Menšíkovi před olympiádou sázka na jeden turnaj v USA nevyšla. Z Newportu se po jednom utkání vrací

16. 7., 23:52
Aktuality 56
ATP NEWPORT - Jakubu Menšíkovi (18) se přesun do USA kvůli jedinému turnaji krátce před olympiádou na antuce příliš nevyplatil. Na travnaté akci ATP 250 v Newportu český teenager skončil hned v prvním kole na raketě až 210. hráče světa Alexe Bolta (31) z Austrálie, kterému podlehl 2:6, 4:6.
Profily hráčů
Jakub Menšík (© Profimedia)

Menšík – Bolt 2:6, 4:6

Přestože Jakuba Menšíka čeká za necelé dva týdny olympijský turnaj na antuce v Paříži, vydal se po Wimbledonu do Spojených států amerických ještě na jeden turnaj na trávě. V Newportu se ale v soutěži dlouho neohřál, hned v prvním kole prohrál hladce 2:6, 4:6 s australským kvalifikantem Alexem Boltem.

Začátek zápasu ve městě se sídlem Tenisové síně slávy výrazně zkomplikovala nefunkční technika, která má na turnajích postupně nahradit lidský faktor a hlásit auty. Oba tenisté brali situaci s úsměvem, než po 15 minutách odešli do šaten.

Znovu hrát se začalo až po půl hodině a odložený start českému mladíkovi neprospěl. Proti o třináct let staršímu soupeři ze třetí světové stovky, jehož maximem  v žebříčku je 125. místo, se trápil na podání a po třech ztracených servisech prohrával 2:6 a 1:4.

Statistiky zápasu Jakub Menšík – Alex BoltStatistiky zápasu Jakub Menšík – Alex Bolt (@ Livesport)

Pak sice využil svůj jediný brejkbol a po zisku tří gamů v řadě vyrovnal na 4:4, jenže nádech k obratu neměl dlouhého trvání. První soupeřův mečbol ještě přímým bodem z druhého podání odvrátil, ale při druhém spáchal již šestou dvojchybu a po čtvrtém prohraném servisu pro něj cesta turnajem skončila.

Jednatřicetiletý Bolt vylepšil svou skvělou letošní bilanci na trávě na 21:3, v březnu na zeleném pažitu vyhrál dva domácí turnaje ITF. V Newportu popáté v řadě prošel kvalifikací, ale až letos si připsal premiérovou výhru v hlavní soutěži.

79. hráč světa Menšík si letos odbyl premiéru na trávě a vyhrál na ní jen dva ze sedmi zápasů. Na čtyřech z pěti turnajů vypadl hned v prvním kole, ve Wimbledonu neudržel vedení 2:0 proti nasazenému Alexanderu Bublikovi. Pouze na Mallorce si připsal skalpy obhájce titulu Christophera Eubankse a italského veterána Fabia Fogniniho.

Osmnáctiletého Čecha, který si v únoru v Dauhá zahrál první finále na okruhu ATP, teď čeká po jediném vystoupení v Newportu návrat do Evropy a rychlý přesun na antuku. Generálku na olympiádu si odbyde v chorvatském Umagu.

Svajda – Paire 3:6, 6:3, 6:7

Bývalá světová osmnáctka Benoit Paire při debutu v Newportu udolal v dohrávce prvního kola 6:3, 3:6, 7:6 domácího Zachary Svajdu a po čtyřech měsících a sérii osmi porážek ukončil čekání na vítězství. Na zeleném pažitu vyhrál po pěti letech. O první čtvrtfinále na turnaji ATP od srpna 2021 se pětatřicetiletý Francouz utká s dalším Američanem Marcosem Gironem (H2H 0:0), jenž plní roli nasazené dvojky.

Nejvýše nasazenými v Newportu jsou francouzský obhájce titulu Adrian Mannarino a trio Američanů - loňský poražený finalista Alex Michelsen, Giron a Eubanks.

Výsledky turnaje ATP 250 v Newportu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
Vlk-v-trave
MICHELSEN x CRESSY 4:6 - 4:6
Tak Maxime se dost trápí, chce hrát sice ultimátní s/v ale nemá to o co opřít... první serv moc nejde...
...dnes mu spíš šel r/v - return/volej. Alexovi se tady opět daří, no a uvidíme, jestli se opět dostane do finále.
Reagovat
PaYaB
Bohužel Kuba je po tom zranění výkonnostně poloviční, možná i horší (oproti začátku sezóny). Snad se to zase brzy otočí.
Reagovat
Vlk-v-trave
NEWPORT - BIG 4 / Service point won...

1. OFNER, Sebastian - 77.31%
2. ARTHUR, Wayne - 75.24%
3. ISNER, John - 73.89%
4. Van Der DERWE, Izak - 73.76%

Velká čtyřka v celkové úspěšnosti na servisu... John i vedl, ale po změně travnaté směsi, přeci jen se dalo lépe returnovat...

Umístění některých českých hráčů:

16. VESELY, Jiri - 71.70%
125. DAMM, Martin - 65.31%
155. VACEK, Dan - 64.24%
220. VIK, Robin - 62.00%

Škoda, že nemáme srovnání s Berdychem, který tam nikdy nestartoval... neboť přeci jen měl jasně nejlepsí úspěšnost na servisu z českých hráčů... na trávě.

TOP 10 na trávě je jasná, pro mnohé možná i překvapivá...
1.Karlovic, 2.Raonic, 3.Isner, 4.Arthurs, 5.Sampras, 6.Ivanisevic, 7.Roddick, 8.Federer, 9.Krajicek, 10.Anderson

CZ hráči
17. BERDYCH - 70.44%
50. VESELY - 68.15%
97. ROSOL - 66.48%
113. STEPANEK - 66.12%

Jakub Mešík se do těhle stats nepočítá, nemá ještě tolik odehráno na trávě. A ani v rámci Newportu se už do stats. nedostane...
Reagovat
Vestec
Dobrý den, rozhodl jsem se po dlouhém uvážení, že přestávám sledovat tenis. Přečetl jsem si názory tenistek a všechny se shodly na tom, že tenis nehrají pro fanoušky. Hrají pro sebe, své rodiny a svůj úspěch. Toť vše. Není důvod to dál sledovat. Krejčíková vyhrála Wimbledon. A co z toho má normální člověk? Nic. Myslíte si, že když jí napíšete, pošle vám autogram? Nepošle, vykašle se na vás. Pro ni jsou důležitější recepce a reklamní smlouvy. Tenis je byznys a hráčky hrají pro sebe a své rodiny. Obyčejný fanoušek z toho má jen utracené peníze za lístky, kabelové televize a suvenýry. Tak funguje dnešní tenis k fanouškům. Mějte se pěkně.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
"Myslíte si, že když jí napíšete, pošle vám autogram?" -Tak jí do dopisu přidejte pětikilo či ideálně tisícovku a pak se nemusíte bát, že vám neodepíše!
Reagovat
Vlk-v-trave
Holky jsou aspoň v tomhle upřímné... na rozdíl od mužského představenstva:)
Holkám se vlastně ani nedivím... stačí projít TP komenty během lepšího turnaje, a 90 procent vpisů.... že jsou labilky, šeredy, kravky...atd.

A jestli jde o chlapy, tak 80. léta jsou nenávratně pryč... dost pochybuji, že se teď nějaký hráč bude loučit s kariérou posledním profesionálním zápase ve stylu Noaha... doby, kdy měli hráči opravdu kontakt s divákem...

https://www.youtube.com/watch?v=xcRvIMk6PnY

Kyrgios je sice zajímavá vyjímka, ale na něho není každý divák připravený,,, :))), ale jeho tažení Washingtonem, kdy diváci mohli rozhodovat jestli chtějí vidět na servisu zatáčku nebo Téčko... je jistě ve 21. století v tenisu pěkným počinem.

Držím palce s jiným sportem, ale nevím nevím... krom hokeje... a to ještě ne kdekoliv a cokoliv..:)
Reagovat
vavrinec
Má to jako Jára Cimrman s hudbou. Prvek očekávání a prvek zklamání.
Reagovat
Vlk-v-trave
Třebas vznikne nová operetka světového formatu :)
Reagovat
Pe3k
To je pravda, České tenistky dostávají neskutečnou bídu, hlavně v různých FB skupinách a samozřejmě i tady na tp.
Reagovat
Vlk-v-trave
Občas přečtu něco na toto téma a fakt žasnu... co si lidé dovolí... a ony se vlastně nemohou moc bránit.
Tam ani nejde o vulgarismy typu d.vka atd. ale osobní vyhrožování... nechutné... šílené...
Reagovat
Pe3k
asi neúspěšní sázkaři
Reagovat
Blondie
Mnoha pořád vadí úspěšné a bohaté ženy :-)
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Blondie
Každý může popírat realitu ;)
Reagovat
Pe3k
Já sem za celý život nepotkal nikoho, komu by vadily úspěšné ženy (napadají mě jedině neúspěšné ženy). Vnímej kontext o čem se to bavíme a netahej sem tyhle pseudofeministické žvásty
Reagovat
Blondie
Už ta základní chyba, kdy osobní zkušenost považuješ za všeobecnou realitu, vypovídá o hrozně moc věcech :D
Reagovat
Pe3k
Kde píšu, že osobní zkušenost považuju za všeobecnou realitu?
Reagovat
Vlk-v-trave
vypadá to tak, o jiných případech, něco ve stylu fanatiků Graff jsem neslyšel... nebo nečetl...
Reagovat
Blondie
Děkujeme za vaše vyjádření.
Myslím, že by takový hluboce osobní a rozhodný postoj neměl zůstat stranou pozornosti médií.
Rozepište tento komentář do cca 3 000 znaků, oslovíme top sportovní i společenské plátky, které se o tak relevantní pohled jistě poperou. Zanechte mi mail, pošlu vám cenovou nabídku za uhlazení a distribuci textu.

Reagovat
vavrinec
Reagovat
annah
Reagovat
Vlk-v-trave
NEWPORT - BIG 4 / 1st return won...

1. MOUTET, Corentin - 47.17%
2. PAUL, Tommy - 42.50%
3. VESELY, Jiri - 41.94%
4. KUBOT, Lukasz - 40.63%

Velká čtyřka Newporu vyhraných fiftýnů na returnu1 servisu, ...překvapil mě Jirka, který je teda dost vysoko... má tam sklap Feliho Lopéze. A ten zápas ho dostal vysoko:)

Umístění dalších českých hráčů.

19. RIKL, David - 33.96%
33. VACEK, Dan - 32.26%
184. HERNYCH, Jan - 25.80%
Reagovat
makro99
Ale ta nejdůležitější statistika tady pořád chybí - jaká je historická úspěšnost vyhraných zápasů v Newportu... hmm?
Legendární turnaj = triumf legendy
Reagovat
Vlk-v-trave
omlouvám se, více krát se to nestane

NEWPORT BIG 4 - / procentuální úspěšnost vítězných gemů...

1. VESELY, Jiri - 66.67%
2. JELEN, Eric - 66.18%
3. DIEPRAAM, Keith - 65.85%
4. ROSEWALL, Ken - 65.71%

NEWPORT BIG 4 - / procentuální úspěšnost vítězných zápasů...**

1. ROSEWALL, Ken - 100%
2. RUSEDSKI, Greg - 94.12%
3. SANTORO, Fabrice - 92.31%
4. WOODRUFF, Chris - 85.71%

**Nezávislá skupina GCFU (Grass Court Fans United) už 3 roky intensivně žádá o nápravu, neboť Ken Rosewall nebyl jediným hráčem, který tam byl 100%, ale bohužel zatím bezúspěšně. Neoficiálně první místo v Newportu pochopitelně zaujímají dvě velké tenisové veličiny... Jirka a Ken :)
Reagovat
makro99
no konečně...:)
po pravdě, byl jsem zvědav, jestli ještě někdo jiný má 100 %... a dobře, Kenovi, byť si nejsem jist, jestli vůbec někdy porazil GOATa, by se dal asi statut legendy taky uznat...
podstatné je, že ta předchozí titulková rovnice platí :) možná bych akceptoval to poslední "y" vložit do závorky...
Reagovat
Vlk-v-trave
Rosewallovi se podařilo porazit 8x Lejvra, z 32 zápasů, takže to není tak špatné... ale nevím jaký má h2h Jirka s Lejvrem... současná náhražka GOATa - aby bylo o čem psát - není pro Jirku nějaká výzva, to už víme:)
Reagovat
SydneyOpen
No byl to celkem pěkný výlet ale tak co, zažil Newport a při jeho první sezóně v ATP mu takové "klukoviny" nijak neuškodí ;) pozici ve stovce nemá úplně špatnou, nějakou dobu si tam určitě pobude a teď se připravit na OH
Reagovat
com
Ale tak hlavne, ze si zatrenoval pred olympiadou na trave
Na cerstvyho maturanta mu to teda moc nemysli
Reagovat
Yonaash
Tak maturita není o myšlení, ale o šprtání
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak hlavně je zbytečné s tímhle ultra plíškovcem ztrácet čas...
Reagovat
com
bylo lepsi kdyz si tu nebyl.. aspon tu nikdo nespamoval prispevkama na pul stranky jak to umis jen ty
Reagovat
Pe3k
infantilní paddy to dělá taky a ten navíc píše nesmysly na rozdíl od Vlka
Reagovat
Blondie
Nah, Come, ani Menšíkovi nefandíš?
Dyť je boží :)
Ten jednou ten GS vyhraje...
Reagovat
Vlk-v-trave
JAKUB

Nedivím se..., jde o jeden z nejnáročnějších turnajů... tráva, živý materiál, jiné klimatické podmínky vysoká vlhkost, odrazy kloužou více atd. atd. atd. atd. Kousek jsem viděl, a nedával to prostě...

Ještě 5 let zpět byl tenhle turnaj fakt ULTRA brutální... po změně travnaté směsi pouze BRUTÁLNÍ... ale i tak po změně, se tam ne jeden zkušený hráč slušně vysypal...
...třebas Djokovičovi, Nadalovi, a podobným bych nedával šanci ani na finále, na vítězství bych na ně nedal ani zlámanou grešli. V porovnáni s Wimbledonem a Británií je prostě mnohem náročnější...

Mimo to nehodnotím jeho účast nějak záporně... je to jeho věc, jestli si chtěl udělat výlet do muzea... byla to poslední možnost v jeho životě... vlastně mi je tím najednou hodně sympatický, a asi se stane, že dokonce budu mít rád nějakého toho čr hráče, a né jen z "povinnosti"... jak Berdycha...

Tak mrzí mě, že mu to úplně nevyšlo, ale víc mě fakt mrzí, že zmizí turnaj na trávě z USA, a tak nám zůstane jen kontinentální Evropa Holandsko, Něměcko, a ostrovní akce, Majorka a V.B.

Dále se obávám, že se tráva v tenise neudrží... pokud zavedou masters na Queens, tak to zlikviduje všechny ty malé turnaje...

Možná nastává fakt čas na nový sport, tedy klasický tenis na trávě... s jinými organizaceni, né těmi jak ITF, ATP, WTA, kteří dávno tenis prodali jak nějakou prodejnou...d... začít asi od nova, s jinými hráči... v měnším, žádne mega, giga akce, jak tomu chce medvěděv, djokovič a další, kteří stejně tenis chtějí změnit, zrušit na GS 5 seťáky atd. atd.

KUBO... u mně máš hodně plusů... ikdyž jsem doufal, že to budu psát trošku později... prostě u mně dobrý, co dobrý, velmi dobrý...
Reagovat
George_Renel
Menšík nebyl s to, dostat míček přes síť.
Reagovat
aligo
Fakt nerozumím tomu, jak to jako myslel
Reagovat
GaelM
Jediné rozumné vysvětlení, že chtěl ten turnaj ještě zažít než skončí. A zároveň to teoreticky mohly být dobré body kdyby se zadařilo, to obsazení mělo spíš úroveň lepšího challengeru, než 250.

Ale je to jedno, má 18 let a první oťukávací sezónu na ATP okruhu. I kdyby to byl jen mladický rozmar, no tak co, nic zlého se nestalo. Místo válení u moře ještě nabral další zkušenosti na trávě, kde těch odehraných zápasů není nikdy dost a v tomhle věku má cenu každý gem. A teď má spoustu času dopravit se do Umagu na olympijskou přípravu.
Reagovat
farr
Reagovat
Vlk-v-trave
Souhlasím, jen s tím, že to obsazení je často zrádné, neboť turnaj je to specifický, náročný na return atd..... ale jak jsem četl jeden rozhovor s Bublíkem tak, ten kdo chce začít klasiku, projít si muzeum, prvního místa GS v USA atd. tak prý nádhera... chtěl ho moc vyhrát, ale nikdy se mu to nepodařilo, a myslím, že měl víc zkušeností s trávou než Kuba, u mně Kuba teda hodně stoupl:))) ikdyž se mu to nepovedlo...
....za mně fakt velká škoda, že tohle je opravdu poslední ročník... když to porovnám s těmi tělocvičnami kde se často hraje a bohužel bude dál hrát, nebo těmi pseudo masters a 500vkama na staveništi, rozuměj antuka, kde i v Barceloně Nadal promachoval, bo sou tam díry jak na cestách v Afganistánu... tak tohle byl fakt classic tennis one...
Svět se už dávno zbláznil...
Ale KUBA určitě super...
Reagovat
Hector.Salamanca
Taky mě ten Newport hrozně mrzí, byl to jeden z mých oblíbených turnajů na sledování, ty podmínky tam byly vždycky tak náročný, až to bylo zábavný. Velká škoda.
Reagovat
com
tady nekdo koukal na pernikovyho tatu
Reagovat
horska.kraslice
Taky to tak vidím.
Reagovat
makro99
přesně, zažít
však ten J1rka to udělal úplně stejně; akorát pže je to trošku jinej formát, tak u toho zažití starýho travaře Feliciana vypráskal z kurtu, zapsal si další nesmrtelnou statistiku, a taky letěl domů...
Reagovat
Vlk-v-trave
:-)
dá se říct, že OH jsou jednou za 4 roky, a Newport je teď pro něj v situaci, jednou za život. Jirka nesnese jakékoliv srovnání... tam jen těžko někoho hledat:) Lejvr měl štěstí, že hrál dříve, jinak nevím, nevím...
Reagovat
makro99
je to tak :) a je to až neuvěřitelný, ty Jirkovy dominantní statistiky - třeba tady v Newportu:
procentuální úspěšnost vítězných zápasů:
1. J1rka 100 %
procentuální úspěšnost vítězných setů:
1. J1rka 100 %
procentuální úspěšnost vítězných gamů:
1. J1rka 66,67 %
Reagovat
Vlk-v-trave
Je až nepochopitelné jak se podceňuje motivace, přitom tolik popsaných papírů, hodin rozhovorů, příkladů Borg - BicMac, Fedal, Djokovič, atd.
Djokovič jak mantru opakuje, že bez Nadala, Federera by to prostě nedal, nikam by tak daleko nedošel... no ale co má říkat chudák J1rka, když nemá žádnou konkurenci...

Skvělým příkladem jeho tenisové dominace je právě Dubaj 22. Asi klíčový turnaj, kdy J1rka ztratil poslední iluze o konkurenci...

J1rka přijíždí na turnaj né příliš nadšený, 20kg váhy navíc, disciplína tréningů ve srovnání s Kyrgiosem, vlastně žádná... motivace už minimální, nechce se mu, ale je tam Král Returnu... prý budoucí GOAT...:)))
...po losování, kdy má ve QF Djoka v pavouku.... se nějak přemůže, dojde si tam a vystřílí krále returnu na přímých bodech i bez žádné a řádné přípravy...

Pouze neznalé může překvapit, že v stats. Dubaje22 je J1rka jasně první v Esech... 51... a to Djoka potkal ve QF, ne třebas ve finále...
...to úplně stačilo na jeho dominaci v tomto ročníku na přímých fiftýnech.

...ale bohužel, a nedivím se, po takovém zápase se ta motivace opravdu už těžko hledá...
Reagovat
makro99
ano, kultovní Dubai 2022......:) ta esa jsem ani nevěděl :) ale dost řečí, pže už JE TO TU - Veselý vyřadil rozjetého Delliena! druhá letošní výhra je tu :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevěděl jsem, ale nepřekvapuje mě, že vyhledává turnaje, kde jsou extrémně těžké podmínky...po Dubaji asi zajímavé řešení jak se něčím ještě motivovat...

Koukl jsem na výsledek, a musím říct, že jsem tady spíš skeptický, ten Dellien, který je žralokem takových turnajá uhrál sotva 6 gemů... myslím, že tohle moc J1rku nenakopne...
...ale uvidíme...třebas se stane zázrak...pokud bude hrát ve finále, je možné, že se něco v něm pohnulo,,,
asi takhle, jak bude ve finále naladím stream...:))) A ocením zda světová tenisová krize má ještě trochu šanci.
Reagovat
makro99
ajaj.. takovéhle falešné, prázdné sliby sem nedávno někde slyšel...
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
makro99
a Amersfoort je taky pěkný areál :) však i ten Novak tu má titul :)
Reagovat
Vlk-v-trave
hm...tak díky za info...tohle mi uniklo.

Já jsem se teď víc soustředil na toho Comesaňu, jestli je to opravdu antukové jelito a ukrytý talent trávy...a jo potvrdilo se:)))
Takže ho čeká těžký rok, nějak se udržet v top100, aby mohl hrát MD Wimbledonu.
prostě na té antuce nebo hardu se fakt ten dajving na saku nebo na BL, nebo v jeho případě kdekoliv na kurtu jen těžko dělá...
Ten Newport měl jet...:) Jasná chyba...
Reagovat
makro99
to ještě netušil, že je travař.. dyž byly přihlášky
Reagovat
makro99
kde s kým prohrál?
Reagovat
Vlk-v-trave
Hamburg, kvalda, vyficel easy ve dvou... Ugo Blanchet (161.v rankingu)
Jeste dostal sanci jako LL v MD, ale Cerundolo je opravdu na nej moc tezky kalibr na antuce.
Daleko mel k tomu, aby uhral aspon set... Cerundolo ho v tom prvnim trochu podcenil, hral leharo...i tak to stacilo...
Reagovat
makro99
hmm.. no nic, nastává čas Tiranteho.. týden, dva.. pár dní...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist