel ve dvou setech.

Muchová ve všech šesti předchozích zápasech excelovala, ovšem ve finále s Gauffovou hrála pod své možnosti. V úvodním dějství příliš chybovala, první bod na returnu zapsala až v závěrečném gamu a nakonec uhrála za 30 minut jen jednu hru.

Mnohem lepší vstup zaznamenala ve druhé sadě, když se jí podařilo využít třetí brejkbol ve druhém gamu a vypracovat si vedení 2:0. Jenže Gauffová okamžitě srovnala krok a znovu si vybudovala převahu od základní čáry. Muchová se rázem ocitla v dalším manku a ani tentokrát recept na jeho smazání nenašla. Po druhém podání získala jen čtyři z 27 bodů.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodačka z Olomouce dokázala po cestě do závěrečného kola vyřadit mimo jiné 15 zápasů neporaženou Arynu Sabalenkovou a zlatou medailistku z nedávné olympiády a domácí hvězdu Qinwen Zheng. V neděli však potvrdila, že finálové duely neumí. Bilanci v soubojích o titul si zhoršila na 1:5, v probíhající sezoně neuspěla ani v červenci na antuce v Palermu. Jediný dosavadní triumf slavila v roce 2019 na menší akci WTA 250 v jihokorejském Soulu.

"Chci poděkovat svému týmu. Máme další talíř, už je to celkem pěkná sbírka talířů," vtipkovala Muchová. "Snad to bude příště lepší a budu mít ještě další šanci zabojovat o velký titul," doplnila. "Dneska jsem dostala na zadek. Doslova a znovu. Asi proti mně ráda hraješ," řekla se smíchem směrem k soupeřce.

Muchová, jež se těsně před Wimbledonem vrátila po zhruba devítiměsíční pauze zaviněné zraněním pravého zápěstí, se mohla stát první českou šampionkou China Open. V minulosti hrála finále na tomto podniku jen Petra Kvitová, která v roce 2014 nestačila na Marii Šarapovovou.

Česko čeká na singlový triumf na prestižních tisícovkách už přes rok a půl. Jako poslední se radovaly v úvodních měsících loňské sezony Barbora Krejčíková v Dubaji a Kvitová v Miami.

Gauffová naopak potvrdila, že je ve finálových zápasech silná. Za sebou jich má devět a neuspěla pouze předloni na French Open proti světové jedničce Ize Šwiatekové. Triumf v Pekingu je jejím druhým na turnajích WTA 1000 a jasně největším mimo domácí půdu.

Aktuální světová šestka měla vynikající druhou půlku loňského roku, během níž poprvé ovládla pětistovku, tisícovku i grandslam. V posledních měsících se však trápila a na finálovou účast čekala od úspěšné obhajoby v lednu v Aucklandu. V Pekingu absolvovala svou první akci pod vedením nového kouče Matta Dalyho.

Muchová i Gauffová se nyní přesunou na další tisícovku do zhruba 1 200 kilometrů vzdáleného Wuhanu. Zatímco Muchová začne proti soupeřce z kvalifikace, Gauffová má v úvodním kole volno.

Gauffovou čeká v žebříčku skok o dvě příčky na post světové čtyřky. Muchová se vrátí do nejlepší třicítky, kterou bude uzavírat, a až do konce června neobhajuje žádné body.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Pekingu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

97
Přidat komentář
Fandina
Muška není ranařka a neriskuje, jako třeba Petruška, je pak těžké takové hráčky, jako je Coco porazit. Tak má v ruce dynamit a je razantní, Mušky finesy doběhne. Těžko se taková hráčka Mušce porazí, pokud protihráčka sama moc nechybuje.
Reagovat
Fandina
A také souhlasím s tím, že Muška byla hodně zklamaná, naštvaná, že prohrála a nejsem si jista, jestli to z ní rychle vyprchne a na příštím turnaji vůbec nastoupí.
Reagovat
elsky
Souhlasím. Ten první Muščín agresivně umístěný míč, který hráčky typu Sabalenky rozhodí, Gauff díky výbornému pohybu a předvídavosti vrátí s dobrou razancí a délkou.

Bohužel mi průběh přišel naprosto stejný jako minule, což nevěstí nic dobrého ani pro budoucí vzájemné zápasy.
Reagovat
hanz
Korýsek by proti Pšonce mohl vyprávět, porazil jí jen v JÚESEJ a to díky tomu, že Pšonce to tam na hardu nevoní.
Reagovat
vit.dolezal@gmail.com
Dnes fakt Kája bída????????, ale to asi ví sama. Hodně štěstí ve Wuhanu ????????
Reagovat
GaelM
Málo otazníků
Reagovat
com
to spis vypada na naky smajliky, ktery se mu tady nezobrazily
Reagovat
GaelM
No vidíš, však to píšu, málo otazníků, samé smajlíky
Reagovat
turista
Bylo to o tom kdo bude méně nervózní. Kája má bohužel s finálovými zápasy problém stejně jako Maruška.
Reagovat
Sinuhet1
https://sport.aktualne.cz/vysmaty-ceremonial-muchova-po-debaklu-bavila-jsi-neuveriteln/r~7f63ae8c83e511efb689ac1f6b220ee8/
Reagovat
tommr
Karolína začne ve Wuhanu s Uchijima (63). To je dobrá soupeřka na úvod i když se samozřejmě nesmí podcenit ...
Reagovat
com
podle me se odhlasi.. Jestli mela nakou motivaci, ze po tomto titulu mohla mit jeste ac nepatrnou sanci na TM, tak by byla na vlne a jela by dal

Ale ke konci bylo videt jak je flustrovana, takze si myslim, ze nebude mit moc chut hned valit dalsi turnaj smile

Moudro na závěr - Muchova finale neumi smile
Kdo umí, umí, kdo neumí, čumí smilesmilesmile smile
Reagovat
tommr
Já doufám že hrát bude. Pokud vím tak se odhlásila ze Soulu aby mohla hrát čínskou šnůru tak snad po jednom turnaji neodpadne ...
Reagovat
Petr_Fisk
Byl bych rád kdyby hrála, ale vypadá to, že se odhlásí.
Reagovat
1semi1
Jak jste mohli myslet na TM... Musela by odehrát 3 velké turnaje komplet a letět rovnou tam ... By dopadla jako loni a zase na 8 měsíců vypadnout ... Ona určitě nic takového neplánovala. Nejlepší by bylo odehrát Wuhan a pak odjet domu
Reagovat
Nenela
Taky si myslim a moc nechapu posedlost nekterych clenu tohoto chatu TM. Je to doprcic uplne JEDNO! Hlavne ze je ZDRAVA
Reagovat
Fandina
Souhlasím, pro někoho je TM modla. Ale faktem je, že konkrétně Muška na CANAL+, že vůbec nevěděla, že kdyby ve finále GS vyhrála, tak by na TM měla dveře otevřené a že prý je dobře, že to nevěděla, protože by ji ta prohra asi víc mrzela.
Reagovat
Ela-fon-isi
Přesně. Navíc mám pocit že muži zde jsou namotivovanější než Karolína a zapomínají že většinu sezóny nehrála.
Reagovat
lvicek
Myslim, ze tento rok ji asi TM nejak nepali, ale toho lonskeho urcite musi litovat...
Reagovat
1semi1
Loni toho určitě lituje. Ale letos - vždyť na USO řešili, co s ní bude, až se jí odečtou body a nedostane se u některých turnajů do kvaldy a teď po 2 (po dvou!) turnajích je nasazená na další GS!!!!
Reagovat
lvicek
Vsak vzdyt jo ;). Pred chvili bylo na stole, ze vypadne ze stovky ;). Kez by pristi rok odehrala bez zraneni a mela moznost o TM normalne zabojovat.
Reagovat
makro99
ale mohli by jí tam na základě té loňské kvalifikace nanominovat jako nějaký extra special exempt, když hraje ten nejatraktivnější tenis :)
Reagovat
Sinuhet1
Bohuzel jsem to cekal, ale doufal jsem, ze se pletu. smile No body i penize i tak pekny...
Reagovat
Dobry-den
Neviděl jsem to, ale o nic jsem nepřišel.
Gratulace ke druhému místu. -_-
Reagovat
Jan
Kvitová by to finále hrála jinak. Muchová by ji měla najmout, at jí Petra změní hlavu.
Reagovat
paddy
bylo to už od začátku psychicky ztažené, celkově křeč a zejména na druhém servisu špatná čísla (17% 4/23)
Gauff se hned dostala do vedení, takže sama neměla šanci se znervóznit a v klidu dokráčela k titulu
pozitivní pro Muchovou je, že se nemusí vláčet s tou megavelkou trofejí, která se skoro nevejde do letadla smile

při rozhovoru Gauff returnovala obvyklé zdvořilostní komplimenty k soupeřce, a když řekla, že se určitě znovu potkají ve finále, tak vybuchla smíchem
tady obdivuji Muchovou, že se udržela a nedala jí pěstí do žeber smile

Peking za námi a BB se raduje smile

pozn: ne Brigitte Bardot, ale Bronx s Berounem smile

=======
a nyní konečně po pěti letech Wuhan smile
holky si zas užijí pečené netopýry nebo luskouny smile

v nedávném videu Krejčíková říkala, že i když je polívková, tak v Asii vynechala, velkou mňamku, polívku s pařátky smile
prostě je moc vybíravá smile
https://www.youtube.com/watch?v=v53vo_J6h-o&t=343s
Reagovat
frenkie57
Trofej velká, těžká, ale pěkná. Motiv čínského draka jako uši, moc pěkné.
Reagovat
Walda58
Reagovat
lars
Komu si fandil v tomto finale ?
Reagovat
Otmar
Takové finále zamrzí: 1/ Coco byla dnes o hodně lepší hráčkou
2/ Prohra ve finále WTA 1000 není ostuda
3/ Chybná taktika...1. set úplně zahozený, bez šance
4/ Zvýšená agresivita nepřinesla úspěch...mnoho UE
Přes to všechno jsem rád, že je Muška zdravotně OK, je schopna hrát atraktivní tenis na skvělé úrovni a jsem si jist, že nám připraví i další potěšení. Přeju jí pevné zdraví a budu ji vždycky fandit a držet palce!
Reagovat
Walda58
Reagovat
tommr
Porážku jsem čekal ale ne tak strašnej výprask. Karolína prostě ty finále neumí ...
Reagovat
muster
únava, 2 zápasy ve dvou dnech...a ještě ten dlouhý zápas se Sabalenkou
Reagovat
1semi1
Na únavu nemá nárok - měla 3/4 roku na to, aby se věnovala kondici ... kdo to z tenistů má...
Reagovat
muster
asi na kondici moc nedá a z toho plynou ty zranění... škoda no, další trofej v čoudu
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
A211
Petra Kvitová ta těch turnajů vyhrála mnoho, kondice nekondice měla prostě náturu ze sebe vymáčknout co nejvíce ne nadarmo se jí říkalo Lvice z ....
Reagovat
1semi1
Kolik měla Petra vážných výpadků (pořezání 3. osobou nepočítaje) a kolik Karolína - jedná z nich asi měla mít větší motivaci ke kondici...
Reagovat
A211
O P.K říkali že to s trénováním nepřehání, někdo nemusí mít tolik natrenovano ale je to i talent vydat ze sebe všechno, finále je asi jiná disciplína Sára Bejlek dnes ve finále vyhrála 12:2 a určitě mezi ní a soupeřkou není takový rozdíl.
Reagovat
Kandinsky1
To se neříkalo, to řekla Kvitová sama v tom její slavném rozhovoru ,,jsem tak trochu jiná tenistka´´. Škoda, mohla (a měla) mít GS víc než Krejčíková
Reagovat
1semi1
Vždyť to říkám - jedna z nich se nad tím měla více zamyslet (pokud říká, že natrénováno nemá)... Petra byla zdravá a naopak ji šla dolů motivace, když moc trénovala...
Reagovat
aape
únava nebyal důvodem dnešní prohry
Reagovat
aape
nebyla..
Reagovat
frenkie57
Bylo by fajn, aby Karolína zkusila co nejdříve ze sebe setřást tu ošklivou pachuť dalšího finálového neúspěchu a soustředila se na tu další tisícovku, jestli v ní tedy bude opravdu hrát.
Vím, lehce se to říká, mnohem hůře provádí.
Reagovat
tommr
rozhodně by to měla ve Wuhanu zkusit. Času na odpočívání bude mít po sezoně víc než dost ...
Reagovat
frenkie57
No asi máš pravdu, sezóna už je skoro u konce, není důvod se šetřit.
Jsem zvědav, jak je na tom se sebedůvěrou, jak s ní dneska ten výrazný neúspěch zacvičí.
Reagovat
Otmar
Už zacvičil. Jsem trochu schopen odečítat ze rtů a řeknu Vám, že dva-tři její komentáře stály za to, nic takového jsem od ní, co jí sleduju, nikdy neslyšel. Snad ji to rychle přejde, ono to asi v tenisu ani jinak nejde.
Reagovat
paddy
tak si zahrej na australana a rychle to tady napiš
Reagovat
Otmar
Nemám svolení!
Reagovat
frenkie57
Byla hodně sprostá?
Reagovat
Otmar
Ano!!
Reagovat
Kandinsky1
Jak se dělá to srdíčko ?
Reagovat
Petr_Fisk
smile tohle?
Reagovat
tommr
uvidíme jestli jí ten výprask ve finále srazí sebevědomí nebo jí naopak zdravě naštve. I přes to nevydařené finále byl pro ní letošní Peking velký úspěch a má na čem stavět ...
Reagovat
frenkie57
Celkově úspěšný turnaj, dva skalpy hráček TOP10, posun na rankingu, Prize money také potěší. Souhlasím.
Reagovat
Otmar
Reagovat
Walda58
třeba se to povede. Zas takovej salát není.
Reagovat
com
smile nebud z toho smutna, i kdyz je to tak,
i kdyz horce chutna, jak clovek poznava,
ze sen, kterymu veril, se asi jinym zda,
tak lepsi, nez se trapit, je rada prostinka:
priste vyhraj smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Trojchyba_Mat
Com Smolík
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Walda58
Reagovat
aape
Reagovat
Fransoas
Karolína Muchová.
Titulní nadpis článku je trochu nepřesný. Nemohu souhlasit s tím,že finále neumí.
Záleží hodně na soupeřce. Zvláštní u Američanky je že její cesta do finále nebyla tak přesvědčivá jako u Karolíny. To co jsem mohl sledovat,tak rozdíl mohl být možná
ve větším pohybu a agresivní nátlakové hře americké hvězdy. Škoda že to nebylo ve třech setech. U těchto typech hráček by muselo vše "ladit",aby soupeřky je dokázaly
něčím překvapit. Protože tomu tak nebylo - výsledek je pro Karolínu zdrcující.
Reagovat
Walda58
je, souhlas
Reagovat
Fandina
Tak trochu žertem, finále umí, ale neumí ho vyhrát.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ověřil jsem si, že "Kdo nic nedělá, nic nezkazí." platí i v tenise. Nekoukal jsem na finále a nezkazil jsem si náladu
Naopak, radost mi udělala Sára Tu jsem tedy taky neviděl
Reagovat
Astarin
Ach jo. Je to takové hořkosladké. Můžeme být rádi, že se po zranění dokázala dostat hned do SF grandslamu a finále 1000ky, ale prostě zamrzí, že z toho kromě mnoha bodů a peněz není ani jeden titul.
Reagovat
frenkie57
jak tak koukám na Káju, ta by si nejradši šla poplakat do šatny.
Reagovat
Petr_Fisk
Přesně.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Divak
Je to podobné utkáním Federer-Nadal. Stejně jako u Nadala je styl Gauff založen na snaze znechutit tenis soupeři extrémně liftovanými údery ze základní čáry. Když se k tomu přidá taková pohoda, v jaké hrála dnes Gauff, a ne optimální výkon Muchové dnes, je výsledková pohroma hotová.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
finále jsem neviděl, ale hodnocení se mi zdá trefné
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Žádám redakci o opravu nepravdivého titulku "Muchová je k nezastavení".
Reagovat
1semi1
Coco jako správná Američanka si sebevědomitě umí jít pro vítězství.

Prostě blbý match-up na ne úplně ideálním povrchu (slow HC). Na příště Muška bude muset něco vymyslet na ty pomalé a vysoko odskakující hutné FH of Coco...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych tak nezveličoval. Cori je poměrně labilní hráčka - ve finále je podruhé od ledna...
Ale je to trochu anomálie, protože když už se do finále dostane (8x v kariéře), tak ho většinou vyhraje (7:1)
Reagovat
Ereinion
Škoda, Muška podle mě úplně nevěděla co má hrát...za mě se až moc se bála chodit do BH Gauff. Coco z FH moc nechybovala, prostě jen hrála kopce do BH Muchové a většinu míčů takhle vyhrála.

I tak ale Muška celkově turnajem prokázala, že když je ve formě, tak hraje na úrovni TOP 5
Reagovat
EllNino
Coco mela FH, jinak tragicky uder, dnes vyjimecne jisty
Reagovat
frenkie57
jj, také mě to překvapilo.
Reagovat
aape
Neměla se čeho obávat, evidentně
Reagovat
1semi1
Nejenom jistý ale i ten správný úder na Mušku
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no nevím, Igy liftovaný FH je určitě lepší než Coriin a s tou má Muška H2H 2:2
Reagovat
Mantra
Začalo to s Teichman
Reagovat
EllNino
Ono pak měla ve finále Igu, 2x Gauff a Zheng, aspoň ta Linette vysla :(
Reagovat
1semi1
Reagovat
EllNino
Achjo

Skvělý turnaj s hořkou tečkou :(

Trojice Muška, Marketa a Maruška maji ve finále bilanci dohromady 4:14, titulů má v porovnání s nimi víc i Katka
Reagovat
aape
To je smutná bilance
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
EllNino
A to je v tom krom Marketineho Wimblase jen trojice dvestepadesatek
Reagovat
turista
Je to blbý. Přitom tyhle tři holky jsou tenisově lepší než Siniaková, která tu svoji vzteklost umí přetavit v tituly.
Reagovat
Walda58
Dokonáno jest. Jinak gratulace k finále. smile
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Serpens
Celkem hezký příklad zápasu, který je prohraný už při rozcvičce v šatně. Kája to ví, nemohlo to být rozhodně jen o její soupeřce, která jí bezpochyby nesedí.
Reagovat
Petr_Fisk
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
blbě se rozcvičila? No i to se někdy stane.
Reagovat
Petr_Fisk
Při rozcvičce už bylo hotovo.
Lámalo se to cestou z hotelu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nebo už špatný spánek na dnešek
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist