Monfils zaskočil světovou jedničku Nadala

8. 1. 2009, 17:55
Aktuality 8
ATP DAUHÁ - Francouzský tenista Gael Monfils připravil světové jedničce Rafaelu Nadalovi první porážku v nové sezoně okruhu ATP. V Dauhá ho ve čtvrtfinále porazil dvakrát 6-4 a zítra si o finále zahraje s Američanem Roddickem. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Federer a Murray.
Gael Monfils

Gael Monfils na Rafaela Nadala dosud neuhrál ani set. Dnes však do zápasu se světovou jedničkou vlétl bez respektu a brzy si vypracoval náskok. Ten nejdříve španělský tenista dotáhl, nicméně Francouz prolomil Nadalovo podání i podruhé a vyhrál 6-4. I ve druhém setu se hrál tenis na vysoké úrovni a znovu hrál prim Monfils, který perfektními údery dostával Nadala pod tlak a nakonec opět vyhrál 6-4.

Nadal se oproti předchozím duelům v katarské metropoli, kdy smetl Fabrice Santora a Karola Becka, vůbec nedostal ke své hře. Během utkání zahrál pouze deset vítězných míčů oproti 35 Monfilsovým. Vlastní podání ztratil král loňské sezony třikrát, aniž dal jediné eso.

"Hrál prostě lépe než já. Potřebuju strávit více času na kurtu. Zůstanu zde až do neděle a pak odletím do Austrálie. Nemám ze své hry špatný pocit, prostě jen potřebuju více zápasů," nedělal z porážky velkou vědu Nadal.

Jeho přemožitel, jenž v Dauhá hrál před třemi lety ve finále, si svůj výkon velmi pochvaloval: "Nenechal jsem ho hrát. Myslím, že už byl v druhém setu trochu unavený. Chtěl bych se dostat mezi nejlepších pět hráčů na světě, ale musím pořád tvrdě makat a hrát takhle dál," svěřil se 14. tenista světa Monfils.

Dvaadvacetiletý Monfils, jenž v 1. kole turnaje v Dauhá smetl Čecha Hernycha, si v semifinále zahraje s Američanem Roddickem, na kterého umí zahrát. I Andy Roddick dnes předvedl velmi kvalitní výkon. Hrál s velkou chutí, dobře se pohyboval, nasázel 13 es a Rumuna Victora Hanesca tak porazil hladce 6-3 6-2.

Překvapení narozdíl od Nadala nepřipustil Roger Federer, jenž porazil Němce Philippa Kohlschreibera. Sérií šesti vyhraných gamů v řadě se sice dostal do vedeni 6-2 3-0, ovšem ani jeho hra nebyla stoprocentní, když dvakrát ztratil svůj servis a v druhé sadě musel v tie-breaku odvracet tři soupeřovy setboly.

Zítra se už podruhé v tomto roce střetne s Andym Murray, kterému v úvodu roku podlehl na exhibici v Abú Zabí. Obhájce titulu Murray dnes porazil Sergeje Stachovského z Ukrajiny 6-4 6-2, když stejně jako Federer hned dvakrát prohrál své podání.

ATP DAUHÁ (Katar, tv. povrch, 1.110.250 dolarů) - čtvrteční výsledky:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Monfils (5-Fr.) - Nadal (1-Šp.) 6-4 6-4
Roddick (4-USA) - Hanescu (Rum.) 6-3 6-2
Federer (2-Švýc.) - Kohlschreiber (8-Něm.) 6-2 7-6(6)
A. Murray (3-Brit.) - Stachovský (Ukr.) 6-4 6-2

Semifinálové dvojice: Roddick - Monfils, Federer - A. Murray.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
vojta91
a navic me prekvapuje ze se mu zavedlo na hardu na povrchu na kterym zatim nikdy diru do sveta neudelal
Reagovat
vojta91
je leden a tmavy vysoky francouz predvadi skvely tenis a porazi Nadala... asi si vzpomel na kamarada Tsongu :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Monfils odehrál ten zápas na hranici svých možností, možná jeho životní výkon. Nadala přetlačil od základní čáry, měnil rytmus hry ve výměnách a nakonec to zakončoval agresivními bombami k lajnám. Bylo to na hranici rizika, ale jinak se na Nadala hrát nedá..a Monfilsovi to tam dnes padalo. 35 vítězných míčků a 27 nevynucených chyb svědčí o aktivitě a agresivní hře Francouze. Fungoval mu i první servis a Nadala pustil k jedinému brejkbolu.

Ještě k Roddickovi..jeho pohyb je opravdu lepší. Docela jsem zíral, jak tam v některých výměnách pobíhal jak zajíc. Také velmi často trefoval první servis (84%) a za zmínku stojí i to, že na turnaji ještě neudělal dvojchybu.
Reagovat
kranyz
ten zapas Rafa-Gael jsi vystihl uplne presne tam neni co dodat :-). opravdu vykon od francouze na hranici rizika mozna i za, proste mu to tam vsechno do ceho prastil spadlo s tim Rafa moc udelat nemohl. klobouk dolu pred Gaelem. myslim ale ze v semi takovej vykon muze zopakovat jen stezi a proto je pro me favorit A-Rod. i ja bych vyzvedl hlavne uspesnost prvniho servisu Andyho
Reagovat
smazaný uživatel
No musím napsat, že takhle jsem Monfilse ještě asi hrát neviděl :-). Buď chytá životní formu, nebo měl dnes štastnej den. Ale každopádně předváděl výbornej tenis.
Reagovat
kranyz
tak na par turnajich mel taky vybornou formu tusim minuly rok Viden byla od nej moc pekna jenze pak jako favorit vyhorel ve finale s Petzschnerem. tak si prave rikam aby se mu nestalo neco podobnyho zitra i kdyz jako favorit na kurt nepujde tak myslim ze neni v jeho silach predvest podobny vykon, dneska mel chut hrat a udelat vysledek proti Nadalovi a bylo to videt. Dneska byl hodne namotivovan a plny energie porazit svetovou jednicku.
Reagovat
smazaný uživatel
No já bych řekl, že Monfils dnes hrál ještě o třídu lépe, než v hale ve Vídni. Jinak souhlasím, že dnešní (vlastně už včerejší :-)) výkon asi nezopakuje v semi proti Roddickovi. On Monfils časti vyletí vzhůru a další den zklame.
Reagovat
Tenista
Roddick vypadá na začátku sezony velmi dobře připraven, žádný přehnaný útočení, zato velmi dobrá defenziva a skvělá fyzická připravenost...osobně jsem byl zvědavej, jak se tenhle jeho nový styl, založený na nudě a až neamerický disciplinovanosti a dřině, ukáže být silný proti Nadalovi, ale když to zase nevyšlo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist