Matka Djokoviče: I ostatní synové měli velký talent, vše jsme ale obětovali Novakovi

13. 5. 2020, 14:36
Aktuality 37
Dijana a Srdjan Djokovičovi mají tři syny. Matka tenisových bratrů v premiérové epizodě seriálu "Matky šampionů" pro srbský deník Blic hovořila o tom, že oba vše obětovali Novakovi a na ostatní dva syny se nedostalo. Neměli tak ani možnost naplnit svůj možná velký potenciál a být tak úspěšní jako jejich starší bratr. "I ostatní synové měli velký talent, vše jsme ale obětovali Novakovi," přiznala Dijana.
Profily hráčů
Novak, Marko a Djordje Djokovičovi

Novak Djokovič je aktuální světovou jedničkou. Na trůnu dohromady strávil 282 týdnů, delší dobu kralovali mužskému světovému hodnocení už jen Roger Federer (310) a Pete Sampras (286). Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu má na kontě 17 grandslamových triumfů, v počtu grandslamových titulů figuruje na třetím místě za Federerem (20) a Rafaelem Nadalem (19).

Na kalendářní grandslam sice nikdy nedosáhl, ale byl prvním od Roda Lavera, kdo ovládl čtyři grandslamové turnaje v řadě (Wimbledon a US Open 2015, Australian Open a French Open 2016). Právě před čtyřmi lety na pařížské antuce zkompletoval svou sbírku grandslamových trofejí, navíc je jediným hráčem v historii, jenž dokázal ovládnout všech devět podniků série Masters.

Djokovič ale třeba nemusel být tak úspěšný, kdyby mu jeho rodiče neobětovali úplně vše. První hráč světa má totiž dva mladší bratry - Marka (28) a Djordjeho (24).

"Vše bylo o Novakovi. Jeho dva mladší bratry jsme zanedbávali, protože jsme naše plány často měnili kvůli Novakově kariéře. Marko a Djordje jednou měli jet na tenisové soustředění do Barcelony, nakonec ale nejeli, protože celá rodina letěla do Miami, abychom byli s Novakem a jako rodina ho podpořili. Potřeboval nás, potřeboval cítit naši podporu. Nakonec se dostal až do finále," vzpomínala matka Dijana.

I Marko a Djordje byli dle Dijany velmi talentovaní, ale svůj potenciál nikdy nenaplnili. Marko se v žebříčku ATP nejvýše vyšplhal na 571. místo, Djordje se nejvýše objevil na 1463. pozici.

"Poté co se Novak v Miami dostal do finále, tak nastal zlom. Rozhodli jsme se mu obětovat vše. Je mi to líto, protože i Marko a Djordje měli velký talent, ale nemohli jsme si finančně dovolit podporovat i je. Navíc jsme už neměli sílu to všechno, co jsme s Novakem podstoupili, absolvovat ještě dvakrát."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
Novak je pes
"Připomněla též, že syn je tak jako ona silně větřící"

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1394560-za-co-koupit-detem-chleba-byla-jsem-zoufala-priznava-po-letech-djokovicova-matka.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null#hp-sez
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi nestastné vyjadrenie, ktore prináša mnoho otáznikov. Velmi zle sa po nom musi citit kazdy clen rodiny.
Reagovat
Nola
tak, je celkom blbe sa takto vyjadrit, ked cela rodina uz bola v tom case financne zahojena a kludne mohla najat tych najlepsich trenerov obom bratom... keby, bolo keby.... malokedy sa v rodine rovnocenne uplatnia surodenci, vynimka ktora potrdzuje pravidlo je akurat Serena s Venus, trebars aj Dom ma mladsieho brata tenistu a ten sa pohybuje niekde dole na rebriku, bratia Murrayovi, sestry Radwanske a mohla by som pokracovat
Reagovat
sojka1
to ale snad vypovida o nestejnem nadani, povaze atd, nikoliv o odlisne angazovanosti a podpore rodicu, co vim, daji svym detem stejnou - podobnou sanci, at se vyprofiluji... tohle je totalni ulet. Podporeny prohlasenim, ze kluci byli take talentovani, neco silenyho, protoze sileni jsou!
Reagovat
Nola
bratia sa napriek vyjadreniu matky, celkom slusne znasaju, inak by predsa nedokazali pocas pandemie zit pod jednou strechou.....
ktovie, ci nema vycitky, ale tie maju zrejme pramalo spolocne s tenisom a takto sa im chce prostrednictvom medii ospravedlnit
Reagovat
Kozoroh
Já myslím, že s talentem Marka A Djoleho to tak horké nebude, jejich máma je označila za velké talenty, protože to je jejich máma.
Reagovat
smazaný uživatel
S financiami zrejme narazala na fakt, ze ked mali chlapci napriklad vek 10-7-6 tak isli vsetky prachy na 10 rocneho Novaka..

Ked sa stali milionármi, predpokladam, ze mladsi uz boli v puberte a to je naozaj neskoro na nejaké dramatickejsie zmeny.
Reagovat
sojka1
urcite to tak myslela, ale u toho nejmladsiho bratra je vetsi vekovy rozdil, o 6 let.... ja bych to pochopila, kdyby mladsi kluci treba vubec nehrali, byli kopyta, meli jiny zajem, ale v te rodine se vsechno tocilo okolo te jejich modly a oni se v ni taky jiste vzhlizeli, byl vzorem a urcite chteli byt jako on.... smutny. Ale jestli maji mezi sebou normalni a hezky vztah, jsou zachraneni... :-)
Reagovat
sojka1
a jeste me napadlo, jak Srbum vubec nerozumim, ze jsou kluci tak zmasirovani a na brachu hrdi, ze na sebe ani nemysli... no... nooo.... ;-)
Reagovat
Nola
trebars ja som aj toho nazoru" kazdy nech si najskor zametie pred vlastnym prahom"
Reagovat
sojka1
nerozumim.... a neni to u tebe poprve, pritom byvam docela bystra.... :-)))
Reagovat
Nola
tak polopate :

najviac sa rypu v cudzich zivotoch prave ti, ktori maju co skryvat
Reagovat
sojka1
ale to rceni a jeho vyznam samozrejme znam, jen mi neni jasne, co spolecneho s rodinou Djokovicovych mam na svem prahu ja.... :-))
Reagovat
Nola
plati to vo vseobecnej rovine, nebolo to adresovane konkretnej osobe
Reagovat
sojka1
takze obecne, protoze jde konkretne o Djokovice.... ;-)
Reagovat
Nola
ano, aj nie....
Reagovat
Fandina
Já Srbům také nerozumím, ale dovedu si představit, že jim nevadí, že je brácha úspěšnější a oni ne. A nemusí jít ani o hrdost. Pamatuji na vyprávění rodičů, že v dřívějších dobách to tak chodilo, že když byla vícečlenná rodina, tak většinou ten nejstarší dostal dům, firmu, hospodářství a ostatní děti šly do světa. V uvozovkách a ani to nikomu nepřipadalo divné a necítili se nějak odstrčeni.
Reagovat
smazaný uživatel
Zas na druhu stranu si myslim, ze keby bol jeden z bratov aspon z 90% tak talentovaní, mal odhodlanie, vysledky); tak s menom Djokovic by sa ho isto niekto chytil a extra treningy mohol mat ako bonus s Novakom. Boh vie ako to bolo. Nemyslim si, ze ich rodicia odstrihli, napriek tomu, ze to sama matka tvrdi.
Reagovat
Marduch
Sojko sorry, ale prijde mi, ze ulitavas. Modla, sileni rodice..asi uleva, vid;-) Trochu soudnosti. Jo fotrik je samolibej tluchuba. Nicmene, kdyz mas ze tri kluku nejstarsiho, co ma od tenisovych kapacit vyjimecne reference a jako matka to i intuitivne citis, pritom doma drete bidu s nouzi, jen aby se alespon jeden z nich, ten aktualne nejnadejnejsi, mohl pokusit o velkou karieru, tak se nezlob, tak snad prirozene, ze na nej vsadis. Uvedom si taky, ze v Srbsku panovali a stale panuji uplne specificke pomery. Tehdy po obcanske valce, ponizena zeme, dodnes mafie, nizka zivotni uroven drtive vetsiny lidi. Zajimalo by me, kolik lidi tady na TP ma o ty zemi skutecne sajn, jak se tam zije.
Reagovat
FulnekUltras
zajímalo by mě, kolik lidí tady má šajn, jak se skutečně žije třeba i v Česku
Reagovat
sojka1
chtela jsem ti seriozne a celkem uprimne a vstricne odpovedet, ale vzhledem k agitce, kterou tady soudruh, jak je jeho dobrym zvykem, prave zahajuje, uz nemam zajem....
Reagovat
smazaný uživatel
Ja mam zhodou okolnosti kopu srbskych kolegov, na Belehrad nedaju dopustit. Bol som tam a uz to nie je taká diera. Samozrejme citia velku krivdu ako krajina, voci USA a celkovo stradaju na reputácii.
Reagovat
Nola
mozno, nad touto alternativou som sa nezamyslala....
len mam pocit, ze by nemala velmi rozpravat do medii, lebo sialena rodina....
Reagovat
smazaný uživatel
Rodičov si clovek nenavyberá. Vobec nemam s tymto problem a nebudem si na nich ulavovat.

Co sa obsahu týka, pravda bude zrejme skor niekde tam, ze Novak bol extra talentovany a bratia talentovaní. Pozornost sa sustredila prirodzene na Novaka. Mama si týmto zbytočne podpílila konár pod vlastnou familiou, velmi nestastnym vyjadrenim.
Reagovat
George_Renel
Když už to udělali, měli si to nechat pro sebe. Staví je to do špatného světla.
Reagovat
Patik
?Videla som veľa zápasov, ale minuloročný Wimbledon bol najťažší. Na štadióne, kde všetci fandili Rogerovi Federerovi, sme boli pre Novaka iba hŕstkou fanúšikov. Rozčuľovalo ma to, pretože Federer bol trochu arogantný. Keď mal dva mečbaly, chytila som svoj kríž od rieky Don. Som veriaca, amulet nosím stále, často ma v ťažkých chvíľach zachránil. Povedala som si: ?Nole, môžeš to dokázať, dokázal si to dvakrát, môžeš to dokázať znova.? Urobil to. Bol spasený Bohom. Novak tiež verí v Boha, cíti sa vyvolený. Nosí kríž, ktorý mu prináša pokoj a šťastie. Je z gréckeho kláštora Hilandar. Modlí sa ráno a večer,?
Reagovat
annah
No nazdar. Ta musi být podobně ujeta jako ten její bláznivý manžel...jehož arogance je do nebe volající.
Reagovat
Krisboy
Šílená rodinka :)

Fotřík zakomplexovanej nácíček, matka náboženská fanatička. Může se ještě někdo divit, že je Novak takovej, jakej je? :D
Reagovat
dappe
Jako ve srovnání s rodiči Federera a Nadala to je šílený kontrast. Ti také samozřejmě fandí, ale čiší z nich úplná pohoda, nadhled. Nutno podotknout, že ze srbských rodičů to jde vidět na první pohled, mimořádně nesympaticky působí a s velkou pravděpodobností i jsou.
Reagovat
smazaný uživatel
On možná Djokovič a jeho tým nejsou špatní lidé.

Ale valné většině fanoušků včetně se brutálně nelíbí jejich srbské nátury a povahy. A ty jejich kecy tomu taky nepomáhají. Hlavně ten jeho střelený fotr s matkou, to je fakt něco.

Pak se podíváš na facebook a 90% komentářů pod články ATP ve který figuruje Djokovič, jsou od srbských pomatenců ve stylu Ajde Nole, Nole GOAT, Nole KING, Nole Forever.

To je šílený fanatismus.
Reagovat
brixner
No, když to vlóni Srb tak nešťastně uhaluzil, probudilo se moje druhý já...Rozšlapal sem sotva votevřený hábéčka a vzteky přestal na půl dne hulit, na což Čenda zareagoval tím, že mu spadla sanice, což von považoval za úsměv, jenže já přece nepřemejšlim jako nějakej blbej čokl, takže sem ho dokopal tak, že vylez nahoru na ikeáckou skříň a schoval se za květník s ňákou uschlou kytkou. Tam sem na něj už nedošáh, ale klepal sem se furt po celym těle, nepomohlo ani dvěstě kliků, tak sem popad MeinKampf,nabifloval se tři vostrý vodstavce a vyrazil za sousedkou. Po votevření dvéří sem nasadil pohled jako antikrist,což vona považovala za výzvu, páč si hnedky rozepnula dva knoflíky u blůzky v domění, že mě její nulky zase rozpálí do ruda, jenže já byl rozpálenej do běla a to je rozdíl, takže sem jí docela vostře vodstrčil a hnal se k lednici, která,jako vobvykle, prázdná nebyla a já jí během chvíle tu čest dopřál a pak sem nasraně vodešel, sice s plnym bachorem a zadarmíko, ale pořád s hroznou křivdou kvůli tomu, že v Londýně tu trávu přistřihli ňák blbě a můj idol a miláček a naprosto nazpochybnitelnej GOAT naprosto nešťastně a nespravedlivě prohrál! Já ty svoje křivdy nesu fakt těžce, ale nakonec sem asi za měsíc vyměk, i když to v sobě budu mít asi už nafurt :-))
Reagovat
annah
Taky tu křivdu nesu dodnes velmi těžce a taky jsem tehdy měla chuť do něčeho kopat. (Do Čendy bych teda ndkopla nikdy :-))
Ale přiznám se, že závěr toho strašného finále jsem nikdy neviděla, o předávání trofejí nemluvě. Jakmile Fedex neproměnil druhý mečbol, věděla jsem, že je to v háji, že teď už si Nole šanci vzít nedá. Vypla jsem televizi a výsledek jsem si pak dodatečně přečetla. Vidět to v přímém přenosu bych nezvládla. Jiné Rogerovy prohry přitom zvládám celkem statečně. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
uplne vam rozumiem,ja som si tiez Roddickovu prehru z W 09 doteraz nezreprizoval:)
Reagovat
sojka1
ja jsem ten zapas vubec nevidela... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě by zajímalo, jaký mají vztah bratři Novaka k rodičům. Mám ve svém okolí dva podobné případy a většinou to končí tak, že se rodičům ozvou max. na Vánoce.
Reagovat
Mantra
přesně mě napadlo vlastně to samé, to nebude "zdravá rodina" i když na tom balkáně to nějaký euráky zalepí :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist