Martincová už zná trest za nedávnou diskvalifikaci

14. 2. 2017, 09:28
Aktuality 54
Tereza Martincová už ví, jaký trest ji čeká za dva týdny starou diskvalifikaci na turnaji WTA Premier v Petrohradu. Česká tenistka za svůj výrok na adresu umpirové rozhodčí přijde o všechny body, finanční odměnu a navíc bude muset zaplatit pokutu. Dvaadvacetiletá Martincová se zkusí proti rozhodnutí odvolat.
Profily hráčů
Tereza Martincová

Tereza Martincová byla ve druhém kole kvalifikace turnaje WTA Premier v Petrohradu proti Elise Mertensové blízko k výhře. Nadějný náskok ve druhé i třetí sadě však promrhala a nakonec byla diskvalifikována.

Česká tenistka měla pocit, že umpirová sudí je celý zápas proti ní. "Když jsem zabila dobrý míč a lajnovej řekl, že to byl dobrý míč, ona ho opravila na aut. A naopak pokud lajnovej zahlásil aut soupeřky, ona ho opravila na dobrý míč. Vše vždy proti mě," hájila se Martincová.

Za stavu 5-5 30-30 ve třetím setu došlo znovu k opravení výroku lajnového. Tehdy už ve vypjaté chvíli Češka neudržela nervy a pronesla směrem ke své kamarádce v hledišti Michaelle Krajicekové: "Můžu jí dát do držky?"

Asi by se nic nestalo, jenže mezi lajnovými byla náhodou i Češka Nikola Švárová a běžela umpirové rozhodčí slova Martincové přetlumočit. "Nikola jednala naprosto správně. Čárový rozhodčí nejen může, dokonce musí takovou situaci hlásit. Je to jedna z jeho povinností, která je zapsaná i v jejich kodexu," uvedl Jan Smíšek, šéf českých rozhodčích.

Vedení WTA rozhodlo, že Martincová přijde o všech 13 vybojovaných bodů za postup do druhého kola kvalifikace, nedostane ani cent z prize money ve výši 1 650 dolarů a navíc musí zaplatit pokutu 1 500 dolarů.

"Zkusím se odvolat a na konci roku uvidím, zda bude protest úspěšný a peníze mi budou vráceny," uvedla Tereza Martincová pro Tenisový svět. Aktuálně 173. hráčku světa nyní čeká turnaj WTA v Budapešti a poté v Kuala Lumpuru.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

54
Přidat komentář
brixner
Já bych tu rozhodčí poslal někam do lágru, co s ní...
Reagovat
blixa
Změkčilý humanisto ! Sežrat psoj !!! ;-)
Reagovat
brixner
Miláčku Blixo, ty nikdy nezradíš :-)))
Reagovat
Alexandria
Mrzi ma,ze som sa takto "sekla"-XYZ-krat pardon,B.Paire hral dobre,ale...!Prehral,teda postup v troch setoch Marin Cilic
Reagovat
Alexandria
-oprava B.Paire vs M.Cilic 7:5,3:6,2:6,postupuje M.Cilic,pardon
Reagovat
Alexandria
B.Paire vs M.Cilic Rotterdam 7:5,6:3,6:2,v prvom sete bol B.Paire napominany
Reagovat
Frick
Je fajn, že se hrajou na 3 vítězné i "pouhé" ATP 500 :o)
Reagovat
smazaný uživatel
No budou mít Arabáči co dělat aby to vůbec odehráli
Reagovat
Hector21
to je pěknej washout...to budou hrát tři týdny...
Reagovat
smazaný uživatel
Kiki válí
Reagovat
Fandina
Jestli jsem to dobře pochopila, tak Nasťu trénuje bratr Goffina.
Reagovat
Hector21
bývalý trenér Petkovič
Reagovat
Alexandria
A.Pavlyuchenkova vs J.Jankovic 6:1,6:4
Reagovat
EllNino
Nemáte stream ? Někam se ztratil ...
Reagovat
Fandina
http://www.sportingvideo.org/20170212/vv58a03186dbb628.67306376-1581501.html

http://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?g=c2JyY3ZsK2FuY3VkcWdZ&c=en&i=eWl6aXFnc2hxZQ%B9f%B9f&hc_location=ufi
Reagovat
EllNino
už zase naskočil, viděl jsem poslední gem, no aspoň, že to má Nasťa ve zdraví zasebou dneska :D
Reagovat
blixa
Je to nějaký divný. Fakt by mě zajímalo, co ta udavačka lajnová vlastně řekla hlavní. Protože ten trest je údajně za urážku, což je úplný nesmysl. Mohl by být za vyhrožování, ale i tak by udavačka musela lhát asi ve smyslu "říká, že ti dá do držky", což neodpovídá pravdě. Nešlo ani o urážku, ani o vyhrožování, to by to muselo být formulováno jinak. Udavačka je zřejmě i lhářka.
Reagovat
misa
"Nikola jednala naprosto správně. Čárový rozhodčí nejen může, dokonce musí takovou situaci hlásit. Je to jedna z jeho povinností, která je zapsaná i v jejich kodexu," uvedl Jan Smíšek, šéf českých rozhodčích.
Reagovat
smazaný uživatel
asi to bude v té interpretaci. Jestli to bylo tak, jak je psané v článku, tak je trest bláznivý
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, je otázkou, co vlastně lajnová řekla hlavní rozhodčí, že okamžitě následoval distanc.
Reagovat
Fandina
Je to divné. Paradoxní na tom je, že kdyby tam ta česká lajnová nebyla, tak se nic nestane. Samozřejmě, že Tereza by neměla takhle mluvit.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to smůla, stejně jako šlápnutí do h..,když je kolem spousta místa, ale mně hlavně chybí vžití se do situace hráčky. Snad ty ženský taky někdy dělaly sport
Reagovat
FulnekUltras
Švárová působí, že si něco zkrátka potřebuje vykompenzovat. Už tady bylo (tommr) řečeno, že mj. kanadský spratek z DC mít žádný větší problém - bohužel - zřejmě nebude.
Reagovat
Alexandria
Mali by pokracovat zapasy zien v Dauha.Som zvedava, ktora bude zajtra superkou K.Pliskovej,ci M.Brengle,alebo C.Garcia,ako sa dnes bude darit Garbine Muguruza Blanco
Reagovat
tommr
pořadatelé už dnešní program seškrtali takže Muguruza se už dneska na kurt určitě nedostane ...
Reagovat
Frick
Co je to proti tomu, ze už ze sebe nikdy nestrhnete nálepku praskáčský svině. Prostě tady se ukáže charakter. Věděla, že může Teryně ublížit, věděla, že si toho pokojně mohla nevsimnout. I tak neodolala. Zlej člověk.
Reagovat
Stan_Borowitz
podobná situace z US Open před pár lety.

Výrok Martincové adresovaný do publika v řeči, které nikdo až na jednoho člověka nerozuměl: "Můžu jí dát do držky?"

Výrok nejmenované hráčky přímo k lajnové rozhodčí v řeči, které rozuměla tato rozhodčí, hlavní rozhodčí na umpiru a přes 90 % lidí na stadionu: "I swear to God I'll fucking take the ball and shove it down your fucking throat" (v překladu: Přísahám Bohu, že kurvva vezmu ten balón a narvu ti ho do tvýho zkurvenýho krku)"

Postoj Martincové hned po incidentu: omluva a lítost

Postoj nejmenované hráčky hned po incidentu: "An apology from me? How many people yell at linespeople? I see it happening all the time. I don't know how many times I have seen that happen. I am a professional. I'm not the beggar, like, 'Please, please, please, let me have another chance,'" (v překladu: "Proč bych se měla omlouvat? Kolik lidí křičí na lajnové rozhodčí? Ani nevím, kolikrát už jsem to viděla. Jsem profesionálka. Nebude se přece doprošovat, nic jako 'Prosím, prosím, prosím, dejte mi ještě jednu šanci...' "

Trest pro Martincovou: okamžitá diskvalifikace, ztráta odměny 1650 USD a bodů, pokuta 1500 USD.

Trest pro nejmenovanou hráčku: napomenutí v zápase, odměna 300 000 USD a body jí zůstaly, pokuta 10500 USD.
Reagovat
smazaný uživatel
to by chtělo poslat na patřičná místa
Reagovat
skott
A kam by si chtěla psát? Tohle je naprosto hloupé porovnávání hrušek s jablkama.
Serena byla potrestána na grandslamu, Martincová na turnají WTA. Obě organizace mají své vlastní řády a systém a výši pokut. Sereny pokuta byla maximální možná v rámci turnaje (deset tisíc dolarů), navíc pozdějí po dalším vyšetřování byla potrestána zástupci grandslamů rekordní pokutou 82500 dolarů a dvouroční podmínkou, který by ji v případě jakéhokoliv prohřešku připravila o následující GS. Nikdo jiný do té doby na grandslamu takový terst nedostal včetně McEnroea, Kricksteina apod.
Stejně tak armgumentovat výší výdělků je podobně nesmyslné, to je jako kdyby měli paltit jiné pokuty za přestupky na silnici pro bohaté a chudé... to kolik si hráčka vydělá na prize money zkrátka není vůbec podstatné.
Reagovat
VlS
Tak to jsem ani nevěděl, že jí až tak nakopali zadek. Tak zaplať pánbu. Hulvátství do sportu nepatří a do tenisu tuplem. Byla chyba, že kousky Mc Enroa a Connorse a pár dalších bouřliváků nebyly trestány razantně a hned.
Reagovat
skott
+ ještě by jí ta dodatečná pokuta byla zdvojnásobena v případě dalšího prohřešku, ale to už je detail.
Jen jsem chtěl říct, že porovnávat tresty na ITF akcích s ATP a WTA nemá smysl, protože o nich rozhodují jiní lidé podle jiných pravidel. Například grandslamy nějaké body do žebříčku prakticky nezajímají.
Reagovat
turista
No jo, tehdy se to tolerovalo. Navíc Connors a McEnroe tehdy byly megahvězdy.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo tak to s tou dodatečnou pokutou jsem taky nevěděl, o podmínce ano, ale tu jsem do toho nechtěl tahat.

Samozřejmě, že je to porovnávání hrušek s jabkama, ale i to má za určitých okolností smysl. Můžeme třeba srovnávat přístup dodavatelů jablek a dodavatelů hrušek v případě, že je nějaké jablko shnilé.

Především ten výrok Sereny, bez ohledu na to, jestli ho pronesla na podniku WTA nebo ITF, byl na okamžitý zákaz činnosti, a oni ji ani nediskvalifikovali v zápase...
Reagovat
VlS
jo, souhlas. Už nevím, kdo byl na umpire ( Čičak?), ale na USO disknout Wiliamsku, to chce teda guľe vod Valacha, on i ten trestným bodem uzavřenej zápas chtěl slušnej kus odvahy.
Reagovat
smazaný uživatel
https://youtu.be/2Pg1AYtaL-Q
Reagovat
Stan_Borowitz
Všimněte si, kolegové, jedné velmi zajímavé skutečnosti na tom videu. Pokud dobře vidím, na rozdíl od "aktivistky" Švárové, tahle lajnová rozhodčí neběžela Serenu udat sama o sobě, ale až na vyzvání z umpiru...
Reagovat
turista
No jo ale Serena je megahvězda a Tereza Martincová proti ní ve světovém tenise neznamená nic.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pardon, ona nejmenovaná hráčky byla taky diskvalifikovaná, to jsem přehlédl. Ale body a prachy jí, pokud vím, zůstaly, takže i po pokutě byla pořád 289500 USD v plusu...
Reagovat
Krisboy
Myslím, že nejmenovaná diskvilafikována nebyla, dostala trestný fiftýn, který znamenal konec zápas, páč to bylo při mečbolu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vlastně jo, máš pravdu, tak to bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak, ale vcelku oprávněné nazlobení, přešlap jí nikdy nikdo neprokázal, lajnová byla úplně mimo v tak vypjatém momentu
Reagovat
VlS
Ale o to nejde. U Terezy taky nevíme, jak to s těmi auty bylo. Tady jde o to, že se takhle hráč prostě chovat nesmí.
A jsme znova u toho - hvězdám toho projde o hodně víc, než no name. A to je principielně blbě.
Reagovat
smazaný uživatel
když hráči vezmeme emoce, tak to pak bude nuda k nekoukání.
Trochu vžití do situace hráče by neškodilo
Reagovat
smazaný uživatel
"warning" je O.K., mírnit se musí, ale taková "jatka" kvůli"prdu"??
Reagovat
Fandina
Ono to je i o tom, že i ti rozhodčí jsou součástí mače a i ti mají emoce a dělají chyby. Chtít po hráči, aby byl andílek a přitom klidně může rozhodčí škodit a ovlivňovat zápas také není fer.
Reagovat
Fandina
Tím samozřejmě neříkám, že se to děje a rozhodčí škodí. Jen, že jsou chybující.
Reagovat
Stan_Borowitz
ohledně záznamu z toho incidentu, kde je vidět a slyšet, co ona hráčka říká:

"Sometime after this event, the U.S.T.A. put a ban on the use of this footage, requiring news organizations to seek permission first from Serena and then the U.S.T.A. Few media outlets would dare step on the toes of the U.S.T.A. and reuse this footage without permission."

V překladu: "Po nějaké době od tohoto incidentu vydala USTA zákaz používání tohoto záznamu, v němž se po médiích požaduje, aby si vyžádaly nejprve souhlas Sereny a následně i USTA. Opravdu jen málo médií by si trouflo šlápnout USTA na kuří oko a použít tento záznam znovu bez souhlasu..."
Reagovat
smazaný uživatel
Za "běžnou větu", kterou asi použije kdekdo(jen nemají takovou smůlu na lajnovou), potopit hráčku ve vypjaté vyrovnané koncovce a znemožnit start ve vysněném Premieru, odebrat vydřených 13 bodů a ještě připravit o 3150 USD hráčku, která sotva pokrývá náklady na cestování ??? Kde to ti papaláši žijou?
Reagovat
smazaný uživatel
docela mi to tady znechutili
Reagovat
dadaft
no, tu pokutu si možná mohli odpustit...
Reagovat
VlS
To už je dost, když se pidívají na její příjmy. Disc a odpis 13 bodů + odpis prize money by na prostořekost jako první pohlavek bylo asi dost.
Reagovat
smazaný uživatel
dost bylo už jí jen poslat do šatny. Kdo ví, jestli si ten zápas vůbec přehráli
Reagovat
slacker
Takovato "rozhodnoti" jen posiluju opravneni pocit ze je svet nespavedlivy a na svete spousta svini co se kryjou navzajem a tu nespravedlnost institualizuji.
Reagovat
Stan_Borowitz
A tak samozřejmě, to bylo, je a bude. Důležitý je nesmiřovat se s tím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist