McEnroe: Djokovičova série je cennější než moje

18. 5. 2011, 10:39
Aktuality 38
V historických tabulkách mu s 42 vítěznými zápasy od začátku sezony v řadě patří zatím prvevství, současných 37 výher Novaka Djokoviče prý ale jeho rekord předčí. Tenis je dnes mnohem náročnější, upozorňuje John McEnroe.
Profily hráčů
Novak Djokovič

"Nebudu lhát, připomnělo mi čtyřiaosmdesátý rok," citovala McEnroea agentura AP. "Rekordy jsou tady od toho, aby se překonávaly. A také je třeba zdůraznit, že dneska je tenis mnohem náročnější, takže jeho výkon je mnohem úctyhodnější než můj," dodal.

"Navíc v roce 1984 se Australian Open hrálo až na konci roku. Takže můj první grandslam v té době byl French Open, kde jsem o neporazitelnost přišel," připomněl McEnroe finále s Ivanem Lendlem, v němž neudržel vedení 2:0 na sety.

Právě na pařížské antuce může Djokovič rekord slavného Američana překonat. "Z načasování mám velkou radost," řekl McEnroe, který má však pro Djokoviče vedle slov uznání také varování.

Srbský tenista sice na posledních dvou turnajích porazil ve finále světovou jedničku Rafaela Nadala na Španělově oblíbené antuce, podle McEnroea bude ale jejich případné měření sil na Roland Garros o něčem jiném.

"V pěti setech to bude mít s Rafou mnohem náročnější," řekl sedminásobný grandslamový vítěz. "Já tehdy v čtyřiaosmdesátém také Lendla na antuce před French Open dvakrát porazil, ve finále jsem pak vedl 2:0 na sety, ale prohrál jsem v pátém. Novak musí být opatrný, protože Nadal bojuje až do konce," dodal McEnroe.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Matti
tys mě nepochopil. Ja jsem tehdy Rafovi ještě nefandil.Viděl jsem ho poprvé hrát.Až jak mě v tom utkání proti Novákovi zaujal, tak se stal mým oblíbencem. Jinak si myslím, že není nic divného na tom, že jsem našim fandil.
Reagovat
smazaný uživatel
McEnroe má pravdu a asi každý, kdo trochu pamatuje jeho éru to ví. Je frajer za to, že to sám tvrdí, ale víc proto co dokázal a i dnes ještě umí. Tenis je jinde a vlastně ten zlom přišel s Lendlem. Do té doby hráči nemuseli podřídit tenisu úplně všechno.
Reagovat
smazaný uživatel
Ma McEnroe za to ze uznal, ze jeho snura nebola taka vynimocna, hoci dlhsia. Vela ludi, resp. hracov by si nepriznalo, ze dakto je lepsi pokial by neprekonal jeho rekord, cisla atd.,ale John to priznal este predtym nez Nole prekonal jeho snuru- ktoru vlastne ani nemusi prekonat, velmi nepravdepodobne ale moze vypadnut napr. 3-4.kolo na RG a neprekona snuru, preto fakt klobuk dole pred Johnom. Teraz som si pozrel s kym to hral vtedy John a ake turnaje to hral a je jasne ze tolko TOP 5 vitazstiev co uz ma Nole a tie dolezite turnaje 1 GS a 4 Masters tak to same o sebe je viac ako aj 50 zapasov rade na nizsiych turnajoch.
Reagovat
smazaný uživatel
Už i Slováci místo slova Top píšou nesmyslný paskvil TOP velkými písmeny?
Reagovat
Ananas
Zas to tolik nehrot nejsme na portále českého jazyka. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pane Broži!
Reagovat
smazaný uživatel
Ananásku, co je lepší? Nechat někoho psát měsíce a roky hlouposti, nebo ho opravit? U internetových plácalů mě fascinuje jedna věc. Oni snad ani nečtou články, ke kterým něco píšou! V životě jsem v článku o tenise paskvil TOP neviděl. Vždycky jenom Top nebo top.
Reagovat
Ananas
Máš pravdu že to je naprostej paskvil ale tak né každej si to uvědomuje. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak a je to úžasný, co dokázal - Djoko. McEnroe je frajer, že to takto řekl.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak a je to úžasný, co dokázal. McEnroe je frajer.
Reagovat
smazaný uživatel
...dobra slova
Reagovat
tito
přesné..
Reagovat
Matti
zcela přesně vím, jak to myslíš a v co doufáš. Stejně jako já.:-)
Reagovat
tito
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, proč tomu Nadalovi vlastně fandíte? To se vám jeho styl opravdu tak líbí?
Reagovat
tito
Matěji, nevím jak ostatní fandové- já pro vlastnosti ,kterých si cením na sportovcích nejvíce- vůli, cílevědomou práci na sobě, překonávání překážek, skromnost. Fandím Rafovi od doby, kdy začínal dominovat na antuce, kdy byly dehonestovány jeho výkony některými militantními fanoušky RF / naštěstí je jich menšina /, věštěna budoucnost neschopnosti vítězství na jiném povrchu...Takže i ten prvek outsidera tam byl. Fandit někomu, kdo demoluje ostatní a na koho se vylil kýbl talentu mne tak nerajcuje. Samosebou bych byl radši, kdyby se slabšími soupeři vyhrával rychleji :). Ale možná ho k této aktivnější hře donutí právě Novak- tímto směrem předpokládám půjde další vývoj Rafy .
Reagovat
smazaný uživatel
Dostáváš plusové body za kvalitní odpověď. :-))
Reagovat
Matti
Ja jsem paradoxně( paradoxně, protože jsem tehdy samozřejmě fandil našim) Rafovi začal fandit, když prohrál své jediné utkání v Davisově poháru proti Novákovi, tady u nás.Tehdy vlastně začínal. Všichni kolem fandili RF a vždy se smáli, že mi ( Rafovi) po French Open vlastně končí sezona. Prupovídky, že nikdy nic nevyhraje krom antuky atd. Nicméně se hluboce mýlili, nikdy nezapomenu na Wimbledon, kde Rafa vyhrál s Rogerem - tehdy jsem si to opravdu užil.
Reagovat
Matti
Samozřejmě mi tehdy učaroval svou sveřeposti, bojovnosti, odhodláním a schopnosti vydat ze sebe vše v kterémkoliv okamžiku a za jakéhokoliv stavu. To mu zůstalo dodnes. Jakkoliv ho letos Djoko dává, v Paříži Rafovi věřím, a ikdyž třeba prohraje, vím, že pro výhru se v nadsázce doslova roztrhá.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky to tipovali, prý Rafa nikdy nevyhraje grandslam na hardu. A když jim to na AO 2009 nevyšlo, tak zase tvrdili, že nikdy nevyhraje USO kvůli mnohem rychlejšímu povrchu.
Samozřejmě fandil "našim" :-D Berdyč nebo Rypoň jsou mi lhostejní jak na turnajích, tak při DC. Cechrep ve všech sportech je mi šumák, např. kopálisty a dřeváky nesleduju vůbec.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já se musím přiznat, že v tom jsem dost rozpolcený, a to už od doby soupeření právě McEnroea, Lendla a Borga. Jako ten, kdo tenisového talentu nedostal na rozdávání, jsem fandil Borgovi a po něm Lendlovi. Asi proto, že jsem si říkal "kdybych býval taky tak dřel, mohl jsem třeba být tam, kde oni". Na druhou stranu mne ale uváděly v úžas Johnovy kousky, ten jeho cit v ruce, se kterým se musel narodit. A tak když dnešní Lendl (Nadal) sesadil z trůnu dnešního McEnroa (Federera) - (obrazně prosím!!! nechci spustit flame na toto téma), byl jsem zklamanej. Nicméně teď v Římě mi bylo líto zase Nadala. I když bych - čistě z tenisově estetických důvodů - nechtěl, aby Nadal v nejuznávanějších historických tabulkách předstihl Federera, tak nějak jsem si podvědomě přál, aby Nadalova éra byla přece jen o něco delší. Nicméně, snad si někdo vzpomene, že jsem už po MC tvrdil, že Nadalova dominance na antuce minimálně pro tuto sezónu skončila.
Reagovat
VlS
Ale tady se nikdo na fandění českým sportovcům neptal, nechápu tuto reakci.
Reagovat
VlS
Já bych s tím hodnocením ještě počkal po RG, není nic nemožného, že se tam na antukový trůn vrátí (ale stejně možné je, že RG opustí třeba už v QF, v posledním zápasu s Andym k tomu zase tak moc nechybělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě? Mě rozesmálo slovo samozřejmě. Nic samozřejmého na přání prohry oblíbeného sportovce nevidím (třeba i v DC), někteří naši pseudovlastenci (např. ti vyšinutí hokejoví) by se mohli vrátit do 19. století, tam se takové národní cítění nosilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas se Stan_Borowitz. Právě McEnroe hrál prostě pohledně. Každý asi na prvním místě vzpomene servis - nevím, ale snad nikdy mu neletěl přes 200 jestli vůbec 180, údery bez přehmatu (stále stejné držení rakety) častokrát chytře umístěné, tahaný backhand atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak to víš? V první půlce 80. let se už měřila rychlost podání?
Reagovat
Stan_Borowitz
dokonce už daleko dříve, viz: "Tanner was famous for his big left-handed serve, which was clocked at 153 mph at Palm Springs in 1978 during the final against Raúl Ramírez." Jinak obecně, lidi dřív nebyli tak hloupí, jak si někteří dnešní mladí možná myslí. Tak třeba, kdy byla podle tebe poprvé změřena rychlost světla? A teď hupky dupky na Google...
Reagovat
Stan_Borowitz
ale aby nedošlo k nedorozumění, já nemluvím o antukovém trůnu, ostatně nevím, jak je definován (počet bodů z antukových turnajů?), ale o dominanci na antuce. To je trochu něco jiného.
Reagovat
VlS
Tak pokud tvá reakce směřuje ke konzumentům davové psychózy kolem hokeje, fotbalu nebo jiných aktivit (zpěv toho mladičkého klučíka v Superstar), kde davové šílenství propuká, tak to tak uveď a bude pochopitelné co a proč chceš říci.
Navážení se do Čechů jen tak vypadá že jsi Marťan, kterým asiČeši ukradly měsíc :-D, jinak ten hysterický výkřik nedává žádný smysl.
Reagovat
VlS
Oprava ........ukradli měsíc
Reagovat
Stan_Borowitz
"ukradli Měsíc" :-) Jinak ale veškeré toto davové šílenství je dnes čistě marketingový nástroj výrobců různého zboží, potažmo jejich agentur. S opravdovým fanděním či vlastenectvím má pramálo společného a také mi leze krkem. Nechci předjímat, ale podle mého názoru chce pan Brož říci, že je kosmopolita, který nechápe hodnotu jemného přediva vztahů tvořených společným jazykem, kulturou, historií, úspěchy i neúspěchy (mj. sportovními). Což je názor poněkud jednostranný a úplně stejně omezený jako třeba xenofobie, jen z opačné strany názorového spektra.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele myslím, že vím, exaktně to ale hledat nebudu, ale vidím i dnes na youtube a pamatuju spíše tu éru s Lendlem a pak Beckerem a nějaké to tehdejší srovnávání. Všechny jeho údery byly pomalejší než možná tehdejší průměr. A tehdejší průměr byl níž než dnešní průměr - teď mám na mysli rychlost všech úderů.
Reagovat
smazaný uživatel
Ad. Stan_Borowitz. Zajímavá teorie/praxe o fandění dříčům za dřinu a obdivování talentů za podívanou.

Ono i to "mohl dřít" mohlo být a je také o podmínkách. Můžeš běhat po schodech se zátěží dřít a dřít, ale tenisové údery se dají naučit jedině na kurtě a nejlépe s vedením. Podmínky k tomu jsou také nutné. Jsem přesvědčen o tom, že i Lendl u nás měl jiné podmínky než XYtý kluk s odhodláním a vůlí a trochou talentu. Tím spíš v době, kdy dostat se do "lepšího" tenisového klubu a uzmout trenéra byla záležitost protekce. Jsou potřeba tři věci talent, odhodlání a podmínky.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jistě. Ale nesmíme zapomenout na další nepostradatelnou složku, a tou je štěstí (v širším smyslu absence velké nebo trvalé smůly): Bez toho to taky nejde.
Reagovat
VlS
Nevím . ale myslím si, že Měsíc je název našeho měsíce Země, jako podstatné jméno označující vesmírné těleso obíhající planety (tuším že Mars má měsíců více, ale nejsem si jist) je měsíc správně, ale zase tak moc mi na tom nezáleží, nejsem jazykový purista.
Reagovat
VlS
Nechci ze sebe dělat někoho, kdo má vše v malíku a všechno ví, všude byl a všechno viděl, ale fandění sportovcům na národním principu je rozšířené všeobecně a rozhodně to není naše národní vlastnost z minulého století.
Myslím si, že jistá míra vlastní identifikace v kontextu určité skupiny (třeba národa, holovlavých nebo vlasatých) je přirozená a nemám vůbec pocit, že bychom jako Češi byli nějakými supervlastenci, spíše naopak.
Sejdou-li se někde na světě tři Rusové, tak je vidět, jak se okamžitě začnou snažit světovládnout a s američany to není o nic jiné a mohl bych pokračovat v podstatě všemi reálně velkými národy Francouzi, Britové, Číňané ................ i některými historicky přechodně trochu většími státy (Uhersko nebylo národní stát, jak to dnes nacionalisté podávají a jeho většinu obyvatel tvořily slovanské skupiny). Stoprocentně s Vámi souhlasím, že přístup pana Brože je jen jakási xenofobie naruby.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, já to pochopil tak, že náš Měsíc jsme my Češi kdysi ukradli Marťanům. Jako že dřív měl Mars měsíce tři, my jim jeden měsíc ukradli a udělali z něj Měsíc, a tím pádem jim zbyly měsíce dva. :-) A samozřejmě souhlasím, člověk se přirozeně identifikuje s prostředím, v němž vyrůstá a žije, kosmopolitismus je nestandardní a nepřirozený.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist