Mauresmová: Jsem tu outsider

28. 5. 2008, 12:01
Rozhovory 1
Ještě před pár lety bývala světovou jedničkou. Ty doby už jsou pryč, letos se francouzská tenistka Amelie Mauresmová trápí a i proto se na Roland Garros rozhodně necítí být favoritkou. Letos toho od sebe čekám méně, řekla po svém úvodním - vydřeném - vítězství nad Ukrajinkou Savčukovou.
Profily hráčů
Amelie Mauresmová

Dnes jste tři hodiny čekala na zápas, pak znovu musela čekat další tři hodiny... Zvládla byste dřív podobnou situaci tak dobře?
Myslím, že už jsem podobné situace zažila, ať už tady, nebo ve Wimbledonu. A většinou mi to nevadí, moc se tím nestresuju. Takhle to chodí každý rok, myslím, že zrovna loni se to stalo. Možná, že když je člověk hodně mladý, tak neví co dělat, mně to nevadí.

U nás se moc těšíme na novou střechu ve Wimbledonu. Víte něco o tom, že by měla být i tady?
O nějakých plánech jsem slyšela, ale nevím přesně, jak jsou s tím daleko. Určitě bysme ji tu taky rádi měli, i když by to trochu změnilo podmínky na kurtu, řekla bych. Uvidíme. Ve Wimbledonu to bude letos nebo za rok, že?

Příští rok.
Tak uvidíme, jaká to bude změna.

Co je horší: deštivý den ve Wimbledonu, nebo deštivý den tady?
No, ve Wimbledonu mám dům dvě minuty odtamtud a můžu se tam vrátit, takže tam to mám asi jednodušší.

Omlouvám se, jestli se vás už někdo ptal, ale co si myslíte o rozhodnutí Justine (Heninové)? Byla jste překvapená?
Určitě mě to překvapilo, když jsem večer viděla tu tiskovou konferenci, na které vystoupila a řekla, že už toho bylo dost. Že se občas musela přemáhat, aby trénovala nebo hrála zápasy a stresovala se a tak. Překvapilo mě to, je hodně mladá na to, aby ukončila kariéru. Ale ona už v tenisu dokázala skoro všechno a možná chce zkusit něco jiného, jiný život. Tohle je práce na 24 hodin denně, takže toho asi opravdu měla dost. Ale určitě mě to překvapilo.

Když je to tak náročné, vás nikdy nenapadlo: "Zítra skončím"?
Ne, nikdy jsem nepřemýšlela, že zničehonic skončím. Je to spíš proces. Ale loni už jsem to zvažovala, ptala jsem se sama sebe, jestli mám dost energie a jestli tomu pořád chci tolik obětovat. Takovéhle otázky jsem měla v hlavě a odpověď jsem na ně ještě nenašla.

Nedávno jste měla bolesti, jak jste se cítila dnes?
Docela to šlo, hlavně ve druhém setu, kdy jsem se snažila zrychlit servis. S ním jsem před turnajem měla největší problémy, proto jsem ráda. Myslím, že je to čím dál lepší.

Během utkání jste vypadala hodně uzavřeně. Nepřipustila jste si, že můžete prohrát?
Ne, tohle mě ani na chvíli nenapadlo. Soustředila jsem se, nechtěla jsem zápas ztratit. To je můj způsob, jak se na utkání soustředit.

Vypadalo to, jako by se zápas skládal ze tří různých částí...
Ano. Třetí set byl úplně jiný než první dva, to určitě.

Co jste si na jeho začátku říkala?
Nechtěla jsem jí darovat laciné body, protože od stavu 2-2 jsem jich takhle ztratila hodně. Chtěla jsem se rychleji pohybovat a dělat co nejméně chyb.

Jak byste srovnala letošní ročník s těmi předešlými? Teď jste v pozici outsidera...
Ano, jsem tu outsider. Proto taky od sebe méně čekám. Jdu od zápasu k zápasu, to jsem sice dělala i dřív, ale teď je to ještě pravdivější.

Jak si tedy přijdete na kurtu?
Nejsem tak napjatá. Nejsem tolik pod tlakem.

Po všech těch zdravotních problémech, které jste měla, umíte si tenis ještě užívat?
Ano. Správná otázka, to je totiž důležité. Jak jsme předtím mluvili o Justine, to je to, co podle mě už dlouho necítila, použila dokonce slova "utrpení a bolest". Já jsem se takhle ještě nikdy necítila. Být na kurtu mě pořád baví.

TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
myslím,že Amélie je skvělá,ať se jí daří nebo ne...obdivuju ji
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist