Mistři světa: Nadal a Jankovičová

17. 12. 2008, 19:00
Aktuality 58
Podle očekávání dopadla volba mezinárodní federace ITF, která vyhlásila tenisové mistry světa za uplynulý rok. Ocenění získaly poprvé v kariéře světové jedničky Španěl Rafael Nadal a Srbka Jelena Jankovičová.
Profily hráčů
Rafael Nadal s trofejí z Roland Garros

Dvaadvacetiletý Nadal prožil životní sezonu, v níž sesadil dlouholetého krále Rogera Federera z postu světové jedničky. Počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros, získal premiérový wimbledonský titul a navíc zvítězil i na olympijském turnaji v Pekingu.

Díky tomu se stal prvním španělským vítězem ankety ITF v mužské kategorii, mezi ženami před 14 lety kralovala jeho krajanka Arantxa Sánchezová-Vicariová. "Byl to pro mě neuvěřitelný rok a nikdy nezapomenu na to, co se všechno stalo. Byl to úžasný rok pro španělský sport a jsem šťastný, že jsem toho byl součástí," řekl tenista ze země, která vyhrála mimo jiné i fotbalové mistrovství Evropy.

Třiadvacetiletá Jankovičová sice v této sezoně znovu nevybojovala grandslamový titul, vyhrála však čtyři turnaje a zakončila rok na postu světové jedničky. Na US Open poprvé v kariéře postoupila do finále některého z turnajů velké čtyřky, v boji o titul však nestačila na Američanku Serenu Williamsovou.

"Jsem na sebe velmi hrdá za to, co jsem v roce 2008 dokázala. Opravdu jsem tvrdě pracovala a být první na světě je pozice, kde chci být a kde chci zůstat," komentovala Jankovičová dnešní ocenění.

Ve čtyřhře byla mistrovským párem vyhlášena kanadsko-srbská dvojice Daniel Nestor, Nenad Zimonjič, která po pěti letech ukončila nadvládu amerických dvojčat Mika a Boba Bryanových. Mezi deblistkami podruhé za sebou vyhrály Cara Blacková ze Zimbabwe a Američanka Liezel Huberová.

ČTK

Komentáře

58
Přidat komentář
carolyn
budtě děti hodný nehádejte se a pište dobře česky jinak nepřijde papa noel :-D
Reagovat
carolyn
budtě děti hodný nehádejte se a pište dobře česky jinak nepřijde papa noel :-D
Reagovat
carolyn
Ty jo! Broz se vrátil z češtinářema z lyžáku :-)) a hned totu žije :-D
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
A předložky vhodné pro 7. pád znáš, milánku?
Reagovat
carolyn
el profesor la idioma cecha :-))
to nám chybělo vrátil se nám locutor
Reagovat
smazaný uživatel
Broz trénuje na opravování diktátů :-))
Reagovat
carolyn
hlavně je drzej - na to jak je starej !!!
Reagovat
smazaný uživatel
No a drzej na tebe!! Asi ho vyzvu na souboj ;-)
Reagovat
carolyn
na souboj v diktátu ? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
:-D to je jako kdybych si pozval Nadala na antuku :-))
Reagovat
carolyn
no možná nadala i na tvr.povrch že? s nadalem (v 7. pádě) by to bylo jedno asi kde by byl souboj :-P
Reagovat
smazaný uživatel
no měl jsem napsat: to je jako pozvat si nadala na antuku.. nevím proč jsem tam dal sebe :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby neprovokovala s češtinářem, tak bych neměl šanci někoho opravovat. Může si za to sama. Tenis ji nebaví, ale na hádky bude dobrá.
Reagovat
carolyn
to si piš stejně jako ty češtináři :-P a víš co mluv radši k tématu jo za tu dobu co tu jsi si jen opravoval, nějaká úchylka či co?
joooo a tenis mě baví jen pro info
Reagovat
smazaný uživatel
A Brozi jak bylo na tom lyžáku? ;-) :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, mamánek a bisex. Opravdu jde jen o tenis :-) Spíš než rozumní třicátníci (haha) jste asi oba těsně po pubertě.
Reagovat
smazaný uživatel
"... nejen hlavu :-D" Vzpomínáš? O pár článků výš.. :-)). Možná je nás tu v té zastydlé pubertě víc..já se za ní nestydím :-). A třicátníci ještě nejsme.

Píšeš: "Opravdu jde jen o tenis :-)" Opravdu jsou všechny tvé komentáře jen o tenise, když vyčítáš druhým, že nepiší k tématu? :-)

Co se týká toho Michajloviče, tak když se podíváš do Wikipedie na Marata Safina, tak jsou tam na začátku zminěny obě obě možnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
No bóže, kdo sleduje výtvory čtenářů na sport.cz, tak narážek nebo dvojsmyslů na téma "trénink s Nicol" už zná fůru. Vajdišku ale opravdu nechápu, takového koňovitého ošklivu bych k sobě nepřipustil ani omylem.
A nebude to tím, že do Wiki si píše kdo chce co chce? Dvě možnosti jmen po otci vidím poprvé.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jeho otec je Michajl.. mám v tom trochu zmatek.. :-) Nejsem odborník na otčestva..
Reagovat
smazaný uživatel
Leda že by Michail byla ruská obdoba jména Mubin, když otec pochází z nějakých asijských končin sojuzu. V některých materiálech ho poruštili a jinde ne. Jinak netuším, jak k nejednoznačnosti jména může dojít.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejspíš máš pravdu..toto jsem našel. :-)

His dad's real name is actually Mubin, not Mikhail. Mikhail is just a russified version of his Tatar name.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsem sám sebe překvapil. Nic jsem nehledal, jen snaha o logické zdůvodnění. Můžu být pyšný na svoje šedé buňky mozkové. VAMOS VAMOS !!!
Reagovat
carolyn
brozi ty si myslíš že lidi kolem 30 let nemají nárok se bavit? víš my si ještě nemusíme dávat zuby na noc do skleničky jako ty :-)
Reagovat
carolyn
ále co to píšu, ty jsi určo krasavec, úplněj Elvis, když by si žádnýho ošlkivce k sobě nepustil
Reagovat
skott
Tahle anketa je rok od roku vetsi vysmech.Jankovic nevyhrala jediny turnaj ITF, kandidatek na "POY" je nekolik lepsich.Doufam, ze aspon WTA bude mit stastnejsi ruku pri vyberu!!!

PS: Secaa zklamal, jen jedno "Vamos"...?
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu co se ti na tom nelíbí za mistry byli vybrání ti nejlepší (ikdyž je divné být mistr když nic velkého nevyhrála).V čempak jsem tě zklamaaaaaal?Nevim cos čekla,když jsem tady všeobecně považován za BLBCE.
Reagovat
carolyn
no asi žes to VAMOS nenapsal víckrát :-))
ale on není nejlepší sice ted zůstal na 1. místě ale to z něj nedělá nejlepšího :-P
Reagovat
carolyn
no asi žes to VAMOS nenapsal víckrát :-))
ale on není nejlepší cice ted zůstal na 1. místě ale to z něj nedělá nejlepšího :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já tím nejlepším narážel na Jelenu,ale když už jsem u tohotak dobrá Rafa není nejlepší stejně jako Roger v předchozích 4 letech když byl první :)
Reagovat
smazaný uživatel
K tomu Vamos,většinou píšu jedno.Na to tu byli jiní :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevyhrála jediný turnaj ITF ??? Kolik jich jako měla vyhrát, když ty lepší jezdí jen turnaje WTA a grandslamy? Vyhrála 4 turnaje, na GS má jedno finále a dvě SF. Kromě Zurichu a W se v dalších turnajích dostala aspoň do QF. Celkem 20x !!! Kdo další byl tak úspěšný? Současná jednička má v žebříčku určitý náskok, pro letošek tedy váhání mezi více tenistkami není na místě.
Tu šťastnější ruku si představuješ jak? Že třeba ocení desátou Radwanskou :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak Brož má tentokrát pravdu,ocenění ve spravných rukou.Rafa a Jelena jsou momentálně nejlepší na světě což dokazuje i žebříček.VAMOS a to poslední slovo už znáte :)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč tentokrát? Nejsem zaslepený fanda, seriózní komentáře u mě převažují. Je zajímavý, že vyvoláváš Rafaelův pátý titul v řadě, když nedávno jsi napsal, že zrovna tuhle výhru přeješ Rožérovi, po tolika marných snahách. Já věřím, že už nic důležitého neuhraje a že si pořádně užijeme vzteklých reakcí jeho věrných fanoušků.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Brozi, to už si věřil před US open.. :-) A ne každý Rogerův věrný fanoušek předvádí vzteklé reakce. Seriózní komentáře u tebe převažují, ale konec toho posledního moc seriózní není.
Reagovat
skott
Ty lepsi jezdi turnaje WTA a grandslamy?A muzes mi treba rict kdo organizuje grandslamy, pokud vim tak je to prave ITF...Neznam jejich kriteria, ale timhle vysledkem ztratila cela tahle anketa jakekoliv zbytky kreditu, ktere jeste mozna mela.Vitezka by snad mohla vyhrat alespon jeden podnik spadajici pod jejich organizaci nebo ne?Letos sice nebyla uplne jasna favoritka na oceneni, presto vidim nejmene tri, ktere by si vitezstvi zaslouzily vic: v prvni rade Serena, ktera vyhrala veschno to, co Jankovic a jeste pridala USO(netreba dodavat, ze odehrala snad o 40zapasu mene), potom napr. Dementieva, ktera vyhrala olympiadu coz je dalsi z podniku ITF a v neposledni rade Venus, ktera ma dva velke tituly a pokud se nepletu, treba v roce 2004 to same stacilo na vitezstvi Marii v ankete WTA.Tak se tady prosim nesnaz argumentovat hloupostma jako pravidelna ucast v QF na kterou staci porazet hracky mezi 30 a 50 na zebricku.Pokud je ovsem pro tebe kriterium pocet odehranych zapasu je to tvoje vec...
Reagovat
skott
A pro Secaa: o Nadalovi sem nepsal, W+FO je vic nez USO i kdyz si nesdilim nazor, ze by Rafa byl vyrazne lepsi nez Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj oblíbený debatér pro změnu slovíčkaří. GS a ITF, mezi nima stojí WTA turnaje, které jsou ale u špičky rozhodující. Nižší ITF turnaje žádná z těch, o kterých se bavíme, nehraje. Moc dobře to víš.
Alespoň jeden podnik? Jeden ze čtyř? Vyhrát GS se nepovede jen tak někomu, proto se musí zohledňovat i jiné turnaje. Pravidelná účast v QF bez občasných výpadků je známka kvality, ať se ti to líbí nebo ne. Tvoje (nebo moje) favoritky na takovou stabilitu formy zatím nemají. Počet odehraných turnajů má na postavení v žebříčku vliv, praktický význam je ale korigován tím, že se počítá jen 17 nejlepších, ostatní výsledky propadají a jsou jim v zásadě k ničemu.
Reagovat
skott
Nemusis mi vysvetlovat, jak to cele funguje, ja to vim.Pokud ale ITF vyhlasuje jakehosi "mistra sveta", melo by se jednat o viteze a pokud mozno takoveho, ktery ma pod jejich organizaci nejlepsi vysledky.Serena vyhrala Hopman Cup, olympiadu a USO a pridala jedno finale, Jankovic nevyhrala nic.I vsechny dalsi tituly maji stejne.Zkratka mi to prijde tak, ze nechti videt kdo byl nejuspesnejsi nebo mozna nechti dat oceneni Williamskam, protoze hraji mene turnaju.
Reagovat
smazaný uživatel
Něco na tvých argumentech bude, uznej ale, že tyhle ceny nic neřeší. Snad nás oblíbenci příští rok potěší víc a snad i ten Mubinovič to ještě nevzdá a něco předvede. Dobrou noc.
Reagovat
skott
Mubinovic??? No ja doufam, ze alespon oceneni od WTA dostane ten, kdo si ho opravdu zaslouzi.Tak dobrou...
Reagovat
smazaný uživatel
No přece Mubinovič a Mubinovna, trochu jim oba fandíme. V azbuce jejich kompletní jména vypadají velmi elegantně. Škoda, že tenhle web další znaky nebere, hned bych ti je předvedl.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro brože:Je pravda že jsem řekl že by si ten titul ZALSOUŽIL,ale přeju ho mému nejoblíbenějšímu tenistovi a to Rafaelovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro skotta:Já vim že to nebylo myšleno na Rafu to je Carolyn si rejpla :)
Reagovat
smazaný uživatel
skott: Marat Michajlovič Safin nebo Marat Mubinovič Safin ;-)

Broz: jen TROCHU jim fandíte?? :-))
Reagovat
skott
Priznavam, ze me to vubec nenapadlo, natoz aby Broz neco vedel o Maratovi.Tenhle prepis je vubec blaznivy, asi jako Bepa-Vera...
Reagovat
smazaný uživatel
Kde jsi vzal toho Michajloviče? Na nějakém ruském webu jsem našel pdf soubor obsahující azbukou psanou sestavu tenistů (Spisok sbornoj komandy Rosii na 2008 god). Tam je napsán mimo jiné Marat Mubinovič Safin nebo jeho sestra. Rovněž i Marija Jurjevna, kterou jsem tady zmínil už dřív. Používání anglického přepisu Maria i do českých textů tedy také není moc správné.
Reagovat
smazaný uživatel
Na Bepa-Vera nevidím nic extra, je to jméno, které jde v latince zapsat i bez jejich zvláštních znaků. Horší je, že se komolí její jméno. Čeští rádoby korektní publicisté zprzní tím ová kdejakou cizinku, ale klidně píšou Zvonarevová. V seznamu má to E psané s dvojtečkou, na slabice je přízvuk a nečte se to tedy Zvonareva, ale Zvonarjova (ev. Zvanarjóva).
Reagovat
skott
Nic zvlastniho na tom vazne neni, ja si vystacim s anglickym prepisem.Aspon sem dej odkaz na spisok sbornej, kdyz si s tim zacal:-)
Reagovat
smazaný uživatel
K čemu by ti byl? Navíc je to zmetek. Naskenovali to z nějakých papírů !!! do pdf (v souboru chybí samozřejmě písma a nedá se v tom hledat) a je to otočené o 90 stupňů. Jen 16 stran a přitom velikost 9 MB. Prostě ruskej šlendriánskej zmetek. Fuj
Reagovat
skott
16 stran 9MB je akorat.Podival bych se, treba tam jsou nejaky zajimavy informace.
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to našel (uložit se to dá přes pravé tlačítko myši). Kdyby soubor vyrobili přímo z Wordu, mělo by to míň MB, dalo by se v tom hledat a bylo by to čitelnější. Já mám plnou verzi Acrobata, takže stránky můžu otočit a po opravě přepsat původní soubor.
http://www.tennis-russia.ru/rtt_sbornaya.shtml
Reagovat
smazaný uživatel
Super!!!Jedem na 5. titu z RG po sobě!VAMOS

PS:komu se ten komentář nelíbí ať nereaguje :)
Reagovat
carolyn
V tom případě tady budeš psát sám :-P
Reagovat
smazaný uživatel
:D to mě vůbec nevadí on se někdo kdo mi to tu zas vpálí najde to se neboj :)
Reagovat
smazaný uživatel
Našel si nějaké vtipné video na Rogera? :-)
Reagovat
carolyn
nic vtipnějšího nenajde to jen nadal dělá foooopááá :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nebojte já něco najdu.zaím nebyl čas,ale už brzo. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist